Guide : Allt om Champagne

Champagne är ett ämne som jag håller kärt, så precis som vanligt så är det anledningen till att jag inte orkar skriva om det.
Men här är mina korta notiser om ämnet innan jag klistrar in några videos.

Jag har varit sugen på Champagne väldigt länge nu, men det är slut med att dricka Champagne i min ensamhet tycker jag.
Så jag får vänta ett tag till =)
Så då får det bli ett kort inlägg om det istället.

 

 

  • Precis som med det mesta kolsyrat jag dricker så tycker jag inte alls om när drycken är för kall.
  • Champagne är en av väldigt få mat/drycker som kan få det att vattnas i munnen på mig vid bara tanken av det.

  • Att tycka om riktig champagne kan vara svårt.
    Speciellt eftersom de flesta är vana vid söta, mousserade vinter.
    Dyrare champagne är oftast mörk och sur, och det är just det sura jag älskar.
    Jag är rätt så enkel, det jag föredrar är en smak av kanel, äpple och rostat bröd, just därför äter jag oftast rostat bröd till min Champagne om jag dricker det hemma =)
    Och Choklad såklart =)Men ALLA som har jag bjudit på riktigt dyr champagne har tyckt så illa om det att de inte ens har druckit upp glaset.

 

Cheap Vs. Expensive Champagne Taste Test

 

 

 

  • Champagne är alltså absolut inte godare bara för att det är dyrare.
    Cristal är oerhört överskattat tycker jag.
    Moet är överskattat.
    Dom Pérignon är faktiskt underskattat.
    Och Bollinger Brut är underbart =)När jag köpte en Dom Perignon som fanns hemma på Systembolaget så frågade han i kassan mig om jag skulle på bröllop eller dop.. Vilket jag tyckte var töntigt frågat..
    Dom Perignon är inte bara ett sådant märke som alla känner till och att man köper flaskan bara för den sakens skull.
    Det är faktiskt gott och relativt prisvärt om man ser till andra årgångsflaskor.Ett tag efter så beställde jag hem en del årgångsflaskor och märken som de inte annars haft hemma, efter det så är det bara leende och trevligt bemötande där.
    Nu är det visserligen några år sedan och det är säkert helt ny personal.
    Men det var ännu ett sånt där trevligt sätt att visa att jag är ingen amatör.Men mest prisvärt om du inte ska ha en årgångs-flaska (La Grande Annee) så är det en vanlig Bollinger för cirka 500 kr.
    Jag föredrar årgångs men då kostar det minst 3 gånger mer.

 

A Champaign Collector’s Dream – La Malle Plénitude By Dom Pérignon

 

  • Nej du kan inte bara dricka Champagne vid högtider eller när det ska firas och skålas.
    Ja det är trevligare så.
    Men jag tycker om ordspråket som Lily Bollinger sa under en intervju för snart 60 år sedan.

“I drink Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it — unless I’m thirsty.” 
― Lily Bollinger House of Bollinger Champagne

Så i det stora hela, är du ledsen så drick Champagne för att bli gladare, är du glad så drick Champagne för at bli gladare.

Ja det är väl mer eller mindre ett Napoleon citat det med.

 

 

  • Jag har fortfarande inte smakat Ace Of Spades.
    De enda gångerna jag tänker på att köpa en sådan flaska är när jag ska flyga FRÅN Köpenhamns Flygplats.

 

  • Ta aldrig av Grimman (Ståltråds-skyddet som håller fast kapsylen och korken) förrän du tänker öppna flaskan.
    För efter du har tagit av den så är det bara en tidsfråga innan korken flyger iväg av sig själv, och det kan många gånger gå illa då den där korken kan flyga iväg i 30km/h.
  • Grimman SKA alltid sitta fastspänd med 6 varv.
    Open ChampagneDen är vriden 6 varv för att den perfekta temperaturen för Champagne sägs vara 6 grader.
    Jag personligen föredrar det varmare som sagt.
    8-10 grader.
    Article featured image
  • Du kan tyvärr inte förlita dig på att en flaska av samma märke smakar likadant nästa gång du köper en flaska av samma märke.
    Det är hela poängen varför vissa årgångar är godare än andra osv.
    MEN i et stora hela så om du hittar ett märke som du tycker om så kan du hålla dig till det.
    En taskig jämförelse som vanligt, men snabbmat ska ju alltid smaka likadant, men vissa dagar är det bättre än annars 😉

 

  • För att hjälpa dig att välja ”Smak” så säger namnet en hel del.
    Oftast så handlar det bara om hur söt den är, dvs hur mycket socker det är i drycken.

