Dagens Klassiker : Baracuta G9 Harrington jackan

Idag så ringde en kär vän och berättade om en massa vinterjackor hon hade köpt och att hon redan nu hade köpt en jacka till våren/hösten.

Vilket fick mej att tänka på min absoluta favoritjacka.

En jacka som jag har i 3 olika färger i 2 olika versioner,

En odödlig stilikon som burits av modeikoner genom dom senaste 70 åren.

Jackan är givetvis Baracuta G9 Harrington

 

Baracuta, Baracuta G9, eller Harrington-jackan, skapades i Manchester av John och Isaac Miller 1937 och 1938 fick man tillstånd av den skotska Fraser-klanen att använda deras rutor som foder till modellen G9. Det är samma mönster som används ännu idag.

Trots att ingen mindre än Elvis Presley var den första kändisen som gjorde Baracutas jackmodell G9 allmänt känd (i filmen King Creole 1954), och att stilikoner som Steve McQueen, Joe Strummer och Frank Sinatra synts i samma jacka så var det faktiskt en karaktär från en engelsk såpa som lyckades ge jackan sitt namn: Harrington. Såpan hette Peytons Place och var en 514 avsnitt lång följetong där karaktären Rodney Harrington, spelad av Ryan O´Neil, ständigt syntes i sin G9 och gjorde jackan omtalad över hela Storbritannien.

Märket Baracuta har funnits sedan 1939, men trots den långa historian är företaget egentligen inte mycket mer än sin första jackmodell. En kort jacka med breda resår i midja och ärmar, knäppbar krage som med fördel bärs uppvikt, dragkedja och snedställda fickor. Fodret görs i skotskrutigt, närmare bestämt Fraser Tartan. Harringtonjackan är idag förmodligen ett av världens mest kopierade plagg.
Det är nu på senare år som dom har försökt göra andra versioner utav jackan,
i olika sorters tyg och i alla dess färger.

Särskilt populär är jackan idag bland unga och inte längre så unga män med förkärlek till brittisk pop- och fotbollskultur. Jackan blev nämligen en favorit bland mods, skinheads och bootboys under 60-talet, och syntes även en hel del under punk och skinheadvågen i slutet av 70-talet – vilket såklart gjort ett starkt avtryck på världens samtliga anglofiler. Chansen är således stor att en garderob som rymmer en Baracuta G9 även rymmer plagg från andra brittiska popfavoriter som Ben Sherman, Fred Perry och Lonsdale.

Baracuta lever dock inte bara på historien, utan försöker då och då bjuda på uppdaterade versioner av jackan genom samarbeten med märken som Stüssy och Comme des Garçons.

Lagom till 70-årsjubileet gav Baracuta nu ut 3 modeller i begränsad upplaga av G9. En Elvis- en Steve McQueen och en Frank Sinatra- variant. Varje modell fanns endast i 70 exemplar. I ryggen på fodret stod ett citat från var och en av dessa ikoner tryckt. I Steve McQueen-varianten står det “I live for myself” .


Visste du att: G i modellen G9 står för golf. Vilket förklarar de djupa snedställda fickorna (perfekta för golfbollar), det skotskrutiga fodret och det följsamma axelpartiet. Ryggsömmen, utformad som ett paraply, designades för att undvika att vattnet rann ner på ändan.

När jag köpte min första G9 slimfit jacka för en massa år sen (och en massa storlekar sen) så kände ingen i sverige till jackan, detta var alltså innan dom blev populära på nytt igen, Jag ringde/mailade runt och jagade som jag brukar göra när jag vill ha tag på nått ovanligt,
Då hade vi INGEN svensk återförsäljare alls och Baracutas egna hemsida var verkligen långt ifrån utvecklad på den tiden.
Annat är det idag, Den är fortfarande långt ifrån felfri, och lite konstig att söka på, samt att storlekarna är inte som vi är vana vid. men dom har väldigt ofta olika slags erbjudanden, Speciellt på årstider då dom inte säljer så bra.

Här har ni hemsidan Baracuta G9

När jackan syntes nu för ett tag sen på vår största modeikon av dom alla , James Bond himself så gjorde det ju mej köpsugen igen. Han bar jackan i mestadels av filmen och han visa upp den riktigt snyggt.

Detta var inte Slimfit modellen utan en ny lite stiligare modell.
Privat bär han dock Slimfit modellen, den jag vill kalla för originalet

Visst det hade varit coolt att ha nån av dom limiterade modellerna,
Sinatra edition,Ben Sherman, osv men jag var lite emot det eftersom det inte var ”originalet”.
Tills jag fick nyss om att dom skulle släppa en oerhört limiterad och enbart i Japan!
efter mycket jagande så kom det fram till att den hade nån catchy text i ryggen den med. och kostade det dubbla minst, utan frakt, Så den skippade jag.

Men jag har 3st jackor som jag bara längtar till att vädret ska tillåta mej få använda.

Mer att läsa här och härfacebook grupper hittar ni här

Officiell Facebookgrupp.

Läs om fler klassiska ytterplagg här

 

* College Jackan
* Baracuta Jackan
* Skepparrock/kavaj
* Burberry Trenchcoat
* Både lång och kort överrock
* Skinnjacka i MC-stil
* Skinnjacka i pilot-stil
* Barbour Oljerock
* Bomberjackan

 

 

Dean in an iconic publicity still from Rebel Without a Cause, wearing his signature red Harrington jacket.Elvis Presley in a Harrington Jacket