Guide : Köpa Begagnad Klocka/ Att köpa klocka över nätet eller från en privatperson

Jag läste en riktigt skrämmande story på Autolife häromdan om en kille som skulle sälja sin Rolex nästan blev blåst då köparen mitt i all byte ut den äkta klockan mot en kopia!!

Jag får ofta frågan om vart jag köper mina klockor, Hur o vart man köper om man inte vill vända sej till butiker med dålig service. osv osv.

Så jag tänkte ge en en kort guide med några tips.

Jag riktar in mej att köpa klocka här, Men ni kan använda samma tips när ni ska sälja en klocka.

Om vi börjar med varför.

varför vill man köpa en begagnad klocka eller från nån nätbutik eller annat land?

Priset givetvis.

Du kan få en klocka i bästa fall till halva priset om nån annan har ägt den i ett år.

Eller som i mitt fall, Om du vill ha tag på nån limiterad klocka som inte säljs längre, Plus att det nu är så inne med Vintage klockor.

så Rule nr 1

Köp säljaren!

Förstå mej rätt nu.

Om säljaren uppträder konstigt, Om du får en känsla av att du inte litar på honom, Så gå på din känsla.

Detta borde vara viktigare än suget efter klockan, Men vi är alla suckers när vi kan spara några tusen.

Om säljaren svarar på 1 av 10 frågor i ditt mail så kanske han döljer nått.

Jag var ute efter en Oris carlos Coste en gång, Och fann lyckligtvis en på blocket.

Säljare påstod att den var helt ny då han hade köpt 2st som nya, En för att använda och en för att sälja, Ändå begärde han under listpris.

Vilket som, När jag bad han maila fler bilder (Jag ringde, föredrar det istället för mail) så svarade han med att ” Om du tror jag tänker lura dej så är du dum i huvudet, jag e fan Polis ska du veta”.

Jag frågade igen om han kunde skicka fler bilder och då sa han ”Googla!”.

Ni undrar nog inte om jag köpte den klockan va?

När köptes klockan? vart? Pris? Fråga så mycket som möjligt även om det är ointressant för dej egentligen, mest för att se om säljaren har svar på tal.

Regel nr 2

Gör lite research på säljaren, Sök runt på nätet o se vad du kan hitta ang den nätbutiken du hade tänkt köpa ifrån.

Kolla upp säljarens nummer på Hitta.se, Såt han skriven där han säger? Kontantkort eller abonnemang?

Googla hans Email, Används den på forum osv eller verkar den vara helt ny?
Adda han på Facebook kanske?

Och ang nätsidan, Ja där kan ni kanske inte göra så mycket mer än att googla o läsa runt lite om andras erfarenheter om just denna nätbutik.

Är det en auktoriserad återförsäljare?

Jämför priser med andra sidor/ställen.

Regel 4

Läs på om klockan, Lär dej ALLT du kan!

Studera så många bilder som bara möjlig.

Tyvärr så har jag märkt att jag när googlar en klocka så kommer det 90% bilder på replikor, Men kolla på forum osv.

Beställ kanske en broschyr om klockan kanske? Är oftast gratis.

Lär dej allt om storlek,
Vikt, vad som ska följa med i lådan, hur papperna ska se ut osv osv.

Är den en klocka med några år på nacken så finns det ofta guider på nätet där nån tagit jämnförelsebilder mellan en äkta o en fejk.

Här är en sådan med Oris Carlos Coste.

Är du klockintresserad så är detta ändå bara kul för dej hoppas jag.

Därför jag gärna hjälper till att svara på frågor, Oftast bara trevligt att snacka klockor med någon.

Jag har pluggat på mycket om klockor i åratal och blir bara mer och mer hungrig.

Vill ni ha länktips osv så har jag tusentals.

Regel 5

Ha tålamod, Precis som med brudar 😉

Var inte för ivrig eller på, Pruta gör man alltid, Det räknar säkert säljaren med också.

Men jag är dålig på det där, Vill jag verkligen ha nått så vill jag ha det nu nu NU och brukar inte ens fråga efter priset!

Och samma sak där, Jämför med andra ställen, Finns det fler av just den klockan till salu?

