Panerai, Inte bara en klocka? + Sylvester Stallone & Panerai Slytech

Män till skillnad från kvinnor är samlare utav naturen, Vi är också mer rädda om våra saker, Ni diskriminerar jag inte, Det är så bara, Ligger i våra gener.

Vi samlar på oss en massa, Vill gärna inte göra oss av med saker, Om det så är att sälja nått vi inte använder eller kasta nått som kanske inte funkar som det borde.

Sentimentala?

Och har vi ett speciellt intresse för något så samlar vi på det.
Om det så är frimärken, Slipsnålar, Bilar, Flickvänner och givetvis klockor, Som sagt det beror på vårt intresse /hobby eller plånbok.

Som ni kanske har märkt så har jag valt att samla på klockor, Visst jag har en massa jackor, Skor och ja.. osv osv osv. Men vad som främst säger nått om mitt samlande är klockorna, Det har blivit mitt val av samlande, Hade jag bara haft plats för det så kanske det hade varit bilar istället. ( Det kommer, det kommer)

Så klockor då,

Man kan samla på klockor man använder, Klockor som bara är fina att titta på, Klockor som ökar i värde som man knappt vågar använda, Gamla klockor som inte ens fungerar.

Men vi tar givetvis fungerande klockor som används som exempel.

Då kanske vissa samlar på Chronograf klockor, Dykarklockor, Militärklockor, Klockor av ett visst märke?

Mitt personliga val är Panerai klockor, Även om jag absolut tycker om andra klockor också, Så har valet fallit på Panerai.

Detta urgamla italienska märke som grundades redan 1860 i Firenze, Men som inte började säljas till privatpersoner förräns 1993.

Vi Paneristis som vi Panerai freaks kallas oss själva är intresserade utav mer än bara själva klockan i sej.

Som jag har sagt många gånger tidigare så ÄR klockorna utan tvekan grovt överprissatta.

Men vi män, Eller jag iallafall, Betalar gärna för saker och ting som är limiterade, Reglen är oftast att ju färre exemplar klockan är tillverkad i, Destu dyrare, Och många gånger så stiger priserna på dessa klockor efter tidens gång.

Jag vet inte om jag har dragit hela Panerai storyn tidigare, Eller bara skjutit på det som jag brukar göra med tunga ämnen.

Vi skrapar lite lätt på ytan nu då.

Officine Panerai startade med sin genast igenkända modell med den stora skyddsbygeln över kronan redan på 1930-talet.


På den tiden så användes Rolex urverk i dom stora dykarklockorna som gjordes åt den Italienska marinan, Senare byttes det till Unitas urverk (ETA)

Men trots att märker funnits så länge, Och trots att deras modell är så gammal så får Panerai räknas som en nykomling i klockvärlden.

För att mellan 1860 och 1993 så var bara den Italienska och egyptiska militären förunnade att få bära dessa grova dykarklockor.

Vad hände 1993 då? Jo då fick Sylvester ”Sly” Stallone upp ögonen för dessa stora och ”chunky” klockor, Och blev genast ett stort fan utav märket.

Och ja… Har men pengar så kan man köra vad som helst, More or less.

Så Sly beställde ett antal klockor till sej själv och sina vänner, Och eftersom dessa klockor specialtillverkades för honom så tillverkades dom med hans stämpel på dom, ”SLYTECH”.

Sly gav en av sina klockor till en annan storväxt klockintresserad vän till honom, Arnold Schwarzenegger. And the rest is history.

När man fick dom två största actionskådisarna på 90-talet bara samma slags stora,snygga klocka så dröjde det ju inte länge innan resten av världen fick upp ögonen för märket.

Men det dröjde några år till innan Panerai kickade igång ordentligt.

Så för första gången 1993 kunde vi sen en Panerai på en ”privatperson”,1997 insåg Vendôme-gruppen, det som nu kallas Richemont-gruppen att Panerai var nått väldigt eftertraktat, Och köpte upp det hela.

Under denna tiden så gjordes det alltså extremt limiterade klockor!

En panerai från tiden innan 97 kallas Pre-Vendôme-klockor, Får du tag på en sådan idag så är den VÄLDIGT dyr, Och en Panerai från innan 93…. Ja.. Hur ska jag säga?

