Vård del 10 : Handskar

Nu när jag för en gångs skull lyckats behålla ett par handskar mer än en vinter (denna har visserligen nyss börjat och jag använder knappt dom) så inser jag att man måste vårda sina handskar med, Precis som sina skor.

Man kanske tycker att det bara är att behandla dom på precis samma sätt som man gör det skor.

Men lädret, tyget eller mockan(förhoppningsvis är du så smart så du inte har mocka handskar till vintern) som dina handskar är gjorda utan är givetvis myyycket mjukare än det som dina skor är gjorda utav.

Och även om man tycker att skorna utsätts för mer, Eftersom all snö på marken och all skit som göms i snön, Så vill jag nog inte tycka det, Nu är jag visserligen fanatisk när det kommer till att tvätta mian händer och akta mej för att ta i saker och ting, Och kanske lägger märke till hur mycket ”vågligare” jag är med handskar på mej.

Men alla är vi olika på den punkten, Och vissa kanske har fler handskar än skor än vice versa…

Never mind, Jag behöver inte förklara varför jag tycker det behövs ett vård inlägg om handskar hoppas jag 😉

Denna gången ska jag inte börja med hur man ska behandla handskarna innan man börjar använda dom, inte heller hur du rengör dom efter du har råkat smutsa ner dom.

Jag vill börja med tabbe nr1 som jag själv alltid gör.

Jag har en väldigt fin låda i läder som jag har ovanför hatthyllan, Där jag SKA förvara mina handskar och mössor som inte används dagligen, Och sen brevid den lådan så ska dom ligga som används flitigt.

Men så blir det ju väldigt sällan, Oftast så trycker man bara ner dom i fickorna på jackan.

Så första tipsen är kanske det viktigaste.

* Låt handskarna ligga och vila på plant underlag i rumstemperatur.
Gärna nånstans där handskarna får andas och kan droppa av sej fukten fritt, Tog en bild på min hatthylla men den blev för mörk.

Dom flesta handskar har en liten ögla eller kanske tom en karbinhake, Så kan du låta dom hänga nånstans så är det ännu bättre.

Ni ska inte låta dom ligga där det kan samlas vatten helt enkelt.
Och låt handskarna ligga för sej själv, Det är väldigt lätt hänt att blöta handskar färgar av sej på din mössa eller halsduk som du lagt ovanpå eller under.

Och ni som låter handskarna ligga utanför dörren i kylan vet hur förstörda dom blir av det.
Likaså det här med att lägga dom ovanför elementet, Det misstaget har man gjort en gång och aldrig mer!
Likaså vid öppen eld, torkskåp osv osv givetvis.

Det torkar ut lädret, Och inte bara slasket och snön som är på, utan lädret i sej, Och gör att lädret blir skrynkligt, hårt och fult.

* Har du nån tydlig fläck, Så försök ta bort det så fort du kommer hem med en fuktig trasa, Saltfläckar som fått torka in en gång är väldigt svåra att få bort igen.

I värsta värsta fall så kan du tvätta handskarna under rinnande vatten med ljummet vatten och tvål med handskarna på dej, Alltså precis som du tvättar händerna.

Men sen är problemet att försiktigt krama ur vattnet ur handskarna, Absolut inte vrida ur det eller lägga dom på ett element! Jag har förstört ett par väldigt fina custom made förarhandskar så.

Det finns givetvis speciellt handsktvättmedel att använda om man verkligen är rädd om sina dyra handskar (Jag har nog tappat handskar för 20.000kr sammanlagt dom senaste 10 åren!!!)

Skulle det vara att du redan har råkat torka ut dina läderhandskar eller vill ge dom ett litet skydd mot väta så finns det speciellt läderbalsam till handskar med.

Så.. Överlag så är thats it..

Sen beror det givetvis på vilket material handskarna är utav osv osv osv. Men även om ni inte tänker ha snöbollskrig eller är väldigt försiktiga med att ta i saker och ting så kan jag inte alls rekommendera vinterhandskar i mocka, Det funkar annars, Men inte till vintern.

Sen vill jag klaga lite, Varför är det så svårt att hitta snygga handskar? Eller handskar som e gjorda för normala händer, Inte händer där alla fingrar är lika långa..

Inte ens i en affär som nästan enbart säljer handskar så hittar man nått vettigt..

Är ni som mej som köper kläder osv efter material så kanske ni vill veta vilka dom vanligaste läderalternativen till handskar är?

Detta är kopierat ifrån Hestra´s sida.
Så detta är DERAS läderalternativ, Inte komplett lista allmänt, Men alltid nått.

Din andra hud

Läder är ett fantastiskt naturmaterial med skyddande och ventilerande egenskaper. Men olika läder passar till olika handskar. Ibland är det slitstyrkan som är viktigast, ibland smidigheten. Kanske ska handsken att utsättas för väta och sträng kyla, eller användas vid stillsammare aktiviteter. Hestra har arbetat med läder sedan 1936. Det märker du när du tar på dig en Hestrahandske.

Army Leather är Hestras mest slitstarka läder. Det är ett specialbehandlat getskinn som passar handskar för tuffare förhållanden. Lädret har god impregnering samt en struktur som ger effektivt skydd mot väta.

Nötnappa är ett slitstarkt läder med god impregnering. Det används till många av Hestras skidhandskar. Helst ska det vara nötläder från Skandinavien, vars klimat ger bäst skinn.

Nubuck är ett skinn där narvytan – alltså den blanka och glatta sidan – är slipad, vilket ger en mocka­liknande känsla.

Lammnappa är ett tunt, mjukt skinn från hårfår, med fin lyster. Den bästa lammnappan kommer från Italien och används framför allt till Classics-handskar.

Peccary är vildsvinsläder från Sydamerika. Det är mjukt, smidigt och varmt och anses vara det mest exklusiva lädret.

Scandinavian Elk är svenskt älgskinn, ett mjukt, fylligt och värmande läder. Däremot är slitstyrkan inte lika hög som hos getskinn. Älgskinn passar därför bäst till Classics-kollektionen.

Anilinfärgat läder är genomfärgat vilket gör att skinnet behåller sin naturliga karaktär. Metoden kräver högre kvalitet på råvaran än när lädret bara ytfärgas.

Ecocuir© är ett varumärkesskyddat nötläder som garvats utan tillsatser av krom eller syntetiska färgämnen. Lädret mättas med fett för att bättre tåla väta.

Mer om olika läderhandskar här.

(Visited 1 199 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x