Info : Ont bakom ögat

The REAL Reason for Pain Behind the Eyes

(Detta inlägg är bara för att informera, jag kopierar in ifrån andra sidor som jag har googlat mig fram till, Jag har själv dessa besvär sen ett par dagar tillbaka tillsammans med huvudvärk, ont i nacke och halsmuskler)

Allmänt

Har du ont bakom ögat kan det bero på allt från problem med musklerna i nacken eller skuldrorna till migrän och olika sjukdomar. Risken för att du råkat ut för något livshotande är mycket liten även om smärtan ibland kan vara stark.

** Jag har ofta ont i hela ryggen och allt kring nacken pga flera diskbråck. 
Mina nackbesvär kan visa sig som kramper, smärta, oerhört känslig vid beröring, ont i halsen (utanpå, inte som när man har halsfluss), ont i käkmuskler, öron, huvudvärk som går bakåt och fram över ansiktet och känselbortfall i ansiktet och fingrar. 

Symptom

Ont bakom ögat kan ofta vara en en ganska diffus smärtupplevelse, det är ibland svårt att veta om man har ont i eller bakom själva ögat. Smärtan kan vara kopplad till ögonrörelser men det är minst lika vanligt att så inte är fallet. Ibland är smärtan relaterad till en synrubbning – ibland inte. Besvären kan vara långvariga och återkommande eller plötsliga och av övergående karaktär. Ibland kan man uppleva ett slags tryck bakom ögat. Vad för typ av smärta det är du har ger ofta viktiga ledtrådar vid diagnostisering.

** Jag har även migrän ibland, men eftersom jag upplevde mig som väldigt öm bakom ögat, och att det gör ont bara jag ser åt sidorna eller vrider på huvudet, ja även om jag tuggar eller skrattar, så tyckte jag att det inte kändes som migrän ”bara”. 

Orsaker

Ont bakom ögat beror förvånansvärt ofta på muskulära problem i övre delen av ryggen. Om smärtan kommer i i form av övergående attacker och är mycket stark och bara drabbar ena sidan av huvudet kan det vara fråga om klusterhuvudvärk – även kallad Hortons huvudvärk. Det är ett mycket smärtsamt tillstånd vars orsak ännu inte är fullt klarlagd. Även vanlig migrän kan ha smärta bakom ögonen som ett symptom. Hemicrania continua är en ovanlig sjukdom som liknar Hortons. Smärtan är inte lika intensiv som vid Hortons men ett anfall kan pågå kontinuerligt under lång tid.

Behandling

När du har ont bakom ögat beror behandlingen på vad det är som orsakar smärtan. Vilken smärtlindring som hjälper vid till exempel klusterhuvudvärk eller migrän är individuellt, med en läkares hjälp har du goda möjligheter att kunna hitta en metod som fungerar för dig. Imigran är ett medel som hjälpt många migränpatienter. Om det är muskulära besvär som orsakar smärtan kan antiinflammatoriska medel samt massage och värmebehandling fungera som behandling. Vid svår klusterhuvudvärk kan syrgas ges och det brukar innebära stor lindring inom 10-15 minuter.

** Jag vill egentligen inte tips om detta eftersom detta bör göras av kunnig vårdpersonal.
Men jag har lång erfarenhet av detta, och detta fungerar för mig.
MEN! Eftersom jag vet att de flesta tycker att detta är jätte obehagligt och vissa har även svimmat, så vill jag helst att ni ber en sjukgymnast, kiropraktor, massör, naprapat eller liknande att göra det på er istället.

Ni har triggerpunkter på halsen, som kan ömma väldigt mycket.
Trycker ni på dem så kan det lindra värk i nacke, huvud och bakom skuldran.

Ni kan trycka rakt in eller greppa tar så ni klämmer mellan fingrarna. 

Huvudvärk i pannan - Massage i Göteborg - JL Behandlingar

Det kanske kan räcka med att bara stretcha nackmusklerna. 

När det kommer till mediciner så kan ni testa Voltaren eller annat som innehåller Diklofenak, TREO kanske också kan lindra.
Har ni besvär sedan tidigare så har ni kanske Paraflex eller CItodon hemma som kan hjälpa.