Här räcker det inte med ”Frågar du så har du inte råd”, Utan här får vi nästan kalla klockorna ovärderliga, Vill inte ägarn till en sådan klocka sälja den så får du nog locka med mer än bara pengar.

Jag ska återkomma till en modell som heter PAM 203 på Panerai språk.

Vilket som så på slutet av 90-talet så började klocksamlare respektera dessa stora, Extremt limiterade dykarklockor och dess rika historik.

1998 så startade Richemont/Vendome sin marknadsföringsmaskin, Och inte utan stor framgång.

Panerai är idag den mest igenkända sportklockan med sin trademark skyddsbygel som funnits med sen 30-talet.

Idag har dom även fler modeller utan denna skyddsbygel, Men för mej är det bara dessa modeller som gäller.

När du köper en panerai idag så köper du inte bara en snygg klocka utan även en bit historia,

Och du ska nog ganska se snart att du också är en del utav Paneristi kulten och kommer också snart tala Panerai-språk, (PAMxxxxx)

PAM och då ett par siffror därefter står alltså för modellnamnet, Den oinvigde kanske tycker att alla dessa panerai modeller ser likadana ut, Och att dessa olika limited editions bara skiljer i antalet nollor på prislappen.

Men det är inte utan en varning som jag vill rekomendera en Panerai klocka, Det är väldigt lätt att fastna, Väldigt svårt att kunna bära något annat efter, Efter man har haft en Panerai på sej så känns allt annat alldeles för klent.

Och äger du en Panerai så dröjer det nog inte länge innan du nästan säljer dej själv för att kunna köpa en limiterad modell.

Det finns dom Paneristis som lyckats köpa en vintage dykarklocka från den tiden innan 93, Och sedan har spårat sej fram tills den ursprunglige bärarn för att få reda på allt om klockans historia och vad den har varit med om, Det finns t.o.m en bok om detta.

Så ska vi räkna det som att ”skrapa på ytan?”

Njae inte än, Det finns en modell som heter Daylight, Den var också från början en specialtillverkad modell åt Sly som han skulle bära i filmen med samma namn.

Så vad mer ska vi ta med, Som sagt så har jag ju redan skrivit många inlägg om Panerai, Alla dom finns här.

Panerai förändrade klockvärlden för alla, Inte bara jag som älskade dessa klumpigt stora klockor.

Den vanligaste Panerai storleken är på 44mm, Det finns mindre i 40mm med, Men det är mer för tjejer tycker jag.

Sen har vi dom limiterade som oftast är 47mm, Idag så har Panerai även ÄNNU större klockor på hela 52mm!

Men det var alltså efter Panerai som det började bli så populärt med jättestora klockor.
Innan Panerai så tyckte folk att en Rolex Submariner var riktigt stor med sina 40mm.

En annan sak som Panerai öppnade upp för hela klockvärlden var det här med straps, Givetvis så har folk bytt remmar på sina klockor tidigare, Men inte i sån här utsträckning.

Mer om straps kan ni läsa här.

Där finns även mycket Panerai historia kom jag på….

Och med det så glömde jag bort vart jag ville komma med detta inlägget först.. Så som vanligt så blev intro´t hela storyn.

Well klockan är också 03:30

Så då tar jag och berättar om PAM203 istället, Klockan som blev min jakt på The holy grail.

Panerai PAM 203 Angelus 8 Days 1950 8 Giorni Brevettato 47mm.

Jag måste börja skiva om en annan klocka först, PAM127.

Panerai 1950, Som Paneristis kallar Fiddy.

Den tillverkades med sin historia i åtanke, Den heter 1950 och gjordes i lika många ex.

I quote.

Panerai PAM 127 Special Edition 1950 in 47 mm LNIB ONLY 1950 pieces of this model created as a special edition to commemorate vintage models made for the Italian Navy.

