Dagens Fråga : Vad är Hype?

Det ställdes en fråga i Sole Love Crew som jag ”gick loss på” litegrann hehe.
Så jag tänkte att jag kan lika gärna klistra in allt här, även om det är ett ämne som har har svarat på flera gånger genom åren.

Dagens Lektion : Vad är en Hypebeast / Fuccboi?

Trademarks? : Att Kopiera ett annat märke = Homage?

John frågade

Hej igen! (Varning, det här kan bli långt, snodde bild på nätet!)
Jag har en fråga som säkert har många svar, men som jag tycker är intressant. Jag personligen ser mig inte som en samlare, eftersom jag använder allt jag köper. Men om man gemför sneakers, med klockor, mekaniska, som jag också gillar så finns det ju vissa olikheter.
Grundfrågan är, vad är det som driver upp priset på vissa sneakers till nivåer som vanliga människor inte ens vet om, förutom begränsad upplaga? I jämförelse med klockor, som har vissa jämlikheter som begränsade upplagor, kändisar som poserar, så är ju skillnaden ändå att mekaniska klockor kan repareras, och i praktiken användas för alltid. Sen att klockor förutom vissa märken sjunker i pris är förstås en annan sak. Sneakers har ju begräsingar med tanke på material och det är inte på samma sätt ett gediget hantverk.
Finns det några skor som är lika solida som en Daytona eller en PP Nautilus till exempel? Kanske jag har för mycket tid men gruppen sitter ju på mycket kunskap och cool attityd. Jag vet att Pierre samlar på både sneakers, klockor och bilar. Finns det något enkelt svar?!

Och här är alla mina kommenterar som jag skrev utan att någon annan ställde fler frågor haha

** Det korta svaret är att ”folk” vill ha det som alla andra vill ha, samtidigt som de vill ha sånt som inte vem som helst kan köpa.
Där är många som köper en Rolex bara för att visa sina vänner som trånar efter en Rolex att DE minsann kan köpa en, de vill flasha helt enkelt.
Jag vet jättemånga som har köpt något som de själva inte är intresserade utav, bara för att flasha för en släkting som dagdrömmer om en sådan klocka eller bil.

Det dumma svaret är att folk vill köpa sånt som de säkert kan tjäna pengar på eller få igen sina pengar på, och då köper de enbart sånt som ”alla vill ha” och det som man inte kan köpa lätt i affären.
Tråkigt, löjligt, men sant

 

** Och ja som du själv var inne på. Om en kändis har synts med något då vill ”alla” ha det

** Där är en del skor genom åren som stabilt har ökat eller hållit sitt värde. T.e.x Red Octobers

https://stockx.com/air-yeezy-2-red-october

 

** Det har släppts MASSOR med skor som teoretiskt är helt rätt för samlare.
Snygga skor, ovanliga färger, material och kvalite´ utöver det vanliga, speciell låda, kanske ett samarbete och limiterade, men ingen kändis har synts med dem så de har varit iskalla på marknaden, vilket bara är kul för oss riktiga samlare som använder våra skor.

Sen på andra sidan planen så har vi t.e.x Nike Dunks som nu ENBART är hypade för att någon rappares flickvän vars syrra är känd för att ha stor röv, syntes med ett par Nike Dunk.

Kylie Jenner MF Doom Dunks
Där exploderade det totalt, sen är det ju klart att Nike passar på att rida på den vågen och släpper skor som inte ser ut som det som vanligtvis släpps.

Det är sånt som resellers går efter, lätta pengar att tjäna, för att de som inte förstår sig på skor i vanliga fall är redo att betala överpriser enbart för att kunna flasha på Instagram.

Ni har säkert sett många gånger att folk flockas till folkmassor bara för att se vad det är alla kollar på och varför så många står och kollar, det är samma sak när folk köar för skor, iallafall här i Malmö, det är flera gånger jag har stött på ”camepers” som inte ens vet vad de köar för, de såg bara att en massa andra köade och då gör de samma sak, som på Virgils IKEA släpp så var det bokstavligen en massa som köade bara för att de såg en lång kö.

Dagens Hype : ”MARKERAD” Collection by IKEA x Virgil Abloh

 

** Om vi ska ta klockor som exempel.
Där skapade Rolex fullt medvetet en hype kring deras billigaste stålmodeller, detta för att de (och alla andra) tröttnade på att varenda en telefonförsäljare bar en Rolex Submariner.

