Grand Seiko vs A. Lange & Söhne Dials | Watchfinder & Co.

Featured Watches:
Grand Seiko Snowflake SBGA211G
A. Lange & Söhne Saxonia Thin 211.026

** Den Seiko urtavlan är så snygg..
Enkel, men ändå inte, absolut inte simpel.
Raka motsatsen till slät vit.. men ändå “bara vit”.
Det får mig såklart att tänka på på denna perfekta scen som direkt satte sig på minnet för alltid, en perfekt scen för perfektion och diskret lyx, It´s all in the details.

Jag älskar den scenen =)

Så känner jag för denna Grand Seiko urtavlan.
Perfekt “Off white”, ostrukturerade vågor som ger liv och själv i hela urtavlan.
Inte skrynkligt den bit papper du hittar i bakfickan med ett telefonnummer på efter en trevlig natt ute.
Inte vågig som en konstnär som försöker tvinga fram fejkade känslor för att lura på folk sina fula tavlor.
Utan naturligt vacker, det ser ut som om Modern Natur har skapat det..
Vacker som en snöflinga, oavsett hur perfekt eller imperfekt den är.

Det tillsammans med en Powerreserve-mätare som också för tankarna till naturen, ett snäckskal hittat på stranden, ett perfekt snäckskal som sen tagits till en Japansk Zen-trädgård där en gammal Japansk man som har ägnat hela sitt liv åt att felfritt bygga klockor numera lägger sin instängda konstnärliga perfektionism på att kratta sanden helt symmetriskt perfekt, om och om igen..

Ovanpå det så ligger där 3 flytande visare, perfekta i form och storlek, perfekt balanserade i varje mikrometer som det vackraste Samurajsvärd skapat, för att döda all konkurrens.

De visarna får oss att minnas tillbaka på en tid då allas superhjälte var en totalt anonym och icke flashig Ninja.
En superhjälte som var raka motsatsen till alla dagens flashiga superhjältar.
Dessa visare för tankarna tillbaka till en tid då alla yngre tonårspojkar trodde att man kunde smuggla in en stulen Mercedes-stjärna på träslöjden för att där kunna förvandla denna lyx-symbol till ett dödlig vapen, den perfekta kaststjärnan.

Och till sist, men absolut inte minst, den del som många klocktillverkare ser som oviktig, men som andra bokstavligen ser som livsviktig, sekundvisaren, som här är i en underbart blå nyans som för tankarna till både trygghet, lyx och flärd..
Den vackra sekundvisare är som ett oväntat besök i Zenträdgården av en vacker Påfågel som har kommit dit bara för att sprida ut sig och flasha, sprida glädje och skönhet, och ja helt enkelt bara göra sin grej..

Den sekundvisaren i just denna färg gör att denna klockan går från att vara en tråkig Seiko med vit urtavla, till att bli en perfekt klocka.

Den sekundvisaren lockar in oss till att se närmare på urtavlan, den sekundvisaren öppnar dörren för att se allt det vackra som gömmer sig på denna till synes alldagliga Seiko med vit urtavla..

Då ser du hur texten på urtavlan svävar ovanför urtavlan som en flygande drake över en tät skog.

För den som vet så är det just texten som är det mest skrytiga över denna klocka..
Det är just texten som får vissa få att förstå att detta är inte någon vanlig Seiko.

Det är just denna klassiska text som kan få vissa att förstå varför man betalar 50 000 extra för ordet “Grand”.

Det är texten som visar att denna klocka innehåller ett av de mest imponerande och prisvärda urverk, ja iallafall enligt den som uppskattar att t.e.x. en Lexus bara håller och håller och alltid fungerar, istället för en ny rullande dator ifrån Mercedes som bara är en tickande pengarhåla.

Grand Seiko..
Det är få klockor som skriver vilket urverk klockan innehåller direkt på urtavlan, men här gör man det, lika stolt som man betalar extra för 3 emblem på sidan av en V12-monterad Mercedes R129 SL.

Spring Drive, det kostar pengar, men är värt det.

Med samma ögon så tycker man att A. Lange & Söhne urtavlan är så tråkig som den bara kan vara..

