Dålig Service : Baltzar – Engelska Herr i Malmö

Jag följde med min vän idag på en shoppingrunda, det var storshopping på gång, ett par hela outfits, kostymer, skjortor, skor osv, sånt som man inte vill köpa online, speciellt inte när man ska lägga ett par månadslöner på ett par kostymer.

Så vi åkte in till Malmö city utan något speciellt mål, jag själv har inte varit i Malmö City på dagtid på många år, och varje gång jag har varit där de senaste gångerna så ser allt annorlunda ut varje gång.

Av ren vana så parkerade vi i Hansacompaniet (Edit, Hansa heter det bara numera tydligen) och började där.

Hansa ser inte alls ut som förut, inte alls, och det såg både öde och hopplöst ut.
Men till bådas vår stora förvåning så fick vi helt utomordentligt och klanderfri service på Marty.
En trevlig, kunnig och hjälpsam säljare.

Det kunde hända att man fick bra service där även förr, men de har haft några anställda genom åren som idag utan tvekan hade fått både klagomål och anmälningar på sig.

Men idag så gick vi därifrån supernöjda.
Vi fick även bekräftat vilken skräddare vi skulle gå till, en skräddade som min vän hade tänkt på till innan jag gav honom mitt tips, men efter Marty säljarens lovord så var det ingen tvekan om vilken skräddare vi skulle gå till.

Sen var det skor, som får ses som mitt ämne såklart.
Även om jag utan tvekan hade kunnat jobba som personal shopper och kan det mesta om det mesta inom herr-”mode” så är det ju skor där min allmänt kända expertis ligger.

När jag ska guida någon kring ett köp så vill jag börja med det bättre, kanske inte alltid det dyraste och det bästa, men jag vill börja dyrt och bra, och sen går man en runda till olika butiker och testar sig fram billigare och billigare, för att sen återgå till det dyra och bra för att känna efter om det verkligen är värt att betala 6 gånger mer för det man började med eller inte.

Alla andra verkar göra tvärtom, man börjar billigt och sen gradvis så blir det dyrare och bättre.
Men då är det ju självklart att man väljer det dyraste tänker jag, om man hela tiden blir matad med bättre och bättre, då minns man inte ens hur det billiga var.

Så mitt råd rent allmänt är att börja dyrt, bli imponerad, ha det som den starkaste referens i huvudet när du sen jämför med allt annat.

När det kommer till nästan allt så är det många gånger att man INTE slutar med det dyraste, utan men hittar något i mitten som känns prisvärt och bra nog.

Men som min gode vän brukar säga ”Det är dyrt att vara vän med dig” hehe =)

Det kan mycket väl vara så att har man börjat med det bästa så duger inget annat sen, men hey, sånt är livet =)

För er som inte bor i Malmö så säger detta er inget, för er som bor i Malmö så borde ni veta vad jag menar.

För att visa min vän det bästa så började vi hos Skomakaren, ja de på gågatan som har legat där i all evighet och egentligen heter ”Skomakaren Rolf Hansson & Söner”.
Där ett par ”helt vanliga” svarta kostymskor börjar på 6 000 kronor.

Min vän har aldrig varit där, jag har inte köpt skor där på säkert 10 år skulle jag tro.

Björn som är en av sönerna som nu driver Skomakaren Hansson & Söner har alltså aldrig sett mig eller min vän tidigare, och vi blev behandlade som två goda vänner som är helt främmande till ämnet kostymskor men ändå vet vad bra kvalite´ är.

Björn förklarade grundligt och tydligt, han visade, förklarade igen, kollade lagerstatus osv osv.
Trots att vi båda kom in där med Nike sneakers på oss så blev vi bemötta som vilken lyxlirare som helst, det var ännu en mycket trevlig och perfekt upplevelse, ett ställe där min vän gladeligen ville köpa ett par skor direkt, men jag envisades med om att han skulle testa sig runt först innan han bestämde sig, så vi tackade för oss, fick en personligt handskriven lapp med allt min vän behövde veta ifall han ville återkoppla och beställa skorna som han ville ha.

Sen gick vi till en massa olika butiker, Olséns, Tiger osv osv och det var bara besvikelse efter besvikelse, de hade ju knappt några skor hemma!
Tider hade 3 par herrskor.
Olséns hade kanske max 10 par skor blandad med allt från sneakers till loafers..

Det vi var ute efter var ett par helt vanliga svarta Oxford kostymskor, inget flashigt allt utan till och med tvärtom.
Och det fanns inte helt enkelt.

Avslutningsvis innan vi begav oss till skräddaren så gick vi till Engelska Herr, där jag tänkte att vi skulle hitta steg 3 utav 4 i pris-stegen av skor.

Jag ska förklara min ”Kostymskor-prisstege för er”
Såhär ser jag mina olika kategorier när det kommer till er som vill köpa ett par kostymskor som ni inte kommer använda ofta men som ni gärna vill använda ofta, och som ni troligtvis kommer att ha på er varje gång ni är uppklädda, dvs ni har inte redan 10-15 par kostymskor hemma.

