Dagens Vett & Etikett : Giveaway´s och andra ”sociala medier vinster”

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva i rubriken för att googlarna ska förstå det, men men.

Jag har haft många Giveaways på min Youtubekanal genom åren, säkert några enbart via bloggen och Instagram också.
Och jag förstår att alla som ser detta antar att dessa vinster är reklamplacering av företagen, och ja så är det absolut oftast.
Men inte alltid, jag själv t.e.x kan inte minnas en enda gång som jag har visat upp något som jag har fått JUST för att ge bort till någon tittare, inte en enda gång, utan alla mina Giveaways har antingen varit saker som har varit fel för mig (som svarta kläder t.e.x) eller saker som jag har köpt själv men sen tyckt att någon annan har mer glädje av det än mig.

Som nu t.e.x när jag ska låta skägget växa ut igen så tänkte jag göra giveaways at mina två helt nya rakapparater, men sen så slog det mig, att INGEN av alla dessa vinnare av giveaways har gjort det rätta och de flesta har inte ens skrivit tack.

Så för att förtydliga dagens Vett & Etikett lektion.

”Giveaways” är sånt som delas ut till någon random som t.e.x kommenterar eller delar en bild på Instagram, youtube, Facebook, ja sociala medier helt enkelt.
Och ja oftast så är det ren reklam från företaget som går via en Influencer, och alla dessa ”tävlingar” handlar bara om att få likes och kommentarer, nya följare till sig själva och företaget osv osv.

Men inte alltid som sagt, alla mina giveawas har helt enkelt gått till den första som har kommenterat eller någon random.
Så det ”rätta” att göra om man vinner en ”Giveaway” av mig eller någon annan är att själva göra ett inlägg i sociala medier där man tackar för vinsten och taggar de inblandade.

Svårare än så är det inte.
Jag ska ta ett jättebra exempel på en vettig människa, @garmsxkicks som jag har hjälpt få tag på skor till (han har absolut inte fått dem utan jag har bara hjälpt honom att få tag på dem, som jag har gjort flera gånger inom Retailgang), varje gång han lägger upp en bild på dessa skor på Instagram eller Facebook så taggar han mig och tackar mig.

Svårare än så är det inte.

Jag stressade med en väska i våras där killen inte ens har skrivit ett tack.
Jag har haft en rakapparat liggandes i hallen i snart en månad där vinnaren som jobbar några hundra meter ifrån mig inte har orkat komma och hämta den..
Så ja, det är otacksamhet om något.

Så dagens vett & etikett är att tacka för vinster, oavsett om det är tydlig reklam, oavsett hur stort företag det är som ligger bakom.
Om du har fått något gratis så ska du ju tacka allmänt såklart, och om du har fått något via en social media giveaway så ger du ett socialt media tack.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JohnA

Vett och etikett är en bristvara, och har varit det länge.

JohnA

Seb beror det ju på tusen olika orsaker, men grunden sätts hemma. Lär barnen säga tack, lär dom plocka efter sig och respektera äldre. Avbryt ingen som pratar, bara för att du råkar komma på nånting just då. En enkel början, men när folk har förfallit så kan de ej heller lära ut.

JohnA

Egoismen är en stor bov i det hela. Folk tror att universum sitter i röven på dem och att dom snurrar runt universum.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x