Guide : Att köpa sin första ”riktiga” klocka.

Folk vänder sej ofta till mej ang råd.

Varför vet jag inte riktigt alltid (Det finns ju nått som heter Google).

Men oftast har jag inget emot det, Tvärtom. Om det är så att dom behöver min expertis inom nått område eller min erfarenhet som hobbypsykolog har ingen betydelse.

Jag hjälper mer än gärna till att upplysa och ge råd och tips, Dels för att folk ska slippa göra samma dyra misstag som jag själv gjort genom åren, och dels för att jag tycker om rollen som consigliere.

Men det enda jag kan begära är att folk lyssnar, Och tar åt sej utav mina råd, Absolut inte att dom ska ta mej exakt på orden och göra som jag säger.. Men lyssna iallafall.

Har du vänt dej till mej… Och jag tar an mej att hjälpa dej.. Så lyssna iallafall.

Och hellre att du frågar mej, Än gör något dumt impulsköp eller planerar och räknar dåligt innan köpet..

När det kommer till kärlek så kan jag inte dömma allt för mycket om ni inte tar mina råd, Där lyssnar man hellre på sitt ”hjärta” än på nån som är ensam 😉

Men idag ska vi försöka undvika att gå in på ämnet ”kärlek”.. Även om allt verkar handla om det.. Och även om jag har mycket kärlek för detta ämnet.

Idag ska det handla om att köpa sej sin första långlivade partner.. I form av en klocka.

Jag har försökt att ge råd och tips här i bloggen om lite billigare klockor, Eftersom det är den vanligaste frågan jag får.

”Kan du ge tips på en prisvärd klocka?.”

Och…. Jag måste erkänna.. Mitt egna klockintresse har ju spårat iväg.. Likaså priserna.. Så jag har haft lite dålig koll på dessa såkallade instegs-klockor.

Så sen jag började med bloggen så har frågorna och intresset ökat, Så jag har försökt utveckla min kunskap inom det segmentet.

Så när folk förut frågade om det fanns någon klocka jag kunde rekommendera.. Så insåg jag många gånger… Att folk insåg att en klocka för 70-80 tusen var lite väl mycket….

Visst det har jag full förståelse för.. Allt är relativt.

Så då har jag givetvis frågat folk vilken prissklass dom hade tänkt sej… Och oftast blir svaret ”2-3 tusen”…. Aha.. Ja men då är en Casio G-Shock utan tvekan mest bang for the buck!

Tålig, Snygg, Visar rätt tid.. osv osv osv..

”Ne men jag vill ha en riktig klocka”.

För 2-3 tusen?

”Ja. Eller mindre”

Och där har har idiotförklarat dom.. Ibland högt.. Och ibland för mej själv.

Du får ingen riktig klocka under 10.000kr! Och då är den begagnad!

När jag då i det sammanhanget talat om en ”riktig” klocka så menar jag en klocka med automaturverk, Rejält vattentålig osv osv.

Och den instegsklockan i den världen där man ser klockan som mer än ett smycke har alltid varit en Omega Seamaster.

Dom billigare Omega klockorna med automaturverk har alltid varit det som gett mest bang for the buck.

Så för att kunna hjälpa er med er fråga.. Så har jag ett par frågor först.
Och om jag precis skrev så är klockan idag mer ett smycke/Assecoar än ett instrument.

Så då är nästa fråga från mej.

Vad för look är du ute efter?

Och då kommer nästa enligt mej idiotiska svar.

”Jag vill ha en Rolex Daytona (Insert vad som helst här) etc etc men har inte råd, Så jag vill ha en som ser exakt likadan ut”…

Well…… Riktigt så enkelt är det inte.. Då kommer vi in på det ämnet jag tog upp för några veckor sedan..
”Jag vill ha en bil som ser ut som en Ferrari EXAKT men kostar mindre än en Fiat”..

Kommigen liksom….

Samma när folk vänder sej till mej ang bilen.. Dom har precis eller inte ens köpt sej en 350Z.. Och har då räknat ut att täcka hela bilen med kolfiber och att turbokonverta kommer kosta under 200.000kr…

Folk.. Kom igen… Vilken värld lever ni i?

Sen när jag då förklarar att man får betala i verkligheten om man vill ha riktiga saker.. Då tycker dom att jag är en idiot som överdriver och så dyrt är det inte..

Men tyvärr så har många MÅNGA kommit tillbaka med svansen mellan benen, Tom plånbok och en ofärdig bil några månader efter.

Samma är det när det kommer till klockor.