 

4: Skor som t.e.x Crockett & Jones, Santoni eller Church’s, kanske kanske även John Lobb, klassiska skor som alltid funkar och där du betalar mer för kvalité än för namnet.
Så steg 5 eller 6 i denna stege hade alltså varit sånt där du absolut betalar för namnet, som t.e.x Louis Vuitton, Louboutin, Gucci osv.
Men det var inte alls med på kartan idag.

Så steg 4 skulle jag kunna säga är skor mellan 6 000-10 000 kr.
De stegen över är sen 10-15k+ och sen till sist ”No Limit”.
Som ni förstår så är stegen efter 4 för dig som redan har alla tänkbara klassiska kostymskor redan.

3: Är skor som fortfarande är dyra, men inte lika dyra som steg 4, där kvalitén borde vara bra men de kanske saknar den sista touchen,  som t.e.x Bruno Magli, Moreschi osv.
Prisklass ungefär 4 000 -6 000 kr.

2: Här finner vi märkesskor som faktiskt kan vara underskattade, som många gånger ser dyrare ut än vad de är, som är av kända märken, men som ändå inte är så dyra, Hugo Boss är ett perfekt exempel, likaså Ralph Lauren och Armani, ni förstår nog precis vad för sorts märken jag menar, sånt som alla känner till, men som folk tror är dyrare än vad det är.

Här finner vi skor i prisklassen 2 000 – 4 000 kr.

1: Om du bara ska ha skor för en dag typ.
Du går till butiker som Rizzo och Scorett, skor för under 2 000 kr.

Så min tanke var alltså att gå till Engelska Herr för steg 3 innan vi gick tillbaka till Skomakaren som har skor i steg/klass 4.

Och det besöket fick mig bara att känna att jag ser ingen framtid för butiker alls, det är bara onlineshopping utan värdelösa säljare som gäller i framtiden.
Det besöket påminde mig om varför jag har gett upp hoppet om att shoppa i Malmö och varför jag själv inte har lagt pengar där på cirka 10 år.

Redan när vi kommer innanför dörren så pratar jag och min vän om skor, det är en väldigt liten butik så säljarna hör oss absolut.
Den ena säljaren är upptagen med en kund så lite tålamod har vi ändå.
Men vi får ingen som helst uppmärksamhet, inget ”jag hjälper er snart” eller ”säg till om ni behöver hjälp”, det var som om vi var två spöken.

Efter en stund så frågar min vän mig tydligt så att säljaren skulle höra oss om det inte hade några skor, jag svarar då lika tydligt att jo de finns på nedanvåningen, och pekar, åter igen, detta är en butiken liten som ett vardagsrum.

Vi får ingen hjälp alls.
Efter ytterligare en stund så frågar min vän om de har skor och säljaren svarar att de finns på nedanvåningen och de får hämta upp till oss.
Jag vill minnas att man själv fick gå ner där förr, men ja jag förstår att saker och ting förändras i Malmö med tanke på folket.

Det går flera minuter och min vän frågar igen ”fanns det skor där nere som du kunde hämta upp som jag kan få kolla på” och säljaren svarar ”Ja men inte på REA”.

Jag fick en shock av det svaret och säger automatiskt utan att tänka mig för ”Oj! det har vi inte bett om i heller!”.

Min vän säger ”Nej jag har inte efterfrågat om något på REA”, och går fram till säljaren för att visa ett par skor som han har bild på i telefonen för att visa att han är ute efter något sådant och vilken storlek han har. 

Det går YTTERLIGARE en stund och min vän frågar IGEN efter skor.
Då går han och hämtar ett par skor för min vän att pröva och sen är vi som bortglömda igen.
Min vän säger till säljaren två gånger om att han vill pröva ett par i en halv storlek större.

Under denna tid så prövar jag en hatt, kollar gång på gång på en massa jackor och överrockar, mest för att inte bli irriterad.
Det är ingen som frågar mig om jag behöver hjälp med något alls.

Medans jag gör detta och min vän står som ett fån med en sko på sig så kommer det in ett äldre par, som DIREKT får service!

Vi fortsätter att vänta tills de är klara med det äldre paret, och sen försvinner den ena säljaren igen.

Då fick det räcka för oss.

Vi fick oförskämt dålig service och de fick oss att känna oss som luffare.
Bara den kommentaren ”Ja men inte på REA” hade fått mig att gå därifrån och aldrig mer komma tillbaka, men vi har så få herrbutiker i denna stad numera så min vän hade mer tålamod än mig.

Efter detta så skyndade vi oss till skräddaren så vi hann inte gå tillbaka till Skomakaren Hansson, men ni förstår ju vilka skor han kommer att köpa.

Jag ringde till min vän 5 timmar senare för att ventilera lite och då förklarar min vän att han var ännu mer irriterad än mig, han hanterar stress och olustiga situationer bättre än vad jag gör bara.

Och jag är fortfarande så irriterad nu 11 timmar senare att jag sitter och skriver om det mitt i natten.

Jag kommer att fortsätta shoppa till 99,99% online, vissa saker måste jag pröva innan köp, som t.e.x en kostym.
Men jag kommer iallafall ALDRIG att ens gå in på Baltzar/ Engelska Herr bara för att kolla vad de har, aldrig!

 

(Visited 409 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
John A

Han borde ha köpt dem hos ”Skomakaren”. HAn gillade stället, skorna och servien. Priset är snabbt glömt i såna sammanhang.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x