Why The ”30 Year Rule” of Classic Car Prices is Broken – FOREVER

** Jag håller med helt och hållet om det han säger i början, så har det ”alltid” varit.
Detta med 30-års gränsen har jag nog snackat om i alla år som jag har haft denna bloggen, samma sak med när en rolig bil hamnar under 100 000 kr, oavsett ålder då alltså.

** Ja detta med japanska bilar är ju helt galet..

** Jag förstår inte alls varför folk är så glada för att betala överpriser på ALLT!

** Nu räknas allt som en investering, ingen köper något längre för att det är kul att ha, nej utan allt har ett resellvärde i åtanke.

** Ja jag är faktiskt lite rädd om det där med att gamla bensinslukande bilar kommer att nästan vara oanvändbara pga bensinbrist eller priser.
Och då kommer ju väldigt speciella bilar att hålla ett värde, precis som han säger, inte en dussin-Corvette.

** Detta är nog hans bästa video, jag håller med om varenda ett ord han säger.

** Sen ska vi inte glömma det här med 2a eller 3e ägaren på en lyxbil, ägaren som köper bilen ENBART för att han vill se rikare ut än vad han är, ägaren som kommer att tanka 95 Oktan istället för 98 Oktan, ägaren som kommer att dra ut på serviceintervallerna så länge som möjligt, och som sen absolut inte kommer att serva den på en auktoriserad verkstad, som inte kommer att köpa dyra och bra däck, som kommer köra skiten ur bilen bara för att synas och höras så mycket som möjligt, och som troligtvis kommer att sälja den när han inte har råd att serva den eller laga den.

Dessa bilar som sen är lockande för att de är underligt billiga att köpa, men som är lika dyra att underhålla som de var när de var nya och kostade ett par miljoner kronor.

Dessa bilar är tyvärr nästan aldrig värda att försöka rädda.

** Jag vet inte om han nämnde det eller om jag missade det bara, men en stor sak som gör att bilar ökar i värde efter 30 år är för att då blir de skattefria (iallafall i Sverige) och du behöver inte besiktiga bilen så ofta, dvs då kostar det inte så mycket att ha din nostalgi-bil bara ståendes i garaget för din beundran.

** Främsta anledningen till att marknaden är helt galen nu är för att Porsche för några år sedan sa att de aldrig mer skulle bygga bilar med manuell växellåda.
Det gjorde att GT3orna dubblades över en natt, det gjorde att ALLA Porscharna så småningom ökade i värde, fler och fler köpte dessa bilar som enbart investering.

Detta gjorde att andra bilar med manuell låda också ökade i värde, som t.e.x snikutrustade Ferraris osv.

Sen efter detta så ökade helt nya bilar i värde, just för att biltillverkarna hotade med att detta skulle vara speciellt, limiterad, för sista gången osv.
Porsche 911 R är det perfekta exemplet på detta.

Sen efter detta så kom flashandet och väntetid in i bilden, de som inte kunde vänta med att flasha de betalade överpriser, detta märker vi idag på allt, speciellt Rolex klockor och dyra bilar, allt sånt som alla andra vet om är dyrt.

Sen när de inte riktigt lika rika såg hur de gamla Porsche bilarna ökade i värde, bilar som ingen vill ha förr, då började de spekulera om vilka lagom dyra bilar KUNDE eventuellt öka i framtiden, och så rensades marknaden på dessa bilar, OBS! Av spekulanter och investerare, inte av bilentusiaster.

Detta gjorde sen att de vanliga billiga bilarna ökade i värde för att det inte fanns så många billiga bilar längre, alla bilar var dyra helt plötsligt.

Plötsligt kommer pandemin.
Folk jobbar hemifrån, får inte resa, får inte festa, plötsligt så har de pengar över.
Folk vill inte åka buss och tåg längre, utan inser att en bil vore bra att ha.

Åter igen så är alla billiga bilar borta från marknaden och kostar plötsligt nästan det dubbla, nu menar jag vanliga ”svenssonbilar”.

Sen så har vi brist på Chip i hela världen, biltillverkarna kan inte leverera bilar, väntetiderna ökar, de rika får ännu mer stress att visa andra att de är rika, så de betalar ÄNNU mer för dessa bilar som vi kan räkna in som pittförlängarna eller som ”lätta pengar” för resellers.

Och här någonstans i denna kompott av FOMO (fear of missing out) så blev plötsligt hela världen okej med att betala överpris på allt, verkligen allt.
Jag vet folk som i första hand köper skor via resell-shoppar istället för att ens börja kolla Nike, Zalando osv.

Plötsligt så var det häftigt att skryta hur pass mycket över retail som man hade betalat för sina skor, klocka, bil, Lego till barnen osv.

Och resellers bara skrattar hela vägen till madrassen där de gömmer pengarna från skatteverket.

Och där någonstans är vi idag.
Folk har anammat att man får betala överpris om man vill ha något.
Det är häftigt att skryta hur mycket överpris man har betalat för något.
Man måste ha det NU! Och betalar hellre det dubbla att ha det NU än att vänta 3 månader.
Och folk tror att ALLT ökar i värde, så man ska köpa ALLT, inte använda det och bara hålla ut så länge som möjligt innan man säljer.