Vill du ha en klocka som har ett automaturverk, Är vattentät.. Snygg.. Utav bra material osv osv.. Så får du räkna med MINST 10.000kr.. Och det är om du hittar en bra begagnad..

Ne… Så är det inte längre.. Så har det VARIT.

Nu eftersom patentet på det evigt populära 7750 urverket har gått ut, Så kan vem som helst kopiera det rakt av.. Eller göra sin egna version utav det.

Och så länge det används rätt material när dom tillverkar urverket så är det ett väldigt vettigt urverk.

Så idag måste inte en bra klocka komma ifrån Schweiz.

Så.. Idag kan du hitta en ”riktig” klocka nya för dom där 10.000 kronorna.. Eller om du väljer att köpa från USA så kan du få dom ännu billigare.. Låt oss säga 1000 dollar kanske..

Och det är väldigt bra!

Visst det är fortfarande mycket pengar, Men har du ett klockintresse mer än att det ska vara något snyggt på armen just över sommaren, Om du inte är en sån som tycker att du klarar dej med klockan på mobilen.

Köper du en klocka med ett bra urverk, utav bra material och bla bla bla bla.. Så har du en klocka i flera år.. Sköter du och servar den som du ska så har du den kanske hela livet.

Då är inte 10.000kr mycket… Prioritera.

Så… Detta var mitt long ass intro som vanligt..

Idag ska jag försöka hjälpa dej att välja din första riktiga klocka.

Jag för ofta höra att jag har ökat klockintresset hos er läsare via bloggen, Eller rent av skapat ett som aldrig funnits tidigare.

Och det glädjer mej MYCKET!

Men klockintresset tycker jag har ökat mycket världen över.. I dessa tider då alla använder sin iPhone som ett fickur mer eller mindre.

Lite är det för att folk har insett att klockan är ännu en sak man kan flasha med.. Och att prylbehovet är större än någonsin.

Men det dömmandet och försvarandet får ni själva stå för..
jag är bara glad om att inte vara ensam =)

Själv så tycker jag att jag mer och mer uppskattar handgjorda saker, Tillverkade med hjärta och omtanke i dessa tider där det brister på service och kvalitet rent allmänt.

Och där om nått så är klockor det starkaste vapnet.. Det är stor och tydlig skillnad på handgjorda och maskingjorda klockor.. Och inte bara på prislappen då alltså.

Och ska man vara riktigt hårddragen där.. Och vi kommer in på in-house urverk osv osv.. Så hamnar vi lätt på minst 50.000kr igen..

Men det får vi ta en annan gång.

Men glöm inte.. Det är insidan som räknas här. (också)

För ett tag sedan så tog jag upp fördelarna med ett Quartz-urverk.. D.v.s ett batteridrivet verk.

Det väger mindre, Är mer exakt, Tål mer, Mycket billigare.

Men…. Dom saknar själ…

Jag vill jämföra med bilar igen… Du kan ta en Tesla.. Snabbare än dom flesta.. Men… Livlös… Du transporteras.. Snabbt… Men livlöst.. Jämför det med en skrikande Ferrari… Get it?

Teslan är billigare i drift.. Snällare mot miljön.. osv osv.

Ett Quartz-verk är mer exakt osv osv.. ja allt jag skrev ovan..

Men… Ne.. Om du förstår så förstår du..

Det är något MYCKET speciellt med att bära ett handbyggt, komplicerat urverk på handen som består utav hundratals delar… Destu mer komplicerat det är.. Destu dyrare är det.

Därför har många klockor idag en så kallad ”skelett bakgrund” Så man kan se det fina urverket underifrån.

Jag ska ta grunderna för er.

Steg för steg så att ni kan själva förstå ert behov.

Eftersom ett mekaniskt urverk inte har något batteri som drivkraft så behövs det antingen skruvas upp manuellt utav dej var varannan dag.
Detta kallas för ett manuellt urverk.

Eller så finns det en pendel som snurrar fritt utan dina rörelser, Detta laddar i sin tur upp fjädern/urverket.

Detta kallas för ett automatiskt urverk, och är utan tvekan det mest populära.

Fjädern som vi kallar det är en tunn remsa utav metall som sitter spänt som en rulle.

Förut så var alla klockor med manuella urverk, Och när jag menar att du måste skruva upp ett sådant urverk så innebär det att du skruvar ut kronan som du ställer klockan med, och skruvar den tills du känner att det börjar bli motstånd (Olika många varv från klocka till klocka)

Detta får du göra varje dag helst.. Skulle du glömma så går det bra med varannan dag också.. Vissa manuella urverk klarar sej en vecka.. men då kostar det.

