Guide : Att köpa sin första ”riktiga” klocka.

Folk vänder sej ofta till mej ang råd.

Varför vet jag inte riktigt alltid (Det finns ju nått som heter Google).

Men oftast har jag inget emot det, Tvärtom. Om det är så att dom behöver min expertis inom nått område eller min erfarenhet som hobbypsykolog har ingen betydelse.

Jag hjälper mer än gärna till att upplysa och ge råd och tips, Dels för att folk ska slippa göra samma dyra misstag som jag själv gjort genom åren, och dels för att jag tycker om rollen som consigliere.

Men det enda jag kan begära är att folk lyssnar, Och tar åt sej utav mina råd, Absolut inte att dom ska ta mej exakt på orden och göra som jag säger.. Men lyssna iallafall.

Har du vänt dej till mej… Och jag tar an mej att hjälpa dej.. Så lyssna iallafall.

Och hellre att du frågar mej, Än gör något dumt impulsköp eller planerar och räknar dåligt innan köpet..

När det kommer till kärlek så kan jag inte dömma allt för mycket om ni inte tar mina råd, Där lyssnar man hellre på sitt ”hjärta” än på nån som är ensam 😉

Men idag ska vi försöka undvika att gå in på ämnet ”kärlek”.. Även om allt verkar handla om det.. Och även om jag har mycket kärlek för detta ämnet.

Idag ska det handla om att köpa sej sin första långlivade partner.. I form av en klocka.

Jag har försökt att ge råd och tips här i bloggen om lite billigare klockor, Eftersom det är den vanligaste frågan jag får.

”Kan du ge tips på en prisvärd klocka?.”

Och…. Jag måste erkänna.. Mitt egna klockintresse har ju spårat iväg.. Likaså priserna.. Så jag har haft lite dålig koll på dessa såkallade instegs-klockor.

Så sen jag började med bloggen så har frågorna och intresset ökat, Så jag har försökt utveckla min kunskap inom det segmentet.

Så när folk förut frågade om det fanns någon klocka jag kunde rekommendera.. Så insåg jag många gånger… Att folk insåg att en klocka för 70-80 tusen var lite väl mycket….

Visst det har jag full förståelse för.. Allt är relativt.

Så då har jag givetvis frågat folk vilken prissklass dom hade tänkt sej… Och oftast blir svaret ”2-3 tusen”…. Aha.. Ja men då är en Casio G-Shock utan tvekan mest bang for the buck!

Tålig, Snygg, Visar rätt tid.. osv osv osv..

”Ne men jag vill ha en riktig klocka”.

För 2-3 tusen?

”Ja. Eller mindre”

Och där har har idiotförklarat dom.. Ibland högt.. Och ibland för mej själv.

Du får ingen riktig klocka under 10.000kr! Och då är den begagnad!

När jag då i det sammanhanget talat om en ”riktig” klocka så menar jag en klocka med automaturverk, Rejält vattentålig osv osv.

Och den instegsklockan i den världen där man ser klockan som mer än ett smycke har alltid varit en Omega Seamaster.

Dom billigare Omega klockorna med automaturverk har alltid varit det som gett mest bang for the buck.

Så för att kunna hjälpa er med er fråga.. Så har jag ett par frågor först.
Och om jag precis skrev så är klockan idag mer ett smycke/Assecoar än ett instrument.

Så då är nästa fråga från mej.

Vad för look är du ute efter?

Och då kommer nästa enligt mej idiotiska svar.

”Jag vill ha en Rolex Daytona (Insert vad som helst här) etc etc men har inte råd, Så jag vill ha en som ser exakt likadan ut”…

Well…… Riktigt så enkelt är det inte.. Då kommer vi in på det ämnet jag tog upp för några veckor sedan..
”Jag vill ha en bil som ser ut som en Ferrari EXAKT men kostar mindre än en Fiat”..

Kommigen liksom….

Samma när folk vänder sej till mej ang bilen.. Dom har precis eller inte ens köpt sej en 350Z.. Och har då räknat ut att täcka hela bilen med kolfiber och att turbokonverta kommer kosta under 200.000kr…

Folk.. Kom igen… Vilken värld lever ni i?

Sen när jag då förklarar att man får betala i verkligheten om man vill ha riktiga saker.. Då tycker dom att jag är en idiot som överdriver och så dyrt är det inte..