Jag tycker att det visserligen är rätt, en Rolex Submariner är en bra klocka, men inget flashigt, det är en klocka du ska kunna unna dig när du har gjort dig förtjänt av det enligt dig själv, en klocka du köper när du vill ha en klocka som alltid fungerar och som passar till allt.

Rolex (som aldrig någonsin har uppgett hur många klockor de säljer per år) ströp tillverkningen, sa till en hel del återförsäljare att de inte alls får köpa stålmodeller längre (Så som Nike gjorde med Air Jordan Retros för alla förutom Solestory).

Så istället för att du skulle kunna gå in hos vilken Rolex återförsäljare som helst och köpa dig en helt ny Submariner som helst samma dag, så var det helt plötsligt en påhittat väntetid.

När fåren fick veta detta så ville ju alla skriva upp sig på väntelistan för att då förstod de att efter dessa 3-4 månader så kan de sälja sin klocka för ett resellpris till någon som inte vill få sin klocka till vintern, utan han vill flasha nu direkt till sommaren.

Den kölistan blev plötsligt två år lång..
Och när den blev två år lång så sa Rolex att de skriver inte upp fler på listan.

MEN! Om du köper en massa modeller som ingen annan vill ha, t.e.x några DateJust, och sen ett par guldmodeller, då helt plötsligt kan du gå före i kön.
Samma sak med skobutiker.

Då när jag hjälpte Footstreet en hel del så var de tvungna att beställa en massa crap för att få kanske 12 par av en NMD modell, som just då var det som ALLA ville ha men ingen visste varför.

Och du måste ha varit återförsäljare i si och så många år för att gå Quickstrike modeller.

Åter till klockorna.

När det är allmänt känt att inte vem som helst kan gå in och köpa en Submariner, oavsett hur mycket pengar du har, och när det blev allmänt känt att du måste vara ”V.I.P” kund för att ens få skriva upp dig på listan, då blev resellers och flasharna tokiga.

Jag har nog fått en fråga om dagen minst angående om jag kan fixa en ”Grön” Submariner.

Mina 3 senaste klockköp är perfekta exempel på hype.
Den senaste kom 2016 och var ISKALL fram tills John Mayer sa att det där är en klocka som kommer att öka i värde, och då gjorde den det, över en natt..
En klocka som inte är limiterad….

Unboxing : Rolex Cosmograph Daytona Green Face Reference 116508 18K Yellow Gold

En klocka som du kan beställa, men du vet inte när du får den..

De andra två är vad jag kallar för ”Instagram-klockor”, för om du kan visa upp en sådan klocka på Instagram då är du kung, då har du ”allas” drömklocka.
De två har dubblats i värde på ett år.

Vi kan dra det ännu längre..
Varför ökar Bitcoins som de gör?
Du kan inte ens ta på dem, använda dem, synas med dem, flasha med dem..
De bara ökar för att folk ser att de kommer att öka i värde.
Det är hype!

BTW, Tourneau som är en av världens största återförsäljare av klockor men låååångt ifrån de enda, de är officiella med sina försäljningssiffror.
Under 2020 så sålde de över 960 000 Rolex klockor..
Det säger en hel del om hur absolut icke limiterade eller unika Rolex klockor är.

Där är ju självklart en anledning till varför alla andra förutom Rolex stolt visar upp sina siffror, antingen att de säljer mycket eller tillverkar få klockor.
Rolex vill inte ens gå ut med hur många anställda de har på fabriken, en inofficiell siffra är iallafall att det jobbar över 4 000 personer på Rolex ”fabriken”.
Samma gamla artikel säger att Rolex producerar över 2 000 klockor om dagen.

https://www.bobswatches.com/about-rolex.html

Vi kan jämföra det med TA Heuer som också är relativt stora, de har cirka 1 600 st anställda..

** Det sjuka är att alla är okej med att betala överpriser, på allt.
Skor, konsertbiljetter, klockor osv osv.
Och på saker som redan är jättedyra och inte särskilt prisvärda, som Louis Vuitton väskor, dyra bilar osv.
Ju dyrare bilen är, ju mer kan du tjäna på den genom att sälja den till någon annan ännu rikare än dig.

Jag fick frågan igår om vad grejen vad med de fula gröna skorna som alla vill ha.

Nike Kobe 6 VI Protro Grinch CW2190-300 Release | SneakerNews.com

Mitt första och korta svar löd såhär ”De är snygga och släpptes senast för 10 år sedan. Men nu så hypar folk dem enbart för att Kobe är död”

Vilket är sant tyvärr, alla Kobes skor ökade rejält efter den tragiska olyckan.
Och det vill folk tjäna pengar på.
Jag ville ha skorna för att jag har velat ha dem sen de släpptes för 10 år sedan.

