Guide : Att välja längd på halsband

Do’s and Don’ts for Finding Your Perfect Chain Length

** Fram tills för några år sedan bara så har jag alltid specialbeställt mina smycken, så har det varit sedan jag döptes, men ja i brist på en STABILT bra guldsmed så har jag de senaste åren köpt ”färdiga” kedjor.

Men de som jag har beställt själv genom åren har alla haft unika längder.
Folk frågar mig ofta om längden på min vardagskedja och jag vet inte vad längden är på den, men det är något ojämnt iallafall, typ 82 cm eller något sånt.
Idag (tack vare amerikanarna och deras dåliga ”guld”) så köper folk kedjor efter bredd och längd, inte efter design och vikt som vi gjorde förr, och ja en klassisk Ankarlänk som jag bär till vardags gör med maskin sedan många år tillbaka

men min är handgjord av (och MYCKET dyrare) av flera anledningar.

1: För att jag ville använda min gamla guldkedja som jag har haft sedan jag döptes i denna nya kedja

2: För att jag alltid vill ha en ”custom order” längd.

Så när det kommer till detta med längd så tycker jag att det är lite konstigt att man frågar någon annan om vilken längd de har på sin kedja och så köper de en lika lång, ja majoriteten av killar kanske har lika tjocka halsar, jag har kanske inte tänkt så noga på det, men jag har lite bredare nacke/hals än andra iallafall och den senaste killen som frågade mig om min längd på kedjan väger nog 100 kg mer än mig och hans hals var lika tjock som hela min skalle…

Så här är vad jag har gått efter när jag har beställt längd på mina kedjor

X: Den ska precis döljas om jag har 3 knappar uppknäppt på skjortan
X: Den ska precis döljas om jag har två knappar uppknäppt på skjortan
X: Den ska lätt kunna träs över huvudet
X: Den ska PRECIS kunna träs över huvudet
X: Den ska INTE kunna träs över huvudet
X: Hänget ska precis hänga vid solarplexus
X: Hänget ska precis hänga mellan bröstet/bröstvårtorna

Detta har alltså varit flera olika kedjor som ni förhoppningsvis förstår.
Så olika smak, olika stilar, olika behov, olika kedjor.

ICE COLD: The Promise of Hip Hop Jewelry – Alla Avsnitt

Det som gjorde att jag kapade min 3 färgade kedja var att den höll på att åka av mitt huvud ett par gånger, 1-2 gånger när jag åkte karuseller och ett par gånger när jag badade.

Och att den blev för framtung, så en kortare kedja skulle vara mer jämntung över nacken tänkte jag.

Så ja även om jag tycker att det är väldigt fel när folk enbart tänker på bredd och längd så är min vardagskedja beställd ungefär så ändå.

Jag kom med cirka 150 gram guld, guldsmeden påstod att cirka 20% försvinner när man smälter ner, jobbar med och sen polerar guldet, vilket jag tyckte lät MYCKET, 20% är ju i detta fall 30+ gram, då kommer kedjan väga under 100 fram, det vill jag ju inte..
Men det visade sig sen ”försvinna” ÄNNU mer!

Han frågade mig om bredden, jag sa bara hur lång den skulle vara och att det var det guldet jag hade och ville använda, han tjatade och frågade flera gånger om vilken tjocklek det ska vara men det tyckte jag ju att det skulle ju HAN kunna räkna ut!

Så det jag fick göra var att gå till Guldfynd, be dem sätta ihop två av deras största kedjor (de hade inte två likadana hemma), ta en ungefär längd, ungefär vikt och sen då säga säga en ungefär tjocklek till min guldsmed.

Och ja jag blev blåst trippelt, jag kom med XA gram, han sa det skulle bli XB gram, han sa sen att det blev XC gram sa han, när vi sen vägde den (som tur var) när jag hämtade den så vägde den bara XD gram, så oavsett hur dåligt han hade räknat och hur mycket som ”försvann” när han smälte ner mitt gamla guld så blev han skyldig mig 9 gram guld ändå efter jag hade betalat för kedjan.
(Ja även om jag kom med eget guld så tar han betalat XXX kr per gram för bara arbetet, vilket jag också tycker är fel, om jag säger en viss längd så ge mig ett pris på vad det kommer att kosta i arbetskostnad för den längden oavsett hur mycket kedjan väger)

Och sen efter det så köpte jag inte fler kedjor av honom.

MEN! Jag älskar min guldkedja ändå.

Det tråkiga nu är att två Diamanter åkte av i olyckan, kedjan var smutsig, skrapad och blodig och två diamanter saknades, därför har jag jagat en juvelerare nu i flera månader

Jag har också jagat försäkringsbolaget i 5 månader om ersättning för detta, men de har ignorerat mig så gott de har kunnat, och nu har de ignorerat mig helt i en månad trots flera mail.