    Brut Nature
    Bone Dry (0–3 g/L sugar). No added sweetness with 0–2 sugar calories per 5/oz serving.
    Extra Brut
    Bone Dry (0–6 g/L sugar). A touch of added sweetness to balance Champagne’s naturally high acidity. 0–5 sugar calories per glass.
    Brut
    Dry (0–12 g/L sugar). The average Champagne dosage is usually around 6–10 g/L which adds body to the Champagne although, coupled with the high acidity level, it will taste dry or even bone dry. Brut Champagne adds just 5–7 sugar calories per glass.
    Extra Dry
    Fruity (12–17 g/L sugar). The level of sweetness is still low enough that Extra Dry Champagne will usually taste mostly dry, but with a distinctly more fruit-forward character. Adds 7–10 sugar calories per 5 oz pour.
    Dry
    Off-Dry (17–32 g/L sugar). A fruity and somewhat sweet style of Champagne with a richer body and texture. Adds about 10–20 sugar calories per glass.
    Demi-Sec
    Sweet (32–50 g/L sugar). A noticeably sweet style of Champagne that is perfect alongside desserts or cheeses and nuts. Adds 20–30 sugar calories per serving.
    Doux
    Sweet (50+ g/L sugar). A dessert-style of Champagne that is now relatively rare to find. Very sweet fruit flavors and pairs nicely with creamy desserts (without chocolate). Adds over 30 sugar calories per 5 oz glass.
    • Extra Brut: Under 6 g socker per liter
    • Brut: Under 12 g socker per liter
    • Extra Dry: Mellan 12 och 17 g socker per liter
    • Sec: 17 till 32 g socker per liter
    • Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter
    • Doux: 50 g socker per liter

Champagne Sweetness Levels Illustrated by Wine Folly

  • Du öppnar genom att HÅLLA i korken och snurra på flaskan sakta, Och du håller kvar korken även efter tills du har hört poppet.
    Du öppnar INTE en Champagne genom att skaka flaskan och trycka korken med tummarna.

  • För att inte höja temperaturen på Champagnen via dina varma händer så ska du egentligen lägga flaskan mot din underarm (handduk under såklart, eller bara håll den med en hand helt enkelt.)
    och bara tippa flaskan genom att stoppa tummen i inbuktningen i botten av flaskan.
    Men det där är bara nörderi.

 

  • Champagne ÄR mousserat vin FRÅN vindistriktet Champagne i norra Frankrike.
    Endast de från det området kallar vi champagne, de vanligaste byarna är Reims och Épernay som är champagneproduktionens huvudorter.
    De är få vingårdars vars Champagne får klassas som Grand Cru.Allt annat som påminner om Champagne men som kommer ifrån andra ställen i världen är mousserade viner.

  • Myten är att det var i just Champagne som det mousserade vinet producerades för första gången, men det har tydligen blivit bevisat att britterna var hela 6 år före.
    Men den officiella storyn tycker jag ändå är från år 1668 då munken Dom Pierre Perignon hade ansvaret för att ta hand om Abbey Hautviller’s vinkällare.
    Hans uppgift var att hitta något sätt att stoppa vinerna från att börja kolsyra (hmm det var nog inte rätt formulerat).
    För det kunde hända att vinerna jäste så mycket så det skapades så mycket gas att inte bara korkarna flög iväg utan flaskorna kunde explodera, och tänk er då en massa flaskor i en hel vinkällare..
    Ja det var inte roligt att städa upp.
    Detta kallade man för ”le vin du diable”, och det där vill jag inte ens översätta men ni förstår nog. Men istället för att stoppa bubblandet så gjorde han det bästa utav det, la till jäst, socker osv och bla bla bla.
    Och när han då för första gången fick smaka av sin 1.5 år lagrade blivande Champagne så fick han glädjetårar, och sa att detta var guds gåva till människan.. eller något liknande..Så ja han uppfann inte drycken, men förfinade den, perfektionerade hela processen.