Och en annan sak, Kan ni köpa klockan för bara några småsummor mer i närheten av dej så åk o träffa säljaren o gör upp face to face, istället för att nån ska posta klockan från andra sidan landet.

Jag hatar posten och har blivit av med 2 klockor på så vis.

Regel 6

Kolla och dubbelkolla.

Finns allt där? Alla papper, lådan, Medföljde det 2 remmar och verktyg till klockan som ny?

Är skicket detsamma på alla bilderna? Eller som han sa innan ni sågs?
Innan du kommit såhär långt egentligen så ska du alltid be om fler bilder än dom som finns i annonsen.
Säg gärna specifikt vilken vinkel du vill ha bild på eller så, Vill han inte skicka fler bilder, Oavsett anledning. Så strunta i att köpa den klockan.

Hur gammal är klockan? När är den tillverkad? På dom flesta klockor så kan man tyda det ur serienummret.

Jag har länkar till hur du tyder alla dessa siffror på boeten på både Panerai och Rolex klockor.

Finns det inte papper och låda till så kan du räkna med att den ska kosta hälften än vad den gör ny, Även om den är i nyskick.

Nu kommer jag in lite på en annan regel, Men om du träffar säljaren så kanske ni ska gå till en urmakare så att han får kolla skicket, värdera, se om den är äkta.

Eller till en Pantbank kanske?

Jag har ingen vettig erfarenhet utav detta, Då jag känt mej lurad på dom extra tusenlappar detta har kostat mej, Men måste ändå tipsa er om det.

Allt är klart så far?

Du vill ha den, Priset är rätt, Klockan är äkta.

Hur gör man upp? vart om man nu ska träffas?

På McDonalds?
En Resturang med kameraövervakning?
Hemma?
Bakom Elgiganten efter stängningsdags?

Hur ska klockan skickas?

Posten, Fedex, UPS, DHL, Du har kanske nån vän som bor i närheten av säljaren som gärna åker o hälsar på dej och lämnar klockan till dej om du ändå står för bensinen?

Jag har inga vettiga svar här, Så jag kan inte göra detta till regel 7.

Går det att försäkra paketet? Be säljaren emballera paketet ORDENTLIGT även om det gör frakten dyrare.


Hur ska det betalas?
Paypal? Postförskott?(meningslöst) Hälften före den skickas och hälften efter du fått den?

Nu tar jag för givet alltså att du redan har gått över regel nr 1 och känner att du kan lita på säljaren.

Uppträder han live som han gjorde per telefon?

Om det är en nätbutik så kanske dom har öppet köp?

Skriv ett riktigt kvitto som ni båda har vars en kopia på.

Där är säkert något jag har glömt, Men detta är vad jag kan komma på 3 på natten.

Jag tror jag kommer göra ett inlägg som handlar om hur du tar reda på vilken klocka du vill ha.

Det är nog det svåraste steget för dom flesta, Dom känner att dom vill köpa sej en lite dyrare klocka (Första klockan är svårast) Men dom vet inte alls vilken dom vill ha.

 

 

UPDATE!

 

Om du nu köper en klocka på nätet.. Via Ebay osv.. Och säljaren erbjuder dej att du kan komma billigare undan om ni går utanför Ebay/Paypal.. Dvs du för över pengar direkt till hans konto..

Så gör INTE det.. Då har du ingen trygghet alls.

 

 

UPDATE!!!

 

Som jag har sagt i mina tidigare guider, Försöker ALLTID att sälja/köpa din klocka eller annat dyrt direkt öga mot öga med personen som ska köpa/sälja.
Och gör gärna upp affären hos någon som kan verifiera att klockan är äkta..

Men.. Det är inte alltid att någon i din lilla håla är intresserad av att köpa din dyra klocka..
Och den eller dem som är intresserade av att köpa din klocka, Bort långt ifrån dej, Och inte vill köra 12 timmar tur och retur för att hämta klockan..
Oavsett hur bra pris du har och oavsett hur intresserade dom är av att göra affär.

Då erbjuder Blocket.se något som dom kallar för ”Blocketpaket”.

Det funkar som så att du Betalar frakten direkt till Blocket, Du får gå till närmsta Schenker-ombud, Med din fraktsedel redan utskriven.
Och sen hoppas på att dom har kartong till dej att skicka din klocka i..