Men tyvärr så har många MÅNGA kommit tillbaka med svansen mellan benen, Tom plånbok och en ofärdig bil några månader efter.

Samma är det när det kommer till klockor.

Vill du ha en klocka som har ett automaturverk, Är vattentät.. Snygg.. Utav bra material osv osv.. Så får du räkna med MINST 10.000kr.. Och det är om du hittar en bra begagnad..

Ne… Så är det inte längre.. Så har det VARIT.

Nu eftersom patentet på det evigt populära 7750 urverket har gått ut, Så kan vem som helst kopiera det rakt av.. Eller göra sin egna version utav det.

Och så länge det används rätt material när dom tillverkar urverket så är det ett väldigt vettigt urverk.

Så idag måste inte en bra klocka komma ifrån Schweiz.

Så.. Idag kan du hitta en ”riktig” klocka nya för dom där 10.000 kronorna.. Eller om du väljer att köpa från USA så kan du få dom ännu billigare.. Låt oss säga 1000 dollar kanske..

Och det är väldigt bra!

Visst det är fortfarande mycket pengar, Men har du ett klockintresse mer än att det ska vara något snyggt på armen just över sommaren, Om du inte är en sån som tycker att du klarar dej med klockan på mobilen.

Köper du en klocka med ett bra urverk, utav bra material och bla bla bla bla.. Så har du en klocka i flera år.. Sköter du och servar den som du ska så har du den kanske hela livet.

Då är inte 10.000kr mycket… Prioritera.

Så… Detta var mitt long ass intro som vanligt..

Idag ska jag försöka hjälpa dej att välja din första riktiga klocka.

Jag för ofta höra att jag har ökat klockintresset hos er läsare via bloggen, Eller rent av skapat ett som aldrig funnits tidigare.

Och det glädjer mej MYCKET!

Men klockintresset tycker jag har ökat mycket världen över.. I dessa tider då alla använder sin iPhone som ett fickur mer eller mindre.

Lite är det för att folk har insett att klockan är ännu en sak man kan flasha med.. Och att prylbehovet är större än någonsin.

Men det dömmandet och försvarandet får ni själva stå för..
jag är bara glad om att inte vara ensam =)

Själv så tycker jag att jag mer och mer uppskattar handgjorda saker, Tillverkade med hjärta och omtanke i dessa tider där det brister på service och kvalitet rent allmänt.

Och där om nått så är klockor det starkaste vapnet.. Det är stor och tydlig skillnad på handgjorda och maskingjorda klockor.. Och inte bara på prislappen då alltså.

Och ska man vara riktigt hårddragen där.. Och vi kommer in på in-house urverk osv osv.. Så hamnar vi lätt på minst 50.000kr igen..

Men det får vi ta en annan gång.

Men glöm inte.. Det är insidan som räknas här. (också)

För ett tag sedan så tog jag upp fördelarna med ett Quartz-urverk.. D.v.s ett batteridrivet verk.

Det väger mindre, Är mer exakt, Tål mer, Mycket billigare.

Men…. Dom saknar själ…

Jag vill jämföra med bilar igen… Du kan ta en Tesla.. Snabbare än dom flesta.. Men… Livlös… Du transporteras.. Snabbt… Men livlöst.. Jämför det med en skrikande Ferrari… Get it?

Teslan är billigare i drift.. Snällare mot miljön.. osv osv.

Ett Quartz-verk är mer exakt osv osv.. ja allt jag skrev ovan..

Men… Ne.. Om du förstår så förstår du..

Det är något MYCKET speciellt med att bära ett handbyggt, komplicerat urverk på handen som består utav hundratals delar… Destu mer komplicerat det är.. Destu dyrare är det.

Därför har många klockor idag en så kallad ”skelett bakgrund” Så man kan se det fina urverket underifrån.

Jag ska ta grunderna för er.

Steg för steg så att ni kan själva förstå ert behov.

Eftersom ett mekaniskt urverk inte har något batteri som drivkraft så behövs det antingen skruvas upp manuellt utav dej var varannan dag.
Detta kallas för ett manuellt urverk.

Eller så finns det en pendel som snurrar fritt utan dina rörelser, Detta laddar i sin tur upp fjädern/urverket.

Detta kallas för ett automatiskt urverk, och är utan tvekan det mest populära.

Fjädern som vi kallar det är en tunn remsa utav metall som sitter spänt som en rulle.