 

  • Jag har en fråga om Champagne som jag ännu inte har fått ett 100% svar på av någon.
    Jag är ju nötallergiker, och de flesta Champagne innehåller SMAK av nötter, mandel osv osv osv.
    Kan min allergi reagera på det?
    Jag brukar ju bli avdomnad i halsen, men det kan ju vara pga alkoholen.

 

  • Ja det finns hur mycket som helst att lära som om Champagne och dess historia.
    De få böcker jag har läst i mitt liv har handlat om Champagne, klockor och bilar, i den ordningen.
  • Ja att sabrera champagne med en sabel är bara for show.
    Visst om du bara ska hälla ett par flaskor över en pyramid med glas så är det flashigt,

    men annars bara fjantigt.
    Men ska du ändå göra det så ska du ju helst ha en sabel, annars räcker det med något med lite tyngd i, du behöver alltså absolut inte ha en vass kökskniv.

 

Du kan till och med sabrera med foten på ett vinglas.

  • Att ha Champagneflaskan i en hink med is är inte för att KYLA flaskan! Utan för att HÅLLA den kall.
    Så du ska ha flaskan i kylen ett par timmar och sen om flaskan inte kommer att gå åt direkt, DÅ kan den stå i en hink med is på bordet medans ni avnjuter drickan.Och snälla gör inte som alla amatörer gör, de flesta häller is i hinken och sen PREJAR de ner flaskan OVANPÅ isen..
    Hur tänker man där? Du ställer ner flaskan först, och sen på med isen.
    Det jag gör är lite is i botten, ner med flaskan, fyller med is eller med den isen jag har kvar, och häller på iskallt vatten.
    Myyycket smidigare.
    Ja det blir blött, men det är därför du har handduken.Har du bråttom så öser du på med salt över isen istället så kyler det flaskan rätt så bra.
  • Att ”Vaska” eller spruta Champagne är så jävla töntigt och otacksamt.
    Jag menar bara för att du är rik så torkar du dig inte i röven med Picasso-tavlor?
    Eller köper Lamborghinis bara för att spränga?
    Idioti..
    Det ligger mycket jobb och åratal bakom att skapa drycken, och bara för att det är en relativt dyr dryck så ska man visa att man är rik genom att hälla ut den.
    Mycket töntigt.. Bjud då hellre andra på det.Bada i Champagne är töntigt.
    Det krävs MÅNGA flaskor för att ens fylla 1/3 av badkaret, det kommer att vara kallt, och ser ut som piss.
  • Du får lov att spruta Champagne om du har vunnit ett Formel 1 lopp.
    Men även då hade jag hellre druckit den
  • Glaset är mycket viktigt, du ska dricka ut ett Champagneglas och inget annat.
    Och du är retard om du inte har lärt dig att det inte skummar om du lutar glaset.
    Ingen vill dricka skum..
    Och ja glaset ska vara så smalt tycker jag att bubblorna sticker i nästan när du dricker =)
    (Mindre bubblor = finare Champagne, alltså inte antal utan storleken på bubblorna)
    MEN! Om du inte har champagne glas så är det näst bästa ett cognacsglas faktiskt, men då fyller du bara glaset lika mycket som du hade gjort om du drack cognac ur det.

 

 

Dagens Lexus : Champagne Glasses Party Trick

 

  • Med ett standard Champagneglas och om du häller upp utan en massa skum så räcker en vanlig 750 flaska till typ 7.5 glas 😉
    Ja men ungefär så kan du räkna, så en Magnum på 1.5 liter är cirka 15 glas.

 

  • Du avslutar inte en fyllenatt ute med Champagne när du redan har druckit Tequila, Vodka Redbull och annat råttgift.
    Man börjar med Champagne.

 

  • Uttala inte det MoETTTT!
    Inte heller måååeeee

 

 

 

 

