Varför ökar gamla bilar i värde?

Why are 80s & 90s Cars APPRECIATING so much Right Now? And What’s Next? |

** Fast detta är ju inget nytt eller förvånande, detta har jag sagt redan sedan jag var en liten pojke.
När en bil blir 25-30 år gammal så blir det billigare att äga, när man ser till skatter och försäkringar, och då är det plötsligt okej att köpa en sådan bil just för att ha den ståendes för att den är snygg eller för nostalgin, och då är det oftast vi som är uppväxta den tiden då bilarna var nya, hade dem som drömbilar när vi var barn, det är vi som nu har jobbat ihop ”extrapengar” och har råd att köpa vår 30 år gamla drömbil just för att ha den ståendes eller köra med den på ”söndagsturer”.

Sen vet man ju aldrig vilka bilar (vissa är rätt självklara dock) som kommer att öka mest i värde, och tyvärr så köps de flesta numera som en investering enbart osv osv.
Men ja, vill ni köpa era gamla drömbilar INNAN de går upp i värde så är gränsen alltså där med 25 år, officellt så säger man 30 år men jag säger 25 år.

När en bil fyller 25 så kan du teckna en entusiastbilförsäkring på den, som när jag köpte mina Corvetter så var den ena strax under 25 år och den andra strax över 25 år, så den äldre av dem kostade cirka 2 000 kr om året att försäkra och den andra kostade strax under 2 000 kr i månaden att försäkra.. Sån skillnad är det.
Nu skiljer det från bolag till bolag osv, Bilsport & MC som jag hade först tog bara bilar äldre än 1995, oavsett vilket år vi är i nu…
MHRF som jag bytte till är mycket vettigare.
Och för att kortfattat förklara kostnaden så överlag så får du betala 1% av bilens värde om året.
Så är bilen värd 200 000 kr så kostar det dig 2 000 kr om året att försäkra den.

Men så är det bara upp till en viss summa, jag vet ett par exempel där bilen är värd cirka 1 miljon och de betalar cirka 5 000 kr om året ändå bara.
Men min erfarenhet än så länge har iallafall varit att man får betala 1% av bilens värde per år, vilket är mycket vettigare än vad man betalar hos alla andra försäkringsbolag.

Sen när bilen fyller 30 så blir det skattebefriad.
Och det underlättar dina ”fina söndagar” körningar, för att då kan du ha bilen påställd och redo året om få småpengar.
Samt att när bilen är 30+ år gammal så besiktigar du den bara vartannat år.

Så ja, det är många fördelar med att köra runt i en ”gammal” bil =)

Mina två råd är ju bilarna som jag själv äger, som fortfarande är billigare i Sverige än i något annat land, Corvette C4 och Mercedes-Benz SL R129

** Ja jag säger inte att han har fel, vi har även dem som hade en drömbil när de var unga, 20-30, vars barn nu har flyttat hemifrån, de har råd och plats för en hobbybil, och då vill de köpa den gamla drömbil de hade som unga, också väldigt klassiskt, där har vi hela det här med gamla gubbar som kör en gammal Porsche eller cab.
Så som sagt, detta är verkligen ingen nytt.

** MEN! Sen är det många bilar som har sålts för ofattbart mycket pengar.

** Ja det där med japanska bilar är för att bilar äldre än 25 (tror jag att det är, 30 år kanske?) får importeras till USA, därför har gamla JDM bilar ökat rejält i pris.

** Och kortfattat igen, ju fler som hade den bilen som drömbil ju mer ökar den i värde, det är lika enkelt där, ju fler intresserade, ju fler kunder, ju högre pris.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x