Förut så var alla klockor med manuella urverk, Och när jag menar att du måste skruva upp ett sådant urverk så innebär det att du skruvar ut kronan som du ställer klockan med, och skruvar den tills du känner att det börjar bli motstånd (Olika många varv från klocka till klocka)

Detta får du göra varje dag helst.. Skulle du glömma så går det bra med varannan dag också.. Vissa manuella urverk klarar sej en vecka.. men då kostar det.

Så när det automatiska urverket kom så förändrade det klock-världen otroligt mycket för alltid.

Där behöver du inte skruva upp klockan varje dag, Utan tack vara en pendel som rör sej när du rör dej, Så laddas fjädern.

Så denna pendeln svingar sej fram och tillbaka när du jobbar, Lagar mat, T.o.m om du bara lyfter ett glas.

Båda dessa varianter utan urverk håller oftast minst 48 timmar.

Dvs om du inte alls rör klockan, utan bara låter den ligga stilla någonstans, Så slutar den att ticka efter minst 48 timmar..

Där har Quartz-urverk sin största fördel vill jag påstå.

Men har du din klocka med automatverk på dej varje dag så slutar den aldrig att ticka (Om du servar den).. Ett batteri tar ju slut för eller senare.

Är det så att du har mer än en klocka att använda.. Eller inte bär din klocka varje dag, Men ändå inte vill behöva ställa den varje gång du ska använda den, Så löser man det problemet med en winder.

Men ett manuellt urverk finns det inga genvägar till.

Så det är väl inte så svårt att gissa vad det vettiga valet är där.. Men när du väl är inne i det hela så förstår du charmen med ett manuellt urverk också.

Nästa steg inom ditt val utav klocka är hur komplicerat urverk du vill ha.. Inte om du ska ha ett Tourbillon eller  inte utan om du vill ha med eller utan datum, Med kronograf, Månfas kanske? osv osv

Där finns det kanske inte så mycket jag kan förklara..

Datum är bra att ha.. Men dom flesta klockorna jag använder oftast har inte det.

Kronograf/Chronograph är dom klockor som har en seperat tidtagningsfunktion.

Detta kännetecknas utav dom 3 små extra visarna i urtavlan.

Jag vill tycka att detta är en funktion som 99.9% av folket aldrig använder.. för behöver dom göra en tidtagning så finns det bättre instrument för det.

Men det ger en fylligare look, Och dom två extra kronorna/knapparna på sidorna som du trycker på för att sätta igång tidtagning och för att nollställa gör så att klockan ser större ut.

Så oftast när någon köper en sådan klocka så är det för det estetiska/looken bara.

En smaksak utav utseende helt enkelt.

Sen ang urverk och funktioner… Övriga funktioner som evighetskalender osv osv.. Det kostar.. Så det är inte aktuellt här.

Nu kommer vi kanske in på det mest väsentliga.. utseendet.

Även om det är insidan som räknas.. Så är en klocka idag främst en accessoar, Som du ska kolla på varje dag.. Flera gånger om dagen.. Så givetvis måste den vara skön för ögonen med.

Det är också helt en smaksak… Hur stor du vill den ska vara.. Hur tjock..   Rund eller inte.. osv osv osv.

Det finns allt för många olika designer för att jag ens ska ta upp några exempel.. Men för mej så är det bigger is better som gäller.

Jag snackar ofta och dykarklockor och kostymklockor.
Det är inte så enkelt att man kan dela upp klockorna så, Men för att ni ska förstå lite bättre om vad jag menar med just dom två olika så är det att dykarklockor är större och tjockare.

kostymklockor är smalare och stilrenare.

Men det finns givetvis klockor för alla syften.. Dyka, Åka till månen, osv osv.
Och även om du inte kommer göra något utav det, Så köper du dessa klockorna för utseendet och vetskapen om att dom KAN klara av då att tex dyka ner 500meter eller nått.

Men ang det kan jag inte säga något alls.. Det är lite som solglasögon.. Dom kan se skitsnygga ut rent allmänt.. Men till just ditt ansikte kanske dom inte passar alls.

Så designen och val utav vilken sorts klocka du väljer kan jag inte gå in för mycket på.
Men jag kan rekommendera en klocka som ha rnån slags luminor på siffrorna.. dvs självlysande.
Du kommer aldrig ångra att du kan se din klocka i mörker.

