Dagens Vett & Etikett : Hur man avslutar ett samtal

Eftersom jag är som jag är (säkert Aspergers) så tycker jag att det här med chattande är rätt jobbigt, inte från mitt håll egentligen utan för att det verkar som om jag är den enda i hela världen som skriver korrekt och för att jag ständigt blir missförstådd, folk vill tvunget ”läsa mellan raderna” som inte finns.

Det gör att jag VARJE DAG får klagomål om att jag är sur, aggressiv, stel, tråkig osv osv osv, allt detta bara för att jag skriver som man ska, med fullständiga meningar, kommatecken och punkter (punkter får man tydligen aldrig använda och kommatecken känner ingen till), och för att jag vägrar använda påhittade förkortningar.

Men jag har lärt mig att tvinga in en smiley här och där =)
Jag har lärt mig att folk aldrig svarar på ”Vad gör du?” i efterhand.

Vad jag menar med det är att jag börjar alltid ett samtal med ”Hej, hur är läget?” eller det mindre formella ”Vad gör du?”.
Detta är mitt steg 1 för att se om jag stör personen eller om personen är tillgänglig att prata.

Tydligen så är detta jättetråkigt och många struntar i att ge respons på det bara för att det är tråkiga frågor.

Ni som har Tinder har garanterat sett detta flera gånger ”Jag svarar inte på ”Vad gör du?”” ”Börja samtalet med något annat än ”hej””

Då undrar jag genuint, hur ska jag annars börja ett samtal?

Så det har jag lärt mig att det är fel att börja så samt att de flesta hoppar över steg 1 direkt och börjar mitt i en diskussion.

Det tråkiga är då för mig som ofta är vaken tider då andra inte är det, att om jag skriver nu 2 på natten till någon i förebyggande syfte i hopp om att få svar på något när de har vaknat, så får jag inget svar.

När jag vid senare tillfälle frågar om varför jag inte fick svar senast så får jag svaret ”Jag sov då”.

Ja… Men frågan gäller ju när du läser mitt meddelande oavsett när det är, frågan gäller inte bara just det ögonblick som den ställs av mig.

Så om du läser det på kvällen så svarar du vad du gör då, om du läser det dagen efter så svarar du vad du gör då.. Inte svårare än så.
Och oftast så är det ändå bara en retorisk fråga för att se om du är upptagen eller inte.

Jag ska ger er ett exempel.

Om jag kommer på nu mitt i natten att ”Ah just det, jag skulle ju fråga Niclas en sak”, jag är rädd att jag kommer glömma det igen i morgon och vill passa på att skriva just nu för att påminna mig själv om att ställa frågan när han svarar i morgon, och vi har snackat tidigare under kvällen, då skriver ju inte jag mitt i natten 3 timmar efter vårt senaste samtal ”Hej, hur är läget?”, nej självklart inte, utan då blir det ”Vad gör du?”.

Nu är ju jag och Niclas tajta så att vi kan skriva vad som när som, jag tog bara honom som ett exempel.

Till en vän så skriver jag oftast något random från ingenstans om jag tycker att vi inte har pratat på ett tag, man skickar en länk till något  man vill visa eller prata om t.e.x.
Eller som jag skrev till just Niclas häromdagen från ingenstans ”Du måste med till Modified Run nästa år!”

Ja självklart så kan du skriva frågan direkt till en vän oavsett när det är utan en formell konversationsstartare.
Men personen som är i zonen mellan vän och bekant så anser jag att man behöver starta samtalet på något sätt utan att direkt gå på ämnet.

Så för att förtydliga, ”Vad gör du” betyder ibland exakt ”Jag undrar vad du gör just nu” eller ”Är du upptagen med något just nu?, har du tid att prata/kan du hjälpa mig med en sak?”

Och de flesta som skriver ”Läget?” bryr sig inte det minsta lilla om hur du mår eller vad du har att klaga över idag, utan det är bara ett ”Hej”.

Skriver man istället ”Hej, hur mår du? Är allt bra? vad har du för dig?” så är det mer genuint, där är det okej att svara ärligt om hur man mår ifall man vill.

Det jobbiga med dessa ”Vad gör du?” är ju om personen inte svarar just för att de inte förstår att frågan gäller oavsett när man läser den, och det blir ett par sådana i rad, ja då kan det totalt förstöra en connection mellan t.e.x en kille och tjej som dejtar eller vill dejta.