När du bör söka vård

Sök vård om du ofta har ont bakom ögat eller om smärtan är så svår att du inte klarar av vardagen. Om den medicin du fått utskriven inte hjälper ska du ta kontakt på nytt med vården. Smärta bakom ögat brukar inte vara kopplad till problem inuti själva ögat, därför kan du börja med att vända dig till en allmänläkare och inte en ögonspecialist. Om du misstänker att du har Hortons huvudvärk ska du alltid ta kontakt med vården. Sök även vård om du tycker att synen på ögat är påverkad.

 

** Men eftersom jag också har haft näseblod och väldiga besvär med pollenallergi i ett par veckor, så tyckte jag att detta också passade in. 

 

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk kommer plötsligt, är mycket intensiv och sitter kring det ena ögat. Oftast får man huvudvärksattackerna under några veckor varje år, till exempel vår eller höst. En del får ont i längre perioder, ibland längre än ett år. Under en värkperiod är det vanligt att ett anfall utlöses av stress eller små mängder alkohol.

Hortons huvudvärk börjar vanligtvis när man är mellan 20 och 40 är och brukar gå över i 65-årsåldern. Hortons huvudvärk är inte skadlig, även om den är mycket intensiv och obehaglig. Orsaken till sjukdomen är inte känd.

Symtom

Typiska symtom vid Hortons huvudvärk:

 • En intensiv och ibland pulserande ensidig huvudvärk kring ena ögat. Ofta känns det som om ögat håller på att tryckas ut.
 • Huvudvärk som kommer plötsligt och försvinner lika plötsligt.
 • Smärtan varar oftast en halv till en timme, men kan variera mellan femton minuter och tre timmar.
 • Huvudvärksattacker som kommer i perioder som varar i genomsnitt sex veckor. Perioderna kan variera mellan en vecka och ett år. De inträffar oftast en till två gånger per år.
 • Under perioderna kommer vanligen huvudvärken på samma klockslag från en gång varannan dag till åtta gånger per dygn. Ofta väcks du vid samma tidpunkt på nätterna av huvudvärksattacker.
 • Den intensiva huvudvärken blir värre om du lägger dig ner. Det är också vanligt att du känner dig orolig och rastlös på grund av huvudvärken.
 • Under en period får du huvudvärken på samma ställe. Det vanliga är att mönstret upprepas vid nästa period. I undantagsfall förekommer det att värken byter sida.

Hos enstaka personer med Hortons huvudvärk kan värken i stället sitta på ena halvan av huvudet i något av följande ställen: övre nacken, kinden, näsan, överkäken, underkäken eller halsen.

Andra symtom

Förutom huvudvärk får du också andra symtom från näsan och ögat på den sida där värken sitter. Du kan få

 • rinnande öga eller näsa
 • nästäppa
 • svullet, hängande ögonlock
 • minskad pupillstorlek
 • rodnad ögonvita
 • svettning i pannan och ansiktet.

Kvinnor som har Hortons huvudvärk kan må illa och kräkas under anfallen, vilket män mycket sällan gör. Huvudvärksanfallen brukar också vara kortare hos kvinnor.

När ska jag söka vård?

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Du har rätt att förstå

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få information utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Om du inte talar svenska eller har en hörselnedsättning kan du ha rätt att få hjälp av en tolk.

Behandling

Under perioder av anfall är det bra att inte dricka alkohol eftersom det ofta utlöser anfall. Om det är möjligt är det också bra att undvika att ändra på sömnvanorna eftersom det kan förvärra. En tupplur på eftermiddagen kan till exempel utlösa ett anfall.

För att ta reda på andra orsaker som utlöser huvudvärken är det bra att föra en så kallad huvudvärksdagbok. I den skriver du upp när huvudvärken kommer och vad du ätit, druckit och gjort innan värken startade. Om du får attacker på natten kan du pröva att höja huvudändan på sängen cirka 20 centimeter eftersom det i enstaka fall kan göra att besvären lindras.

