Dagens Tips : Spara pengar

** Jag har alltid sett ”spara pengar” och ”tjäna pengar” som två helt olika saker.
Och jag har alltid skilt på saker som köps för att tjäna pengar och saker som köps för min egna glädje, och egentligen hatar jag när folk beter sig som om de har köpt en Rolex för att  unna sig själva, för att de tycker om klockor, för att de har råd med en lyxklocka, när allt BARA handlar om att de har sett ett sätt att enkelt tjäna pengar på, enbart.

Så dagens tips känns väldigt ”fel” egentligen.
Ja jag tycker att vi alla bör ha pengar sparade, och dessa tider är ju absolut bevis på att man bör ha haft pengar sparade, men nu ska jag inte bli tråkig och politisk, för att oavsett bra eller dåliga tider så tycker jag att det är HELT VANSINNIGT hur ett par som båda två har bra löner, kan leva upp varenda en krona varje månad..
Jag har hur många som helst exempel där paren ihop får ut efter skatt allt mellan 50 000 kr – 100 000+ kr i månaden, som ÄNDÅ får låna pengar pengar av familj och vänner vid behov.
Unga par utan barn.. Jag tycker att det är så otroligt korkat.
Men men, vad de alla har gemensamt är att de tycker om att festa och äta ute där det inte ens är gott, utan bara dyrt och ”fancy”.

Så alla dessa människor som förr levt för den sista kronan varje månad, de kan ju omöjligt klara sig nu när allt är dyrare och speciellt vardags-saker som mat och el.

Så ja, det är fel sätt att leva.
Och det är just dessa människor med bra inkomst varje månad som inte ALLS kan förstå hur jag kan köpa dyra väskor osv, det visar ju bara att de själva verkligen inte alls har koll på sina egna utgifter på dålig sushi, cigg och sprit.

** Så till poängen och för att översätta det jag skrev på Instagram

Mitt råd som jag länge har gett till andra är det som Mayor många år senare kallade för ”Water bottle money”

Så för min del så började med att jag förr la ”växelpengarna” i mittfacket i bilen, tills jag sen hade min bil på verkstaden och det sen saknades mycket pengar, och där Mercedes-Benz verkstaden tyckte att det skulle jag ju förstå var en självklarhet att de pengar som ligger i bilarna går till mekanikernas kaffe och luncher.
Efter det så började jag lägga ”växelpengarna” hemma istället.
Så för att förklara lite till alla de som har gjort sig ”roliga” över att jag ”alltid bara har femhundringar på dig”, ja för att jag hämtar ut pengar på en bankomat nästan dagligen, och tar ut jämna summor till det jag behöver eller jämna 500-kronors summor.
Så de som antagit att jag har en massa 20-lappar under en 500ing, ja de har ju fått se att det inte är så.
Och sen varje dag när jag kommer hem från antingen shoppat eller varit ute och ätit så lägger jag allt under 200 kr-sedlar i plastpåse och mynten i en ”sparbössa” som ser ut som ett stort huvud.

Det senare har jag mer eller mindre slutat med av två anledningar.
1: Banken tar 20% för att ta emot dina mynt och överföra det till digitala pengar på ditt bankkonto.
Helt helt sjukt tycker jag!

2: Mitt ex skulle vara snäll och lägga alla mynten i rör istället, av någon anledning, och sen växla det åt mig.
Jättesnällt, verkligen.
Problemet där var att JAG bara antog att när jag sa ”lägg de gamla 5orna åt sidan” att hon förstod att de inte skulle växlas in, det var gamla silvermynt värda allt mellan 35-275 kr styck.
Så ja hon la dem i två egna rör, men de växlades in som vanliga 5or..
Så ja det var lite surt.

Och sen en 3e punkt är att sist så blev sparböss-huvudet för tungt för mig så det gavs bort till några barn som var här och sålde någon för en klassresa eller vad det nu var.
Men främst punkt 1 gjorde mig så sur att jag nu inte alls bryr mig om att samla mynt längre, så om det blir växel-mynt tillbaka någonstans så ber jag dem i kassan att lägga dem i en kaffe-kassa istället, och enda stället där de totalt har vägrat detta var på IKEA.

Och sen då tills det är dags för att ge bort pengar i present eller tills jag vill köpa något som jag egentligen anser är helt onödigt, så läggs det i väskan, och ibland får man börja med en till väska, om det hinner bli så mycket inom ett år, för att varje nytt år (oftast i December innan Nyår) så räknas pengarna och spenderas, oftast på Nyårsafton till och med… Det har jag inte tänkt på förrän nu faktiskt..