Sen funkar det som så att du har redan angivit till blocket hur mycket köparen ska betala för din klocka, Han får ett mail med alla uppgifter som han ska verifiera innan du går vidare.
Och hela poängen är att han betalar hela summan när han hämtar ut klockan, Och sen så håller ”Blocket” pengarna åt er båda i ett par dagar så köparen har tid på sej att kolla upp så att klockan är äkta och fungerar som den ska.

SEN så får du pengarna på ditt konto.

Låter ju toppen…

Men.. Nu visar det sej att det är väldigt vanligt att folk tar namn och adress på någon i närheten av ett Schenkerombud..
Mailar dej.. GEr dej ett nummer till ett kontantkort.. Osv osv osv.

Klockan kommer till Ombudet.. .Tillsammans med en massa andra klockor som dom/han har beställt..
Och sen så gör dom inbrott hos det där ombudet helt enkelt och snor alla paketen..

Inga klockor löses ut..
Och Blocket/Schenker står bara upp till ett värde av 10,000kr….

Så.. Än en gång.. I den yttersta mån att du kan.. Gör upp affären öga mot öga.. Med kontanter eller ett sätt så du kan se pengarna på ditt konto direkt..

Lita ALDRIG på NÅGON!

 

** Ja om du köper via en ”gråhandlare” så är klockan inte NY, den kan vara oanvänd med all plast osv osv, men så fort klockan lämnar en auktoriserad återförsäljare så har någon köpt klockan, någon har varit registrerad på klockan, det står någons namn på kvittot och certifikatet.
Så även om du köper klockan dagen efter och betalar mycket mer, och ingen har ens öppnat asken till klockan, så är den inte NY, det är en begagnad klocka, må vara orörd som sagt, men den ÄR begagnad.

(Visited 2 620 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gillar klockor

Riktigt bra tips! Tror många har nytta av denna lista, även om det mesta trots allt är sunt förnuft.

Vad är det värsta du råkat ut för? Någon som försökt lura dig någon gång?

SIR_Pierre

Tackar, ja det är ju egentligen bara sunt förnuft,
Men även jag kan bli blind och dum när jag är riktigt köp-kåt 🙂

Värsta och värsta..
Köpte en klocka på Ebay som aldrig blev skickad.
Ebay löste hjälpte mej och efter ca en månad hade jag pengarna tillbaka.

Sen träffade jag en som försökte sälja mej en falsk rolex.
Men tack vare min känsla och erfarenhet så märkte jag detta direkt och ta tackade nej.

Men det är ju JUST dom bitarna som jag skrivit om att man ska undvika 🙂 och ändå kunde det gått illa för att jag inte lyssnar på Nina egna råd ibland

Anonymous

Hej,

Jag kollar just på en Hublot Classic Black Date 42 mm, på Blocket. Hur kollar jag enklast äktheten?

SIR_Pierre

Genom att möta upp säljaren hos en Hublot återförsäljare

Student

Hej!
Väldigt lärorika råd.

Det är inte så enkelt som jag först trodde.

Jag är intresserad av att köpa klockor billigt och sälja dem till normalpris och på så sätt tjäna någon tusenlapp/ klocka.

Jag är student och är fattig.

Rekommenderar du att jag köper klockor billigt och säljer dem dyrare? Eller är det svårt?

Min kunskap gällande klockor är idag minimal men jag kan lära mig om det gör att jag kan tjäna lite på det.

Dessutom har jag alltid av eget intresse varit fascinerad av snygga och exklusiva klockor så jag bär klockorna gärna ett tag innan jag säljer dem 🙂

Tack för hjälpen!

peter

Hej, sir Pierre diggar dina inlägg du e fet skön mannen heheh,

Jag älskar klockor, mina favoriter är förstås Rolex med stort R =) sedan breitling, dock inte alla breitling modeller.

