Guide : Allt om Diamanter – Del 1

Jag som är Gemmolog borde ha skrivit en sån här guide för längesen, när jag var ung och hade orken, nu lägger jag in en massa videos om ämnet istället som vanligt =)

Jag har tänkt göra detta inlägget länge, trots att intresset för Diamanter (helt rätt) har dött ut rätt så rejält.
Så nu när jag är ännu mer mån om tidigare att sprida det jag nördigt har lärt mig under mina år så får det bli ett inlägg om diamanter helt enkelt, inspirationen till detta inlägget och flera inlägg de senaste veckorna har varit samtal med vänner som har vänt sig till mig angående råd, så jag tolkar det som att ni behöver mina blogginlägg =)

Ja, intresset för diamanter har dalat rejält, allt började egentligen redan efter ”Blood Diamond” filmen, eller ja det gjorde mer att de seriösa kunde ta mer betalt och de som köpte billigare diamanter av oseriösa fick lite skuldkänslor.

Sen då ”modet”, ja alla tjejer tror att de ska gifta sig med någon miljonär som kommer enbart lägga all tid dygnet runt på att köpa diamanter till dem, men de flesta normala människor i världen ser Diamanter som något gammalt och utdött mode helt enkelt, nu är det släta ringar som gäller för båda parterna, en slät ring som är enkelt att arbeta med..

Och nu när Covid-19 satte stopp för nästan alla Bröllop världen över så har ju intresset och därmed också priserna för diamanter rasat rejält.

Därför vill JAG själv börja köpa Diamanter igen, men det vill jag alltid oavsett 😉

Ja vi ser kändisar (främst idrottsmän och rappare numera verkar det som) köpa hundratals diamanter, men de flesta människor som köper diamanter köper EN diamant under hela sitt liv, en man då till sin blivande fru, och de flesta människor rent allmänt i hela världen köper aldrig en enda diamant, under hela sitt liv, oavsett kön.

Men oavsett hur ”inne” har HAR varit med diamanter, och oavsett om det är bevisat bara en PR grej från början, och att det absolut finns fler diamanter i världen än vad som sägs, så har kunskapen kring diamanter alltid varit för dålig.

Alla de som har frågat mig om diamanter i mitt liv har först och främst bara gått efter storleken, sen inser de att det är olika kvalite på dem, sen inser det att det kan vara olika slipningar, och färg…

Så jag gör ett guide-inlägg om det.

Vi börjar med det viktigaste som de flesta lite insatta redan känner till.

Ni har alla hört talas om de 4 C som är det man går efter när man bedömer hur fin och värdefull en Diamant är.
De 4 C´n är (efter min rankning)

Cut = Hur den är slipad.
Detta kan vara det viktigaste, en ”ren” Flawless Diamant kan skina sämre om den är dåligt slipad än en icke helt ”ren” diamant som är bra slipad.
OFTAST så lägger man ju mer tid och gör en perfekt slipning på en fin sten än på en icke så fin sten, men jag har haft alla möjliga variationer i mina händer.

Kortfattat (for a dummy)  så ju fler fasetter /släta ytor en Diamant har desto bättre fångar den ljuset och desto bättre reflekterar den ljuset, det som gör att en Diamant ”lyser/Skimrar”.
En ”raw”/”rå” diamant ser verkligen inget speciellt ut alls.

Det där är världens näst största oslipade diamant, bara för att visa er, den är där på 1109 Carat.

När man slipar en Diamant så slipar man bort rätt mycket, och man vill ju ha en Diamant så stor som möjligt oftast, och där kommer vi till det problemet som de flesta inte förstår borde vara en kompromiss.
De som säljer diamanter vill sälja en så stor sten som möjligt, hellre en stor med smuts i än 3 små utan utan smuts.

De flesta som köper diamanter vill bara ha en så stor sten så billigt som möjligt, då blir det en oren sten med dålig slipning.

En sten med bra slipning av en expert har börjat sitt liv som ibland flera gånger större än slutresultatet.
Jag brukar över lag säga att från rå diamant till färdigslipat så är den färdiga stenen 1/3 så stor, men jag har också sett ännu värre än så.

En oslipad Diamant är inte fin alls, nu är detta ett extrem-exempel då detta är världens 2a största Diamant.