Men konversationsstartare får bli ett annat inlägg en annan dag när jag väl har bemästrat det (det blir svårare och svårare).

https://roligareliv.se/konversationsstartare/

Oj vad den listan var dålig..

Sen är jag inte heller helt okej med att folk fortsätter mitt i en diskussion en vecka senare.

Vi kan chatta under en kväll, personen kanske somnar eller får annat för sig, och sen en vecka senare så får jag en notis ”Ja men han körde inte den bilen då”

Huh?? Va??
Sen förstår jag att det är en veckas fördröjd respons..

Men nattens inlägg ska inte handla om de bitarna denna gången, utan hur man avslutar ett samtal.
Det är något som de flesta inte gör under dagtid.

Chattar jag med någon under natten (som t.e.x Patrik oftast) så säger han alltid ”God natt och sov gott” som avslut när han ska försöka sova.

Så det funkar alltid efter cirka 19:00

”Jag ska lägga barnen nu”
”Jag ska ut med hunden och sen göra mig klar för att sova”
”Jag ska förbereda inför morgondagen och sen lägga mig”
”Oj vad klockan blev mycket, tiden går snabbt när man har trevligt, jag borde verkligen försöka sova nu”
Den sista där fungerar väl efter kl 21 som bäst.

När jag och Robertino pratar i telefon så säger vi alltid ”Aja nu ska jag fortsätta med mitt/Fortsätt du med ditt” med följd av ”Vi hörs sen” även om vi pratar 5 gånger om dagen eller om vi inte kommer att prata mer den dagen, det är något som är fullt normalt för oss och de flesta, medans vissa tycker att det är oförskämt om man ser inte hör av sig.

”Sen” behöver inte betyda samma dag, för mig är det inget konstigt, men ja jag förstår att det kan missförstås.
När andra hör mig säga det till någon i telefon så kan de ibland påminna mig ”Glöm inte att du skulle ringa upp ***”, och då undrar jag såklart varför de påminner mig om det, ”Ja men du sa ju att ni skulle höras sen”.

Så ja, där går jag emot mina egna regler, men det har blivit en standard sak för mig som är en stor användare av ”The Irish Goodbuy” och har alltid varit.

”The Irish Goodbuy” är när man säger ”Jag kommer tillbaka” eller ”Vi ses sen” trots att man vet att man inte kommer att dyka upp igen senare.
Ett klassiskt trick från mig ända sen tonåren när jag valde att sticka hem när alla började bli fulla på festen.

Så gör jag än idag, det är så mycket lättare att smita iväg då utan tusen frågor och tjat om att man ska stanna kvar.
Så om du hör mig säga ”Jag kommer tillbaka, jag ska bara fixa en sak / åka och äta” så lär du inte se mig igen den kvällen.

https://lifehacker.com/in-praise-of-the-irish-goodbye-1797874716

Detta har också använts när jag vet om att det är sista gången jag ser en person, och det känns bättre att lämna någon på dödsbädden på så vis anser jag.

Ett till klassisk ”Hej då” från en vän är Jonas som alltid säger ”Haha ja vi hörs.” (Eller något i den stilen, jag har tyvärr glömt)
Alltid, oavsett om man avslutade med något roligt eller inte =)

Men tillbaka till ämnet, att avsluta ett samtal.

Jag har fram tills bara för några år sedan avslutat samtal genom att bara lägga på, utan att säga hej då.
Detta gjorde jag utan att tänka på det, detta gjorde jag utan att vara otrevlig, eller ja utan att vara otrevligt menat iallafall.

Detta insåg jag sent i vuxen ålder när en tjej blev VÄLDIGT sur om man inte sa ”Hej då” när man la på, även om man skulle ringa tillbaka 30 sekunder senare.

Och nu när jag har företagskonto på Facebook och Instagram så försöker jag alltid vara den som skriver sist, eftersom det annars ser ut som om jag ignorerar mail och får då straff osv.
Jag har blivit bannad på Facebook många gånger för att jag har räknats som en spambot för att jag skriver till folk som ignorerar mina meddelanden.