Nu må det se ut som mycket pengar i väskan och ja där är någon 200-sedel också, men där är inte ens pengar där för en bra semesterresa, så kan jag säga.

Så poängen med att jag ens kollade på den halvfyllda väskan nu var för att alla verkar tro att jag både har sparat en massa pengar och sen fått en massa pengar för att jag har legat på sjukhus.
Nu är det som så att det är rätt dyrt att ligga på sjukhus, så mina boendekostnader har ju helt plötsligt varit det dubbla, och när jag väl vaknade upp så shoppade jag en massa, och många gånger så betalade jag resell på de skor jag hade missat, så ja jag köpte kanske några färre skor än vad jag hade gjort annars, men betalade överpriser på de flesta.

Sen då sjukhus och medicinkostnader, räntorna har gått upp, bilarna har fortfarande varit påställda osv osv. så månadskostnaderna har varit mycket högre än vad ni hade kunnat gissa er fram till.
Och nej jag har inte fått en krona ifrån något försäkringsbolag, de hade inte ens påbörjat något ärende förrän jag ringde till dem i mitten av December! Trots att brorsan ringde till dem i somras och sa att bilen står utanför en verkstad där vem som helst kan hoppa över ett staket och sno saker, ändå så är det ingen som har brytt sig, sjukt nog.
Och jag har mailat dem angående mina kläder osv, men noll respons och noll kronor.

Så nu när det bara ligger ett halvårs-växel i väskan, och man ändå inte får använda kontanter någonstans, och mynt är tydligen värda mindre än vad det står stämplat på dem, enligt bankerna iallafall, så är det nog läge att sluta spara pengar såhär.
Tyvärr..

** ”Cash” har totalt tappat sin mening.
De som har sina bilar på avbetalning vill gärna säga ”Cash is king” och att de betalar allt ”Cash”, trots att de inte haft kontanta pengar i sina händer på flera år.
Och ”Cash is king” gäller tyvärr inte alls längre eftersom man ses som kriminell på något sätt när man försöker betala med kontanter.
Antingen att man trycker sedlarna hemma själv eller att det är svarta pengar, tråkigt men sant.
Så det är ännu en anledning till att jag redan sedan länge valt vart jag lägger mina pengar, men ja ibland så måste man tyvärr shoppa någon annanstans, och då får man nästan be om ursäkt för att man vill betala med kontanta pengar, IKEA gjorde världens grej av det, Apple Store tar inte längre kontanter, osv osv.
Så nej, Cash är inte ”king” längre, Cash är lika med kriminell istället i folks ögon.

Jag har ett skrämmande exempel där jag vet iallafall två, kanske 3 pensionärer som varje månad tar ut hela sin pension och sen betalar allt kontant.
Dessa 3 helt olika personer har fått sina bankkonton spärrade, ena 2 eller 3 gånger under de senaste åren, och nej de öppnar inte kontot igen via telefon, utan dessa gamla människor måste ta sig till ett bankkontor, köa där, och sen förklara att de ”bara” använder sitt bankkonto för att ta emot sin pension som de sen tar ut i kontanter.
Så så sjukt..
Så jag tycker synd om de äldre speciellt.
Var det inte så (iallafall i Malmö) att du endast kunde betala bussresorna med busskort eller digitalt på annat sätt?

Så nej, Cash är inte king och de som så gärna vill påstå detta allt för ofta, de har inte ens kontanter.

Jag har en vän som sålde ett par däck till ett pucko som skulle pruta trots redan bra pris, där han då skriver ”Du får X kr cash!” när han prutade, och min vän tänker att han ska inte vara så svår som alla andra är och han ska inte behandla honom sämre för att han vill betala kontant, så bara av den anledningen så gick han med på priset.
När killen kommer för att betala däcken så betalar han via Swish…
Hur är det ”Cash”??
Så nej, folk har helt tappat begreppet om vad cash är.

** Självklart så har jag haft målet att tjäna pengar när jag har köpt aktier och fonder, men det är ju mycket starkt bevisat att jag hade tjänat pengar på att köpa en Lamborghini istället, som jag hade haft kul med tills jag tröttnade, sålde, och tjänade pengar.
Allt detta med aktier och Bitcoin har bara gjort mig sömnlös och har fått mig att åldras i förtid =)
Det var så illa ett tag att jag fick åka in på sjukhuset pga vissa besvär och fick gå runt med en sån där hjärtmätare ett par dygn, och jag vet att allt var pga Bitcoin raset.