This is a very large 47 mm stainless steel case with a black dial with the 1950 Logo. Because this was the first special edition in the historically correct 47 mm size with a locking crown, it is probably the most popular special edition ever introduced by Panerai. The dial is also sandwiched (2 layer) with luminova numbers as well as the second logo PANERAI. It has gold hands and a gold sub second hand that are just stunning against the black background. It has an exhibition see through back showing off its OPXI movement which looks similar in design to the vintage Rolex pocket watch movement that these pieces housed. The patented locking crown is gives it a very Distinguished look. The gold cashmere calf strap with a Pre Vendom style Panerai buckle is just killer looking!
This is the watch to own. Highly collectible due to its limited edition series and its historic resemblence to the watch made in ”1950”. Also known as the Fiddy, this watch has more character than any Panerai watch ever offered IMHO.

Special Edition: Only 1950 units created

En sån klocka får du ge ca 250.000kr för.

Detta blev alltså en oerhört eftertraktad klocka, Ser ut som en gammal men fungerar felfritt som en ny, Som en modernt resturerad jänkebil.

Så hur toppar man detta då?

Jo, Man rotade lite på lagret hos Rolex och Panerai och hittade 200st 60 år gamla Rolex-urverk, Spenderar 2 år att resturera dessa urverk till nyskick.

150st utav dessa 60 år gamla Angelus SF calibre 240 urverk sattes i samma boetter som Panerai 1950, Dvs med den gamla looken, Och denna gång så HADE klockorna gamla urverk men i nyskick.
Dom övriga 50 förvarades som reserver.

Förstår ni hysterin över detta?

Chefen för Panerai handplockade personligen vilka av dom 1500 VIP Panerai-samlare som skulle få köpa sej ett exemplar av dessa extremt eftertraktade och limiterade PAM203.

Här var det inte heller priset som avgjorde köparn,

VD´n för Panerai såg specifikt till att dessa utvalda skulle vara kunder som inte sedan skulle sälja vidare dessa klockor för att tjäna pengar på att dom var så eftertraktade.

Så trots ett listpris på nästan 280.000kr så var det alltså 1500st samlare som mer än gärna hade betalat dubbla den summan för att få äga en PAM203.

Det enda som synligt skiljer en PAM203 från en ”vanlig” PAM127 är detta 8 GIORNI som står vid 3an.
Extremt limiterad, Extremt eftertraktad, Och inte ens pengar kunde köpa den, typ.

Jag kan säga som så, jag var mer eller mindre besatt i 5år av att skaffa den klockan,

Ja… det var inte poängen med inlägget. Men det kanske förklarar hur Panerai-världen fungerar.

Nu har solen gått upp och det är dags för mej att snurra runt i sängen.

Panerai´s hemsida har ni här.

Vill ni ha mer info,bilder,länkar om Panerai så bara fråga, Jag är utan tvekan Sveriges största Paneristi =)

Och så vill jag avsluta med att berätta att jag har både en Slytech PAM225 (300ex),En PAM127 Fiddy och en PAM203 /8 Giorni i min Panerai-samling =)

OBS! Det saknas 2st Panerai på denna bilden.

 

 

An exceptionally rare Luminor Submersible Sly Tech Panerai

https://rubberb.com/blog/sylvester-stallone-and-his-journey-with-panerai/

 

The Stallone-Panerai Logo Story Debunked

 

Bye-Bye Panerai – How Stallone Got Sick Of The Brand

 

 

 

(Visited 2 171 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dario

HAHAHA vilken jävla kung du är!
Hur hittar man dessa limiterade klockor?
Och hur övertalar man ägaren att sälja dom?

Valentin H

Det är så sjukt långa fel i denna text att jag blir rädd:

1) Skyddsbygeln kom i samband med 6152/1 och den kom på 50-talet.
2) Angelus SF240 är inte ett Rolex-urverk. Det är ett urverk från… trumvirvel… Angelus.
3) Urverken de ”hittade” är bara påhittad skröna. De köpte 200 gamla SF240 som INTE var samma modell som Angelus byggde på specialbeställning till Panerai. Det finns dokumenterat på nätet, t.o.m. kvitton som visar hur en distributör sålde dessa urverk till Officine Panerai. Hittade.. hah. P.S. De fick specialtillverka nya bryggor för att dölja att det handlade om alarm-modellen som var gjord för bordsur.

Du har druckit för mycket av hype-juicen.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x