Dagens Vett & Etikett : Vad är ”New Money” och ”Old Money” / ”Quiet Luxury”?

Ja för er lite äldre så har ni nog redan full koll, men eftersom saker och ting totalt har vänt om de senaste åren så är det dags för ett inlägg där jag förklarar det hela.

Så ”New Money” har alltid setts som negativt, ”Old Money” är många gånger de som är födda med rika föräldrar men det behöver absolut inte betyda så, det kan absolut också betyda att det är någon som har jobbat sedan de var ”barn” och slitit sig till sin förmögenhet själva, de har successivt blivit rikare med åren och har verkligen inget behov alls av att visa att de har en massa pengar, och där kommer vi till vad ”New Money” innebär, ”nya” pengar VAR oftast någon som hade vunnit på lotto, fått ärva en massa pengar, sålt sitt företag eller ja på något sätt fått väldigt mycket pengar på något snabbt och enkelt sätt.

Dessa människor var då inte alls som de med ”gamla pengar”, de ville verkligen göra allt de kunde för att visa så många som möjligt att de nu har pengar, vilket de då mycket tydligt aldrig hade haft gott om förr, så när de med ”nya pengar” vill ta igen för alla dåliga år, leva lyxlivet som de nu har råd med, och gärna visa andra att de har pengar så att de kan få rika kompisar, osv osv osv, ja precis så löjligt som det låter.

Nya pengar = nytt liv

Vilket jag kan förstå, klart att man vill ta igen allt man har drömt om men inte haft råd med innan, så plötsligt så blev det lyxresor, guld Rolex klocka, dyr Italiensk sportbil, gärna cab så att man syns, dyra kläder med stora loggor överallt så att man på långt avstånd kan se att det där är kläder från ett dyrt märke, och i denna jakt på nya rika kompisar så försökte man slaviskt följa trender osv för att det var ju de mest ”hippa” som styrde dessa trender, man gjorde allt för att imponera på dessa nya rika vänner, det bjöds på allt möjligt på klubbar osv osv.

Ja jag tror inte att jag behöver beskriva mer för att ni ska få upp en bild av hur en ”new money” person ser ut och beter sig.
Jag behöver inte lägga upp en bild på någon tjej som har opererat allt som går för flera hundra tusen kronor för att se ut som ”alla andra”.
Eller en kille i en Lamborghini cab med en Gucci tröja med loggor överallt och en plastig blondin i passagerarsätet, ni vet nog alla precis vad jag menar.

Men, det sjuka är att detta som verkligen borde ge alla avsmak, och det som borde vara så jätteuppenbart wannabe-riktigt rik, det blec tack vare sociala medier så populärt, och dessa ”new money” människor som gjorde allt för att följa de riktigt rika, se syntes överallt, de blev kända, de blev förebilder till de som nu då konstigt nog såg upp till ”new money”… Ja åter igen så skyller jag MYCKET på Kardashian som verkligen är ett perfekt tecken på att få okunniga att se upp till allt som är fel.

Detta gjorde att människor som egentligen inte hade råd också köpte en Mercedes G-Klass som är bland det dyraste att äga, för att hon körde ju en sån.
Detta gjorde att de begagnade bilarna inte längre rasade i värde för att nu var det ju en bil som folk ville köra runt med i stan och spela rika trots att de inte var det, för att det var en bil som hade sett likadana ut sedan deras föräldrar var barn, så man kunde köpa en 20 år gammal bil och låtsas att man var lika rik och häftig som Kim Kardashian..

Detta gjorde att fler och fler ville följa denna trend, plötsligt så går Mercedes från att vilja lägga ner modellen helt till att sälja fler G-Klass än någonsin..
De testar vart gränsen går, gör bilarna dyrare och dyrare, och de fortsätter att sälja..
Nu tar jag bara Mercedes G-Klass som ett exempel av många, vi kan ta Rolex, Louis Vuitton osv osv som exempel, allt sånt som folk vet om är dyrt går att sätta in där som exempel istället.