Sen förklarade jag lite kort om resellers och BOTS osv, och då säger hon ”Aha som med Rolex klockor”.
Så ja, även en 0% insatt storfamiljs-mamma har full koll på att det är fullt normalt att betala överpriser för Rolex klockor.

 

 

** Alla Retro Jordans har ju stigit tokigt mycket i värde sedan ”The Last Dance” dokumentären om Michael Jordan,

Alla skor Michael Jordan bär i ”The Last Dance”

 

Det kan man tydligt se på StockX, vi snackar alltså om modeller som helt plötsligt ökade 10 gånger i värde.

https://stockx.com/news/every-shoe-worn-in-the-last-dance/

Sen har vi skor som BORDE varit hypade från början.

Air Jordan 1 ”Sail” har nog det bästa lädret någonsin på ett par Air Jordan 1, men få köpte dem, de hamnade på REA, ingen förstod hur bra de var.

Unboxing : Air Jordan 1 Retro High OG Premium Essentials ”Sail”

Air Jordan 1 Banned från 2011 var så iskalla att de hamnade på Nike outlets, idag så kostar de 20 – 50 tusen kronor beroende på storlek.

Air Jordan 1 'Banned' - Detailed Images - SneakerNews.com

** Jag kan prata oändligt om detta ämne, inom alla mina 3 områden hehe.
Mercedes G63 kan vara världens dyraste bil (under 5 miljoner kronor) att äga, den borde RASA i värde.

2021 Mercedes-AMG G63 Review, Pricing, and Specs
Den ser gammal ut, den dricker oändligt med bensin, sjukt dyr att äga på alla sätt och vis.
Men alla vill ha en sån, antingen för att de vill se ”gangsta” ut eller för att de vill se ut som en Kardashian.

Kim Kardashian's Mercedes-Benz G63 AMG | Auto Loan Daily
Detta gör att det är ett par månaders väntetid på dessa bilar, så om du hämtar ut din nya G63 i morgon så kan du sälja den inom några timmar med ett par 100 000 kr i vinst.
En bekant till mig har gjort så i snart två år nu, han beställer en ny vart 3e månad, sist jag hörde så tjänade han nästan 300 000 kr över retail på mindre än 3 timmar efter utlagd annons.

Idag har han en G63 betalt och en Lamborghini betald.

** Annars generellt när det kommer till bilar så finns där två gyllene regler som nästan aldrig har fel.

1: När en fd dyr bil, antingen lyxbil eller sportbil, hamnar under cirka 100 000 kr, då kan alla dessa som VILL se rika ut köpa dessa bilar, och då kommer de inom kort att öka i värde igen.

Samma gäller med bilar som är lämpliga för att köra bana med.
Du har råd att köra skiten ur en 100 000 kronors bil.
Och sen när skaran inser att denna bilen är snabb för pengarna, då ökar de i värde.
Nästan sådan bil att öka i värde är faktiskt gamla Nissan 350Z.

 

2: När bilar fyller 30 år gamla eller närmar sig det.
När en bil är 25+ år gammal så kan du (sportbilar osv) entusiastförsäkra dem, då kan försäkringen gå från bokstavligen 5 000 kr i månaden till 2 000 kr om året.
Så de vuxna män som inte vill växa upp, kan helt plötsligt argumentera om varför de ska köpa sin gamla pojkdrömbil även om den bara ska stå stilla och se snygg ut.
Och om du hade en Corvette som drömbil när du var 15, när du är 40 så kanske du har råd att köpa en sådan bil, som du bara kommer att beundra och ta ut på söndagsturer. Den kostar dig ändå ”inget” om den bara står stilla.
När du visar upp denna bil för dina gamla vänner så känner de samma sak, det vore kul att känna sig ung igen, varför inte unna sig en 100 000 kronors sportbil eller cab, lyssna på gammal musik och bara ignorera ålderskrisen för en stund.
Och plötsligt så kostar dessa bilar 250 000 kr…

Plötsligt så köper folk dessa bilar som en ren investering i hopp om att de ska dubbla sina pengar..
Och plötsligt så har vi t.e.x Lancia Delta Intergrale som var (är) en HEMSK bil att äga, du kunde bokstavligen köpa TVÅ för 50 000 kr förr (du behövde den ena som reservdelsbil).
Idag när majoriteten av dem är sönderkörda eller bortrostade, så kostar en fin sådan närmare en miljon kronor.

(Visited 81 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x