Dagens Notiser : Svar angående medicinskt körförbud

 

Så lite kortfattat om en av de många saker som jag spenderar mina dagar att jaga vården om.

När jag ligger på Orup Sjukhus cirka 4 månader efter olyckan så säger de att man automatiskt har körförbud 3 månader efter en skallskada..
Jag undrar varför de säger detta till mig 4/4.5 månader efter olyckan och när jag då fortfarande bara var sängliggandes… Jag kunde alltså inte ens gå när de gav mig denna allmänna information som inte alls var aktuell för mig ändå.

När jag sen nämner detta till kuratorn (eller vad hon nu var) bara för att prata om min dag så säger hon frågande att de kommer / om de får ge mig medicinskt körförbud tills vidare, och just då så brydde jag mig verkligen inte alls om att köra bil, som sagt så kunde jag inte ens gå och var långt ifrån att lämna sjukhuset.

Så vilket som, de nämner att det är ett medicinskt körförbud för mig då tills vidare, jag frågar när det går ut eller vad som krävs för att de ska ta bort den spärren och då ger de mig samma svar som på allt annat jag frågade dem ”Det är upp till din vårdcentral sen”.

När jag skriver ut mig själv ifrån Orup Sjukhuset cirka en månad senare så hade jag rätt bråttom att lämna dem, och var ju inte redo för att köra bil då i heller, jag hade precis precis börjat ta några steg.

Men sen när jag ringde till Orup angående andra saker (det där med de försvunna medicinerna t.e.x) så passade jag på att fråga om mitt medicinska körförbud, och svaret då på det och allt annat var igen ”Ta det med din vårdcentral”.

Jag ringer då till min Vårdcentral och damen jag pratar med har verkligen NOLL KOLL, såpass illa att jag blir irriterad.

För en sak som någon har nämnt till mig är att om jag bär ögonmask i ett halvår så kan jag bli godkänd att köra bil även innan jag opererar ögonen, och då hade det gått ett halvår när jag frågar och säger att det har andra läkare sagt till mig, då säger hon ”Ja men det måste betyda ett halvår efter du har blivit utskriven”.
Jag svarar då argt att jag skrev ut mig själv och hon får se till att komma med ett bättre svar till mig!

Efter det samtalet så började jag skriva till dem via 1177 istället.
Här är första svaret.

 

”Ang körförbud gäller det tills vidare. Eftersom du ska ha uppföljning både gällande ögon samt hjärnskade team bör dessa uttala sig om huruvida de anser att du skall köra bil. Bör även ha en ganska intakt rörelseförmåga gällande extremiteter innan man kan anses kunna framföra fordon på ett säkert sätt.

Med vänlig hälsning Lars Olofsson Läkare

2023-01-19″
Hej Lars
Angående godkännande av om jag får köra bil eller inte så har det hela tiden sagts att det är upp till min vårdcentral. Ja jag ska träffa ögonläkaren på Måndag och kan fråga dem med, men tidigare så har de inte alls sagt något om det utöver när jag frågade om det så sa de att man kan bli godkänd även med ögonlapp om jag haft ögonlapp i 6 månader, vilket jag har nu. Och hjärnskadeteamet ska ringa mig nu om en timme för att jag har bett om det, de har inte heller sagt något om körförbud
2023-01-19

Bara en uppdatering efter nu ha pratat med Neurokirurgen, de har inte alls med mitt medicinska körförbud och göra och kan inte säga något alls om det.

 2023-01-19

 

”Noterat, någon måste ju tagit beslut om detta och det var inte vi inom primärvården. Vi får återkomma till denna fråga. Inte riktigt aktuellt just nu.

Med vänlig hälsning Lars Olofsson Läkare

2023-01-20″
Ja jag håller med om att det inte är aktuellt just nu, men NÄR jag kan köra bil igen så vill jag kunna göra det samma dag! Jag vill inte DÅ behöva jaga runt efter rätt person i 3 månader!
Så jag träffade både neurokirurg och ögonläkare efter detta, ögonläkaren säger att jag inte är redo för det innan operationen men att de inte har med körförbudet att göra i heller.
Neurokirurgen säger bara att de inte alls har med det att göra.

Så efter jag träffade Neurokirurgen i Fredags så tog jag upp ämnet igen och de sa att jag skulle skriva till dem igen via 1177 just så deras svar ska finnas i skrift.