  • Det här med att provsmaka Champagne..
    Alla har sina olika metoder, men det här med att gurgla osv, gör inte sånt trams.
    Jag som tycker om sura smaker tar en halv mun, låter drycken ligga i munnen och rinna ut till sidorna av tungan där de sura smaklökarna finns, och sen bara svälja.
  • Årgångsviner i all ära.
    Men Champagne blir inte godare ju längre den är lagrad.
    Så de som köper riktigt gamla flaskor, vi snackar om 100 år gamla, för MYCKET pengar, de är oftast absolut inte goda längre att dricka.En icke Vintage har varit lagrad mellan 15-36 månader.
    En Champagne är alltid lagrad minst 15 månader.
    En Non Vintage kan innehålla en mix av druvor ifrån flera olika årgångar.Och sen efter 36 månader och längre så kallas det för Vintage.
    En Vintage har alltid druvor ifrån ett och samma år.
    Dom Perignon gör inte Non Vintage viner.
    Deras viner lagras i minst 7 år innan de släpps.Och de släpper sina årgångar i 3 omgångar, P1, P2 och P3.
    Så första omgången kan släppas 9 år efter druvorna plockades, nästa omgång efter 18 år, och 3e när vinet har varit lagrat i 25 år.MEN! Årgångsviner/Champagne handlar om att skörden var extra bra vissa år, så vissa årgångar smakar bättre än andra.
    Oftast så vet man om detta redan när man plockar vindruvorna eftersom det har varit en bra sommar osv, så då lagrar man dessa drycker längre än vanligt.Sen vissa årgångar inser man inte förrän många år senare att damn det där var ett bra år.Jag är väldigt nöjd över att jag har druckit flaskor av 90% av de bästa årgångarna av Dom Perignon någonsin.

    Jag klistrar in från ett gammalt inlägg eftersom jag litar på mitt egna omdöme.

    1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2006.Så ja.. De senaste 20 åren har varit riktigt bra..Även om 1991 inte ens är med på listan här så tycker jag att det också var ett bra år.. Och jag har även druckit en flaska från 1988, Vilket också var ett väldigt bra år!Och det är svårt att säga såhär i efterhand.. Men jag tror att 2002 var bäst.. Och sen 1990.. 1996 är också riktigt bra.. Och den årgången går att få tag på idag utan att det ska kosta lika mycket som en bil.

A Champaign Collector’s Dream – La Malle Plénitude By Dom Pérignon

 

  • Den lilla beresta erfarenhet jag har så håller Dom Perignon samma priser världen över.

Hmm.. Ja… det får väl räcka med mitt ”korta” inlägg där…

Eller ja jag kan ju nämna de mest kända Champagne märkena

 

Dom Perignon

Ja nu har jag tjatat mycket om DP, men med all rätt.
De ägs av Moët & Chandon, Och en flaska börjar väl på cirka 1500 kr

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/dom-perignon-742801

Veuve Clicquot – Gula Änkan

Veuve Clicquot har ju flera olika varianter, men just den Gula Änkan är ju utan tvekan den mest marknadsförda Champagnen av dem alla!
DP och Bollinger klarar sig själva, Cristal var enbart pga prislappen och alla rappare.

Men Veuve Clicquot de gör verkligen reklam, överallt.

En flaska kostar under 500 kr.
And keep in mind, jag tycker att en flaska Champagne under 400 kr är inte Champagne.

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/veuve-clicquot-742401

Perrier Jouet

Ska du ha en instegs-Champagne så är det nog denna som gäller.
De ska tydligen smaka mer päron istället för Äpple som de flesta andra.
En rätt så söt Champagne.

De finns inte hemma på bolaget men de har ett pris ändå på 399 kr

https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=Perrier%20Jouet&fullassortment=1

Ace of Spades

Det finns kanske de som vill tycka att detta bara är en ”HipHop Champagne” för att Jay-Z äger dem.
Och ja det var så att Cristal gick ut och sa att alla rappare (som gjort oändligt med reklam för dem) bara hade förstört deras image, och det var inte alls deras målgrupp.
Så Jay-Z fick alla rappare att banna Cristal, och så köpte han upp Armand de Brignac (eller en större del av det bara antar jag).

Jag har inte smakat någon Ace Of Spades alls, men jag måste göra det känner jag.

Detta är inget som Systembolaget har hemma, och det är väl knappt att de tar hem det.
Så det är större flygplatser som gäller för oss i Skandinavien iallafall.
En flaska Ace Of Spades börjar på cirka 3000 kr .

Bollinger

Bollinger har också flera olika varianter.
Och de behöver inte vara dyra.

Detta är James Bond´s val =)

En flaska Bollinger börjar vid 500 kr

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/bollinger-741801

Ska du testa Bollinger för första gången och tänker döma dem efter första smaken, så köp en dyrare, Du ser att att de är mindre färgglada de flaskorna och kostar det dubbla jämfört med de andra.

 

Cristal

Världens mest kända Champagne en gång i tiden?
En Champagne som ENBART är känd pga rap-musiken och en dyr prislapp.