Så dessa bilar/klockor/väskor blir så eftertraktade av ”new money” och ”wannabe new money” folket att företagen hinner inte med att tillverka tillräckligt många, de höjer och höjer sina priser bara för att de kan, och de säljer slut ändå, inte nog med det, det är sån väntetid på en ny G-Klass, Lamborghini, Rolex osv osv att folk nu till och med betalar överpris för att slippa vänta, för att kunna flasha så snart som möjligt på sociala medier..

Detta blir så vanligt att det startar en hel resell-kultur, butiker öppnar med ”gråhandlare” av klockor, skor, väskor osv.
Ännu sjukare är att dessa ”new money” och ”wannabe new money” nu skryter om hur mycket överpris de har betalat… De skryter att de betalade en halv miljon kronor mer för vad den bilen kostar helt ny av Mercedes bara för att de vill flasha NU och inte om 6 månader..

De skryter om att de har betalat det dubbla listpriset för en Rolex klocka som varenda en bil eller telefonförsäljare i stan har, som varenda en Thailand eller Turkiet resenär har, en klocka som Rolex har höft priset på 5 gånger under 2 år..

Och låt mig inte börja med hela den där ”vaska” trenden som jag hoppas har dött ut…
Ja ni vet där man beställde flaskor av champagne och bad bartender hälla ut dem i vasken, bara för att visa att man har råd att kasta bort pengar..

Och hur sjukt det än låter så verkade sånt beteende att löna sig, ”Influensers” som burnar upp en Louis Vuitton väska med sin Lamborghini bara för att få views, och dessa videos får så många views att den ”Influensern” har råd att köpa 3 väskor för de pengarna som han tjänar på den videon, för att folk tycker att sånt är häftigt att kolla på…

Men får att komma tillbaka till ämnet, efter det långa introt..

Denna ”resell kultur”, ”vaskandet” osv, denna jakt att visa att man har onödiga pengar har ju gjort väldigt många icke förtjänta väldigt rika.

Jag ska ta ett bra exempel, jag ska försöka att inte må illa bara av att skriva namnet, när någon nämner Philipp Plein för mig i hopp om att skryta så vill jag bara spy..
Låt mig bara säga som såhär, ni new money som tror att Louis Vuitton ska ha REA ibland osv… skräpmärken som Philipp Plein har outlets och 70% REA ja…
Riktiga märken som säljer tack vare mer än logga och namn har aldrig REA..

Aja min poäng SKULLE vara att på grund av att det är så okej och ”häftigt” att betala överpris så är resellers accepterat, och ”new money” folket är de som folk ser upp till, så pass att jag har allt för många gånger märkt av att ”old money” människor beter sig som ”New money” också…

Och ”Old money” ser hur lätt det är att tjäna pengar på det som de ändå hade köpt annars.
Och de som förr la sina sista pengar på att köpa saker enbart för att skryta och flasha, de tjänar pengar på dessa saker, dyra klockor, väskor, skor…

Så på fullaste allvar, dessa människor som förr köpte en bil eller en dyr klocka just för att de själva tyckte om det, oavsett andrahandsvärde, de har dött ut HELT!
Idag handlar det bara om att köpa något så säkert som möjligt, där du i bästa fall får MER än vad du köpte den för ny eller i ”värsta fall” iallafall får tillbaka dina pengar efter ha flashat färdigt med bilen eller klockan, så du kan sälja det vidare till nästa person som ska flasha med det…

Jag tycker att detta är så så sjukt..
Detta var förr anledningen till att jag hade avsmak för Gucci, och detta är idag anledningen till att jag bokstavligen skäms över att använda mina Louis Vuitton väskor..
För att ”New money” folket har ju tagit sin in i ”old money” kretsen.

Förr så var verkligen inte Patek Philippe tilltalande för ”New Money” för att de flesta andra kände inte till märket, Rolex känner ju alla till.
Till idag där Patek Philippe klockor säljs för 3-4 gånger över listpriserna.

Och när det är ekonomisk kris och hela världen oroar sig för sämre tider, då är det ju ÄNNU viktigare för ”New Money” att visa att de har pengar, därför så säljer Rolex bättre än någonsin, därför är ägaren till LVHM nu världens rikaste människa.

