Mina Favoritlåtar 2017 Enligt Spotify : Sweet Jazz Trio – Byssan Lull

Denna låten passar väl bra mitt i natten =)
Jag vill minnas att Byssan Lull är min favorit barn/godnattvisa.
Jag har ett väldigt kort minne, som är så kort att det egentligen är en enstaka bild, men det är ett minne av att min mamma sjunger denna låten för mig och min lillasyster för att vi ska somna gott.
Det jag minst starkast av detta är tavlan som hängde på väggen bakom mamma, en stor tavla som jag uppfattade helt fel under mina första låt säga 15 år av mitt liv.

Låt mig förklara.
Ni vet denna klassiska bilden,

vissa kan se en Anka, vissa ser en kanin, vissa kan se både och.

 

Den tavlan som hängde på väggen var på en ung tjej med långt hår, och en dotter (tror jag).
Och så var där då en fågel (kanske två), där den ena fågeln såg skadad ut.. ena vingen såg skadad ut..
Och jag undrade under hela min uppväxt varför den var skadad..

Sen i vuxen ålder (föräldrarna har den tavlan kvar tror jag) så helt plötsligt ifrån ingenstans, så såg jag att det jag trodde var en skadan vinge, var näbben…
Och sen var det frid och fröjd över tavlan… efter 25 år.

Aja vilket som! Byssan Lull tycker jag om.

Och jag gillar Jazz, så denna tycker jag om väldigt mycket.

Men såhär är det.
Jag råkade se en liten bit av en svensk gammal film som heter Äppelkriget.

Äppelkriget (1971)

Och där vill jag minnas att de spelade en Jazz-version av Byssan Lull..
Nej det är inte låten ovan, och nej jag har inte lyckats få tag på den låten eller ens fått höra den igen.
Detta är på den tiden då nedladdning av filmer på nätet mest var CAMREC och inget annat.

Så jag har jagat vilt efter den låten, jag frågade min morbror som är inom både film och musikbranschen i Sverige, han kände inte till låten.

Jag har googlat och sökt och haft mig i flera år..
Och innan dess så besökte jag många skivaffärer där de sålde LP skivor, i hopp om kunskap om soundtracket till filmen.

Men, utan någon som helst framgång… Så jag börjar tro att jag kanske inbillar mig..
Jag kanske blandar ihop filmerna..
Men jag vill starkt minnas att jag kan se scenen framför mig..
Han går till något slags ute-cafe, och där är det ett Jazzband som spelar Byssan Lull, i mycket mer upptempo än i låten ovan.

Låten ovan är också av ett svenskt Jazzband… Men det är inte den låten jag söker.

Under dessa år av jakt på DEN versionen, så har jag samlat på mig 16 olika Jazz-versioner av Byssan Lull, i väldigt olika tempon och tolkningar, och det är låten ovan som jag har fastnat för starkast, så ja den lyssnar jag på ofta, och det är absolut en av de topp 100 låtar som jag lyssnar på mest.

 

Nu på senare år så är det fler som jag efterfrågat denna låt.
Men den enda info jag får fram av Wikipedia, IMDB och olika forum är att det ska vara Evert Taubes version av Byssan Lull..
Så låten ÄR med i filmen, men det står inget om något band eller vem som framför den.. Utan bara att det är en låt av Evert Taube.

Evert Taube – Byssan Lull (1921)


Och det är INTE den versionen jag söker!

 

 

 

 

Byssan lull är en vaggvisa/sjömansvisa som Evert Taube gjort känd.

Enligt Uno Myggan Ericson säger sig Taube ha improviserat sången ”till luta en stilla augustikväll på Skagen”.[1] Melodin till Byssan[2] lull är dock en variant av den så kallade Fiskeskärsmelodin[3] och Taube hörde den som barn då hans mor sjöng den för honom.[4]

Taube bearbetade texten och publicerade sången i sin första vissamling Sju sjömansvisor och Byssan Lull 1919.[5][6][7] Vissamlingen tillkom under sommaren 1919 då Taube tillsammans med konstnärsvännen Kurt Jungstedt vistades på Skagen. Jungstedt var också den som illustrerade boken. På Skagen mötte Taube Ingeborg Østergaard, som drev pensionatet, och som året efter födde Everts dotter Kirsten.[8] Sju sjömansvisor och Byssan Lull är tillägnad Hildegard Terésia Kraker von Schwarzenfeld och hennes syster Helén och författaren Mikael Timm antyder att även de båda kvinnorna uppvaktades av Evert Taube och Kurt Jungstedt.[5]Sången framfördes vid såväl Evert Taubes dotter Kirsten Kruses begravning 1983, som vid hennes mors, 1969.[4]

Inspelningar

Sången spelades in av Gösta Ekman 1929[9] och av Evert Taube själv 1936[10], samt senare av många andra artister. Mikael Timm karakteriserar Taubes inspelning av sången som minimalistisk.[11]

 

 

 

 

UPDATE!!!!!

SHIT!!!!
Jag hittade den!!!!!!

Ja en bit av den, men ändå!!

 

 

Är det någon som kan fixa den låten till mig!?
Eller iallafall en torrent till filmen!?

(Visited 668 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomas

Jo men det är Byssan lull som spelas i Äppelkriget, en skön låt i en fantastisk rulle. Jag tror att Gunnar Svensson gjorde arret på låten. Vad jag vet gavs bara två låtar från filmen ut på ep. Sven-Bertil Taube sjunger Änglamark och Marius och Mariella (tror den sista låten hette så). Har skivan någonstans här hemma.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x