** Jag har alltid sagt det och står fast vid det, att hålla fast vid pengar får jorden att gå under, som nu då, ja Sverige har det tufft, men folk uppträder som om det är mycket värre, de slutar spendera pengar, de snålar, vilket gör att företagen tjänar mindre, de får säga upp folk, det tillverkas färre produkter, det sägs upp folk osv osv och DÅ har folk verkligen mindre pengar att spendera, och så blir det en ond cirkel som är svår att ta sig ur.
Så ”money makes the world go round” håller jag fast vid.
Därför föredrar jag att spendera mina pengar på mindre privata företag istället för stora kedjor.

** Jag har FLERA bevis på både okunniga och kunniga människor som innan både varit rika och inte, som har tjänat MYCKET pengar på att köpa sig en Rolex, Patek Philippe, Lamborghini, G63 AMG osv osv och sen sålt den i antingen rätt tid eller lite försent, men ÄNDÅ tjänat pengar.
Ju dyrare bilen är ju säkrare är det att tjäna pengar.
Jag vet 2 st McLaren P1 GTR som såldes för 35/40 miljoner kronor ÖVER listpriset innan de hade varit en säsong gamla.
Så inte nog med att det är en procent såklart, större summa i vinst på en klocka som kostar 1 miljon kronor än en klocka som kostar 100 000 kr om nu vinsten är 10%, men så är det inte, utan ju dyrare klockan eller bilen är, ju högre vinst procentmässigt blir det, vilket är helt helt emot allt som samhället har tjatat in oss i alla år.
Köpte man en stål-Rolex så kunde man få tillbaka få tillbaka 80% om man behövde sälja den, köpte man en Guld Rolex så var det som att kasta bort pengarna.
Köper du en stål Rolex idag så är vinsten kanske 20%, köper du en guld Rolex så kan vinsten vara 300%!
Så ja det går emot allt vi har lärt oss.

Jag vet en som har beställt 13 st (då i somras, säkert 18 nu) G63 AMG efter varandra, för att direkt sälja dem samma dag de blir levererade, och nu idag så har han ”cashat” en Lamborghini (och nån annan fancy bil till sin fru, minns inte vad) på de pengarna som han har tjänat på vad som kan vara världens dyraste bil att äga, och därför den dummaste bilen att äga, som dessutom går emot allt med miljö, modern CW osv osv.
Men för att folk vill kunna impulsköpa dessa dyra bilar istället för att vänta 6-12 månader så är de redo att betala flera hundra tusen kronor över listpris, flera hundra tusen kronor..

Patek Philippe Nautilus har sett mer eller mindre likadan ut i väldigt många år.
Ja de fick en hype tack vare kändisar och Instagram-miljonärer.
Men jag har alltså varit i Köpenhamn och prövat en som fanns hemma redo att säljas, jag tyckte att den var för liten.
Jag lyckades impulsköpa en för.. hmm.. det är nog redan 2 år sedan..
Vilket som, ett år efter så sa Patek Philippe att de ska sluta med den modellen, och folk betalade plötsligt 450% över listpriset för dem då…
Ja.. En cirka 400 000 kronors klocka sälja idag för cirka 1,8 miljoner kronor..
När du idag kan köpa en väldigt väldigt snarlik men i vitt guld istället för ett listpris på cirka 900 000 kr, eller ja, om du beställer en och väntar okänd lång tid..
Vill du köpa en sådan idag så får du också betala de där 1,8 miljonerna (minst), men då får du iallafall en klocka av vitguld, som ser ut som en gammal stålklocka….

Men det är alltså pga detta extrema behov av att flasha så snabbt som möjligt som du kan tjäna pengar.

Jag är HELT emot resellers, så ni vet vad jag tycker om det.
Men tyvärr så är det dagens tips numera.. mer eller mindre..

Till och med jag som är helt anti resellers har sagt till föräldrar vars barn vill ha sneakers och föräldrarna inte förstår att det är resellpriser, där har jag sagt att och hur de ska lära sina barn att tjäna pengar istället så att de själva sen kan köpa de skor de vill ha.