Jag har testat Louis Roederer´s Cristal och blev jättebesviken, men jag skulle kunna tänka mig att ge dem en ny chans bara för att.

Sen de blev impopulära så finns de numera hemma på Systembolaget, det gjorde de inte förr, och kostar nu 500 kr mindre än vad de gjorde för 10 år sedan.

Så 1650 kr

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/cristal-brut-9553801

 

Krug

Ah Krug..
De glömmer jag oftast bort..
Också rätt så underskattade faktiskt..
Jag har druckit både de vanliga och några riktigt fina, de är faktiskt som så att de dyraste flaskor Champagne jag har köpt har varit Krug.
Någon snodde en Krug Collection Brut 1989 från mig på en nyårsfest! Den kostade lätt 8000 kr!

Jag skulle vilja minnas att… Om ni tänker en crossiant.. eller ett wienerbröd som har tagits ut ur ugnen precis innan det har blivit bränt (precis så jag vill ha det), Så smakar Krug.

Krug är rätt så mycket ljusare än de andra jag tycker om.. typ.. lite apelsin kanske? Ananas?

Värt att testa.
Priser från 1529 kr

 

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/krug-749401

 

2015-05-21-1432227257-3786036-krugbottles580cs0607101276271237.jpg

 

 

 

 

 

https://youtu.be/wdlfR_uIhW8

 

 

 

Jay Z’s Ace of Spades vs. $15 Champagne: Don’t Believe the Hype

 

 

https://youtu.be/EYcRcqaGSJM

 

 

Topp 10 Dyraste Champagne Du Kan Köpa Idag

Ja jag har varit sugen på en Champagnekväll sen långt innan dess inser jag nu.

Champagne 101: How To Drink It Like A Pro

 

 

 

 

 

 

https://youtu.be/DspGhnJHonU

 

 

Lite champagnetermer

  • Vintage, Millésimé: Årgången på etiketten. Champagnen är gjord på druvor från ett enda år. Årgångschampagne görs i regel bara under bra vinår.
  • NV, Non vintage, Non millésimé: Champagne blandad av vin från flera årgångar och såld utan årgångsbeteckning. Blandningen består av druvor av olika sorter och från olika växtplatser. Champagnehusen strävar efter att hålla samma stil från år till år.
  • Blanc de Blancs: Champagne som är tillverkad enbart av Chardonnay. Den har en god hållbarhet.
  • Prestige: Lyxchampagne från de stora husen. Den görs på stilla basvin av högsta kvalitet. Prestigechampagne klarar lagring bättre än vanlig champagne.
  • Cuvée: En blandning av stilla viner.
  • Rosé: Champagne i olika rosa toner. Stilen på roséchampagne varierar från pärlande aperitifchampagne till champagne som passar till mat.
  • Blanc de Noirs: Champagne framställd av enbart blå druvor, det vill säga Pinot Noir eller Pinot Meunier.
  • Extra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut: Extra torr champagne.
  • Brut: Torr champagne.
  • Sec: Halvtorr champagne
  • Demi-sec: Halvsöt/Söt champagne.

 

 

