8 riktigt dyra klockor

Lägg Rolex och Omega på hyllan. Glöm bort att dessa märken definierar lyxklockor. Jag kan tala om för dig att Rolex kommer inte i närheten av vad tillverkare som Patek Philippe eller Chopad har att erbjuda.

Här har jag lagt upp en lista på åtta stycken klockor som kostar över miljonen. Klockor som har mer historia bakom sig än vad du förmodligen kan lära dig under en hel livstid. Klockor som kräver civilingenjörsexamen för att du ska kunna klura ut hur dessa komplicerade klockor är uppbyggda. Och i slutändan är detta en lista på urverk vi endast har råd att läsa om.

Patek Philippe Calibre 89 – 36 580 000 kronor

Patek Philippe & Co, som ägs av familjen Stern, är en av världens mest kända och exklusiva tillverkare av armbandsur. Antoni Patek grundade år 1851 företaget Patek Philippe tillsammans med den franske klocktillverkaren Adrien Philippe.

Lagom till företagets 150-års jubileum 1989, utvecklade man uret Calibre 89, som är ett av de mest komplicerade urverk som någonsin har tillverkats. Uret innehåller 33 komplikationer, bland annat termometer, tiden för solens upp- och nedgång, och varje år visar klockan den aktuella datumet när påsken infaller. Calibre 89 visar dessutom skottdagen var fjärde år. Klockan finns endast i fyra exemplar.

Värt att nämnas är att under företagets 150-åriga historia har de sammanlagt tillverkat omkring 600 000 klockor, vilket är mindre än vad Rolex tillverkar på ett år. En mängd kända personer har i historien burit Patek Philippe-klockor, bland annat Albert Einstein.

Vacheron Constantin Tour de l’Ile – 9 185 000 kronor

Från den äldsta urtillverkaren i Geneve, Vacheron Constantin, kommer armbandklockan Tour de l’Ile. Företaget som år 2005 lanserade klockan i endast sju exemplar, fick samma år den hederliga utmärkelsen Geneva Watchmaking Grand Prix för modellen.

Tour de l’Ile består av 834 olika delar och själva arbetet att sätta ihop alla delarna tog över 10 000 timmar att utföra. Klockan är i övrigt försedd med lyxdetaljer såsom 18 karats-vitguld och har ett handsytt armband av alligatorläder. Om vi tar oss en titt på dyrgripens egenskaper finner vi tourbillon, evighetskalender, stjärnhimmel och tid för solnedgång.

Tour de l’Ile lanserades som en hyllning till företagets 250-åriga historia, som grundades 1755 av Jean-Marc Vacheron som då var endast 24 år gammal.

Patek Philippe Ref 5016P – 5 600 000 kronor

Den andra klockan från tillverkaren Patek Philippe i listan, är modellen Ref 5016P. Och som P:et i modellbeteckningen antyder på är armbandsklockan i platina.

Ref 5016P består totalt av 506 delar, och har en inbyggd månfaskomplikation som visar månens kalender på urtavlan. Andra egenskaper som klockan är försedd med är tourbillon och en evighetskalender, som tar hänsyn till månaders längd och skottår.

Girard-Perregaux Opera Three – 3 900 000 kronor

Vidare på listan har vi en klocka från den schweiziska urtillverkaren Girard-Perregaux med modellen Opera Three, som med ett värde på närmare 4 miljoner kronor var en av år 2005 dyraste klockor, enligt tidningen Forbes.

Om man ser till klockans yttre så skiljer sig inte dess urtavla av platina och krokodilarmband från andra lyxiga klockor som vi kan finna på vår lista. Vad som egentligen skiljer Opera Three från andra ur är tidsangivelserna, som sker med riktiga toner istället för pip.

Girard-Perregaux var den första urtillverkaren att börja serietillverka armbandsur år 1880. Tidigare hade fickur modifierats för att användas som armbandsur, men det var nu som man började tillverka klockor menade att bära runt vristen.

Louis Moinet Magistralis – 6 300 000 kronor

Den här modellen, Magistralis från Louis Moinet, är den första och enda armbandsklockan i världen som innehåller delar från en 2 000 år gammal månmeteorit. Just månmeteoriten är den dyraste av alla sorters meteoriter, och har ett högre värde än vad guld och platina har tillsammans, då den är mycket ovanlig. Det påstås att endast ett tjugotal månmeteoriter har hittats sedan 1979.