Och oavsett vad ni väljer, Även om du inte tänker dyka med den, Se till så att den är vattentät. Inte vattenTÅLIG.. Och tätt.. Dvs den ska klara minst 200m eller så.

Däremot så kommer vi in på ett annat kärt ämne inom klockbärandet.

Vilken sorts rem vill du ha?

Läder
Tyg
Gummi
Stål

Men det har jag redan ett inlägg om, Så för och nackdelar om dom olika hittar ni här.

Vill du kunna byta rem på din klocka? Ja jag ska inte gå in för mycket på det där med straps.
Men vill du kunna det, Så försök köp en klocka med 22 eller 24mm remmar. Bredden då alltså.

Innan vi fortsätter så kan jag slänga in den här bilden som visar lite utav dom vanligaste orden du kommer stöta på i jakt på en klocka.

Jag har något inlägg här där jag har länkat till flera st olika klock-lexikon.. Får se om jag orkar leta upp dom  i morn eller nått.. Jag skriver detta inlägget med en blow tourch i nacken typ.

Innan vi släpper det helt med utseendet på klockan, Så ha i åtanke om hur och var du ska använda klockan.
vardagsklocka.. Sportklocka osv osv.. Ni som inte är nya här vet att jag tagit upp detta många gånger innan, Och vet förhoppningsvis då också vad jag menar att ni ska tänka på.

Så…. Jag hade tänkt göra ett jättelångt inlägg.. Oavsett vad vissa av mina läsare tycker om sådana..

Men jag måste upp om 6 timmar.. Så jag måste börja avrunda.. Jag kanske fortsätter på detta inlägget i morgon… Eller någon annan dag.

Men jag kan ju inte lämna er utan att name dropa några märken som har prisvärda klockor i den prisklassen.

Alla dessa märkena har givetvis mycket dyrare klockor, Men dom har även modeller som har bra urverk osv osv för mycket vettiga pengar..

Och eftersom jag inte vet vilken look ni är ute efter så lämnar jag er med bara namnen.

Oris

Omega

Lum-Tec

Sinn

Hamilton

Seiko

Tissot

TAG Heuer

Det finns många fler..Jag har skrivit om flera st tidigare, Men det får räcka for now.

Sorry om detta inte hjälpte er så mycket mer på traven… But i´m out of time.

En varning är på sin plats dock.

Denna sorts klockor kallas för gateway klockor.. Det är lätt att fastna och bli beroende.

Update

Uppdaterar med lite fler märken efter hand som sagt.

Så kolla även in

Victorinox

UPDATE!**********************

Missa inte mina andra inlägg som rör detta ämnet också. 

Att köpa klocka över nätet eller från en privatperson.

Att köpa klocka : Del 2.

Guide : Att köpa klocka – Del 2

 

Jag har tänkt på detta många gånger, Att göra en guide för folk som ska köpa klocka ev sin första klocka.

I mina tankar så blir inlägget hela tiden längre och längre, Och svårare hela tiden att få ner i text.

Så antingen blir det flera delar eller så ska jag försöka hålla mej kortfattat.

SÅ!

Du har insett att du behöver en klocka, Och att du vill köpa en ”riktig” klocka, Dvs en kvalitetsklocka, ja mao en ”dyr” klocka.

Så steg 1

Sätt en budget, Och försök håll den.
Det är väldigt lätt hänt att man lockas in på dyrare och dyrare klockor när man väl börjar leta.

T.e.x om du sätter en budget på 50.000kr.

Så inser du att det finns väldigt många klockor i den prisklassen, Och ska du lägga 50k så kan du lika gärna köpa en Rolex kanske du tänker.. Så var det plötsligt 10k till där… Sen inser du att Rolex är väldigt vanligt och att du får en Panerai för bara lite lite till, Så var du plötsligt uppe i 80k…

Steg 2

Bestämd dej om du ska köpa en splitterny klocka, Eller en begagnad.
Om du lyckas hålla din budget så inser du ju att du ibland kan få en ett år gammal klocka för halva priset. Och på så vis kanske du kan få den där dyrare klockan men ändå hålla din budget.

Köper du klocka på auktion så glöm aldrig att det tillkommer en avgift till auktionshuset utöver ditt bud.

Steg 3

Bestämd dej vart du ska köpa klockan ifrån.
Från en privatperson, Nätet eller butik?


Mer om det i del 1.