  1. Champagne kommer från latinets campus som betyder fält. Drycken är döpt efter distriktet Champagne i Frankrike som alltså har fått sitt namn efter de stora fälten.
  2. Mousserande vin är ett överordnat begrepp för allt vin som bubblar, även äkta champagne. Många tror att mousserande vin är någonting sämre, men det är alltså fel. Mousserande betyder bara skummande och i princip kan det vara allt från den mest exklusiva champagne till det vin som du har kört i din soda stream.
  3. På femtiotalet var det populärt att lägga till ändelsen -is i slutet på ord. Unga trendiga människor sa gärna champis om champagne. Det känns inte så trendigt idag och de flesta tänker istället på läskedrycken med samma namn.
  4. Dom Perignon var ju munken som förfinade champagneproduktionen (Nej, han uppfann den faktiskt inte, men han gjorde den mycket godare.) Dom var dock inte hans förnamn, om du trodde det. Det var hans titel. Dom är kort för latinets dominus som betyder mästare.
  5. Champagne produceras eller buteljeras i 9 olika standardflaskstorlekar. De flesta heter dock inte 75 cl och liknande tråkiga saker. Nej, de flesta har spännande bibliska namn.
    Två glas champange.Piccolo
    Medio (halvflaska)
    Standardflaska 75 cl
    Magnum (2 standardflaskor)
    Jeroboam (4 standardflaskor)
    Methuselah (8 standardflaskor)
    Salmanazar (12 standardflaskor)
    Balthazar (16 standardflaskor)
    Nebuchadnezzar (20 standardflaskor)
  6. Om champagnen är torr säger man att den är brut. Brut är franska och betyder egentligen grov eller brutal. Ursprungsbetydlesen är alltså inte torr – torr heter istället sec på franska. En brutalt torr champagne, alltså.
  7. Cava är den spanska motsvarigheten till champagne. Den tillverkas med exakt samma metod som champagne, men måste inte vara gjord på någon av de tre druvsorterna från champagne (chardonnay, pinot noir och pinot murnier). Och medan en champagne måste ha jäst på flaska i minst 18 månader för att förtjäna sin etikett, behöver cavan bara vara jäst i 9 månader. Cava är det spanska ordet för källare eller grotta.
  8. Champagnen kan serveras antingen i coupeglas eller i flûteglas. Bäst anekdot har coupeglaset eftersom det enligt legenden skulle ha formats efter brösten på Madame de Pompadour (eller möjligen Marie Antoinette eller Joséphine de Beauharnais). Men bäst att dricka ur är flûteglaset med höga raka sidor som bättre framhäver champagnens arom.
  9. Prosecco och frizzante är de italienska namnen för bubbligt vin. Frizzante betyder bara bubbligt och är inte förknippat med några krav i framställningen. Prosecco måste dock vara framställt enligt en särskild metod, Charmatmetoden. Ordet prosecco kommer från druvans namn. Men eftersom det blev lite rörigt att kalla druvan och vinet för samma sak döpte de om druvan till Glera. Lite bakvänt om någon frågar mig.
  10. Om någon har med sig en flaska Opera till festen och hävdar att den är prisvärd, betyder det absolut inte att den är god. En flaska vin som bara kostar obetydligt mer än en flaska läsk är prisvärd om den så smakar blask. Men det är ändå inget som jag skulle dricka och tycka om. Prisvärd är alltså ett ord du ska vara skeptisk emot i champagnesammanhang.

 

 

A

Antoinette  Det första champagneglaset, populärt benämnt coupeglas i mixologikretsar, ska enligt legenden ha formats efter -Marie Antoinettes vänstra bröst. Bästa bang for the buck får man dock om man dricker bubblet ur ett klassiskt flüteglas med höga, raka sidor, som bättre framhäver champagnens arom.

B

Bubblorna  En vanlig champagne-flaska innehåller cirka 49 miljoner bubblor. Effekten kommer av en liten tillsats av socker och jäst under cham-pagnens berömda andra jäsning.

C

Crémant  Mousserande vin som tillverkas enligt champagnemetoden (se nedan), men som kommer från andra franska vindistrikt än Champagne, kallas för crémant.

D

Druvorna  Av de fåtal druvor som är tillåtna vid framställning av champagne är det i princip endast tre som används: chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Champagne-husens husviner består oftast av en blandning av de tre. Champagne som endast är gjort på chardonnay kallas blanc de blancs.

E

Extra dry  Under 1800-talet exporterades enorma mängder champagne till tsarens Ryssland. Detta bubbel var mycket sötare än dagens champagne. Engelsmännen föredrog torrare viner och 1847 lanserade Pommery ”Extra dry, reserved for England”. Med största sannolikhet den första heltorra champagnen.

F

Framställning  I princip all champagne som framställs är vit, samtidigt som större delen av vinodlingarna upptas av blå druvor. För att undvika att de blå skalen krossas och ”missfärgar” musten skördas druvorna för hand och pressas varsamt.

G

Grand cru  Vingårdarna i Champagne är graderade efter kvalitet i en skala mellan 80 och 100. De bästa får kalla sig grand cru, medan en by som graderas mellan 90 och 99 kallas premier cru. Det finns totalt 17 grand crus och 43 premier crus i Champagne.

H

Historia  Munken Dom Pierre Pérignon kanske inte uppfann champagne, men han gjorde den bra mycket godare tack vare sin experi-mentlusta i vinkällaren i klostret Hautvillers på 1600-talet. Pérignon var bland annat först med att använda kork för att försluta flaskorna med och därmed bevara bubblorna.

