Dagens Vett & Etikett : Skryt och Avundsjuka

** Jag är absolut inte ensam om att ha upplevt detta många gånger i livet, men jag tror nog ändå att folk vill hävda sig lite extra mycket för mig.

I hela mitt liv så är det väldigt ofta som folk vill skryta för mig, jag tror nog att det är nästan dagligen, jag vet inte alls vad poängen är med detta, jag tror ju att det är pga Instagram och bloggen där jag t.e.x visar upp skor, så vill andra människor visa mig att de också har skor… tror jag..

Samma sak med mitt bilintresse osv osv osv.

Och då kommer jag in på det där igen med att folk skickar saker till mig dagligen som jag har noll intresse för.. men det har jag nyligen gnällt om så det behöver jag inte gå in på igen.

Men vilket som så är jag BARA glad för andras glädje, verkligen!
Om en människa kan köpa något som gör dem glada, som de vill ha, jättekul för dem, inget fel alls i det.

Och ja jag kan väl förstå att de vill visa det för någon, och när de då i vanliga fall enbart lägger upp bilder på sitt tränande eller familj, så hade det i Jantelagens ögon sett konstigt ut om de mitt i allt la upp en bild på sin nya dyra klocka..

Tråkigt, men så är det och då förstår jag att jag är absolut den rätta att få visa upp sina nya leksaker till, eftersom jag själv gör det dagligen.

Så inget fel alls i det, jag tycker faktiskt att det är synd att jag har slutat med mina inlägg där jag visar upp vad ni läsare har köpt inspirerat av mig, men men.

Så nu till poängen.

Jag tycker absolut inte att det är något som helst fel i att vara stolt över sig själv, vara glad över det man har lagt sina pengar på, att visa upp sina intressen och passioner, jag är så anti Jante-lagen som man kan vara, jag är verkligen bara genuint glad för er glädje.

Men…
Dessa samma människor som så gärna vill ventilera/skryta till mig, blir knäpptysta, länge, när de märker att deras skrytande var inget i jämförelse med mig och mitt senaste inköp eller vad jag har..

Och jag tycker att det är jättekonstigt…
Ska jag inte lägga upp mina nya skor som jag är glad för på sociala medier för att där kanske finns någon annan som har 2 par av samma skor?

Ska jag inte vara glad för min bil för att där är MILJONER människor med dyrare bilar?

Ska jag inte vara glad för min klocka för att den finns i miljontals ex?

Visst, nu är jag fel person att säga detta kanske eftersom jag är väldigt noga med att ha custom made / personifierade / unika saker, men det är jag det =)

Min poäng är att jag tycker att det är jättekonstigt hur folk som dagligen skryter till mig, vissa som t.o.m BARA hör av sig för att skryta, hur de sen blir knäpptysta i samma ögonblick de ser att jag också har köpt något nytt, och sen är de tysta i flera veckor eller för alltid efter det…

Jag är t.e.x icke längre vän med två personer som jag var väldigt god vän med förr just pga deras avundsjuka..

Varför inte bara vara glad för andras skull?

Och ja de som känner mig vet om att jag verkligen inte skryter, så det folk ser är alltså bara en bråkdel.
Sånt jag visar upp är sånt som jag tror är okej att visa upp i äckliga Jante-Sverige, även om jag försöker rikta mig mot världen och inte Sverige.

Världen är större än Sverige..
Vi ska inte jämföra oss med alla andra i världen.
Vi ska vara själva glada för det vi kan unna oss själva, eller våra nära och kära.

Och OM du nu tvunget vill hävda dig och jämföra dig med någon, då är det väl rätt dumt att jämföra sig och skryta till någon som är flera nivåer före dig?

Och då kommer vi tillbaka på det där igen med att skicka flera år gamla bil-klipp till mig som miljoner människor såg för flera år sedan… vad är oddsen för att jag skulle ha missat det?

Men ja jag skulle inte gnälla på det idag igen nej =)

Men om du är duktig på fotboll, du tycker själv att du är jätteduktig, tycker du då att den rätta personen att visa upp din ”Tack för ditt deltagande” medalj till är Zlatan?
Och ja, Zlatan kanske säger att han är glad för din skull, men när du då sen råkar se att han har rätt mycket mer imponerande pokaler än så, ska du bli ”knäckt” och sur då?

Så självklart ska du vara glad och stolt över dig själv, vad du kan åstadkomma och köpa till dig själv.
Och självklart ska du kunna få visa upp detta till vänner, allmänheten, sociala medier, eller kanske till och med ENBART till den person som du ser upp till eller som inspirerade dig att köpa detta.

Men om DU väljer att jämföra dig med mig.
Eller om du väljer att skryta till mig för att imponera på mig eller sätta mig på plats…

Ja då får du helt enkelt skylla dig själv för att DU mår dåligt över att jag som är glad för din skull OCKSÅ har något som jag är glad över.