Steg 4

Jag inser nu att stegen kanske inte kommer i rätt ordning för alla 😉

Att välja klocka.

Detta kanske är det svåraste (Förutom att hålla sin budget).

Detta är inte så lätt som man tror, Den klockan du har sett på nätet kanske inte alls passar din handled.
Den kanske e för stor, För liten, obekväm, inte lika snygg live osv osv osv.

Vill du köpa en ovanlig klocka? Köpa en flashig klocka? (Rolex, Breitling)
Köpa en som håller sitt värde/Lätt o sälja när du tröttnat?

Är du ute efter en vardagsklocka? En kostymklocka? Är det din första/enda klocka?
Vill du ha en tidlös klassiker? (Submariner, Monaco)
Kommer du bada med den? Dyka kanske t.o.m?
Är du klumpig eller oförsiktig?
Köpa en Vintage klocka?
Är du ute efter ett bra urverk?
Automat? Manuellt? batteridrivet?
Guld, Stål, Titan, Plast?
Stål, gummi eller läder rem?
Tänker du ha den länge eller bara över sommaren?

Ja som du märker så finns det massor av frågor som du ska ha svar på inför ditt köp av den rätta klockan.

Mer ingående på dom alla får vi ta en annan gång, Annars så kan ni alltid bara fråga som vanligt.

Om du googlar så hittar du säkert en massa ordlistor över vad du behöver kunna inom klockspråket för att veta vad du köper.

En ”vattentät” klocka är inte alltid vattentät t.e.x.

Vad innebär självuppdragande? osv osv.

Här är en kort lista, och en lite mer ingående lista här.

Så nu till det roliga.

Delen som handlar om att få dej att inse att du är värd en dyr klocka, Nått som mestadels av befolkningen här i Sverige tycker är skitonödigt.

Men vad jag tycker är skitonödigt är typ en tavla, En klocka använder du ju ändå.

jag får ofta höra att folk som påstår sej vara klockintresserade också påstår att dom inte har råd.

Visst, jag kan köpa att inte alla har råd med en klocka för 50k.

Men du kan få en kvalitetsklocka för 15-20 också.
Och för dom summorna så handlar det bara om att prioritera.

Det är säkert vad du lagt på sprit under sommaren liksom.

Jag kan själv känna att jag övertalar/Lurar mej själv ibland att köpa en klocka som jag egentligen inte behöver, men ni som känner mej vet att om det är nått jag vill ha så MÅSTE jag ha det!

Men för er andra så är här några argument som funkar.

* ”Jag röker/Snusar inte, Super inte så mycket. Så jag kan unna mej en klocka”

* ”Om jag tröttnar på den så kan jag ju alltid sälja den och få tillbaka pengarna”

* ” Det är en klocka jag kommer ha resten av mitt liv”

* ” Mina polare har schyssta klockor, Då vill jag också ha en”

Sen hur ärliga dessa argument är… Är upp till er själva.

Om du redan har en bra klocka då?
Men ändå vill ha en ny/En till.

Nu blir det roligare.

Du har nu insett hur nice det är med en riktig klocka, Hur det har förändrat ditt liv mer än att du alltid har rätt tid på armen.

Din nuvarande klocka kanske är en vardags-klocka, Eller en Sportig som inte alls funkar till vardags för att den är för klumpig, Eller du har bara en ”kostym-klocka”

Då BEHÖVER du ju en klocka dom du kan ha till vardags/fritid/till kostym ju?
Det funkar inte bara med en. (Om du inte köpt ”rätt” klocka från början 😉 )

Din första klocka kanske är med stållänk och du vill ha en med gummi eller läder också, Eller vice versa.

Din första klocka är kanske en batteridriven och du vill ha en automatisk?

Eller du har helt enkelt råd med en dyrare nu.

SÅ.

Nu har du två klockor som du kan variera mellan.

Har du fortfarande ett behov/sug efter fler, Då är du inte långt ifrån en samlare 😉

Folk kan fråga sej hur jag med 30+ klockor fortfarande kan tycka att jag vill ha fler.

Eller hur jag kan köpa klockor som ser exakt likadana ut.

Men det är ett par steg innan dess.

Så steg 3 i samlandet, Eller det första steget… ja hur det nu blir.

Vilka argument kan du då ha?

* ” Det är en tidlös klassiker, En sån måste man ha.”