Ska jag vara helt ärlig så tycker jag inte man ska köpa klockor på blocket. Köp din klocka alltid i den butik där klockan finns! Ska man köpa en riktig Rolex klocka så tänk på att submariner är de billigaste och börja med, under submariner priserna dvs 65000kr är bara skit rakt igenom. Submariner med stål börjar vid 65000 och uppåt sedan kommer alltid klockor med guld 20000 extra. Dvs hälften stål o guld ska du ha helguld får du räkna med 25000 eller liknande. Jag personligen har insett att i Sverige kan man inte gå runt med en helguld klocka eller ens guld på den alls. Köp en i stål, min nästa Rolex klocka kommer definitivt att vara Rolex Daytona i stål 116520. det är en riktigt bra klocka i rolex samlingen. den har varit känd sedan 1972 från paul Newmans sida och omvärlden dessutom är den ganska svår att få tag på. de som köper klockor på blocket är såna som vill komma undan billigt sen hittar de repor o fel på klockan som kan resultera i massa extra kostnader, en del inte alls. Jag skulle aldrig förmå mig att göra något sånt. Auktoriserade rolxbutiker som du hittar på Rolex hemsida, retailers heter det ger inte tillbaks pengarna, däremot har du bytesrätt. dvs lämna klockan ge mer pengar o få en dyrare. Online butiker som en del klockbutiker har är det däremot 14 dagars returrätt, dvs lag på det. Läs så mykcet du bara kan om den modellen du vill köpa tänk noga på det, det kan ta uppemot ett år berende på om du är rik eller bara har en budget. Sedan finns det ngt som heter avbetalning. Där du betalar en del av summan och resterande under 2 år eller så beroende på butiken. Glöm aldrig att försäkra din klocka samma dag du får hem den, om den skulle gå sönder eller stulen. Hör med försäkringsbolagen innan du köper klockan (sj hade jag tur) en del bolag försäkrar inte mer än t.ex. 60000kr eller så. Kolla upp det innan, det kostar några hundringar om året (för mig iaf) det är värt det när man har en klocka för 90000kr. Köp en klocka som du helst använder varje dag, köper du en Rolex med diamanter o guld så kanske du inte vill ha på den varje dag, rädd för att den blir stulen eller får repor eller bara inte vågar, (respekterar det) därför ska du överväga en i stål så det inte gör lika ont i själen om du nu skulle på repor på den (vilket sker oavsett hur försiktig du än är (trust me on this one). Rolex Daytona min nuvarande favorit, passar just mig utmärkt, den e diskret o skitfin kronograf o allt, dessutom mer acceptabelt i vårt samhälle, inte lika flashigt o allt. Den är snygg o passar i allt sport o kostym. Allt i livet som smakar kostar minst lika mycket och Rolex klockor som är skitsnygga o populära stiger varje år med 5-10%. Glöm 10000kronors klockor. Folk gör som vill, jag personligen gillar främst Rolex, starkt varumärke och slår de mesta. En sak till ska du betala hela summan dvs 90000kr som kanske en Rolex kostar se till att pruta!!!! det funkar allt är möjligt, 1000kr e inte fel o ha i fickan. Inte heller 7000kr. Daytoa funkar inte med=) Rolex ha ringa problem att sälja dem snabbt och då menar jag snabbt. Folk står i kö för de, och det kan ta uppåt ett år för Rolex att få hem en sådan. Läs mycket om den modellen eller andra klockor du gillar och kolla vad som passar just dig, Köp inte en klocka för att lämna hemma och inte båga använda den, köp en du kommer använda varje dag tänk på detta med just diamanter o guld. Köper du från butik så blir du inte lurad hursomhelst. Är det auktoriserad Rolex butik så är 80% säkert. Hellre de än att köpa från en wiseguy från blocket som behöver pengar snabbt och säger nästan vadsomhelst till dig. Sir Pierre vad tycker du om mitt inlägg Do you feel it or do you feel it=)

peter

Hehe thanks

Kan skriva hur mycket somhelst, det handlar om passion vettu=)
Jag vet inte hur jag fann denna sida men det var troligtvis genom google antar jag. Det är kul och dela med sig av sin information.