Så när det automatiska urverket kom så förändrade det klock-världen otroligt mycket för alltid.

Där behöver du inte skruva upp klockan varje dag, Utan tack vara en pendel som rör sej när du rör dej, Så laddas fjädern.

Så denna pendeln svingar sej fram och tillbaka när du jobbar, Lagar mat, T.o.m om du bara lyfter ett glas.

Båda dessa varianter utan urverk håller oftast minst 48 timmar.

Dvs om du inte alls rör klockan, utan bara låter den ligga stilla någonstans, Så slutar den att ticka efter minst 48 timmar..

Där har Quartz-urverk sin största fördel vill jag påstå.

Men har du din klocka med automatverk på dej varje dag så slutar den aldrig att ticka (Om du servar den).. Ett batteri tar ju slut för eller senare.

Är det så att du har mer än en klocka att använda.. Eller inte bär din klocka varje dag, Men ändå inte vill behöva ställa den varje gång du ska använda den, Så löser man det problemet med en winder.

Men ett manuellt urverk finns det inga genvägar till.

Så det är väl inte så svårt att gissa vad det vettiga valet är där.. Men när du väl är inne i det hela så förstår du charmen med ett manuellt urverk också.

Nästa steg inom ditt val utav klocka är hur komplicerat urverk du vill ha.. Inte om du ska ha ett Tourbillon eller  inte utan om du vill ha med eller utan datum, Med kronograf, Månfas kanske? osv osv

Där finns det kanske inte så mycket jag kan förklara..

Datum är bra att ha.. Men dom flesta klockorna jag använder oftast har inte det.

Kronograf/Chronograph är dom klockor som har en seperat tidtagningsfunktion.

Detta kännetecknas utav dom 3 små extra visarna i urtavlan.

Jag vill tycka att detta är en funktion som 99.9% av folket aldrig använder.. för behöver dom göra en tidtagning så finns det bättre instrument för det.

Men det ger en fylligare look, Och dom två extra kronorna/knapparna på sidorna som du trycker på för att sätta igång tidtagning och för att nollställa gör så att klockan ser större ut.

Så oftast när någon köper en sådan klocka så är det för det estetiska/looken bara.

En smaksak utav utseende helt enkelt.

Sen ang urverk och funktioner… Övriga funktioner som evighetskalender osv osv.. Det kostar.. Så det är inte aktuellt här.

Nu kommer vi kanske in på det mest väsentliga.. utseendet.

Även om det är insidan som räknas.. Så är en klocka idag främst en accessoar, Som du ska kolla på varje dag.. Flera gånger om dagen.. Så givetvis måste den vara skön för ögonen med.

Det är också helt en smaksak… Hur stor du vill den ska vara.. Hur tjock..   Rund eller inte.. osv osv osv.

Det finns allt för många olika designer för att jag ens ska ta upp några exempel.. Men för mej så är det bigger is better som gäller.

Jag snackar ofta och dykarklockor och kostymklockor.
Det är inte så enkelt att man kan dela upp klockorna så, Men för att ni ska förstå lite bättre om vad jag menar med just dom två olika så är det att dykarklockor är större och tjockare.

kostymklockor är smalare och stilrenare.

Men det finns givetvis klockor för alla syften.. Dyka, Åka till månen, osv osv.
Och även om du inte kommer göra något utav det, Så köper du dessa klockorna för utseendet och vetskapen om att dom KAN klara av då att tex dyka ner 500meter eller nått.

Men ang det kan jag inte säga något alls.. Det är lite som solglasögon.. Dom kan se skitsnygga ut rent allmänt.. Men till just ditt ansikte kanske dom inte passar alls.

Så designen och val utav vilken sorts klocka du väljer kan jag inte gå in för mycket på.
Men jag kan rekommendera en klocka som ha rnån slags luminor på siffrorna.. dvs självlysande.
Du kommer aldrig ångra att du kan se din klocka i mörker.

Och oavsett vad ni väljer, Även om du inte tänker dyka med den, Se till så att den är vattentät. Inte vattenTÅLIG.. Och tätt.. Dvs den ska klara minst 200m eller så.

Däremot så kommer vi in på ett annat kärt ämne inom klockbärandet.

Vilken sorts rem vill du ha?

Läder
Tyg
Gummi
Stål

Men det har jag redan ett inlägg om, Så för och nackdelar om dom olika hittar ni här.

Vill du kunna byta rem på din klocka? Ja jag ska inte gå in för mycket på det där med straps.
Men vill du kunna det, Så försök köp en klocka med 22 eller 24mm remmar. Bredden då alltså.