* ”Det är en ovanlig klocka/Limiterad som bara kommer öka i värde”

* ” Jag har ju ingen klocka i helguld/Med läder rem/Gummi osv osv”

* ” Det är ett väldigt bra urverk”

* ” En sån här klocka kommer jag aldrig mer ha chansen att kunna köpa, Jag MÅSTE ha den!”

Nu kommer jag till den delen som borde vara del 3 med ett eget inlägg.

Men jag kör på.

Vad är en vardagsklocka? Fritidsklocka? osv osv.

Vi börjar med vardagsklockan.

Dvs klockan du kan ha på dej varje dag, på jobb osv.

Den ska inte vara för stor, Du kommer märka snabbt hur den slår emot överallt, Och tycker du om din klocka så vill du att den ska vara fin och fläckfri så länge som möjligt.
Din första repa är jobbigt, Länge!

Din vardagsklocka ska inte vara för iögonfallande, Så en Guld Rolex funkar inte liksom.

Så en stål klocka, Sen om du ska ha stål länk eller gumi/läder rem är upp till dej.

Klockan ska funka till vårdad klädsel, Inte kostym klocka, men inte långt därifrån.

Den bör ha datum, Det är jäkligt bra att ha.

Här funkar en Rolex i stål eller en Omega osv.

Sen till den 2a klockan, Fritids klockan.

Här ser vi olika på det, En fritids klocka kan både vara en G-Shock som tål ALLT, Eller en dyrare klocka som är tålig och ordentligt vattentät.

Eller så har vi dom som anser att fritiden är då man flashar, Så fritids klockan är en bling bling historia, En klocka som får mer uppmärksamhet och som får folk att helt förbise vad du har på dej.

Här har vi antingen en Panerai eller en stor flashig Breitling.
Eller en AP om du har råd med det.

3 e klockan.

Här brukar det vara den tidlösa klassikern.

Här har du kanske kostymklockan, Klockan du bär när du vill känna dej extra fin =)

En stiligare klocka, En klocka som får rätt sorts uppmärksamhet utav dom som kan klockor.

Några tidlösa klassiker hittar ni här.

Vill du inte ha en tidlös klassiker så är det kanske märken som Jaeger-LeCoultre, IWC, A Lange & Söhne… Eller det kanske är lite overkill för en 3e klocka….

Jo jag tror det.

Men jag fortsätter ändå.

4e klockan.

Den måste vara riktigt speciell.

ovanlig, Limiterad, extravagant,
Den ska vara så dyr som möjligt.

Guld, Platina, Diamanter, Tourbillon urverk, rose´guld.. ja top of the line alltså

Ne nu är jag trött på detta inlägget.

Klockan jag var sugen på igår
är såld.

Så jag e lite pissed..
Det var verkligen ett sånt ” jag kommer aldrig ha chansen att köpa en sån klocka igen” ögonblick… eller inte.

Nu blir det bilar.

Uppdaterar med bilder i morgon.. eller nått.

Jag har säkert nått mer som hjälper er i jakt på en klocka, Får uppdatera efter hand som jag kommer på och hittar.
https://youtu.be/xiEhQcRAD5s

8 Things You NEED to Know About Watches – A Crash Course to Watches
https://youtu.be/PFjYt66h_i4

10 Watch Buying MISTAKES You MUST Avoid | Watchfinder & Co.
https://youtu.be/uI6vKNtAtCQ

** Ja om du kan, så bör du verkligen pröva klockan först, kläm och känn.
Jag har ju ett jättebra exempel på enorm besvikelse efter många månaders väntetid (8 månader tror jag) när jag till sist fick hem min Jaeger-LeCoultre Master Memovox Alarm, idag hade jag kanske kunnat uppskatta den mer, men då, när jag bara bar Panerai 47mm.. Och så får jag hem den som känns som en liten damklocka… Vilken besvikelse..

** Köp inte en klocka för att någon annan eller för att allmänheten gillar den.
Om du ska lägga mycket pengar på en klocka så ska du känna att du inte kan sova om nätterna om du inte har den =)

What To Know BEFORE Buying A Luxury Watch
https://youtu.be/k8zV7Cr2To8

Everything You MUST Know Before Buying A Watch – Essential Beginner’s Buying Guide

https://youtu.be/4JIhQ3Gx7N8

UPDATE 2024

** Ja inte nog med att jag ställer olika frågor till folk som vill ha råd inför bil- eller klock-köp, jag har också ändrat mina ”kriterier”/tankar kring att rekommendera klock-köp.