Behandling av anfall

För att behandla anfall av Hortons huvudvärk finns olika receptbelagda läkemedel och metoder som kan hjälpa.

Mediciner som tillhör gruppen triptaner hjälper för det mesta, framför allt i form av spruta eller nässprej. En spruta i underhuden med sumatriptan, som finns i läkemedlet Imigran, brukar lindra smärtan inom en kvart. Läkemedlet drar ihop blodkärlen i huvudet. Nässprejer som kan hjälpa och tillhör gruppen triptaner är Imigran, som innehåller sumatriptan, och Zomig Nasal som innehåller zolmitriptan. Vanliga tabletter eller stolpiller i gruppen triptaner har oftast för långsam effekt.

Syrgasbehandling genom en ansiktsmask leder ofta till att anfallet bryts inom tio till femton minuter. Om detta visar sig fungera väl kan du få tillgång till en syrgastub att ha hemma.

Ett anfall kan ibland brytas om du doppar underarmarna i iskallt vatten. Prova gärna, men fungerar det inte på de första försöken är det inte meningsfullt att prova igen.

Förebyggande läkemedel

Det finns receptbelagda läkemedel som kan förebygga anfall:

Läkemedel som innehåller verapamil, till exempel Verapamil och Isoptin, har god förebyggande effekt och används om du har mer än två attacker per dygn.

Pröva korta kurer med kortison i nedtrappande doser om du får svåra besvär. Det brukar hjälpa i mer än hälften av fallen.

Behandling vid svår kronisk Hortons huvudvärk

Om du har svår kronisk Hortons huvudvärk kan litium hjälpa. Du måste då regelbundet lämna blodprover så att läkaren kan följa hur hög koncentration av ämnet du har i blodet. Behandling med litium ska skötas av läkare som har stor erfarenhet av Hortons huvudvärk.

I enstaka fall kan du även pröva metysergid som finns i läkemedlet Deseril. Metysergid får bara användas under en begränsad tidsperiod och då krävs även att läkaren söker om särskild licens hos Läkemedelsverket.

I många fall är den mest effektiva behandlingen att kombinera två olika förebyggande läkemedel. Du kan börja att långsamt trappa ner läkemedelsdoserna när du haft en till två veckors total frihet från attacker eller om du känner på dig att attackperioden är slut. Behandla på det sätt som brukar hjälpa vid anfall om du trots förebyggande behandling får attacker.

Rätt till information

Vårdpersonalen ska berätta vilka behandlingsalternativ som finns. De ska se till att du förstår vad de olika alternativen betyder, vilka biverkningar som finns och var du kan få behandling. På så sätt kan du vara med och besluta vilken behandling som passar dig.

Vad beror det på?

Det är inte klarlagt varför man får Hortons huvudvärk. Blodkärlen vidgas och det uppstår en kraftig svullnad. Ett par av kroppens egna så kallade signalsubstanser, histamin och serotonin, misstänks vara inblandade i förloppet.

Kroppens egen dygnsrytm, den så kallade biologiska klockan, kan också vara inblandad i sjukdomen. Under ett anfall ändras aktiviteten i hypotalamus, den del av hjärnan där dygnsrytmen kontrolleras. Huvudvärken kommer oftast vid samma klockslag under dygnet, ofta på natten, och perioderna av värk är vanligast under höst och vår. Värken kommer oftast under drömfasen av sömnen, den så kallade REM-sömnen.

Alkohol och läkemedel kan orsaka anfall

Även små mängder alkohol kan ofta utlösa ett anfall om du befinner dig i en huvudvärksperiod. Under besvärsfria perioder ökar inte alkohol risken för anfall. Stress kan också utlösa anfall liksom vissa läkemedel som utvidgar blodkärlen, exempelvis nitroglycerin.

Knappt en av tusen svenskar får årligen anfall av Hortons huvudvärk. Många som får Hortons huvudvärk är rökare, men det finns inget fastställt samband mellan rökning och antalet attacker.