Louis Vuitton has bought the Sewelo, the biggest diamond discovered since 1905.

Den är 1,758 carat stor och ägs av Louis Vuitton.

Men det var bara för att ni skulle förstå att det är inte som på film där de lyser upp en hel grotta när de är oslipade.

Lucara Diamond Corp. Sewelo diamond

Här är en kort video om världens största Diamant

MEN du KAN absolut köpa oslipade diamanter löst och till och med i smycken

Riktigt fult, och DET om något är ”blood diamonds” oftast.

Slipningen av en Diamant är extremt viktigt och svårt, och det är främst det som vi betalar för.
Åter igen, bättre slipning = dyrare Diamant.
Och folk vill bara ha en så stor sten som möjligt för att kunna skryta om Caraten, oavsett hur den ser ut på handen..
Mer mer om det snart.

En Diamants slipning graderas väldigt lätt (OBS!! Det betyder INTE att det är lätt att avgöra hur bra den är slipad!)

Så Cut graderas efter dessa 5 enkla ”stämplingar”

Excellent – Very Good – Good – Fair – Poor

Så som sagt, ju fler fasetter/ytor ju finare slipning, eller ju mer jobb ligger det bakom helt enkelt. Jag har absolut sett diamanter med många fasetter men som ändå varit ojämna!
Så när någon försöker sälja en diamant till dig genom att nämna antalet fasetter så behöver det inte betyda att den är rätt slipad.

https://www.gemonediamond.com/diamond-cut/

Många vill ha en så bred diamant som möjligt för att de ska se så stor ut som möjligt, trots att den väger mindre (carat), men det blir fel det med.

Det finns olika namn för olika slipningar, olika slipningar är olika eftertraktade, svåra osv osv, men de alla bedöms av samma 5 graderingar.

 

Så till nästa C, för att inte nörda ner oss allt för mycket på varje punkt, det blir ändå en massa videos i slutet av inlägget om ni vill veta mer.

Nästa C är lite svår att säga vilken som bör komma på andra plats, vad som är näst viktigast efter slipningen..
Men jag väljer renhet/klarhet.

Clarity = Hur klar/ren/fri från missfärgningar den är

Om ni har börjat kolla efter diamanter så har ni sett bokstäver, t.e.x VS, VVS, och ibland med en siffra också, t.e.x VS1. A
Allt handlar om synliga fel, hur stora, hur många, vart de är placerade.

Jag börjar med det finaste

FL = Flawless = Felfri = Inget ”smuts” alls i stenen.
Helt korrekt så innebär det att den är fri från inneslutningar och ytfel upp till 10 gångers förstoring.
Folk vill tro att detta har med slipning att göra och att detta innebär att det är en ”River” diamant, men det är både rätt och fel, olika C och olika bedömningar för olika saker, men ja felfritt är ju felfritt helt enkelt =)

IF = Internally Flawless = Fri från inneslutningar.

Inneslutningar är det jag kallar för smuts. men det kan alltså vara en prick som är svart eller färgad, är det flera prickar så kallar man det för moln.

VVS = Det delar vi sen upp i VVS-1 & VVS-2, här är det allt för få som vet vad detta betyder, det står för Very, very small inclusions, så väldigt väldigt små ”smuts” partiklar.
De är så små att de är svåra även att se med 10 gångers förstoring, så det krävs lupp eller mikroskop, rätt ljus, tränat öga och utbildning för att se VVS ”smuts”.

Jag inser nu att detta är det C som folk bryr sig om minst… men men.

Jag ser direkt felen här, så detta är verkligen överkurs.

Det är absolut inget ”fel” i att köpa en VVS diamant, verkligen inte, och den kommer att vara mycket billigare än en Flawless diamant, och du och alla åskådare som ser den på din frus finger kommer inte heller att se någon skillnad, så VVS och kanske till och med VS är min rekommendation.

Så när det kommer till siffrorna så är 1an om ”smutset” är ute på kanten och 2an betyder att den är närmre mitten.