”New money” folket måste ju verkligen visa att de har råd att slösa pengar även eller kanske till och med framförallt i dåliga tider.

Men det gör att allt annat utöver de mest kända märken som alla vet om är dyrt, de rasar, som t.e.x Panerai, jag har nu på sista tiden blivit erbjuden att köpa väldigt fina och speciella klockor för halva värdet…

”Old Money” världen blir också mindre och mindre, och det är inte för att dessa människor blir fattigare, absolut inte, utan då menar jag att det är för att dessa märken blir mer och mer kända bland ”new money”.

T.e.x så har ju ”new money” folket gått från Armani och Hugo Boss till Gucci, och sen nu då till Louis Vuitton..
Jag är rädd att nästa märke att bli hypat är Goyard så det är nästan så att jag inte köper fler väskor från dem… Jag vet inte.. det är lite från dag till dag..

Och att jag delar deras saker på Instagram, gör videos, och nu tänkte göra ett inlägg med märken som ännu räknas som ”Old Money”, då är jag ju bara en del av problemet..

Men nu kom jag av mig från huvudtråden igen.

Det jag vill komma fram till är att det som förr var jättehemskt i Sverige men som nu är okej är jag jätteglad för.
Om du nu tycker om guld så  ska du kunna köpa det och använda det.
Om du tycker om fina/dyra/snabba bilar så ska du kunna köpa det utan att bli dömd för att både ha liten dick och sälja knark.

Så jag tycker att det till en viss gräns är jättebra att Jantelagen inte är den mest högljudda ”regeln” numera i Sverige, jag tycker att det är jättebra att folk spenderar pengar, jag står fast vid ”Money makes the world go round”.

Blir jag irriterad att folk har ändrat sig? ja.
För en massa år sedan så tyckte folk att det var jättekonstigt att jag gick runt med billiga G-Shocks när jag hade dyra Rolex klockor, sen tyckte de att det var så idioti att jag specialbeställde ett par st jättedyra G-Shocks (dyrare än Guld Rolex) bara för att visa ännu tydligare vart jag står, det chockerade folk så pass att de blev knäpptysta… i 10 år… till Kim Kardashian nu har synts med en diamantklädd G-Shock!

NU är det häftigt! NU är det okej att fråga mig hur mycket mina ”är värda”.

Bara det där att fråga vad någon är ”värt” istället för att fråga vad det kostar.
Det är enligt mig bara ännu ett tecken på att folk accepterar hela resell grejen..
Som när folk frågar mig vad mina skor är värda så svarar jag att jag har betalat 2250 kr (det stämmer inte längre dock men jag kommer till det) och att det är vad de kostade, när de då frågar IGEN ”Nej men vad är de VÄRDA?” så säger jag att eftersom jag inte har lådan kvar och att de är använda (även om det bara är en gång) så får jag väl 1000 kr paret om jag skulle lyckas få sålt min ovanliga storlek.

”Ja men har jag ju sett dem på StockX för XX tusen!”

Men varför frågar de mig då om värdet om de själva anser sig ha koll??
Och varför nöjer de inte sig med mitt svar om de frågar mig enbart för att se vad jag ska svara?

Så ja jag är helt för att spendera pengar, men jag är HELT emot resellers! Och jag får så mycket hat dagligen pga detta!

Men en sak som dessa resellers vägrar erkänna som jag säger gång på gång.

Alla dessa företag som ser att folk gladeligen betalar överpriser och dessutom skryter om det, de ser självklart att de vill ha en del av den kakan, att mycket tydligt så säljer de sina saker för billigt eftersom idioter kan köpa dem enbart för att sälja dem vidare ännu dyrare.

Så ja Rolex och Louis Vuitton har nästan dubblat sina priser på ett par år.
Nike / Jordan har ökat sina priser rätt mycket, ENBART för att folk köper dessa saker av resellers!
Ingen av dessa 3 som jag tog som exempel har ökat kvaliten på sina produkter, tvärtom vill jag säga, de skär ner på utgifterna och ökar priserna, bara för att de kan, bara för att folk betalar MER än vad de begär bara för att visa upp vad de har i sociala medier.

