Varning! Dagens Scam-Försök på Instagram (Gäller även Facebook)

Ja det känns hemskt pinsamt att erkänna, men jag höll på att bli lurad själv, 80% iallafall.

Det är dagligen som man ser någons konto som har blivit hackat, och det är minst en gång i veckan som någon försöker ta sig in på mitt Facebook eller Instagram-konto, så jag har allt inställt så säkert som möjligt med flera koder, inloggningssätt, appar osv osv.

Men ändå så höll jag på att bli lurad för att man är naiv och vill hjälpa människor, så om jag nästan blir lurad så förstår jag att det är väldigt många där ute ute som blir lurade dagligen

Såhär såg det ut

Stoffe är då en sneaker-vän så ja givetvis hjälper jag honom, jag kände mig bara dum att jag inte kunde svara honom tidigare.

(Men nu i efterhand så förstår jag såklart att jag absolut inte skulle vara någon säkerhets-vän till honom)

Jag får en länk på SMS och skickar den vidare till honom.
Efter det så får jag notiser på min WhatsApp, som jag vanligtvis inte använder, och denna person på Instagram ber om mitt nummer samtidigt.

Så ja, där ringer alla varningsklockor.

Jag skriver till honom på Facebook men får inget svar, jag tänker helt enkelt att han kanske inte kan logga in där i heller.
Men nej, detta känns inte rätt.

Jag ringer honom och får inget svar.

Och när han då inte kan skriva något enkelt som bekräftar att det är Stoffe jag pratar med så förstod jag att det var en scam.
Och nu har jag lagt över en timme på att ändra mail och lösenord till Facebook och Instagram, vilket var ett väldans projekt, trots eller tack vare att jag har all säkerhet, LastPass apparna osv osv.

Men trots all säkerhet vidtagit av mig så är det såhär lätt att bli lurad bara för att man är snäll och hjälpsam.

Och kontot fortsatte desperat att försöka få mig att ge dem tillgång till mitt konto också.
Men när ”han” skrev ”bror” så var jag helt säker på att det var fake.

Efter jag lyckades logga in på Facebook igen efter en timme så ser jag att Stoffe har svarat på Facebook och ja hans konto har blivit hackat, han gick på exakt samma nit som jag nästan gjorde och flera av hans vänner gick på samma nit, så lätt är det att bli lurad helt enkelt trots att man har alla säkerhetsinställningar.

Så om du får ett SMS med en länk där det står att du INTE ska dela den med någon så gör INTE det!

Om en person har oturen att de har glömt sitt lösenord till både Facebook, Instagram och mail så får de helt enkelt skapa nya konton tyvärr.

Förr så var det så att om du inte kunde logga in på Facebook så skulle man namnge vilka vänner som syntes på bilder, och du kan själv välja en person som kan hjälpa dig att logga in om du inte kan själv, eller som kan logga in på ditt konto om du går bort.

Det betyder inte att du ger personen ditt lösenord utan du ställer in på Facebook vem denna person ska vara, jag tror faktiskt att man kan välja mer än en person.

Så gott folk, gå igenom alla era lösenord-inställningar, används tvåstegs-login (eller vad det heter) och lämna ALDRIG ut dessa tillfälliga säkerhetskoder och länkar som ni får via SMS eller mail.

 

Stoffe skriver nu på Messenger att de har bytt mail och nummer på hans Instagram och kräver honom på 1000 usd för att få tillbaka sitt konto.

UPDATE

Facebook gav mig en varning för att jag delade detta inlägget på Facebook…
Så jobbar dem..

(Visited 82 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x