Hej

Jag blir bara runtskickad av alla jag kontaktar om mitt medicinska körförbud. Orup säger att det är upp vårdcentralen, vårdcentralen säger att det är upp till er, läkaren jag träffade hos er idag sa att jag skulle skriva in till er via 1177. Mvh Pierre

2023-02-03
”Hej Pierre,
Det låter besvärligt att du blir runtskickad. Vi på Neurokirurgen följer inte upp gällande medicinskt körförbud. Enl utskrivningsanteckning från Orup ska det göras via vårdcentralen efter att ögonundersökning är gjord. Jag skriver en anteckning om att vi inte håller i uppföljning av medicinskt körförbud via Neurokirurgiska kliniken och skickar kopia till Orup och din vårdcentral.
Mvh,
Isabella Holm

Med vänlig hälsning Isabella Holm Underläkare leg ST

2023-02-06″
Så där är  jag nu, alla skyller på Vårdcentralen och Vårdcentralen vill inte alls ha med det att göra.
Jag ringde till en vän idag som är läkare för att fråga hur sånt brukar gå till och han hade ingen aning om det alls men sa att han förstår absolut att en vårdcentral inte vill ta det ansvaret på sig och att det borde vara upp till Orup som då verkar ha satt det medicinska körförbudet..

UPDATE

2023-02-14

Hej Nu när ni har fått svar ifrån Neurokirurg och ögonläkare så undrar jag åter igen hur det blir med att ta bort mitt körförbud.

”Vi har ännu inte fått något utlåtande ang din syn. Detta är rel primärt i sammanhanget.

Med vänlig hälsning Lars Olofsson Läkare

2023-02-15″
2023-02-15
Hej Angående mitt körforbud så har ögonläkaren sagt till mig vid två olika tillfällen och säkert skrivit det i journalerna med att de har inte med det att göra alls, så ögonläkare, hjärnläkare och Orup lägger det ansvaret helt och hållet på min vårdcentral och det har de gjort sedan innan jag lämnade Orup i November och har nu flera gånger via samtal och text fortsatt lägga allt ansvar på min vårdcentral. Jag har själv jagat er om detta sedan december månad. vad exakt behövs?

Om man skall ta körkort i  Sverige idag eller förnya ett körkort krävs det att man har ett intyg på att synen är intakt ur alla hänseende. Detta är vad transportstyrelsen kräver och inget som vi hittar på på vårdcentralen. Enl uppgift från Orup hade du i alla fall tidigare påverkan på dina ögon, och det var detta skäl du skulle kontrolleras av ögonläkare. Ögonläkaren häver ej körförbudet, men för att vi skall kunna göra det krävs att vi har intyg från ögonläkare att du har fullgod syn samt inte skelar eller annan problematik. Så är kraven tyvärr från transportstyrelsen.

Med vänlig hälsning Lars Olofsson Läkare

2023-02-17″

 

2023-02-17
Jag ska inte ta nytt körkort, det är lagt ett tillfälligt medicinskt körförbud som är standard i 3 månader efter en allvarlig hjärnskada. Cirka 5 månader efter olyckan så berättar de detta och säger sen att de lägger ett medicinskt körförbud tills vidare och det är upp till min vårdcentral att häva detta sen. De sa också att angående synen så ska det inte vara några hinder för mig om jag burit ögonlapp i 6 månader, vilket jag nu har gjort i snart 7 månader. Så vem ska jag jaga om detta istället?

 

 

Sjukt att jag ska göra deras jobb åt dem och förklara för dem hur det funkar.

2023-02-20

Jag ringer idag till Transportstyrelsen för att fråga vad exakt det står, vad grunden till mitt medicinska körförbud är, och där står inget alls om något körförbud…
Jag förklarar hela storyn till damen på Transportstyrelsen och hon säger att många gånger så är ett Medicinskt körförbud ”bara” en muntlig överenskommelse mellan läkare och patient….Så jag har inget körförbud och har kanske heller aldrig haft det..
Detta är ABSOLUT!!!!! något som min läkare på vårdcentralen hade kunnat säga någon gång under dessa 3 månader som jag har jagat honom om det!!!!!

UPDATE 2023-03-17

Så en liten uppdatering ändå.
När jag trodde att jag skulle vara klar med detta…

Alla har gett mig klara besked att det är helt upp till min vårdcentral att ta bort mitt medicinska körförbud.
Jag träffade denna läkaren i måndags, efter ha bett om en tid 6 veckor innan…
Och då berättar han allt möjligt för att säga att han vill inte ta det på sig osv osv osv.
Han säger att han har inte fått några direktiv om det hela av Orup sjukhusetet osv osv osv

Så då säger jag till honom surt att då kommer jag ju att börja köra bil eftersom alla andra har sagt att jag får enligt dem men det är upp till min vårdcentral enbart.

Då frågar läkaren mig väldigt klart ”Säger du att du kommer köra bil ändå?”

Vilket jag tycker är en konstig fråga med tanke på att jag nyss sa det, men jag svarar ”Ja det säger jag”.

Sen var det inte mer med det.

Ett par dagar senare så pratar jag med Orup sjukhusetet för att säga till dem IGEN att min vårdcentral vill inte alls ha med detta att göra och att jag skulle vilja prata med läkaren som satte detta medicinska körförbud, trots att det inte var upp till dem där och då tycker jag.
Då förklarar damen jag pratar med att det finns ingen mening med att jag pratar med den läkaren, de har helt och hållet satt det ansvaret på min vårdcentral, och de har visst då gett direktiv och full information till min vårdcentral angående detta, hon nämnde 3 olika ställen som detta finns skrivet på.