Jag säger det igen, vi röstar med våra pengar, så enkelt är det.

Så för att kunna använda mig av rubriken som jag skrev innan jag började skriva inlägget så är det verkligen varken vett eller etikett att betala överpriser till resellers.

Och det är absolut inte vett att se upp till varken nya eller gamla ”New money”.

Jag ska visa er något som också verkligen gav mig avsmak.
På Elmia så kom en bil-bekant fram för att fråga hur jag mår osv, super trevlig kille, jag har aldrig sett något negativt om honom, utan har faktiskt sett honom som ”old money” (positivt).

Han nämnde för mig att han samlar på sneakers, vilket var helt nytt för mig! Sen så gick dagarna på Elmia som vanligt så vi hann inte prata mer om det, så när jag var hemma så frågade jag om hur han mådde osv och om han ville berätta mer om sitt sneaker-samlande.

Och får detta svaret som verkligen gav mig avsmak.

Så ja, jag är absolut anti Jante-lagen där man absolut inte får skryta eller ens vara stolt, men det där svaret… där jag frågar om hans sneakers som han nämnde för mig att han samlar på, och han svarar med att nämna alla dyra märken han kommer på… som inte alls har med sneakers att göra…

Usch!

Så ja… Från att det har blivit accepterat att vara ”new money”, till att det är vad folk ser upp till…
Och där även ”old money” beter sig som ”new money”… det förstår jag verkligen inte alls..

Därför (trots att jag HELT är anti jante-lagen) så älskar jag denna bilden

Detta känns också så konstigt fel att tycka och säga, men trots att Jay-Z har börjat tjäna sina pengar genom att sälja knark och blivit riktigt rik genom att vara känd, så är han idag ABSOLUT ”Old Money”.

Bara det att han har specialbeställt världens dyraste bil av Rolls-Royce och aldrig visat upp den själv… det är iallafall raka motsatsen till ”New Money”.

Vi VET att han har feta guldkedjor och kan köpa ännu fler, men han behöver inte ALLTID visa upp det.

Ni som känner mig sedan många år tillbaka vet att jag har ett par stories om där Zlatan har försökt ”sätta mig på plats” flera gånger.. löjligt nog..
Våra föräldrar var grannar och vi hade en gemensam bästa vän osv osv, Malmö är litet.

När vi träffades på stan så drog han fram sin lilla guldkedja och la utanpå tröjan för att han såg att jag hade min kedja så.

Detta var då han hade blivit såld för första gången tror jag, till Ajax något, jag är noll insatt i sport så det är det lilla jag minns, men pengar hade han iallafall.

Jag köpte en CLK Cab 320, han köpte en CLK Cab 430.
Och efter jag lämnade min till KleeMann så har han låtsas som om jag inte existerar 😉

Jag berättade för min vän att jag hade beställt en viss klocka, han visade att han kunde få exakt en likadan utan att vänta.
Och när det skrevs om detta i media så avbeställde jag min klocka..
Jag köpte en sådan klocka sen ändå flera år senare men använde den aldrig för att jag ogillade den allt för mycket.

Detta var alltså en tid då han redan var känd för att ha hundratals miljoner kronor..
Men den killen VERKAR iallafall ha gått från att vara ”New Money” till att vara ”Old Money”, men all rätt för att han har ju bokstavligen varit rik sedan han var ung.

 

Nej nu får det räcka med detta inlägget som inte kom fram till någon särskilt ”Vett & Etikett lektion”.

 

Old Money Is The Stupidest Trend…Or Is It?

Old Money vs New Money

** Nej ”Old Money” behöver absolut inte betyda ärvda pengar, inte nu längre iallafall, utan det betyder att du är van vid att vara rik och behöver inte påminna alla om det hela tiden.

15 Differences Between NEW MONEY & OLD MONEY

** Ja det där med att investera olika var också något jag ville ta upp, ”Old money” investerar i mark, fastigheter osv, men nej så är det inte heller längre, även ”old money” investerar i sånt som går att sälja snabbt och lätt, Porsche 911, Rolex osv.