Eller skorna som du visar mig att du vill betala dyra resell pengar för nu med ditt nya sneakerintresse, när jag besvarar detta med att lära dig mer om skorna genom att skicka min 6 år gamla unboxingvideo till dig om just dem skorna… Varför blir du butthurt av det?

Varför tolkas det direkt som dåligt skrytande av mig?
Jag skickar inte den videon för att sätta dig på plats och säga ”Din pajas, de skor har jag haft sedan de släpptes”, utan för att eftersom hela min poäng med blogg och youtube är för att sprida mina intressen till fler och lära ut nördigt mycket om mina intressen.

Jag som tycker om att testa saker har testat att ge flera olika reaktioner på folks skrytande.

A: Bara ger respons med en smiley och/eller ”Tumme upp”
Då fortsätter dessa människor med sitt skrytande, länge..

B: Jag svarar något i stil med ”Ah vad kul för dig =) ”
Då fortsätter det med någon mening till och sen är det stopp.

C: Jag visar lite mer intresse och frågar om köpet, upplevelsen osv (jag frågar aldrig om pris)
Då fortsätter de tills de själva säger priset eftersom de märker att jag inte tänker fråga om priset.

D: Jag svarar med ”Ah vad kul, jag har också köpt mig något nytt”
Och där dör diskussionen ut totalt, varje gång.

E: Jag skickar ett inlägg, en video som jag har gjort om det som de har köpt. 
Då får jag en ”Tumme upp” och sen är det allt.

 

Och de gånger som jag lägger upp något som jag är glad över så är det väldigt tydligt vilka som är genuint glada för min skull, vilka som tror att jag bara är en ”investerare”, och vilka som tar så illa upp att de blir helt tysta trots att vi brukar snacka ofta annars.

Ja och sen har vi dem som trots video och bilder vill att jag ska ta en ny bild enbart åt dem, för att de vill se om jag verkligen har det som jag har nyligen visat upp på bild och video till allmänheten..
Alltid några såna =)

Och då är det så tråkigt att jag verkligen håller tillbaka pga Jante-lagen..
Så det jag visar upp är oftast bara skorna.

Jag har helt slutat med att visa upp klockor.

Och den senaste bilen (som har skapat rekordmycket och förvånande avundsjuka) la jag bara upp till en början för att bilhandlaren la upp en bild på mig, så efter en dag så delade jag den, och sen så tar jag ju bilder själv för min egna skull, och jag blev såpass nöjd med flera av dem att jag delade med mig av dem på Instagram.

Vilket JAG tycker är helt rätt att man ska göra med sina intressen och passioner.

Men som jag nämnde i någon video nyligen (jag tror att jag tog ner den videon igen) så har jag shoppat MYCKET på sista tiden, dyra saker, saker som folk inte ens vågar drömma om, inte ens EN av dessa flera saker som jag har köpt.

Och jag vägrar visa upp eller nämna dessa saker för någon just för att det skapar ABSOLUT mer dålig energi än positiv, det är ju verkligen bilen ett perfekt exempel på.

Låg mig visa ett SMS som jag fick av mitt ex nyligen

Det där sista förstår jag inte alls, det var nog bara hennes sätt att se om hon fick någon reaktion ifrån mig som annars alltid svarar alla människor.
Men nej det där ignorerade jag totalt.

Och ja där fick jag läsa den ärliga bild som väldigt många har om mig.

Men nu kom jag av mig som vanligt igen.

Poängen med inlägget är att det är absolut okej att skryta, det är BRA att vara stolt och glad.
Det är väldigt fel att må dåligt när din vän är glad..
Det är väldigt fel att du ska må dåligt över det du har köpt för att din vän eller bekant också nyligen har köpt något till sig själv som han tycker om.

Och så tycker jag då, inte för att jag ser mig själv som ett offer.
Men om du har en vän som har haft det VÄLDIGT tufft rätt länge nu.
Som du har hört av dig till en gång i veckan för att skryta om dina bilar, klockor, kläder, ditt tränande osv osv osv.

När din ”stackars” vän sen lyckas köpa sig något som han har velat ha i 10 år, ska du då bli knäckt för det och hålla dig tyst?

Då är du verkligen ingen vän.

Jag ska ändra rubriken, detta inlägg blev annat och längre än vad jag hade tänkt mig =)

Jag säger många saker ofta.
”Allt är relativt”
”Jämför aldrig med mig”

Och det finns många anledningar till att jag får upprepa dessa ord dagligen.
Speciellt nu med mina skador, nästan dagligen när man frågar någon ”Hur mår du?” så gnäller de över något och avslutar med ”Men jag ska inte gnälla med tanke på hur du har det”.