Så jag ignorerar aldrig någon, oavsett hur korkade eller dumma i huvudet de är (ja det är två olika saker).
Detta har ni sett många gånger här i bloggen =)

Detta är också något som jag har fått ”ta mycket skit för”, men sån är jag, jag svarar alla.

Men som sagt, dagens Vett & Etikett skulle handla om hur man avslutar ett samtal.

Så för att vara den som är korrekt och avslutar ett samtal korrekt så är här några fraser som jag vet fungerar, vissa via text och vissa via telefon, och även ett par som jag själv brukar använda mig av.
Några av dem funkar också ifall du helt enkelt bara vill sluta prata med personen även om de anser att samtalet inte är över.

 

Om det är en nära vän så fungerar alltid dessa två för att avsluta ett telefonsamtal.

”Jag måste på toaletten.” 
Ja det känns inte särskilt mycket Vett & Etikett över det, och att jag ens börjar med det, men om det är en nära vän så vet man om att det är en mening som abrupt kan avsluta vilket samtal som helst när som helst.

”Det ringer på andra linjen”
Detta är något som jag själv aldrig skulle ljuga om, främst för att detta är något som händer mig ett par gånger om dagen, om jag har ett samtal längre än 10 minuter så kan du nästan räkna med att det kommer att ringa ”på andra linjen” (så gammalt det känns att säga så).

Men eftersom jag behöver säga det ofta så vet jag att en förstående vän vet att då lägger man på direkt.

OBS! Det är verkligen inte alla gånger som jag tar samtalet på andra linjen.
Det är främst om det är mina föräldrar, dolt eller okänt nummer.

Jag säger också också under ett samtal ”Det ringer på dörren”. 
Men oftast så är det bara ett bud med #DagensPaket, eftersom alla normala människor ringer eller skriver och får ett OK innan de ringer på någons dörr.

Men eftersom jag anser att det är otrevligt att prata i telefon när man kort ska interagera med t.e.x bud vid dörren, personalen i kassan, busschaufför osv så vill jag helst lägga på även om jag bara ska öppna dörren till budet i ett par sekunder och bara säga tack.

 

Om det är en bekant så borde detta alltid fungera

”Jag måste återgå till att jobba/plugga, jag har en deadline midnatt/ i morgon”

”Jag ska sätta igång och laga mat”

”Jag ska äta nu”
Konstigt nog så fungerar det nästan aldrig för mig, folk ska tvunget prata trots att jag äter, och om jag säger ifrån att jag inte vill prata när jag äter så får jag höra att jag är otrevlig.

”Min fru/partner (valfritt pronomen)/barn kom nyss hem, vi kan höras en annan gång”

”Barnen drar i mig/ropar efter mig”

”Hunden vill ut”

”Okej, vi säger så” / ”Ska vi säga så?”
Det är något man sa förr tror jag, det var längesen jag hörde någon avsluta ett samtal så, tror jag..

”Hälsa från mig, vi hörs en annan gång”
Så säger jag mest om jag ringer en person som är med någon annan, och jag inte vill störa/det var inget viktigt/ jag vill inte att den 3e personen ska höra vårt samtal.

”Men du, är det okej om vi hörs sen/en annan gång istället?”

Om man pratar jobb med en kollega efter arbetstid en Fredag så funkar
”Aja nu tar jag helg iallafall” för att visa att man inte vill prata om jobb mer.

Via text med en vän så brukar jag skriva

”Aja, jag ville bara kolla så att allt var okej”
”Jag ville bara kolla läget, det var ett tag sedan sist”
”Jag ville bara höra hur det gick med bilen/jobb (osv)”

 

Dessa två använder jag endast till främlingar eller sarkastiskt till bekanta.
Detta kan upplevas som otrevligt tyvärr, även om jag oftast menar det på trevligaste möjliga professionella sätt när folk skriver via min SirPierre Facebooksida, Blogg-chatten eller på Instagram.

”Var det något mer som jag kan hjälpa dig med?”
”Var det något annat du behövde från mig?”
”Har du några fler frågor?”

Detta låter som typiska kundsupport frågor innan man lägger på.
Men en stor varning här, tyvärr så ses dessa frågor oftast som otrevliga, tyvärr.