I

Impérial brut  Napoleons favo-ritchampagne var Moët & Chandon. Något som världens största champagnehus slagit mynt av, och döpt sitt standardbubbel till Impérial.

J

Jordmånen  Den omtalade vita jorden i Champagnedistriktet är mycket kritrik, vilket ger vinet dess unika mineralkaraktär.

K

Krug  Ett av världens mest ansedda champagnehus, som producerat premiumchampagne sedan 1843. En av få producenter som fortfarande låter sina viner jäsa på ekfat.

L

Lagring  All champagne måste tillverkas med en andra jäsning på flaska och lagras i minst 15 måna-der, enligt méthode champenoise eller champagnemetoden. För årgångschampagne är det minst 36 månader som gäller. Mousserande viner ska förvaras liggande, annars torkar korken och bubblorna smiter.

M

Melcheizedek  Den största flaskstorlek som används för champagne. En melcheizedek rymmer motsvarande 40 vanliga flaskor, eller 30 liter, eller 240 glas.

N

Non-vintage  En årgångslös champagne, eller standardcuvée, som består av en blandning av viner från flera årgångar och vingårdar. Målet är att hålla en så jämn stil och kvalitet på vinet som möjligt. En prövning av yrkesskickligheten.

O

Området Det är bara mousserande vin från distriktet Champagne i nordöstra Frankrike, med Reims och Épernay som huvudorter, som får kallas för champagne. Det svala klimatet i området gör att druvorna knappt mognar, vilket ger bubblet dess karakteristiskt höga syrahalt och friska smak.

P

Prestigechampagne Champagnehusens dyraste champagne, som inte sällan också anses som den bästa, tillverkad på viner från de bästa åren och odlingslägena.

Q

Quinnorna (Q? Kom igen!) Framstående quinnor i champagnebranschen är många. Mest känd är kanske Veuve Clicqot, eller gula änkan, som inte bara ägde champagnehuset, utan också kom på remuage-metoden

R

Remuage Processen när de färdigjästa champagneflaskorna placeras i träställ (pupitre) och under flera veckor skakas, vrids och lutas, så att de så småningom står uppochned, vilket får jästfällningen att samlas i flaskhalsen.

S

Sabrering Av franskans sabre, sabel. En spektakulär metod för att öppna champagneflaskor, där flaskhalsen slås av med en sabel.

T

Trycket Det normala trycket i en champagneflaska är ca  6 atmo-sfärer, vilket är tre gånger högre än i ett bildäck.

U

Ultra brut Champagne varierar från söta viner till helt torra. Sockerhalten anges på flaskan där den sötaste stilen kallas doux (mer än 50 g socker per liter) och den torraste kallas ultra brut (0–3 g per liter). Söthetsgraden regleras genom
att flaskan fylls upp med en blandning av socker och champagne, så kallad dosage, under slutproduktionen.

V

Vaska Bratfenomen sprunget ur champagnesprutarförbudet på krogen. Beställ två flaskor skumpa, drick upp en och be bartendern hälla ut den andra i vasken. Beteendet vidareutvecklades under begreppet ”traskning”, då gästen lämnar kvar en odrucken flaska bubbel och traskar ut från krogen.

W

Winston ”Champagne ska vara torr, kall och gratis”, tyckte  Winston Churhill, som var så glad i det franska bubblet att han döpte sin häst efter champagnehuset Pol Roger.

X

Sverige ligger på plats nr 10 över champagneimporterande länder. Totalt dricker vi cirka 2,5 miljoner pavor skumpa om året.

Y

Bokstaven Y är överrepresenterad i ortsnamnen i Champagne. Aÿ, Boisy, Chamery, Sacy, Vrigny … (förlåt, men y är en knepig bokstav).

Z

Zero dosage ”Inget tillsatt socker” – med andra ord snustorrt.

Å

Årgångschampagne De år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras årgångsbetecknad champagne, även kallad vintage eller millésimé.

Ä

Äta Går alldeles utmärkt att göra till champagne. Ju mildare smak på rätten, desto bättre matchning. Skaldjur, lena ostpajer eller sashimi på fin fisk är andra finfina kombinationer.

Ö

Öppna  En bra champagne är en kylskåpskall champagne, inte minst för att minska trycket i flaskan och minimera risken för att korken flyger ut och förblindar gästerna. Rekordet i flyglängd för en champagnekork är för övrigt 54 meter. Sikta lågt.