Innan vi fortsätter så kan jag slänga in den här bilden som visar lite utav dom vanligaste orden du kommer stöta på i jakt på en klocka.

Jag har något inlägg här där jag har länkat till flera st olika klock-lexikon.. Får se om jag orkar leta upp dom  i morn eller nått.. Jag skriver detta inlägget med en blow tourch i nacken typ.

Innan vi släpper det helt med utseendet på klockan, Så ha i åtanke om hur och var du ska använda klockan.
vardagsklocka.. Sportklocka osv osv.. Ni som inte är nya här vet att jag tagit upp detta många gånger innan, Och vet förhoppningsvis då också vad jag menar att ni ska tänka på.

Så…. Jag hade tänkt göra ett jättelångt inlägg.. Oavsett vad vissa av mina läsare tycker om sådana..

Men jag måste upp om 6 timmar.. Så jag måste börja avrunda.. Jag kanske fortsätter på detta inlägget i morgon… Eller någon annan dag.

Men jag kan ju inte lämna er utan att name dropa några märken som har prisvärda klockor i den prisklassen.

Alla dessa märkena har givetvis mycket dyrare klockor, Men dom har även modeller som har bra urverk osv osv för mycket vettiga pengar..

Och eftersom jag inte vet vilken look ni är ute efter så lämnar jag er med bara namnen.

Oris

Omega

Lum-Tec

Sinn

Hamilton

Seiko

Tissot

TAG Heuer

Det finns många fler..Jag har skrivit om flera st tidigare, Men det får räcka for now.

Sorry om detta inte hjälpte er så mycket mer på traven… But i´m out of time.

En varning är på sin plats dock.

Denna sorts klockor kallas för gateway klockor.. Det är lätt att fastna och bli beroende.

Update

Uppdaterar med lite fler märken efter hand som sagt.

Så kolla även in

Victorinox

UPDATE!**********************

Missa inte mina andra inlägg som rör detta ämnet också. 

Att köpa klocka över nätet eller från en privatperson.

Att köpa klocka : Del 2.

Jag har säkert nått mer som hjälper er i jakt på en klocka, Får uppdatera efter hand som jag kommer på och hittar.

8 Things You NEED to Know About Watches – A Crash Course to Watches

10 Watch Buying MISTAKES You MUST Avoid | Watchfinder & Co.

** Ja om du kan, så bör du verkligen pröva klockan först, kläm och känn.
Jag har ju ett jättebra exempel på enorm besvikelse efter många månaders väntetid (8 månader tror jag) när jag till sist fick hem min Jaeger-LeCoultre Master Memovox Alarm, idag hade jag kanske kunnat uppskatta den mer, men då, när jag bara bar Panerai 47mm.. Och så får jag hem den som känns som en liten damklocka… Vilken besvikelse..

** Köp inte en klocka för att någon annan eller för att allmänheten gillar den.
Om du ska lägga mycket pengar på en klocka så ska du känna att du inte kan sova om nätterna om du inte har den =)

Underbara Söndag.

Vilken härlig dag.

Perfekt väder..

När jag vaknade så kollade jag min Facebook direkt, Där jag får all informationsflöde, Och där skrev folk om temperaturer upp emot 18-19 grader!

Vilket jag tvivlade starkt på.

Och eftersom jag satt här hemma uttråkad hela dagen igår så tänkte jag idag att jag MÅSTE göra nått.
Vädret lockade till en runda med bilen….. Men njee.. Det lockar också till poliskontroller.

Så strax innan kl 1 så fick jag ett SMS av min vän Patrik där han frågade om jag var hemma.
Alltid kul med besök, Så när han jag tyckte att han borde varit i närheten så messade jag och frågade var han tog vägen, Och då var han precis utanför, Så jag ställer mej vid balkongen för att fråga om han inte ska komma upp, Och då säger han sittandes på sin trike med glimten i ögat om jag inte ska ta och joina honom en runda på min BMX.

Och visst.. Jag är inte den som är den.. Få ut min fina BMX och få lufta den lite är jag med på.

Ett par snacke-pauser och exakt 5 timmar senare så är jag hemma igen.. Efter att ha cyklat Malmö runt nästan 2 gånger…

Och ja.. Det var nog 18-19 grader varmt idag.. Eller är fortfarande nu 18 på kvällen!
Helt underbart väder, Lite blåsigt som det alltid är här in the windy city.

Jag är verkligen en soldyrkare.. Man mår så mycket bättre när det är ljust och varmt ute..

Så idag är jag verkligen värd en Proteindrink och ett avkopplande bad innan det blir mat.

Sen i morgon så är det ny vecka =)