Se det jag frågar, tänker på, vill ta redo på när jag ska guida någon inför ett klock-köp är följande.

 

1: Hur är deras intresse för klockor? 
När det kommer till bilar så hade första filtret varit behovet, men när det kommer till klockor så vill jag främst veta hur deras INTRESSE för klockor är.
Är du en reseller? Vill du bara flasha utan att det kostar dig något?
Vill du bara ha en klocka som ser dyr ut?
Vill du ha en klocka som de flesta känner till?
Vill du ha något ovanligt? Så som Panerai var förr..
Bryr du dig om urverk och komplikationer?

2: Vad har du för smak? 
Stort? Litet?
Klassiskt? Vintage? Modernt?
Flashigt? Stiligt?
Dykar? Pilot? Kostym?
Stål? Två färgat? Färg på urtavlan? osv osv osv

3: Pris
Ja här som först frågar jag efter ”budget”.
För att jag vill påstå att du kan hitta alla stilar i alla möjliga prisklasser.

Som nu är det en tjej som verkligen tycker om Guld/Stål Rolex DateJust men har inte råd, hennes budget är cirka 5 000 kr, och då finns det bra alternativ från både Tissot och Seiko som är ”lika snygga”, iallafall ser liknande ut.

Och även om vi tar något ovanligt som Brons, så finns det Brons klockor nu i stora skilda prisklasser.

4: Användning 
Inte hur du ska använda den, du kan absolut ha en dykarklocka på jobb.
Men ja om du har särskilda användningsbehov så behöver jag ju veta det med.
Du kanske behöver en extra tålig klocka etc.

Men det jag främst tänker på här är  hur/när/var/hur ofta ska du använda den?
Oavsett din budget så kanske du inte ska gå runt med en diamantprydd Rolex President varje dag överallt..

 

Och där kommer vi till den punkten som har blivit mer och mer dominerande genom åren, pga Jante-lagen

 

5: Vad andra tycker

Ja Jante-lagen är det viktigaste i Sverige enligt de flesta, tyvärr.
Som min gode vän som är egen företagare, har ett genuint klock-intresse, har fina klockor, han vill gärna ha en Guld Rolex, men jag avråder han från det.

A: Han kan inte ha den när han jobbar, för att det kommer ge hans kunder avsmak, tyvärr. (Jag har många bevis på sånt)

B: Han kan ABSOLUT INTE gå med den till vardags i Malmö!

C: Han kan inte gå med den när han själv är kund, det har jag ju också massor av bevis på att idag får man betala vad företagaren tycker att du har råd att betala…  Inga fasta priser i Malmö nej.

D: Och så gav jag honom ett annat tråkigt exempel.
Låt säga att han skulle ha den på sig när han går på fest bland släkt eller vänner.
Jag VET att den klockan hade blivit det stora samtalsämnet den kvällen där på plats, och det stora samtalsämnet för hans släkt/vänner i flera veckor där hemma.

Och så det som nu tyvärr är det som har gått från att ligga 10% i tankarna inför ett klock-köp till att nu ligga 90% i tankarna.

5 C : Rånrisk
Jepp… Folk blir dagligen rånade på plats, förföljda och rånade någon annanstans, inbrott hemma osv osv..
Och tro mig, det är minimalt kul att ha sina fina klockor på ett bankfack, som man sällan orkar åka till för att hämta hem en klocka för att använda EN kväll…

Så tyvärr, Rånrisken idag är större och mer illa än Jantelagen.
Rånrisken idag är det som jag först och främst säger till folk långt innan jag frågar om deras behov, smak, budget osv osv..

Jag sålde min omtyckta guldklocka och mer eller mindre helt slutade använda guldklockor efter en kväll på Lilla Torg i Malmö där jag verkligen kände mig som en Zebra klädd i löst hängande kött på kroppen, inkastad bland 45 hungriga Lejon..

Tyvärr..

Det var en av många anledningar till att jag tyckte om och rekommenderade Panerai förr, ingen trodde att de var dyra.
Och sen när ”folk” förstod att de var dyra så slutade jag mer eller mindre att använda dem med.
Men nu när 99% av all uppmärksamhet ligger på Rolex igen så känns det nu åter igen okej att bära en Panerai.