Jag ska hitta en bättre bild.. Jag borde ta betalt för detta för att de två gemologkurser de har i Stockholm en gång om året är mindre bra än mitt inlägg 😉

VVS1 betyder 1 eller kanske 2 ”dammkorn”, VVS2 kan betyda fler, så oavsett VART smutset sitter så är det oftast fler på en VVS2 om man säger som så.
Annars hade man slipat stenen annorlunda ”helt enkelt” 😉

Sen till ett ämne som jag ville försöka undvika.. Lab-Diamanter, icke naturligt framställda diamanter.. Folk vill tro att de alla är Flawless, och att en diamant som då är en VVS absolut betyder att den är en naturligt äkta diamant, men så behöver det inte vara, så ni vet det.

Och jag vill poängtera att det är inget fel i att köpa en VVS2 diamant, du/ni kommer ändå inte se det med blotta ögat, och en VVS2 är cirka 25% billigare än en VVS1.

Sen har vi nästa sak som folk tar fel på.
Folk tror att VS är finare än VVS… Som att det extra V:et skulle innebära mer smuts.. Det är helt tvärtom.

Väldigt väldigt lite smuts är mindre än väldigt lite smuts.

VS = Vey small inclusions
Very small betyder att du kan se det under 10 gångers förstoring.
Oftast så är det osynligt för blotta ögat, är du insatt som jag så ser du det, speciellt på större diamanter

Si = Small inclusions
Här har du smuts som du kan se utan några hjälpmedel.
Det behöver inte betyda att era vänner kommer att se det på avstånd, men om du kollar på diamanten och letar efter smuts så kommer du absolut att se det.
Och sen då som vanligt, en 1a betyder att det är ute på kanten, vilket du kan gömma med ringens klor kanske, och en 2a betyder att den är inne i mitten på ”tallriken”.

I = Inclusions
Ibland så säger man P istället som då står för Pique, men det är iallafall tydliga ”inneslutningar”/smutskorn.

Jag tycker att en seriös juvelerare säljer inte ens såna här diamanter

 

Så nu till det intressanta som jag själv fick lära mig det rätta om som ung.

C = Color / Färg. 
Jag är uppvuxen med att en gul diamant är en smutsig diamant och bör ses som skräp, och ja så är det mer eller mindre, men sen så har vi NATURLIGT färgade diamanter, men det får bli ett helt annat inlägg för en annan gång.

Color = Färgen, denna kan vara lite svår då gula diamanter har blivit populärt de senaste 20 åren, men där de okunniga tror att en ”smutsig”, missfärgad gul diamant är detsamma som en naturligt färgad diamant.

Det är här namnet kommer in som ni säkert har hört, ni som ska köpa diamant har hört Wesselson och Top Wesselton utan att veta vad det innebär, det ni inte har hört för att ingen lägger pengarna på det ändå är det som jag verkligen blir helt pirrig i kroppen av =)
River =)

Men här blir det lite svårare för att här kommer det bokstäver in i bilden.
Så för att ge er ett bra exempel på ett svårt sätt att tolka så tar vi det näst finaste, som egentligen är det 3e och 4e finaste..

Top Wesselton, som förkortas TW, som har färgen F eller G, vilket betyder att den är vit…
Jepp…. Så onödigt komplicerat är det.

Fast den bilden var också väldigt fel tycker jag…

Såhär då

Men njae det var lite fel där med…

Absolut bäst är River, det är D & E enbart, det är mycket sällsynt vita stenar, och de få River stenar jag har stött på, så kan jag tycker att de är lite lite blåa till och med… men det är fel att beskriva dem så.
”Mycket sällsynt vit” är det rätta.

Sen har vi F & G som är Top Wesselton, det är mitt råd att köpa, för att River stenar är SÅ mycket dyrare än en lika stor TW.

Sen är H Wesselton, så att kalla I och J för färglösa är fel  tycker jag.