Men jämför inte med mig!
Jag brukar säga att ”Ett stukat finger kan skapa mycket problem för en person också”, och det har vi tyvärr fått ett bevis på med en vän som är egen företagare, skadade sin hand, blev fel opererad osv osv osv..

Det är nog ett halvår som han inte kommer kunna göra sitt jobb, hans egna företag… Så ja en skadad hand har skapat STORA besvär och problem för honom.

Så allt är relativt och jämför aldrig med mig.

Men tillbaka till skrytandet.

Jag är glad för din skull för vad du har köpt till dig själv.
Det är många gånger som jag tycker att det är korkat att inte fråga mig om råd innan, och det är MÅNGA köp som jag inte alls kan förstå..
Men jag är glad för din skull ändå.

Ja jag äcklas av BMW, men om DU är glad för din BMW så är jag glad för att du är glad.
DU har med DINA pengar köpt det som gör DIG glad.
Det är verkligen inte svårare än så.

Frågar du mig om MINA åsikter, ja då är det en helt annan diskussion.

Det har hänt många gånger att folk frågar mig om råd inför ett köp, och jag delar med mig av min expertis, ger dem mina tips och råd, vägleder dem, säger vad de ska göra och inte göra, vad de ska tänka på osv osv osv, det är därför jag finns, för att använda min överkunskap om mina intressen för att hjälpa andra.

Och när personerna sen FULLSTÄNDIGT struntar i ALLT jag har sagt och istället köper helt fel sak för helt fel pris från helt fel ställe..

Ja då uttrycker jag inte mina tankar kring det och att de har slösat min tid och kunskap, utan jag säger glatt ”Vad kul, slit den med hälsan”.

Inte svårare än så.

Jättetråkigt att Jante-Lagen är det allra viktigaste i detta land.
Och att det tydligen är okej att skryta till mig, men jag ska låtsas som om jag inte existerar och kan inget alls..

Då kan jag verkligen inte alls förstå hur de självvalt tycker att jag är den rätta personen att skryta till..

Och när de blir förvånade över att jag kan mer om det som de är nyblivna experter på, ja då är jag en besserwisser….

Så för att göra alla nöjda så ska jag (och alla andra antar jag) inte köpa något, inte visa upp något, inte vara glad för något, inte kunna något om något, inte ha något..
Inte heller vilja ha något, inte ha behov eller lust.
Man ska inte sticka ut från mängden, inte synas alls helst..

Och sen så kommer folk bli förvånade i framtiden när allt kommer att drivas av känslolösa robotar 😉

MEN! Allt är okej om du är redan kändis..

Jag använder Zlatan ofta som referens.
Jag som har varit bekant med denna Malmökille sedan innan han blev världskändis vet om att han har ”alltid varit likadan”, och han var ABSOLUT INTE omtyckt förr och tjejer tyckte INTE att han var snygg.

Men när han blev känd och rik, då blev samma Zlatan en förebild, en drömkille, supersnygg osv osv osv.

Äh jag får avsluta detta gnällande där.

Du får skryta om du är kändis, thats it, det är poängen här.

 

Poängen SKULLE vara att en kille som så gärna vill skryta till mig har tjatat ett tag om att få köpa ett par skor som inte är till salu, där jag visar att han kan köpa dem ifrån StockX istället, men nej där är de ju för dyra och han har precis köpt en X för XX XXXX kr så ”haha”.

Så då ska jag tolka det som om att han har gjort slut på sina pengar och tror att han ska få köpa skorna billigt av mig?
Vi har inte ens samma storlek, vilket jag vet om, och jag är fullt medveten om att hans ”försök till att köpa dem” är bara hans sätt att skryta om att han har råd att köpa dem ”för rätt pris”…

Och så är vi där igen med att ingen har genuint intresse längre, utan alla är bara ”Investerare”.

Om jag kan köpa en helt ny Lamborghini Revuelto för 1 miljon kronor istället för de 6,6 miljoner kronor som de slutsålda bilarna kostar, tro fan att jag har råd att köpa en bil för 1 miljon kronor helt plötsligt!

Gör det mig till miljonär idag?

Nej inte enligt mig iallafall.

Hade jag varit miljonär om jag hade ”ägt” den bilen som är köpt med ett banklån?
Nope, det tycker jag inte.

Hade jag varit miljonär när jag hade sålt den med vinst eftersom det är så häftigt för folk att betala överpris på allt?

Ja DÅ hade vem som helst med den möjligheten varit miljonär.

 

JAG blir INTE imponerad för att du försöker köpa något av mig för under marknadsvärde så att du sen kan sälja det och göra en vinst…
Det blir jag verkligen inte..

(Visited 45 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
John A

Verkar som att just den typen av skrytande, är av personer som kanske inte har så mycket annat intresse av produkterna, än att de i deras ögon kostar mycket pengar.

John A

Och det är ju det som är det tragiska. Att man köper, för att andra ska tycka nåt.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x