** Jag har ju länge sagt att man ska försöka att ha en back-up på 50 000 kr, fallifall man råkar komma över en bra deal på en bil eller klocka, om man vill åka på en impulsresa, eller om något går i sönder på bilen, ja det finns många anledningar till att ha en nöd-backup helt enkelt, men jag tror inte att 50 000 kr räcker för den backup-kassan längre.

Och nu vill jag inte skriva detta, men en tanke som jag själv alltid har haft är att alla bör ha råd med sin egna begravning, så även det är en annan kassa man bör ha sparat.

** En god vän kommenterade på Facebook att hennes barnbarn troligtvis aldrig kommer att se kontanter och att hennes barn inte ser något värde i pengar då det bara är ”Swish” fram och tillbaka, och det har jag inte ens tänkt på, men så är det absolut, även jag som klok gammal man ser inte alls samma värde i det man betalar digitalt.
Och jag vet som förr så hade man full koll på kronan över hur mycket man hade i fickan.

** Och så är det så många experter (icke rika) som vill säga att jag har gjort idiotiska fel om jag har förlorat pengar på aktier, men såhär enkelt är det.
Ja jag förlorade jättemycket på kryptovalutor, och sen när jag ändå hade tagit det steget så gav jag mig på aktier, och då ansåg jag att det säkra var läkemedel och det som jag själv har intresse för.

Den ena aktien gick det jättebra för, 245%+ på ett år.
Men sen så hände något jättekorkat.
Detta företag ligger i lund och tar fram medicin för cancerbehandling.
Ett helt annat företag som gör något liknande var med om en skandal, så det företaget crasha totalt..
Pga det och dem så var det 3 andra liknande företag som rasade totalt i värde för att folk fick panik att sälja sina aktier..
Det är ungefär som om Burger Kings aktier rasar så ska jag få panik och sälja mina McDonalds aktier…. Huh??

Så ja där förlorade jag också en hel del, helt utan vettig grund.

Så allt som alla dessa ekonomiexperter har lärt sig och gärna vill lära andra, jag har förlorat på alla dessa sätt.

** Ja jag har självklart sparat pengar på banken en gång i tiden också.
Då gav de mig 2% ränta om jag låste pengarna i ett helt år.
Jag gjorde detta  i ett år, och när det året var slut så berättade banken för mig att ekonomin (eller vad han nu kallade det) hade gått ner 4.5% det året, så tack vare att jag låste mina pengar i ett år så tappade jag ”bara” 2.5%…

Hade jag då istället köpt ”rätt” klocka så kunde jag ha burit den och flashat i ett år och sen sålt den med mycket mer i vinst…

Förstår ni hur sjukt detta är?

** Ja du kan tjäna pengar på gamla bilar också, sånt spekuleras det ju om alltid.
Och ja jag kan få mer för min Corvette idag än när jag köpte den, trots att jag absolut inte köpte den billigt då jag köpte den, så har de ökat i värde ja.
Men, jag har inte kört med bilen på typ 3 år. jag har haft bilen påställd ändå dumt nog, och betalar 1200 kr i parkeringsavgift varje månad, i över 3 år..
Så det jag kan ”gå i vinst” om jag säljer den, har jag ju betalat bara för att bilen ska stå stilla…

Så jag står fast vid att vi ska köpa saker som vi ska använda och glädjas av.
Sen om de inte sjunker i värde så är det kul, om de ökar i värde så har det gått från att vara lika sällsynt som en lottovinst till att vara säkrare än aktier..

 

 

Exklusiva klockor bästa placeringen

 

 

(Visited 46 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JohnA

Igen ett intressant inlägg. Just cash is king är ju i Sverige helt osant.I Finland kan man fortfarande handla på de flesta ställen med kontanter. Jag är generellt mot resell, men jag skall nog villigt erkänna att jag lätt hade köpt en G63 och sålt den för en fet provis om jag haft pengarna. Samma med en PP. Så visst, lite dubbelmoral, men man ska äta också.. Med resell såär det ju just mot ”billiga” saker, som sneakers och stålrollar som jag är emot, för det gör att vanliga inte kan köpa. En G63 kan inte många ”vanliga” köpa oavsett, så då kan jag lika gärna tjäna på det. Jag har både vunnit och förlorat på krypto. Nu betalar jag för en service, som går ut på att jämna ut tidpunkterna för köp, så att man på sikt handlat ”lågt”. Luddigt att förklara så här, men det funkar. Annars har jag valt trading i stället eftersom allt går upp och ner, vilket gör att man kan tjäna pengar både på upp och nedgång.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x