Varför kör vissa länder på vänster sida?

Jag är ju allmänt känt väldigt anti högerstyrda bilar, ja jag har kört flera högerstyrda bilar, jag försökte i många år få sällskap till London där jag skulle shoppa kläder och en bil för att sen köra hem med den, just för att ha upplevelsen att köra ”på fel sida”.

De gånger som jag har kört bilar som har haft ratten ”på fel sida”, högersida, så har jag ju kört dem hemma i vår högertrafik.

Så ja jag är absolut emot högerstyrda bilar av flera anledningar, jag har ju till och med tackat nej till drömbilar för bra priser just för att ratten har suttit på fel sida, men jag har ju ändå velat pröva på att köra med ratten på fel sida i rätt land, dvs högerstyrd bil i vänstertrafik, enbart för erfarenhetens skull.

Och nu när jag var på semester så var jag på Cypern, där de har vänstertrafik, och jag körde bil där, men en vänsterstyrd bil….

Men men, så har jag ju testat på det också helt enkelt.

Där fick jag frågan om varför man kör på vänster sida i vissa länder, om det var någon fördel med det, och jag älskar att få såna frågor som innebär att jag faktiskt behöver lära mig om ämnet, jag tycker absolut att man ska fortsätta lära sig saker livet ut.

Och här så hade jag konstigt nog inget riktigt svar på frågan, mer än att det var gammalt och ända sedan innan man ens körde bil, dvs från tiden då man red häst främst.

Och ja så är det.

De som är gamla som mig eller äldre har koll på att även vi i Sverige körde på ”fel” sida förr, och inte alls för särskilt längesen.

Den 3 September 1967 kl 05:00 så gjordes Högertrafikomläggningen, ”Dagen H” vill vissa häftigt kalla det.

Grejen är bara att allt för många tror att vi i Sverige då innan 1967 körde högerstyrda bilar, eftersom det då var vänstertrafik, men nej, så var det inte.

Så måste man köra med en högerstyrd bil i vänstertrafik och vice versa?
Nej, oftast så är det så ja, men det är ingen lag som kräver det.

Så om du importerar en högerstyrd NSX ifrån Japan, så det ”enda” du behöver eventuell göra är att rikta om lamporna, för att på de flesta bilar (kanske inte NSX) så är lamporna inställda så att du inte ska blända mötande trafik, så om du då kommer med en bil gjord för att köra på ”fel sida” så ja då bländar du alla mötande.

Men annars så är det same same.
Jag har som sagt många anledningar till att inte ha en högerstyrd bil, och nej det är inte pga att slippa backa genom McDonald´s Drive Thru, eller för att slippa ha min garage-tagg på en pinne som sträcker sig genom hela bilen och lite till, det är främst för att jag verkligen inte vill växla med vänster hand.

Det är ju så pass att många racingbilar (och en del sportbilar) som är högerstyrda har ÄNDÅ växelspaken på höger sida så att du växlar med höger hand ändå!

Och frågan som kom efter frågan ifall om det fanns fördelar med vänstertrafik var ”Varför ändrar inte alla till högertrafik?”.

Och där är svaret enkelt, vi är försent på det nu, det rullar nog en miljard bilar i vänstertrafik, så att ändra om nu så att alla skulle sitta på vänster sida i bilen och köra på höger sida i trafiken, det är ett alldeles för stort projekt nu.

Jag ser inga fördelar med att köra på vänster sida i trafiken eller sitta på höger sida i bilen, har ni andra åsikter så dela gärna med er.

Och nu när till och med amerikanarna har ”gett med sig” och börjat sälja bilar med ratten på höger sida, ja då säger det mycket om hur man har ”gett upp” om att alla ska sitta på samma sida och köra på samma sida.

Och angående historiken bakom så lägger jag upp några videos om det.

Why some people drive on the right, and some on the left | Did You Know?

Why do the British drive on the left?

 

Why Do We Drive On The Right? | WheelHouse | Donut Media

https://sv.wikipedia.org/wiki/Höger-_och_vänstertrafik

https://www.swedishnomad.com/sv/lander-med-vanstertrafik/

https://utrikesgruppen.se/vilka-lander-har-vanstertrafik/

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x