Vissa kan hålla ut i många år när det kommer till bilar, vissa klarar inte av att hålla ut en hel vecka när de ska resella en TV som de köpte på Black Friday, på Faktura ska tilläggas..

** Och, som han också nämner i videon, värdet på pengar rasar overkligt snabbt, allt blir dyrare som sagt, inte bara saker som vi köper utan även produkter som vi behöver, bensin, mat, el osv.
Detta samtidigt som värde på våra pengar sjunker och bankerna ger oss mindre ränta på ett är än inflationen är på ett år.

Detta gör att saker som förr ALLTID har rasat i värde, dvs lyxprodukter, de är säkrare än pengar på banken.
EN Rolex klocka eller en Porsche har alltid hållit värdet rätt bra, men nu så ÖKAR dessa saker i värde, hela världen ser hur alla är okej med att betala överpris.
Så varför ha pengar på banken när man kan flasha med en ny bil eller en Rolex och sen tjäna pengar när man säljer den?

Lyxföretagen som då t.e.x Porsche, Rolex, Louis Vuitton osv ser att folk är okej med att betala överpris, så de höjer sina priser, då märker de att folk får panik på att köpa sakerna fortare än någonsin, de höjer priserna igen och då KÖAR folk utanför butikerna eller på listor i flera månader…

Så vad är nyckeln till framgång här? Ge inte folk det de vill ha och öka priserna.
Detta har ju vi sneakerheads märkt av sedan många år tillbaka, matcha aldrig efterfrågan med tillgång.

Och så är vi där igen, de nya sakerna blir dyrare och dyrare, de gamla sakerna som de rika på riktigt inte bryr sig om och som de wannabe-rika har råd med, de ökar i värdet, gamla bilar, gamla klockor, gamla väskor.

Alla vill vara investerare..

Jag orkar verkligen inte gå in på hela grejen med aktier och Bitcoin…

Så ja, det är helt sjukt, lyxsaker som man förr köpte när man verkligen hade onödigt mycket pengar över, dessa saker är idag säkrare för framtiden än att spara pengar på banken.

Slutsumman av allt detta är att vi som vill köpa skorna för att använda dem, vi som vill köpa bilarna för att njuta av dem, vi kan inte köpa detta, utan att dra ner byxorna och ge oss in i resellvärlden.

Därför försöker jag så gott jag kan med precis allt att inte ge mina pengar till resellers.
ALLT blir dyrare med tiden, alla höjer sina priser för att de ser att folk betalar gladeligen till resellers.

Varför ska Nike ta 2250 kr för sina skor (som de höjt från 1600 kr på bara några år) när de ser att folk gärna betalar det dubbla?
Klart att Nike kommer att höja sina priser då ju! Varför ska de ge en del av kakan till resellers?

 

** För bara några år sedan så försökte Autoropa sälja 2 st Koenigsegg till mindre än priset av 1. de stod osäljbara i flera år.
Nu så kostar samma bilar 3-5 gånger mer än listpriset.

** Gamla bilar som var katastrof att köra, som man förr utan tvekan kunde köpa under 1 miljon kronor, Countach, F40 osv, idag så kostar dessa bilar 10 miljoner kronor.

 

** Ni som är gamla i gamet minns nog storyn om en Ferrari Testarossa som bytte ägare 18 (eller fler) gånger under 80 eller 90-talet utan att en enda gång lämna garaget.

Så är det idag, saker och ting byter händer och pengar går mellan olika personer, men ingen köper något för att glädjas eller användas.

 

** Ja.. OM jag kan så hade jag jättegärna ägt en bilsamling stor nog för ett museum i framtiden då bilarna räknas inte vara värda något.

15 Assets That Are Better Than Cash Right Now

** Jag ångrar verkligen verkligen att jag inte köpte fastigheter förr när det inte kostade något alls.
När jag var 20+ något så kunde jag köpa en hel ”trapp”, 5 våningshus eller vad det var, med lägenheter, för kanske 3 månadslöner, och jag gjorde det inte för att jag inte orkar med gnällande hyresgäster.
Några år senare så fick jag möjligheten igen i ett mycket finare område, men där så hade de flesta bott så länge så hyrorna var relativt låga, men ja vad hade man brytt sig om det idag..

 

** Ja mark kan jag förstå, det är det enda vi inte kan skapa mer utav, ja bortsett från att skapa fejk-Öar ute på havet.

 

** NFTs förstår jag mig inte alls på….

** Guld, alltid guld..
Jag ångrar så att jag inte har köpt på mig mer guld, men så går det när man lyssnar på tråkiga vänner och har en instabil guldsmed, men jag skulle bara köpt på mig tackor helt enkelt.

 

** För en massa år sedan så köpte jag en väska till en tjej i Julklapp, idag så kostar den väskan 415% mer..

 

** Ja.. G-Klass.. Vad ska man säga.. Bilen som borde vara den absoluta motsatsen till en bil att investera i.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x