Tonade/Gula diamanter
I Top Crystal Tcr Mycket lätt tonad vit
J Crystal Cr Lätt tonad vit
K L Top Cape Tca Tonad vit
M N Cape Ca Lätt gulaktig
O – R Light Yellow LY Lätt gul
S – Z Yellow Y Gul

Ja nu är jag lite onödigt hård när det kommer till diamanter eftersom det är ett kärt ämne, men så är det

Och sen så har vi då NATURLIGT färgade diamanter, som är väldigt sällsynt, och väldigt dyrt.. och därför vill jag så gärna ha en champagnefärgad diamant just för att det är så ”sleeper” som det kan bli, där de som TROR att de kan något om diamanter kommer tro att det är en Y-gul sten, när det då är en naturligt färgad diamant som kostar sisådär 200 gånger mer än en S-Z sten =)

 

D – E: (River) Mycket sällsynt vit. Den högsta färgkvalité som finns på diamanten.
F-G: (Top Wesselton). Sällsynt vit.
H: (Wesselton). Vit.
I: (Top Crystal). Mycket lätt tonad vit.
J: (Crystal). Lätt tonad vit.
K-L (Top Cape). Tonad vit.
M-N (Cape). Lätt gulaktig.

 

Och sen till sist det som alla tycker är det allra viktigaste, storleken..

Jag vill ju helst säga att man ska sätta en budget först, och sen blir det den storleken som det blir, efter man har gått igenom de andra 3 C först, men nej, så är det inte, alla frågar alltid ”Hur många carat för jag för x tusen?”… Suck..

Det är lite som.. jag ska komma på en dålig jämförelse som alltid..
Som om du skulle fråga mig om bilråd och fråga ”Hur många cylindrar för jag för xxx tusen?”..
Ja… Jo…. Ditt enda mål är kanske att ha just en V8 eller V12a, oavsett effekt, skick på bilen eller prestanda… om det är ditt viktigaste och främsta mål så okej.. gå efter Carat först då…
Jag hjälpte min fd tjejkompis en MASSA med att hitta diamant när hon skulle gifta sig, projekterade en massa världen över för att sen hitta en superfin sten.. för att hon sen skulle gå och köpa en LIKA DYR men större och med flaws….
Det gjorde att jag skämdes så pass för den juvelerare som hade löst en diamant åt ”oss” att jag ringde aldrig honom igen…

Carat = Carat står för vikten, så det är inte samma sorts Karat som vi använder när vi avgör guldhalten i guldsmycken eller tackor (24 Karat = 99,99% rent guld / 18 Karat = 75% rent guld / 14 Karat = 50% rent guld)
(Har inte jag ett Guide-inlägg om Guld redan?)

Carat med C anger vikten på en Diamant, (1.00 carat = 0.20gram)  även om ALLA tror att det handlar om storleken, vilket ja på sätt och vis är sant såklart, men det är många fall där en Diamant ser större ut än en annan som väger lika mycket för att de är slipade helt olika, vissa är mer spetsiga och vissa är mindre spetsiga, de mindre spetsiga med så stor bredd som möjligt ser stora ut, men är svårare att fästa i t.e.x en ring och reflekterar inte ljuset lika bra som en ”spetsig”.

Detta är världens 3e största Diamant som nyligen hittades i Botswana, den är 1,098 carat ”stor”.

Världens största diamant var 3,106-carat stor, den hette Cullinan.
Den delades upp i flera andra stora Diamanter, de två största är ”Great Star of Africa” &  ”Lesser Star of Africa”

De sitter i de brittiska kronjuvelerna, men det där är ett långt inlägg bara för sig, för att ni vill Afrika ha tillbaka de diamanterna…. osv osv osv.

Så ja, det är både rätt och fel när man säger att en Diamant är X Carat stor då det egentligen anger vikten, och folk går bara efter vad man ser på ytan.<

Det är lite som att säga att två olika 100 kilos killar är lika starka, oavsett längd, oavsett om den ena är tjock och den andra muskelös.

Diamant är ett tungt ämne (materia), och alla vet att en Diamant som väger 1 carat anses som stor (Ja det ansåg men innan alla kändisar skröt om sina stora Diamantringar) och ändå så väger den alltså bara 0,2 gram..
Det krävs alltså en sten på 5 Carat för att den ens ska väga ett ynka gram..

Och 5 carat är MYCKET!

Här är en väldigt bra illustration över 5 olika storlekar Diamanter.

De hade även bilder på dem en och en.

Den första väger 0.5 Carat

Något som en tjej idag skulle kunna avbryta en förlovning över trots att hon inte har mer erfarenhet av diamanter än det hon har hört kändisar PRATA om.

Nästa är på 1 Carat

Detta är vad som har blivit normen för en vigselring, eller var tills för några år sedan.