Jag köpte en klocka i våras, som jag inte har berättat för en enda person tror jag.
Jag köpte en klocka dagen innan Nyårsafton som jag inte ville berätta för någon, men samtalet kom upp på Nyårsafton och då nämnde jag det till två personer, och sen därefter till min bästa vän.

Men thats it…

Och hur kul är det? Att ha en massa fina klockor som man verkligen tycker om, på ett bankfack där man åker och kollar på dem en gång om året typ..
Och när man köper nya klockor och inte vågar berätta det för sina vänner ens..

Men ja, så illa är det idag.
Därför är de två punkterna/ 5:orna det allra viktigaste idag när du ska köpa en klocka.

(Visited 5 953 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Ditt bästa LÅNGA inlägg jag sett 😉 massa bra fakta och bra liknelser med… har gjort ett fint inlägg till dig bara för det på min blogg! sök på haj unge 😛

SIR_Pierre

Tackar =)

Alfred

Omega Seamaster professional. Det är mest klocka för pengarna begagnad enligt mig. Du får en klocka som kräver väldigt lite service och som håller för att använda varje dag och använda den hårt. Den "klassiska" modellen med blå tavla börjar bli ganska billig då det verkar mer populärt med den nya svarta.

Robin Elfström

Riktigt bra inlägg!! Tack 🙂

SIR_Pierre

Kul att "gamla" inlägg kommer till nytta =)

Robin Elfström

Absolut :)! Jag har aldrig varit riktigt intresserad av klockor förut för att jag tyckt det varit obekvämt att bära. Men nu kan jag inte gå någon stans utan att bära en klocka på armen. Så inom en snar framtid ska jag köpa min första "riktiga klocka" :)! Så tack för inlägget, kommer att blicka tillbaka igen när det är dags..

På ons eller tors nästa vecka kommer iaf min första G-Shock klocka 🙂

SIR_Pierre

V kul o höra att jag har fått ännu en att bli beroende =)

Vad för G-Shock?

Robin Elfström

Jag beställde en DW6900nb-7.
Var ute efter en vit och fastnade för den direkt!! Hoppas att det var ett bra val 🙂

SIR_Pierre

Aah, den helvita.. ja en sån kanske man skulle köpa sej. vart beställde du ifrån?

SIR_Pierre

Jag är nog den enda som aldrig vågat köpa nått på ebay..

SIR_Pierre

Ledsen o säga.. Men det där var inte billigt alls….

Dessa har ja köpt ifrån nån gång
http://www.tqdiamonds.com/shop-online/casio/dw6900nb-7-casio-g-shock-watch.html

Robin Elfström

Jo jag vet, har hittat billigare i efterhand jag med :(! Men ibland är man för snabb, och för girig haha.
Det fanns billigare på ebay också men kändes inte riktigt seriöst för att jag skulle våga köpa.
Ska kolla sidan 🙂 Blir nog nöjd med min klocka ändå 🙂

SIR_Pierre

Impuls is the shIT: Men nästa gång fråga mej först 😉

Robin Elfström

Impuls for the win :D! Yeah, de ska jag göra :)!

Simon

Gammalt inlägg men det kanske når fram ändå.
Har efter ett par g-shock:s börjat gå i köptankarna efter min första automatiska klocka, men har lite svårt att motivera ett köp av en klocka i 10000 kr klassen just nu. Finns det något ”vettigt” för omkring 5000?
Såg att du nämde Certina i ett annat inlägg, är deras automat-verk i den prisklassen bra?

Johan

Hör ofta det här med själ. Något som upprepas på forum över hela världen och ser ut som något någon snappat upp utan att ens reflektera vad det betyder… Låter ungefär lika vettigt dom religion och saknar sunt förnuft och är smått fånigt. ☺ Varför bara inte säga dom de är. En smådyrt fint ur ger en uppenbar känsla av välbehag. Romantikhistorik är det ofta också

Mvh Andefattig klockintresserad

Saam

Tack för en utmärkt guide. Jag är helt ny i ’den här världen’. Har en gammal Seiko sedan många år och snöade nu in på att till slut köpa en ’riktig’ klocka. Var och kände på den i Wien och nu är den beställd på nätet. Blev en Hamilton. Hoppas jag gjorde ett klokt val efter som att just nu var det på något vis mest för pengarna…. hoppas jag. Men fortsätt ditt goda jobb att skriva.

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x