 

Taget från Kingmagazine.se

Unboxing : Dom Pérignon Vintage 2008 Luminous Collection – Glow in the dark

6 Billigare Alternativ Till Champagne

10 Dom Perignon Facts You Didn’t Know
https://youtu.be/0WU9C62DbUg

Why Real Champagne Is So Expensive | So Expensive

Sommelier Tries 12 Sparkling Wines ($17 to $550) | World Of Wine | Bon Appétit

Dom Pérignon Vintage 2010 & Bollinger Champagne Special Cuvée Brut 007 Limited Edition Unboxing

Sommelier Tastes the Same Champagne at Different Ages (1973-2023) | World of Wine | Bon Appétit

** SJÄLVKLART så smakar Champagne olika från år till år även om de är av samma ”märke”!

När folk säger att de tycker om XXX(vilket namn du vill) Champagne utan att säga något om varför de tycker om just den eller vilka årgångar de har testat osv så är det för mig som om någon säger ”Jag älskar Porsche 911”, utan att säga vilken generation, vilken årsmodell, varför..

MEN! Att säga att man tycker om Champagne som en start av en konversation, det är absolut inget fel med det, det säger jag när jag får frågan om jag dricker champagne, det är som att säga att man tycker om bilar för att visa vart man står, sen är det upp till den andra personen att ställa frågor om de vill visa att de delar samma intresse och vill veta mer om din smak, eller bara testa dig.

Mitt svar är beroende på vem jag pratar med, pratar jag med någon som tycker att de kan mycket för att de en gång har blivit bjuden på Moet så kan jag nöja mig med att säga att jag rent allmänt tycker om Bollinger.
Tallar jag med någon som är lite mer insatt så kan jag säga att t.e.x 2008 var en väldigt bra årgång.

Talar jag med någon som verkligen är insatt så kan jag absolut skryta om att jag har druckit Dom Perignon ifrån 9 av de 10 bästa åren de senaste 100 åren.

Det är faktiskt så passande att då jag började intressera mig av Champagne, så har vi haft 6 av de bästa topp 10 åren.

1990 – Nyår år 2000, helt perfekt flaska.

(1993 är inte med på den listan men fortfarande absolut nämnvärd)

1995 – Det har blivit en del sådana

1996 – Den absoluta favoriten, och nej det är inte för att det året råkar ha de bästa bilarna, musiken, skorna osv osv, säkert kvinnorna också.
1996 årgång av Dom Perignon är kanske till och med DEN bästa årgången någonsin!?

Jag skulle så gärna vilja dricka en 96a igen, gärna samtidigt som en 93a för att se om jag minns rätt.
Men, jag tycker/tror att de är för gamla för min smak nu.

2002 – Bra, men inte i närheten så bra som 1996.
Mycket smak, speciellt den biten ”rostade mackor” som jag gillar så.

2004 – Ja okej… Här blev det väldans bra igen, fyllig, och då menar jag inte bara mycket smak.

2008 – Perfektion… Jag har skrivit och talat om denna årgången så många gånger..
En riktigt dålig sommar med en massa regn, ”alla” räknade med att kasta all skörd från hela sommaren…
Och i slutet så blev det bara riktigt bra!

Så som jag tror att det kommer bli med 2023 årgången också, men det vet vi först om 10 år

Så poängen jag skulle komma fram till var att SJÄLVKLART så kan inte Champagne smaka detsamma år efter år bara för att det är ett visst namn på flaskan, det är olika väder, druvorna växer olika bra, olika stora, olika snabbt osv osv.

En gammal 73a 2.7 RS är en STOR skillnad från en 997 GT3 RS 4.0.

Vilken som är snabbast är ju super tydligt att det är stor skillnad mellan dem i prestanda.
Vilken är roligast? Ja det är kanske en smaksak?

Är de likadana? Aaaabsolut INTE!

Guide : Allt om Champagne

NU ska jag starta videon =)

** Jag är faktiskt osäker på om jag har druckit något från 1982… det slog mig nyss…

** Det var faktiskt en ovanligt tråkig video från honom, trots ett så viktigt och intressant ämne..

** Ja 20+ år gamla flaskor är totalt ointressant för mig att köpa och dricka.

(Visited 1 456 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x