Unboxing : Dom Pérignon Vintage 2010 & Bollinger Champagne Special Cuvée Brut 007 Limited Edition

Som jag försökte förklara lite kort i videon samtidigt som jag ville spara det till en annan video, så är Dom Pérignon Vintage 2010 redan utnämnd till en av de bästa vintagechampagner någonsin.

Hela 2010 året var inte frodande för vindruvorna.
Som jag sa, Vintern var hård, våren var torr och sen, sommaren var het, och sen den 15 och 16 Augusti kom all det regn som hade saknats i två månader.
Det regnade så mycket att det motsvarar två månaders regn..
Champagnehuset Dom Pérignon hade inte ens tänkt försöka rädda druvorna, Men efter ett snabbt beslut i September så gjorde de ett försök att rädda en del av druvorna

”Under den regniga helgen följde vi vår magkänsla och valde att offra stora delar av sköden för att kunna rädda de bästa druvorna, och vi lyckade skapa en fantastisk vintage”, säger Vincent Chaperon, källarmästare på Dom Pérignon.

Efter regnet och efter de hade valt att rädda de bästa druvorna så kom den kallaste vintern sedan 1996 (Ett av mina favorit Vintage år både för Dom Pérignon och allmänt).

Detta 2010 år med alla 4 extrema och starkt skiftande årstider visade oss att ”only the strong survive”, de bästa av de bästa.
Inte för att säga att andra årgångar av Dom Pérignon är ”sisådär” eller en mix av dåligt och bra, men just denna skörden var verkligen prioriterat på de allra bästa av de bästa.

Och det visade sig senare att Pinot Noir-druvorna var de bästa på 30 år.

Att verkligen prioritera att rädda det bästa av det bästa lönade sig.
Både Chardonnay och Pinot Noir nådde ”det tredje högsta sockerinnehållet under det senaste decenniet, alldeles i närheten av 2002 och 2003.

”Vi följde vår magkänsla och offrade stora delar av skörden 2010 för att kunna rädda de bästa druvorna, och vi lyckades skapa en fantastisk vintagechampagne”

Pinot Noir druvorna tillsammans med Chardonnay-druvorna uppstod en intensitet, balanserad textur och struktur i perfekt harmoni. Årgången hade bokstavligen räddats från att drunkna.
“Saved from the waters” som de själva kallar 2010 skörden.

”Ännu mer överraskande var att druvorna hade den näst högsta surhetsnivån under det senaste decenniet, precis efter 2008. Så frukten vi plockade hade en fantastisk balans av rikedom å ena sidan och färskhet å andra sidan”

 

Så detta borde betyda att det finns mycket färre 2010 flaskor än t.e.x 2008 flaskor.

”Dom Pérignon Vintage 2010 var en djärv satsning och frukten av ett oöverträffat åtagande att uttrycka naturen, i kombination med friheten som gör dessa ansträngningar möjliga. Tiden som passerat avslöjar årgångens storhet och Dom Pérignon är bland de få som kan vittna om detta”

 

Läs mycket mer om  här Dom Pérignon 2010 här.

http://www.the-buyer.net/tasting/wine/dom-perignon-2010/

https://www.domperignon.com/ww-en/champagne/vintage/dom-perignon-vintage/2010

 

Dom Pérignon – Vintage 2010 – Inspired Mastery

Bollinger Champagne Special Cuvée 007 Limited Edition N.V. – ’No Time To Die’

 

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x