Just 1 Carat är så populärt att en Diamant som är väger EXAKT 1.00 Carat är rätt mycket dyrare än en som väger snäppet över, låt säga 1.05 Carat, enbart för att man har lyckats slipa till en sten att väga exakt 1.00 Carat.

1 Carat är verkligen ingen liten sten, men tyvärr så tycker ”folk” att det låter lite idag.

Detta är 1.5 Carat

Som ni ser så hoppar det rejält i storlek för varje 0.5 Carat, men snart kommer vi till en gräns där allt bara är stort.

Cirka 2 Carat

Jag kan lova er att en vigselring med en sådan stor Diamant är INTE smidigt att bära till vardags, den kommer att fastna överallt.

2.5 carat

3 Carat

Ni ser.. Ni hade inte ”ute i det vilda” sett skillnad på en 2.5 eller 3.0 Caratare.

4 Carat

Och där ser jag direkt att den Diamanten har de slipat med storleken i fokus, den var inte jättebra slipad tyvärr.

Här har vi 5 Carat.

Detta är en storlek som jag brukar förklara som ”stor som en tumnagel” för dem som tror att de ska ha en 5 Carat stor diamant på fingret.

Den där VÄLDIGT stora Diamanten väger alltså bara 1 Gram..

Sen blir det bara galet..

6 Carat

7 Carat

Nu hoppar jag fram till den största av dem i bildserien istället för att visa dem alla.

10 Carat..

 

Så ni tjejer som tror att ni ska ha en 20+ Caratare som Beyonce..
Inte ens hennes ring är ”Diamantslipad”

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 12: Recording artist Beyonce watches Rafael Nadal of Spain and Novak Djokovic of Serbia play during the Men&#39;s Final on Day Fifteen of the 2011 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 12, 2011 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Den emerald-slipade stenen är värderad till över 6 miljoner dollar..

Min poäng här är att ni absolut inte ska stirra er blinda på storlek och bara tänka på Carat..
Det C:et är det minst viktiga av dem 4 enligt mig.

jag vill tilläga att amerikanarna (väldigt sällan vi svenskar) anger Carat för stenar över 1.00 Carat, för de som är mindre så delar de upp 1 Carat i 100 Points, så 0.5 Carat är 50 Points.

Ni har garanterat hört många rappare nämna points när de pratar om sina diamanter.

OBS!!
För att inte förvirra någon när jag säger att Carat är det minst viktiga av de 4 C.
En Diamant på 1.00 Carat är absolut mycket dyrare än 4st precis lika fina Diamanter på 0.25 Carat, Det funkar inte riktigt så eftersom större diamanter är mycket svårare att hitta än små.

Så de som har en vigselring bestående av flera mindre diamanter men ändå säger att de har 1,54 Carat stor Diamantring… det är också väldigt fel sätt att ange ringen även om den totala VIKTEN över flera diamanter är 1,54 carat..

Så det där med att använda Carat som storlek istället för vikt som det egentligen är, det är både rätt och fel….. Jag hoppas verkligen att ni förstår hur jag menar här.

Tiffany & Co.—The Guide to Diamonds

Tiffany & Co.—The Guide to Diamonds: Carat Weight

Tiffany & Co.—The Guide to Diamonds: Clarity

Tiffany & Co.—The Guide to Diamonds: Color

Tiffany & Co.—The Guide to Diamonds: Cut

Detta inlägg blev för långt, så Del 2 hittar ni här

Guide : Allt om Diamanter – Del 3

Guide : Allt om Diamanter – Del 3

Guide : Allt om Diamanter – Del 4 – Labbodlade Diamanter

(Visited 324 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JohnA

Jag vet ingenting om diamanter, men fick en ordentlig lektion här, tack. Diamanter har kanske tappat i hype, just eftersom de är svåra för en amatör att avgöra värdet på, precis som du beskrivit. Till exempel jämfört med guld, som det bara är att googla priset på, så vet man. Hur det sen värderas i klockor etc är en annan femma. Men just att de som är beroende av Instalikes inte har en lika garanterad utgång som en Richard Mille när det gäller likes är säkert också en stor faktor för varför hypen tagit slut.
Oavsett, bra inlägg.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x