Dagens Notiser

** Okej, så jag har alltså gått från att tappa 30 kg (endast muskler, inte fett) på 5 månader genom att inte röra mig alls och svälta mer eller mindre..
Till att gå upp 10 kg på en månad och nu ha högt kolesterol!

Så idag fick jag hem ett brev som var.. inte helt lätt att tolka 100% rätt.
Det står att de ”konstaterar att ditt onda kolesterol är alldeles för högt. Bör bli föremål för behandling” så de har skickat ett recept på Atorvastatin 40 mg som jag ska ta varje dag.

”Bör bli föremål för behandling”….

1: Så för det första, detta är ju någon viktigt, jag är HELT säker på att läkaren hade sparat tid om han hade ringt och sagt detta till mig istället för att skriva ett brev på datorn, skriva ut det, signera det, och sen få någon att skicka det till mig, och jag hade då hade medicinen som jag uppenbarligen behöver snabbare än nu när de ska skicka ett brev som ska ta sig hem till mig, och sen så får jag ta mig till apoteket då därefter.

2: Den kolesterolsänkande medicinen sänker även ditt testosteron.
Jag har ännu inte fått någon respons alls på varför mitt testosteron har sjunkit.
Ja jag vet att de anser att mitt testo är för högt, men det gör inte jag =)

Har du Testosteronbrist? / Hypogonadism

3: Tydligen så hade jag högt kolesterol redan 2017, men det var ingen som sa det till mig då, dessa prover togs då när jag fick cellgiftbehandling för min Psoriasisatrit, och där de ”råkade” ge mig det dubbla än vad jag skulle ha, där de skrev ut mig helt och strunta i mig helt när jag sa att jag ville sluta med cellgiftsprutorna pga alla biverkningar..
Då sa de inget om mitt höga kolesterol.
Och när jag som senast i våras hade flera väldigt kraftiga krämpor i hjärtat så sa de inget om detta.. Inte heller när jag fick låna hem en EKG maskin och gå med den två dygn så sa de något om mitt höga kolesterol.
Sen givetvis så var det lägre/normalt när jag låg på sjukhuset, och nu då högt, vilket tydligen är IGEN, trots att det är första gången jag får höra om det.

Så ja, detta kunde absolut också ha skötts bättre.

** Mitt värde nu senast var 5.5 och referensintervallen är 1.4-4.7, så både mitt värde på 5.1 då 2017 och 5.5 nu är absolut högt nog för att nämna till patienten.
Och sen mitt ”låga” värde efter flera månaders svältande var 4.4. vilket jag absolut också borde tolkats som högt med tanke på situationen. <

Sen har jag dålig koll på hur snabbt ens kolesterolvärde kan förändras, men ett par månader utan mat borde väl ändå få dem att tycka att 4.4 är relativt högt.
Men men.
Så nu ny medicin och ännu lägre testo..

 

** UPDATE!
Såhär står det i FASS om Atorvastatin medicinen.

Varningar och försiktighet

Nedsatt leverfunktion

Leverfunktionsprover ska tas innan behandling med Atorvastatin Actavis inleds och därefter med regelbundna intervall. Patienter som utvecklar symtom som tyder på leverskada ska undersökas med avseende på leverfunktionen. Patienter som utvecklar förhöjda transaminasvärden ska följas noggrant tills nivåerna återgått till det normala. Om förhöjda transaminas-nivåer över 3 gånger den övre gränsen för normalvärdet (ULN) kvarstår, rekommenderas dosminskning eller utsättande av Atorvastatin Actavis (se avsnitt Biverkningar).

 

Så vitt jag vet så har de inte gjort någon Leverfunktionsprov på mig..

UPDATE 2024-01-30

Nu är mitt totala kolesterol 7.5 och det onda kolesterol 5.5

(Visited 3 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x