Så ja, det är helt enkelt och inte alls förvånande min vårdcentral som inte orkar bry sig.
Jag fick skriva och be dem ändra min senaste sjukskrivning eftersom läkaren bara har rakt av kopierat min senaste sjukskrivning från Orup, vilket är från 6 månader tillbaka, och MYCKET har hänt sedan dess!

Så om det inte vore för att jag är så nöjd med min sjukgymnast där på Vårdcentralen så hade jag absolut bytt vårdcentral, men då tolkar jag det som att hela grejen med mitt medicinska körförbud ÄNDÅ hade legat kvar på denna vårdcentralens ansvar eftersom det är just denna vårdcentral som Orup Sjukhus har skrivit att de har lagt allt ansvar på.

Så jag har alltså ”hamnat mellan stolarna” för att min läkare på min vårdcentral inte vill göra sitt jobb alltså.
Och jag har försökt göra allt för att hitta en lösning på detta i snart 4 månader nu..

Och ännu värre nu är att damen på Orup Sjukhuset förklarade varför min läkare frågade mig sådär rakt ut tydligt om jag kommer att köra bil ändå efter jag precis hade sagt det, för att då är det hans skyldighet att kontakta transportstyrelsen så att de verkligen tar bort mitt körkort helt och hållet.

Så nu ska jag behöva oroa mig över det också istället.

Men om han tar på sig att göra det jobbet men inte att ta bort mitt körförbud, då är det bara en riktigt jävla dålig läkare och människa.

 

UPDATE

Så efter jag skrev den senaste uppdateringen här, efter jag hade sagt till läkaren att jag tänker köra bil ändå, så förstod jag ju efter samtalet med Orup att det var inte så smart, så jag skrev till min läkare igen att jag vill att han säger att jag får köra bil.

2023-03-19

Hej Jag har åter igen pratat med Orup sjukhuset angående mitt medicinska körförbud och de säger igen att det är enbart upp till min vårdcentral, de har inte alls med det att göra nu och de har gett direktiv till er på mer än 1 sätt angående det, så det enda som behövs är bokstavligen att någon hos er, alternativt Dr Lars, säger till mig att jag får lov att köra bil. Det är allt som behövs och allt som jag har väntat på nu sedan 1 December angående mitt körförbud. ring mig gärna och säg detta.

 

2023-03-24

”Jag har aldrig fått utlåtandet från ögonläkaren. Som jag skrivet tidigare får vi från Vc (jag) ge dig tillåtelse att köra igen eftersom alla hukar sig på denna boll. Hade dock underlättat om vi hade haft något utlåtande ang dina ögon. Detta skulle göra att man kände sig tryggare i sitt belut.”

 

2023-03-25

Hej I journal anteckningarna från mitt senaste besök på ögonkliniken den 28 Feb så står det såhär

”Undrar också över körkortet, om han får köra bil, har själv haft lapp för ögat i över ett halvår enl honom hela tiden, enl lagen får man köra bil med monokulärt seende när det gått ett halvår. Informeras om detta”.

 

Så det är det jag tolkar som att mitt medicinska körförbud är släppt, men Orup säger att min vårdcentral både behöver säga det till mig och anteckna detta i min journal.

 

Så nu har jag skrivit till Ögonkliniken igen att min Vårdcentral igen vill ha ett EXTRA TYDLIGT besked, igen.

Hej
När jag var hos er senast så sa läkaren att jag fick köra bil om jag fortsätte använda min ögonlapp. Skriv gärna detta i journalen eller till Lindeborg Vårdcentral direkt så de släpper mitt medicinska körförbud Mvh Pierre 

Så får vi se vad som händer nu.
Som ni ser så har jag JAGAT ALLA det minsta lilla inblandade och ännu fler icke inblandade om detta sedan 1 December, och jag vill verkligen kunna köra bil till Påsk, det har alltså då gått 4 månaders tjat helt i onödan.

UPDATE

2023-03-27

”Hej,

Det står redan i journalen under anamnes tydligt att man får köra bil om man har varit enögd i 6 månader och att du har haft lapp för ögat.  Det är så under din almänna läkare att bedöma helheten.  

mvh
Linda”

Så precis vad jag har sagt till min Vårdcentral sedan den 1 December

Och nu så!

”Du kan köra bil. Jag gör anteckning. Du får dock lova att hålla dig på vägen och inte köra mot något.

Med vänlig hälsning Lars Olofsson Läkare”

ÄNTLIGEN!

Efter 256 dagar efter olyckan och efter att ha tjatat i 116 av dem dagarna så får jag äntligen köra bil igen!

Något som jag skulle ha fått göra efter 184 dagar!

(Visited 69 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x