Det yttre skalet på Magistralis är tillverkat av 18 karats ren guld och består av 90 delar. Armbandsklockan är även försedd med en evighetskalender. Michael Brader-Arje, vd för Louis Moinet i Nordamerika, kommenterar Magistralis: ”Den här klockan är olik alla andra, och kommer aldrig att kunna bli omgjord”.

Louis Moinet har tillverkat klockor åt bland andra kung George IV och Thomas Jefferson.

Hublot Black Caviar Bang – 7 350 000 kronor

I år utsågs det här unika diamantfyllda armbandsuret Black Caviar Bang från Hublot till årets bästa armbandsur vid den årliga klockfestivalen Grand Prix d’Herlogerie de Geneve.

Skapandet av Black Caviar Bang har tagit 2 000 timmar att utföra för hand och klockan är den enda i sitt slag. Uret är av 18 karats vitt guld och är täckt med 544 extremt sällsynta, gnistrande svarta diamanter med totala 34,5 karat. Black Caviar Bang har en uppdragningsbar tourbillon, som ser till att gravitationen inte stör urverket, och en batteriindikator. Man kan tydligt se att egenskaperna inte har fått fullt lika mycket uppmärksamhet som utseendet, men designen kompenserar för det.

Carlo Crocco grundade Hublot 1980, och sedan dess har företaget växt enormt. År 2004 tog Jean-Claude Biver, som tidigare lett Blancpain och Omega, över som vd för företaget. Idag är Hublot en av de få familjeägda urtillverkare som finns kvar.

Chopard Super Ice Cube – 7 885 000 kronor

Ovan ser vi en riktigt glammig klocka vid namn Super Ice Cube, som kommer från den Genève-baserade urmakaren Chopard. Utöver klockor så är Chopard även känt för sina exklusiva smycken. Hos Super Ice Cube har man kombinerat armbandsklocka med juveler, och fått fram ett av de mest bländande armbandsur någonsin.

Klädd i 18 karats vitt guld och sammanlagt 66 karat i diamanter, med alla stenar ditsatta för hand, har denna klocka inte några särskilda funktioner likt de andra klockorna på denna lista. Det kanske är lika väl det – Super Ice Cube är vacker i sin helhet.


201 Carat Chopard – 179 170 000 kronor

Den åttonde och sista klockan på listan kommer även den från Chopard. Det tilldelade namnet – 201 Carat Chopard – talar tydligt om vad detta ur har att erbjuda. Klockan består av hundratals diamanter i olika färger och former som ger en total summa av 201 karat, så den känns nog ganska tung. Som ni ser är urtavlan väldigt liten och ganska svår att se. 201 Carat Chopard har dock en särskild mekanism som gör att när man trycker på klockan, så öppnar de tre hjärtformade diamanterna upp sig och framhäver urtavlan, likt kronbladen på en växt när solen tittar fram. Resten av klockan täcks med en blandning av runda och päronformade diamanter, som är arrangerade för att se ut som blommor.

Precis som föregående modell från Chopard så är det inte egenskaperna som är huvudingrediensen i klockan, utan det är ädelstenarna och handarbetet, som för övrigt måste ha tagit mycket lång tid. 201 Carat Chopard anses vara den dyraste klockan i världen, vilket inte kommer som en överraskning om man tar en titt på prislappen.

(Visited 915 times, 1 visits today)
KategorierOkategoriseradeTaggar
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

”Black Caviar Bang har en uppdragningsbar tourbillon, som ser till att gravitationen inte stör urverket, och en batteriindikator.”

”batteriindikator” Är det ngn slags skämt?

Magnus Nykvist

Onsdag 24:e December 2020 07:07
Detta var mycket intressant att fick ta del av denna spännande informationen om dessa lyxiga pråpra klockor! Otroligt vilka fantastiska summor som dom kostar! Det var inte dåligt!
Mycket intressant att fick se och läsa om klockorna! Tack! Ha det bra!
God Jul och Gott Nytt År!
Mvh: Magnus Nykvist 6888

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x