Nya skor

Är det inte konstigt härligt att så fort solen börjar visa sej så börjar man omedvetet tänka mer på mode/utseende?

Igår insåg jag att mina låga Timberland boots i mocka inte var riktigt passande i vårt envisa snöväder.

Så tidigt idag begav jag mej mot stan för att köpa mej ett par höga Timberland eller Caterpillar boots

Men givetvis så hade dom inga 6 eller 8 inch i min storlek.

Så väl där så kom jag på hur mycket jag gillar mina underbart sköna Timberland jeans,

Otippat härliga jeans måste jag säga. och som jag nyss märkte så var dom jääävligt billiga på hemsidan!,

Här i stan kostar dom 4 gånger mer!

Men vilket som, efter ja köpt mej ett par shyssta jeans så måste man ju ha nått nytt matchande också, och eftersom det inte fanns nån tröja o min storlek i heller(nån snygg) så fick det bli ett par boots till trots det inte fanns nått jag var ute efter.

Men hey.. impuls shopping is the shit.

Så ett par snygga låga Timberlands blev det till mina nya snygga jeans.

Och ni som känner mej vet hur fanatisk oförklarligt pedantisk jag är med mina skor.

Så givetvis det första jag ska göra med mina skor är att skydda dom mot det ondskefulla saltet som vi har ute på gatorna nu på vintern.

Det är inte många som inser hur extremt viktigt det är att skorna ALLTID ska se nya och fräsha ut,

jag har gång på gång sett snobbiga typer i dåligt åtsittande kostymer och smutsiga skor! ren tabu!

Vilket som, man ska ta hand om sina skor, sen kanske det inte är alla som tvättar sina skor efter varje gång man använt dom och har kvar dom i skolådorna som jag,

Men att impregnera och fetta in ett par nya läderskor är nått alla borde göra.


Impregnera?

Hur skyddar man sina skor då till en början?

Trots att det skulle kunna gå att skriva en uppsats om ämnet ska jag göra mitt bästa för att ge en enkel förklaring.

Läderbalsam är ganska lättflytande och innehåller oftast bivax, kokosfett och lanolinolja. En sådan produkt mjukgör, impregnerar och vårdar allt blankt skinn, men ger ofta en kladdig yta på skinnet som det lätt fastnar smuts och damm i. Läderbalsam lämpar sig bäst till väskor, jackor, handskar och ridsportdetaljer.

Fett, till exempel minkolja, ger också ofta en kladdig yta, men en desto starkare impregnering, så dessa produkter lämpar sig bäst till grövre kängor som verkligen är starkt behov av att skyddas. Du får dock vara beredd på att de inte kommer att hålla sig snygga särskilt länge.

Skokräm är ett helt kapitel i sig. En bra skokräm ger vård på djupet, återfärgning (pigmentering), impregnering och glans. Skokräm kan alltid glanspoleras och ger en torr, hård yta som stöter bort smuts och är därmed det lämpligaste för vanliga skor som inte ska se smutsiga ut. Vilken produkt man använder är lika mycket en smaksak, som vilken effekt man vill uppnå.

Personligen varierar jag produkter. Ibland tar jag en skokräm med mer vårdande egenskaper och ibland en för extra hög glans. För tillfället rekommenderar jag Saphir, det är den produkt jag själv använder – märket håller hög kvalitet och de har dessutom ett brett sortiment.

Så är det helt onödigt att använda ett läderbalsam som ett komplement till skoputsen? Om du har en tillräckligt bra skokräm är läderbalsam överflödigt, men om du använder Kiwi Shoepolish – som inte innehåller särskilt mycket fett – kan det vara smart att smörja skorna med läderbalsam någon gång då och då.

Här är också några länkar med kort info om skovård

Vad är skorna gjorda utav?

Rengör skorna

fräscha upp skorna

Få bort salt och andra fläckar

Impregnera skorna

Fler tips

(Visited 201 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x