 

** Så ja, jag vill alltid köpa guld, och jag har velat köpa ett nytt halsband i minst ett år, men har inte riktigt haft möjligheten till det och framförallt inte vetat VEM som ska göra den åt mig, och guldet har bara blivit dyrare under tiden, och fortsätter bli dyrare..

 

** Så ja, längden på halsbandet är väldigt viktigt, och ja jag minns inte längden på mitt perfekta halsband, men det har verkligen ingen betydelse för att den är perfekt för MIG, kanske inte för dig.

** Välj hellre för lång kedja än för kort.
Ja förr så sågs det som feminint med längre kedjor, men jag har alltid tyckt att den kort kedja enbart ser snålt ut, eftersom man i min värld beställer en guldkedja efter vikten så blev det den längd som det råkade bli, och var kedjan kort ja då beställde man en för ”snål” kedja helt enkelt.

Men så enkelt är det inte.
Men oavsett, för kort kedja är verkligen inte snyggt, jag tycker att den ska lätt kunna gömmas under T-Shirt kragen iallafall.

** För en massa år sedan så beställde jag en TUNG pansarkedja / Miami Cuban Link som jag fullt medvetet beställde kort just för att visa att även korta kedjor kan vara tunga, sen kedjan var kort som en T-Shirt krage.

Den kedjan var HEMSK att bära!
Som ett hundkoppel!

Nu var det inte denna kedjan men så att ni förstår vad jag menar

Och ”designen” på min var MYCKET tajtare än såhär. så det var nästan som en stel ring.

Hemsk kedja att bära, en vän till familjen köpte kedjan och gjorde 3 armband av den, ett till sig och vars ett till sina två söner, så kort var halsbandet alltså.. och då blev armbanden längde med tanke på att låsen byggde ju till.

Men det blev iallafall perfekta armband och det var rätt coolt att man kunde sätta ihop de 3 armbanden och använda det som ett halsband =)

** Jag har en konstig tanke att beställa ett halsband så långt att jag får vika det dubbelt över halsen, så det ser ut som två halsband, som kan vara lika långa eller ojämnt långa..
Hur detta skulle funka i verkligheten har jag ingen aning om alls, jag har nog aldrig sett någon ha en sådan kedja och ja det är rätt onödigt och dumt,  men det är en ide´ jag har.

Inspirationen till denna ide´ är Michael Jordan som bar två kedjor i olika längd.

Guldkedjor i NBA

 

Så ja det är ABSOLUT vettigare att köpa två kedjor, men nej, bara för att och för att kunna skifta mellan jämnt långa och ojämnt långa så vill jag ha en LÅNG kedja som jag viker och trär dubbelt över huvudet..

** OH JA! Jag har sedan jag var liten tänkt utbilda mig till guldsmed, jag har haft MÅNGA häftiga ideér genom åren, och de gånger som folk har vänt sig till mig om råd så har jag haft en snygg lösning till dem direkt.

 

** Så, efter det långa introt så ska jag  NU kolla på videon överst i inlägget och se vad han har att säga.

** Ja de flesta kommer ju inte att ha ett hänge/hängsmycke i sitt halsband, och då blir det att man vill ha en annan längd på halsbandet vill jag tro.

Min vän har haft en kedja i halva sitt liv som suttit perfekt på honom, nu som pappa så vill han ha ett hängsmycke med sina söners initialer, ja då beställde han helt enkelt en exakt lika tjock kedja fast längre, som då passar med ett hängsmycke.

** Men ja, testa dig fram, med skosnöre är nog ett bra test, och testa med eller utan hängsmycke, bara häng en nyckel där eller något för att testa.

** Längden på hängsmycken gör nog inte så stor skillnad, det ”längsta” du kanske kommer att ha där är ett kors

Men ja, hänge är verkligen inte vanligt idag och absolut inte i Sverige iallafall, det är bara rappare som har det i USA, och då ska det gärna vara så löjligt som möjligt.

Alla tycker verkligen om mitt hängsmycke som är rätt ”simpelt”, men det är få som skulle bära något sådant i sin guldkedja.

** Mitt hängsmycke är ”bara” en guldtacka av den ”finaste” banken i Schweiz med en rav av väldigt fina diamanter, och ramen skulle se ut som ”palmblad” sa jag, utan att egentligen veta hur ett palmblad såg ut, men det lät bra och det blev VÄLDANS bra.

Ja min guldsmed var bra förr i tiden.

** Jepp, kortare kedja = billigare, så enkelt har vi alltid sett det, oavsett tjocklek så har man sett det som ”jaha var det vad du hade råd med?”.

 

** Ja det finns en MASSA bilder med ”guider” på olika längder, och ja det är väl en okej grund att gå efter, men jag vill ändå tycka att vi alla har olika tjocka nackar

 

Men jag vill åter igen säga att du ska mäta och köpa exakt det du vill ha, även om du köper den av Guldfynd eller någon annan butikkedja så kan du troligtvis då kedjan i önskad längd, annars så går du bara till en riktig guldsmed helt enkelt.