Om det är vänner/bekanta som du inte har talat med på ett tag så kan man säga

”Det var kul att prata med dig, du får ha det så bra”
”Det var kul att se dig igen, ta han dom dig”
”Vi får höras, hälsa hem/tjejen/familjen/gemensam vän”

Osv, ni förstår nog hur man kan modifiera de fraser för olika tillfällen.

Dessa kan också ses som otrevliga, så de är inte alltid användbara

”Jag ska inte ta mer av din tid, tack för samtalet”

”Jag ska inte störa dig mer, vi hörs en annan gång”
(sarkastiskt om det är en vän eller annan nära person)

”Jag ska inte uppehålla dig från jobb”

”Jag hör att du är upptagen, vi kan höras en annan gång”
Den kan fungera som ett test med, om du t.e.x pratar med en tjej du är intresserad utav, om hon då svarar ”Nej du stör absolut inte, vi kan prata” så är det ju väldigt positivt.
Om hon tar chansen att lägga på trots att hon inte alls låter upptagen, ja då är det inte alls positivt.

Om du känner att personen/tjejen inte helt är sugen på att prata med dig så kan du säga

”Jag har lite saker att ta tag i, vi kan höras sen kanske?”

Då är du egentligen ute efter att lägga på innan hon tröttnar helt samt se om hon är intresserad av att prata med dig igen.

En ”Hej då”-fras som oftast tas mycket mer seriöst än vad det behöver göras är

”Ta hand om dig.”

Förr så var det inget konstigt alls.
Nu ses det som ”Vi kommer aldrig mer att prata”. 
”Du kan inte ta hand om dig själv”
”Du klarar inte dig utan mig”
”Du ser ut som skit /ser ut att må skit”

Det är sånt modernt överanalyserande som jag inte klarar av.

Något rätt otrevligt som jag har fått höra ofta är
”Ja men nu kollar jag på en serie/film/Netflix”

Okej, men pausa då…
Nej det är ju bara ett annat sätt för att säga ”Du stör mig, jag vill inte prata med dig nu”. 

Om jag vill försöka vara lite rolig och sarkastisk så kan jag säga

”Nej nu ska jag ta och duscha katten”

”Nu har du förbrukat din tid med mig för idag, vi hörs en annan gång”

 

Men oftast så säger/skriver jag bara

”Ha en fortsatt bra dag/kväll”

 

Sånt här borde vara fullt naturligt vett och etikett, men tyvärr är det inte så idag.
Tänk efter själv, dina senaste samtal via Messenger/ SMS/ Instagram (eller ja vilken app du vill) sa du eller den du pratade med ”Hej då” på något sätt när ni avslutare er konversation eller slutade bara den ena att svara? / alt dog samtalet bara ut?

 

 

How to End a Conversation | The Art of Manliness

(Visited 105 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva Svahn

Hej, lärorikt och underhållande med många skratt! Fler borde göra som du.
Men till min bestörtning när kommer till slutet skriver du det är riktat till män.
Är det vi, ni och de som bakåtsträvande tänk och beteende? Såklart jag vet det latinska och granska namnet Pierre.
Men så hemskt att särskilja män från kvinnor i dagens moderna samhälle.
Juliette & Pierre blir kärlek. Ingen klarar sig utan den andra. Balansen hur vi beter oss mot varann borde framkomma i din blog för visa respekt och det enkelt hur bloggen avslutas. Översittaraktiga män har vi både tröttnat på och slutat respektera – de behöver vi självständiga kvinnor inte ha – med bl.a. maktmissbruk trycker ner omgivningen de väljer ut att stråla falskt med sitt besserwisser-tänk.
Vi måste leva i nuet. Vi ska ta hänsyn till andra, även barn och ungdomar måste lära sig de sociala koderna du beskriver så bra.
Jag står för visad balans Kvinnor & Män
Petrus ”klippa” reste med sin hustru när missionerade. Det har jag nu googlat fram. Orättvisor i värden kan ingen normal person underblåsa. Visa ryggrad och stå för rättesnöre viktigare än någonsin att beakta. Motsättningar är; o-nödvändigt, oaktsamt, obildande, oanständigt, oacceptabelt, osv. osv. osv.
Pierre ”sten” bordeinte stå ensamt.
Evfa ”att ge liv” kan balansera.

Med kärlek / Evfa 75 +

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x