Tråkigt vit, tråkiga visare som ser ut att komma ifrån vilken gammal klocka som helst.. och som om inte det räckte så har vi kanske historiens tråkigaste markeringar, som ser ut som deprimerande utropstecken.

Men..
Lägg lite tid på det..

Är inte den vita nyansen helt perfekt för att inte vara för vit, för att inte vara jobbig mot dina ögon, för att inte blända dig en sommardag.
Perfekt vit för att inte sticka ut och skrika “titta på mig!” när du sitter på ett möte.
Denna vita färg är inte här för att du ska få känslan av att din urtavla är större än vad den är..

Och är ditt liv verkligen så stressigt att du måste ha en sekundvisare?
Är du så fåfäng att du måste ha en klocka med “perfekta” visare för att du ska kunna läsa av tiden?

Är det inte så att den ultimata lyxen är ro, stressfritt och det som funkar perfekt, saker som gör det som de är skapade för att göra, no more, no less..

Kan du med denna klocka se hur mycket klockan var när du valde att avsluta arbetsdagen för att istället glädjas med din familj?

Kan du se på denna klockan dag efter dag utan att störa dig på något?
Utan att där är något modernt, tekniskt “inne just nu” som du kommer att tröttna på?

Behöver du verkligen en klocka som skriker till allt och alla andra att du är rik nog för att köpa en klocka dyr nog för att göra de flesta människor deprimerade över sin årslön?

Eller räcker det att du själv vet att du har råd med en klocka som alltid visar rätt tid och som alltid kommer att fungera, och som är av det finaste hantverk du kan finna?
Du vet att du tryggt kan lägga ifrån dig klockan när du inte alls vill bry dig om vilken tid på dygnet det är under hela din lediga helg som du ska spendera med nära och kära, och sen på Måndag morgon så visar klockan fortfarande rätt tid tack vare sin 72 timmars Powerreserve.

Och när du bär den så skruvar du upp den manuellt med stolthet lika många varv samma tid varje morgon innan du stressfritt börjar din arbetsdag Måndag till Fredag.

Medans pojkarna på jobb som drömmer och trånar om din chefsposition skryter om sina vattentäta Rolex Submariners som aldrig ens har fått vara med i duschen så vet du att din 30 ATM klocka bara kommer att få känna av lite stänk när du tvättar händerna.

När de andra skryter om sina stora kronografer med komplikationer som aldrig kommer att användas, så ser du på din 5,9 mm tunna klocka och känner att det är nog omöjligt att hitta en mer diskret klocka än denna för cirka 250 000 kronor.

När grannen kommer och skryter “Du som tycker om klockor, kolla denna här som jag köpte på semestern, den är gjord på Omega fabriken men har gått ut bakvägen utan låda, det är exakt samma klocka men för 1 500 kronor bara”, och medans du tittar på din klocka och känner att du inte har tid med såna människor så hör du vagt i bakgrunden av ditt dagdrömmande “När ska du köpa dig en riktig klocka?”.

Då bara ler du och tänker för dig själv “Om du bara visste” och fortsätter att njuta av din ultimata diskreta lyx som du har köpt enbart för dig själv och din egna glädje, med ingen som helst åtanke på andrahandsvärde eller skrytfaktor.

Men ändå så är denna diskreta vitguldsklocka bara en instegsmodell…
Men du fortsätter att intala dig själv att du behöver inte mer….

Eller?

Mitt val går iallafall till den relativt livliga Grand Seiko Snowflake.

The Best Dial Ever Made #NotClickbait | Watchfinder & Co.

Featured Watches: Grand Seiko Snowflake SBGA211G

Is The Entry-Level A. Lange & Söhne Worth £13,100? | Watchfinder & Co.

Featured Watches:
A. Lange & Söhne Saxonia Thin 201.027
A. Lange & Söhne 1815 Chronograph Boutique Edition 414.026

 

 

Vilken av dessa 2 “alldagliga” klockor med “vit” urtavla, som ingen kommer förstå värdet på väljer du?

(Visited 24 times, 1 visits today)

2 svar på ”Grand Seiko vs A. Lange & Söhne Dials | Watchfinder & Co.”

  1. Ja verkligen.
    Jag är bara så jättenyfiken på länken som SER UT precis som de billiga Seiko, men jag hoppas verkligen att den känns helt annorlunda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.