** De tar upp bra punkter för en gång skull, men denna 2 år gamla video känns allt för gammal tyvärr, som bara det med att vara stammis osv, det funkar inte alls så längre, ”new money” får bättre service/lika bra service som stammisar..

** Ja hade jag hittat denna videon innan så hade jag börjat med den, bra punkter, men inaktuella.

** Ja men det där med att ”spara tills pension” osv är jag emot.
Ja JAG borde verkligen oroa mig för min pension, men jag är också ett levande bevis på att man kan dö närsomhelst.
Så ja hur löjligt det än är med ”Carpe diem” (fånga dagen) så har jag alltid tyckt så, min fd bästa vän mådde så dåligt av mitt shoppande att vi slutade vara vänner, och inte fan mår han bättre än mig idag trots miljoner på kontot.
Så köp det du vill ha helt enkelt, det DU vill ha, inte det du tror alla andra vill ha och som du lätt kan få sålt eller tjäna pengar på.

Money makes the world go round.

** Jepp, TYVÄRR så har ”old money” insett att flasha skapar bara onödig negativitet på många sätt, allt från att folk önskar dig illa till att folk rånar dig, de som är vana vid pengar vet om detta.
Men… ”New money” får en massa saker gratis, nya vänner, bra service osv osv osv, så tyvärr så lönar det sig att flasha numera.

** Och ja, av just den anledningen ovan så är ”new money” ofta i jakt efter nya vänner som är rika och kända, medans ”old money” håller sig till sina nära och kära.

** Denna videon var faktiskt bra.
Inaktuell men bra.

** Mjo… Men det där med att köpa erfarenheter och saker har nog också ändrats nu.

5 Differences Between ”OLD MONEY” and Rich People

What is New Money?

10 Things That Tell You’re ”New Money”

** Oh ja jag ogillar verkligen kläder med loggor överallt, därför tycker jag att det är synd att Hugo Boss har blivit så.

** Så jobbig hon var att lyssna på.

** Jepp det handlar MYCKET om ”hur du bär upp” sakerna.
Något jag inte kan förklara.

** Ja det är lite ”kul” att se hur tjejer som tidigare aldrig hade tid att åka ifrån sin tråkiga lilla stad för att de har hund eller jobbade för mycket osv osv, sen helt plötsligt både har tid och råd att åka till Dubai en gång i månaden 😉

** Ja allt handlar om sociala medier, men jag tycker att ni ska visa upp det ni tycker om och är stolta över att ni har, jag själv anser att jag INTE gör det trots vad alla andra verkar tycka och tro, och då tänker jag bara ”om ni tycker att jag flashar, ni skulle bara veta”, och ibland bara för att jävlas och för att jag är trött på folks antagande så lägger jag upp en flashig bild ändå, men annars så lägger jag upp på det jag TYCKER OM helt enkelt!

Jag har en sneakers-vän som är bokstavligen miljardär, han har bilar för flera miljoner osv osv, och ja tyvärr så betalar han resell för en del, men det gör mig ändå så glad att se när HAN lägger upp bilder på sneakers, inte alls flashig på något sätt alls även om det är skor som är ”värda” väldigt mycket, men han lägger upp sneakersbilder precis som vi andra med samma intresse.

Men när du bara köper saker för att du tror att andra ska bli imponerade av det, du har noll eget genuint intresse för det, utan ditt enda mål är att flasha för att du vill visa att du är rik, även om du är det eller inte, nej det är bara smaklöst.

** Ja detta är också något jag tjatar om ofta, de produkter som är kända för att vara dyra är också de produkter som oftast kopieras.
Jag kan säga att 90% av de Louis Vuitton väskor och Gucci kepsar osv osv ni ser är billiga kopior.

 

10 Things That Tell You’re Old Money

** Nope, det är gammalt att ”old money” bara är ärvda pengar, både Jay-Z och Zlatan föddes absolut inte med rika föräldrar.

** Jepp, jag vill betala för kvalite´, för hantverk, för sånt det är nerlagt mycket tid och kärlek i, sånt som inte är mode just nu och löjligt att bära nästa år, jag har MYCKET som jag har haft och använt i många år och är lika glad för det nu som när det var nytt.

https://aesthetics.fandom.com/wiki/New_Money

 

 

Och det som skulle vara slutet av inlägget, men denna videon var inte ens bra..

