Vad är lyx?

What is luxury? – Tudor, Omega, Rolex

** Ja jag har ju själv säkert ett väldigt långt svar på vad lyx är, men i det stora hela så handlar det om vad som gör dig glad och gärna bekväm tycker jag.

Sen om du kan köpa något som är onödigt dyrt, ja då får det ses som lyx väl, en G-Shock för 1000 kr visar dig rätt tid lika bra (om inte bättre) som en Rolex för 100 000 kr.
Men förr så brukade jag säga en sak som jag typ halvt håller med om idag med.
Om du kan impulsköpa något, då är det lyx, kanske vardagslyx ja, men det får ses som ”lyx” ändå.

Om du kan på ren impuls när du är hungrig åka och äta på restaurang istället för att åka hem och laga mat, då ser jag det som lyxigt.

Jag tycker absolut att man ska tänka igenom varje köp, bli expert på ämnet, jämföra med liknande produkter osv osv osv, det är vad jag tycker.
Du ska helst längta efter produkten, se fram emot den, men det säger ju helt emot impulsköp grejen…?

Min vän säger att om han inte får ont i magen när han köper något onödigt dyrt, då är det inte lyxigt, och dumt nog så förstår jag det där lite, trots att jag vill se att man BARA mår bra och är glad av ett lyxköp.
Som mitt ex som fick glädjetårar när hon fick sin första Louis Vuitton väska.
Men min vän kan köpa en bil för 1 miljon kronor utan att bry sig, men får ont i magen av att köpa en väska för nästan 50 000 kr..
Då känns väskan mycket mer lyxig och speciell.. Förstår ni den skillnaden?

Men för min del, en story som jag har berättat innan, en dag då jag kände mig lite ”lyxig” var när jag var över i Köpenhamn för att shoppa, insåg att det var lite för kallt för att bara gå runt i T-Shirt, så jag gick in till Hugo Boss och impulsköpte en tröja för nästan 2000 kr, som jag nog inte ens använde sen efter det.
Det relativt onödiga impulsköpet brukar jag ha som exempel när jag tänker på vad lyx är.

Sen att jag ungefär i samma ålder impulsköpte en skinnjacka för kanske 10 gånger så mycket, för att min dejt tyckte att den passa mig, det ser jag inte alls som något lyxigt, utan bara korkat..
Så jag kan inte ge er ett kort och rakt svar.

Är min Toyota GT86 lyxig för att jag impulsköpte den som en vinterbil, bara några dagar efter jag hade köpt 2 st Corvetter (där det ena köpet var väldigt överdrivet genomtänkt i många år, och det andra var total onödigt impulsköp för dagen).. Är ett onödigt köp ett lyx-köp?
Nej den bilen är ABSOLUT INTE lyxig!

Många vill tycka att en Louis Vuitton väska är lyxig för att den kostar 10 gånger mer än en annan lika bra väska utan namnet, men om du säger till mig att du har betalat resell för ett par skor, 10 gånger över listpris, då är du bara korkad, det är inte lyxigt.

Så lyx BÖR handla om kvaliten på produkten, handsytt, bra material osv.

T.e.x så ser jag ju ABSOLUT att en 1999 Lexus LS 400 är ABSOLUT lyxigare än en ny Tesla som kostar 10 gånger mer.
Så det handlar inte om summan..

Skulle jag tycka att en Ferrari LaFerrari är lika lyxig som en Pagani Huayra (typ samma prisklass idag)? Nej absolut inte.

Material då?
Är en Breitling Guldklocka mer lyxig än en Rolex stålklocka för samma summa pengar?
Det är ju guld, ett lyxigare material för att det är ovanligare, svårare att jobba med osv osv.
Är Rolex klockan lyxigare för att du får ”mindre” flash för pengarna?
Eller är det tvärtom? Mer flash är mer lyxigt?
Eller är Breitlingen mindre lyxig för att du kan gå in idag och köpa 10 st så länge du har råd, men Rolex klockan måste du vänta på i minst ett år..

Om du har 500 000 kr på ditt konto och köper en guld Rolex för 500 000 kr, är den klockan lyxig då?
Oh ja absolut!
Om du har 100 miljoner kronor på ditt konto och köper samma guld Rolex för 500 000 kr, är den mindre lyxig då?

Är det olika lyxigt att njuta av en 6 000 kronors champagne med din vän i lugn och ro.
Eller att dricka den flaskan själv när du äter i en högljudd nivå på Nyårsafton.
Eller om du är dum i huvudet och ”vaskar” den för att imponera på en tjej som inte skulle titta på dig om inte din pappa var rik.

Är den flaskan lika lyxig i alla dessa 3 scenarion?

Och om vi ska hålla oss till klockor.
Vad är lyxigast, en helt ny toppmodern Rolex Daytona med nytt urverk, som är tajt i alla länkar osv osv, eller är en 50 år gammal Daytona som ser nästan likadan ut men kostar 10 gånger mer, är den mer lyxig? Bara för att den är dyrare och svårare att få tag på även om du har de pengarna.

Så vad är lyx för dig?

(Visited 31 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JohnA

Bra inlägg, sjukt svår fråga. Som du kommer fram till så är lyx inte bara pengar, eftersom det också beror på hur mycket pengar man själv har. ”Gamla” saker är sällan lyxiga för mig, även om de många gånger kan vara många gånger dyrare, som Daytona till exempel. Tid KAN vara lyx, men är du arbetslös är den värdelös. Jag kan förstå din vän, som tycker en bil för millen är ok, men en väska för 50k är overkill. Man blir helt enkelt van med vissa saker och värdesätter dem på olika sätt. Så lyx är olika från person till person.

JohnA

Kul. Det här är ett ämne jag funderat på mycket. efter ditt inlägg ännu mer 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x