Två typer av Hortons huvudvärk

De flesta har episodisk Hortons huvudvärk vilket innebär att du är helt besvärsfri i kortare eller längre perioder. Många blir sjuka en period under samma tid på året, till exempel vår eller höst. Några få har kronisk Hortons huvudvärk, vilket innebär att ha besvär varje dag i över ett år eller att ha besvärsfria perioder som varar mindre än två veckor.

 

Hem

 

 

https://www.netdoktorpro.se/neurologi/artiklar/smarta-bakom-ogat-ar-ett-vanligt-debutsymptom-vid-multipel-skleros/

 

Ögonsmärta.

ICD-10: H57.1

Orsak

Muskulära besvär i nacke/skuldra. Trigeminusneuralgi. Migrän. Horton. Optikusneurit. Sklerit. Keratit. Främre uveit/irit/iridocyklit. Endokrin oftalmopati pga hypertyreos (Graves sjkd.). Akut trångvinkelglaukom. Torra ögon. Herpes zoster ophtalmicus. Temporalisarterit. Astenopi.

Symtom

Allt från diffus molvärk i ögonregionen till intensiva smärtor med eller utan relation till ögonrörelse.

Smärtor + synpåverkan är allvarligt ur oftalmologisk synpunkt.

Optikusneurit ger ofta smärtor vid ögonrörelse samt synnedsättning av varierande grad. Remissfall.

Akut trångvinkelglaukom ger intensiva smärtor med huvudvärk och ofta svårt illamående. Remissfall.

Endokrin oftalmopati ger spänningskänsla alt värk som accentueras vid blickriktning mot ändlägen samt smärta associerad till torra ögon och exponerad kornea/konjunktiva.

Temporalisarterit Plötslig synnedsättning, ofta värk bakom öga och/eller över temporalisregionen, ibland tuggsmärtor, feber, allmänpåverkan, generell muskelvärk. Oftast äldre patient.

Diffus värk omkring eller bakom ögat har sällan något oftalmologiskt korrelat. Påfallande ofta anger patienter med muskulära besvär i nacke/skulderparti smärtor i endera ögonregionen.

Plötsliga smärthugg med hög intensitet kan vara neuralgismärtor av olika slag, t.ex. trigeminusneuralgi.

Återkommande besvär kan röra sig om vaskulära smärtor som ett led i migränsjukdom eller Hortons huvudvärk. Det sistnämnda framför allt i samband med tårflöde, rodnad i ögonvitan och mios.

Behandling

Vid lätt smärta och avsaknad av lokala fynd såsom rodnad och utan synpåverkan (kontrollera alltid visus – lita inte på patientens subjektiva upplevelse) är det knappast indicerat med remiss till ögonläkare.

Vid smärta i ögat med lokala fynd som rodnad och/eller synpåverkan bör remiss utfärdas för ögonundersökning. Vid uttalade symtom och kort duration med hastig debut är det befogat med akut remiss.

Vid temporalisarterit direkt insättning av kortison (se detta avsnitt) efter diskussion med ögonläkare.

 

Hemicrania continua (HC) är en mycket ovanlig typ av huvudvärk som skiljer sig från Hortons huvudvärk på flera sätt. Den är något vanligare hos kvinnor(Hortons huvudvärk drabbar huvudsakligen män) och uppträder som regel i vuxen ålder. Det typiska med HC är att den är strikt halvsidig, pågår kontinuerlig under minst 3 månader utan avbrott (Hortons huvudvärk utgörs av återkommande attacker). Huvudvärkens svårighetsgrad vid HC är jämfört med Hortons huvudvärk lindrigare men intensiteten fluktuerar och ibland blir huvudvärken mycket intensiv. I likhet med Hortons huvudvärk förekommer vid HC ett eller flera andra symtom: ökat tårflöde, rinnande näsa, rodnat öga, liten pupill, eller hängande ögonlock. HC lindras effektivt av läkemedlet indometacin. Orsaken till Hemicrania continua är okänd. Den är inte ärftlig.

Det finns flera andra orsaker till halvsidig huvudvärk bl.a. halvsidig kronisk migrän och neuralgier. En test med indometacin kan vara diagnostisk vägledning.

(Visited 9 028 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x