Och de kedjor som görs på maskin idag (de flesta) måste ju kunna gå att beställa i önskad längd vill jag tro.

 

** Om du ska ha din kedja på dig dygnet runt alltid så vill jag nog ändå säga att du ska välja en kedja som PRECIS går att trä över huvudet.
Om du inte kan det så är den för kort tycker jag, men om du inte är van vid att bära halsband och du är aktiv så vill du absolut inte att kedjan råkar åka av huvudet på dig.

Min ”lilla” kungskedja är helt perfekt i längd om man tänker som beskrivet ovan.
Det är precis så att jag får av och på det utan att låsa upp kedjan, men jag behöver inte heller tvinga på/av det och trycka in näsan och öron för att få det över huvudet.

Och även om jag IGEN vill säga att ni INTE ska gå efter mina eller någon annans mått så kan jag iallafall säga att den perfekta längden för en kedja som icke obekvämt precis går över mitt huvud är 60 cm lång

Och ja mina kungskedjor är väldigt tajta och väger då mer än de ser ut att göra och ni har sett olika slappa kungskedjor och bla bla bla, men det får bli ett annat inlägg.

MIN smak är som ovan, tajt!
Och ja den väger då dubbelt så mycket än en väldigt snarlik kedja i samma längt och samma karat bla bla bla.

** 60 cm är 23,6 inches.

Och om jag inte precis hade mätt längden på min kedja så hade jag enligt bilden ovan sagt att den sitter som en cirka 17 inches kedja…

Så gå inte alls efter såna guider eller mina mått, mät på er själva.

** Och med en sån här bild..

HELT meningslös!

Bara för det så ska jag mäta min vardagskedja som enligt den bilden ovan borde vara 30 inches, på en tjejs nacke..

30 Inches är 76 cm

Jag öppnade inte upp kedjan och mätte slarvigt när den låg på sängen, men för att svara snabbt så är min vardagskedja då 33 inches… och borde då hänga vid hennes navel eller?

Så nej, gå inte efter mina mått, ”Jämför aldrig med mig” som jag säger dagligen, mät på er själva och gå efter er smak och budget.

Men köp inte en för kort kedja…
Välj hellre en tunnare men längre kedja än en kortare och tjockare för att den ska se dyrare ut.

** Ja nu blir det fel med så ojämna bilder.
Men tanken när jag beställde min ”vardagskedja” var att den skulle se ut som min gamla kedja som jag bar i högstadiet

Nu minns jag inte längden på den ändå så, men med guldet jag gav till min guldsmed så borde ju kedjorna bli lika långa och tjocka.

Men han ”smälte” (och arbetade/slipade) bort 64 gram!!! (HUR!?)

Så enligt mig är det stor skillnad på de kedjorna, men ja på dessa bilderna så ser de same same ut det förstår jag, och jag tycker om min kedja idag ändå, men min kedja idag väger alltså rätt mycket mindre än den jag bar som vardagskedja i högstadiet.

 

** 20 inch tycker jag låter jättelitet..
Jag personligen skulle ju inte beställa en kedja kortare än min (nästan) 24 inch kedja.

 

** Så ja, lite anledningen till att jag inte har köpt en ”Eminem kedja” som jag nämner i inlägget som jag skrev för några timmar sedan är nästan främst för att jag inte vet längden/vikten på den kedjan.
Och ja sen för att jag inte vet vart jag ska vända mig för att köpa en sådan kedja.

Cirka en månad innan Påsk så frågade jag min gamle guldsmed om just en sådan kedja, hans svar var ”Ja vi löser det nästa gång du är här”.

Jaha…
Sen ringde jag och jagade honom lite om det, hans svar var ungefär detsamma.
Samma dag som jag åkte till Jönköping så svängde jag förbi honom för att se om han kanske hade gjort en sådan kedja till mig ändå, men nej det hade han ju glömt..
”Det löser jag lätt till dig” sa han.. igen..

Jag frågade vad en sådan kedja skulle kosta cirka (trots att jag inte visste vad den skulle väga), mest för att visa att jag verkligen är intresserad av en sådan kedja.
Hans svar var rätt så väntat ”Det får vi se då”

”Ja jo det förstår jag, men vad kostar det per gram?”
Och där svarar han igen ”Det får vi se då”.

Det har nu gått en månad och han har inte ringt till mig och sagt att han har en kedja till mig, eller pris, eller något…
Så nej han verkar inte bry sig om att tjäna pengar.

Aja nu blev det off topic igen.

Angående längd på er kedja så mät, testa er fram med skosnöre eller annat.

Mina personliga kriterier/behov är/har varit de jag listade ovan.

 

 

** Neeeej det är alldeles för kort!

(Visited 16 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x