Jag skakar på huvudet när jag ser vissa inlägg om att finna klockor för 10000kr ok visst finns såna klockor. t.ex. submariner med stål o svart urtavla som finns bl.a. i james bond filmer och som de flesta killar i Stockholm bär på, visst är den snygg men tilltalar inte just mig då jag inte helst köper det billigaste utan vill ha de extra pålägget som guld eller diamanter. Det är snyggt. Jag har sett dina andra inlägg på just klockor, Har du ngn Daytona, dvs Stainless steel utan guld etcet. vad tycker du om den modellen? Den verkar vara populär trots sin ålder dvs 42 år nu.

Tror du den håller värdet bra längre fram? jag är grymt sugen på att köpa en sådan med svart urtavla. Det passar typ all klädsel. På jobbet, fritiden, allt. Priset har ju gått upp lite en sisådär 7000kr. Ingen verkar ha problem med att sälja sina via blocket trots att en del daytonor har många år på nacken sen de med zenith ska vi inte ens tala om. Främst vill jag ha på den varje dag, inte lägga i skåpet och använda den en gång per kvartal. yes i know it sucks…

Anna Steen

Godkväll! Har en fråga om en klocka jag vill köpa. Får jag maila dig? Adress? :)/Anna

Anna Steen

Hej Pierre! Okej ställer min fråga här då! 🙂 Jo min kille ska köpa klocka. Han vill ha IWC och har fastnat för antingen IW 37 85 07 eller . IW 37 69 03. Just nu lutar det åt den första pga att den är mer allround och inte lika uppseendeväckande som klocka nummer 2. Hursomhelst så är min fråga som följer. På seriösa klockbutiker i Stockholm kostar dessa 104.000 och den andra 180.000. När man kollar runt på sidor i USA samt England kan man få samma klockor för 68.000 respektive 94.800. De hävdar att klockorna är nya och kommer med låda, äkthetsbevis , garanti mm Vågar man köpa en klocka i denna prisklass på detta sätt eller är det som det gamla talesättet säger, ”If it is too good to be true, it probably is”?

Anna Steen

Okej men om man köper inom eu blir det ju ingen tull och moms! 🙂

Jag menar det är ju en stor skillnad på att betala 180′ el 94’…om det är en äkta klocka så spelar det ju ingen roll om jag får 10% rabatt på affären i Svergie, det blir ju närmare 100.000 kr billigare att köpa den på sajten….:-/ Har du några sajter du vet är seriösa att handla ifrån?

Anna Steen

Det är ett amerikanskt företag men som även skickar orders från europa inom eu. Vågar vi beställa? 😮 Den han vill ha kostar 104′ härhemma och 55,7′ på denna sajt…..suuuuuugen! 🙂

Anna Steen

Okej…kollade runt lite….det var för bra för att vara sant. Företaget är en bluff och startades Juli 2013 och har redan hunnit lura en del. Varning alltså för swissluxuryboutique.com

Jocke

hej sir_pierre
har en fråga tänkte kolla med dig hur kan man kolla hur många tillverkade klockor av en viss modell och årtal , samt hur många som planeras tillverkas av en viss modell .. tänkte mest på samlarvärdet .. är det bra ide att till exempel köpa en Rolex Daytona i Platina 2015 för en halv miljon kommer en sån klocka att hålla priset över en 10 -20 års period eller kan man inte veta det ? menar att platina borde inte säljas i mängder direkt eller kanske det gör det

Jocke

tack så mycket för svaret 🙂 det var verkligen bra information tusen tack

Gibbe

Tjena. Vad mycket man lär sig när man läser här på bloggen.

Jag är väldig sugen på att köpa en rolex klocka. Men har fastnat på tre olika modeller.

Den vanliga submarine 166110 (vet inte varför just den referens) submarine 116610LV/16610LV eller en yacht master stål med minst 40mm i diameter.

Kollat lite runt på chrono24 men vad tycker du?

Är en kille, 22r gammal. Är ingen kostym Nisse. Mer vardaglig still. Och jag älskar klockor. Så jag hoppas verkligen att du kan hjälpa mig med vad jag ska tänka på innan eller vilken man bör välja osv? Kanske tom priset på de ungefär.

Gibbe

Vilken referens tänker du på då? Max pris då med Box papper och i mycket gott skick samt hur tänkte du där? Varför inte en 116610LV eller 16610LV? Yacht master är billiga på chrono24 om man jämför de med inköpspriset på de. Nästan halva priset.

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x