Top 10 Brands That Old Money Wear

 

** Oh det var längesen Barbour och Belstaff var ”old money”.

 

Master the Old Money Aesthetic Style (step-by-step guide)

https://rinkydoofinance.com/old-money-vs-new-money/

 

** En annan sak som också har förändrats totalt är det här med att ”new money” körde nya bilar som alla visste var dyra och ”old money” körde gamla klassiska bilar som bara de insatta visste var dyra osv osv.
Idag så kör ”new money” runt i gamla klassiska bilar nästan lika ofta som de kör runt i nya dyra bilar, just för att idag så vet alla att en gammal Porsche är dyr.

 

15 Non-Obvious Signs Someone is Wealthy

15 TYPES of RICH PEOPLE

 

10 Things That Tell You’re Fake Rich

** Ja enligt mig att idag köpa en Lamborghini eller Porsche 911 GT3 RS (bara två exempel) är inget tecken alls på att du är rik, det är idag ett tecken på att du kan ta ett bil-lån och att du köper det allra säkraste du kan för att flasha utan att det kostar dig något eller i bästa fall som du tjänar pengar på.

15 Things That Scream OLD MONEY

UPDATE

Ja detta med Quiet Luxury blev plötsligt väldigt ”inne”, så jag får uppdatera detta inlägget lite

Why Quiet Luxury Became The Biggest Fashion Trend

 

Quiet luxury – trenden som alla pratar om just nu

the rise of stealth wealth and quiet luxury

how to dress quiet luxury on a budget

How To Dress Quiet Luxury (No Bs Full Guide)

Why I HATE The Quiet Luxury & Old Money Aesthetic Trends

Quiet Luxury vs. Old Money: Understanding the Differences and Fashion Aesthetics

The 3 Essentials For ”OLD MONEY STYLE” Summer Outfits

Old Money vs. “New Money” Style: 10 Fashion Differences EVERYONE Notices

Why “Quiet Luxury” Fashion Will NEVER Go Out of Style

The Quiet Luxury Of Billionaires | What The Top 0.01% wear

Think Like Old Money: 7 Psychological Tricks To Preserve Wealth (Explained)

Marrying Into “Old Money”: 10 Unspoken Rules and Expectations

The Secret Language of “Old Money”: 10 Code Words & Behaviors Explained

How To Be “Old Money” In The Social Media Era In 5 Steps

Old Money vs. New Money Behavior: 3 Signs That Tell EVERYTHING

10 Secret Etiquettes Of The Old Money Aesthetic

PSYCHOLOGY REVEALED Old Money Behaves Different In 5 Ways

5 Old Money Aesthetic Style Tips That Will Change Your Life

Top 10 Brands That SCREAM Old Money

Old Money vs New Money Style: 5 Secret Behaviors Change EVERYTHING

5 Elite Behaviors Of The Old Money Aesthetic Psychology

I Oversimplified The Old Money Aesthetic For Guys

The Top 10 ”Old Money” Rules To Wealth and Happiness

”Old Money” is NOT the Same as ”Classic Style” (Here’s Why!)

Old Money : Luxury Fashion Is For Broke People

(Visited 219 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
John A

Ja, det är intressant med pengar. Jag som alltid har varit intresserad av saker som jag inte har haft råd med tycker det är intressant. Nu när jag är äldre, fortafarande inte rik, så köper jag sånt jag vill ha, utan att bry mig vad andra tycker. Intressant just fenomenet Kardashian och osociala medier där allt går ut på att visa upp sig för andra. Köp vad man kan och vill ha, och skit i andra så mår man bra.

[…] Dagens Vett & Etikett : Vad är ”New Money” och ”Old Money” / ”Qu… […]

[…] Dagens Vett & Etikett : Vad är ”New Money” och ”Old Money” / ”Qu… […]

[…] Dagens Vett & Etikett : Vad är "New Money" och "Old Money" / "Quiet Lu… om Old Money : Luxury Fashion Is For Broke People […]

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x