6 Billigare Alternativ Till Champagne

Detta inlägget borde jag ha skrivit för flera år sedan långt innan denna enorma Prosecco / Cava hype som folk tror är lyxigare än Champagne.

Jag ska försöka hålla mig kortfattat, Champagne är mousserat vin tillverkat och lagrat i vindistriktet Champagne i norra Frankrike, ja området heter Champagne, huvudorterna för produktion är Reims och Épernay.

Men så är det, om det ska få heta Champagne så ska det komma FRÅN Champagne.
Allt annat liknande är Mousserade Viner OCKSÅ, men de kommer ifrån andra ställen.

Se det som att en bil kan vara tillverkad i Italien, och en bil kan vara tillverkat i Polen, det är båda bilar…

Det har rätt länge funnits en inofficiell regel att om flaskan är billigare än 500 kr så är det ingen riktig Champagne, jag TROR att det är så fortfarande.
Och min 39åriga erfarenhet är att de flesta INTE tycker om riktig champagne, utan de föredrar sötade mousserade viner, därför är dessa billigare alternativ också så mycket mer populära än de dyrare Champagne.

Nu ska jag inte säga att dessa andra sorters mousserade viner inte är goda, absolut inte, som jag försökte få fram ovan så är de oftast GODARE för allmänheten, riktigt champagne, speciellt Brut (torra) krävs en hel del ”inlärning” för att man ska tycka om dem.

Så självklart är de med tillsatta sötningsmedel godare än de som är endast naturligt sötade, om de ens är söta i smaken, jag föredrar absolut de torra och sura som får det att vattnas i munnen och tungan att kittlas =)

Så där är flera anledningar till att dessa Champagne-alternativ är mycket mer populära idag än Champagne-Champagne.

Here goes

Prosecco

Sparkling-Wine-Gear-Patrol-Federa

Just det, först och främst, Prosecco och Cava är inga MÄRKEN, det tror många, så är det inte.

Prosecco är Italiens version av Champagne, och det är det mest kända alternativet till Champagne.
Prosecco tillhör ”Spumate” som är en kategori av Italienska viner, så ”Spumate” är mousserande / ”bubblande”.

Och vi skulle väl kunna säga att detta är det närmsta du kommer till Champagne.

Prosecco produceras i norra Italien på Glera vindruvor, dessa Glera vindruvor ger en mer fruktig och blommig doft/smak än champagne, så åter igen, något som är mer allmänt omtyckt.

Och åter igen, dessa är mycket sötare än Champagne, för mig så är de nästan sötare än läsk.

 

Cava

Sparkling-Wine-Gear-Patrol-Cava

Cava är absolut det näst mest populära alternativet till Champagne efter Prosecco.

Så som Prosecco är Italiens version av Champagne så är Cava Spaniens version av Champagne.

Här använder man främst Macabeu druvan, och sen blandar man in en del Xarel-lo och Paralleda druvor.
Tillsammans så ger denna trio dig ett mousserat vin som är mindre sött än Prosecco, och till och med lite syrligt.

Cava får nästan samma behandling som Champagne där det lagras en andra gång i flaskan, Prosecco lagras i en tank…

Champagne har ofta en smak av gula äpplen, Cava har ofta en smak/lukt av päron istället.

Espumante

Sparkling-Wine-Gear-Patrol-Aphros

Jag försöker att inte låta högfärdig här, men jag kan förstå den allmänna populariteten av Prosecco och Cava.. De resterande här, not so much..

Espumante kommer från Portugal och Argentina, överallt från Portugal och Argentina, så det är inte alls så regionsbaserat vissa andra länder i Europa har det.
Men den bästa varianten av Espumante kommer från Bairrada regionen.
Här har vi kyliga höstar och väldigt varma somrar, vilket skapar några av de bästa vindruvorna i landet.
Arinto druvan är den mest vanliga i Espumante.

 

Crémant

Sparkling-Wine-Gear-Patrol-Koenig

Jag vill faktiskt tycka att denna listan är i rangordning av popularitet, och ändå så här långt ner så har vi franska mousserande viner.
Men det har blivit så att de nämnvärda tillverkas i Champagne, och resten är… resten..
Crémants är mousserade vinter producerade utanför Champagne-regionen.
Där är över 20 regioner som tillverkar Crémants, Alsace, Bourgogne, Limoux, Jura osv, de bästa kommer från Bourgogne (Burgundy/Bordeaux).

Dessa mousserade viner kan absolut smaka som Champagne, (det säger jag främst för att ALLA Champagner ifrån Champagne regionen är inte goda…)
Men ändå (eller på grund av det) så är de inte mer populära.

Pétillant Naturel

Sparkling-Wine-Gear-Patrol-Stoka
Namnet rakt översatt blir ”naturligt bubblande”.
Dessa mousserande viner som också kallas för ”Pet Nats” tillverkas på ett litet annorlunda sätt.
Jäsningsprocessen avbryts innan jästen har sugit åt sig allt socker från vindruvorna, sen tappas det på flaska, så den lilla naturliga kolsyra skapas i jäsningen som fortsätter i flaskan.
Resultatet av det blir ett mycket mildare bubblande vin.

Många som inte tycker om Champagne klagar på bubblorna, att det sticker i näsan osv, här har du inte det.
Jag skulle kunna likna detta bubblandet som Loka Bubbelvatten, om ens det.
Mindre och snällare bubblor helt enkelt.

Lambrusco

Sparkling-Wine-Gear-Patrol-Lambrusco

Förr så var Lambruscos överdrivet sötade och inte fina alls.
Idag så är det mycket bättre, idag så kan du hitta torra mousserade Lambrusco viner.
Jag tycker att Lambruscos borde vara mer populära än vad de är, ja OM man är insatt så har de ett dåligt rykte från förr i tiden, men så är det inte idag.

De har även den där gyllene färgen som Champagne har.
Detta är nice till fet mat.

Men som sagt, inte det minsta populärt..
Jag har ALDRIG hört någon säga eller skriva att de dricker Lambruscos.

Men att säga att man dricker Prosecco eller Cava är ju sååå fancy..

 

Så där har ni 6 alternativ att dricka om ni tycker om mousserande viner men tycker att Champagne är för dyrt eller inte tillräckligt gott.

 

En Cava som jag själv tycker om och har fått mycket beröm när jag har bjudit folk på det är en Cava som heter Delapierre.

Dz.Vīns Delapierre Cl.Seco B.Verde 11.5% 0.75 L - Alkoshop Valka
Jag köpte ett par sådana flaskor för många år sedan när jag kände att jag inte ville slösa mina fina Champagneflaskor vid tolvslaget till fulla människor som bara ska skåla men inte dricker (nej jag sa inte kasta pärlor åt svin).

Så då köpte jag dessa för att de var billiga och för att det stod Pierre på dem.
Men den är faktiskt väldigt god och väldigt omtyckt.

Denna Cava framställs på det traditionella sättet där bubblorna kommer från en andra jäsning på butelj, en metod som är tidskrävande och dyr, därför brukar viner framställda på det sättet vara relativt dyra, Delapierre är ett sådant mousserande vin men som ändå inte är dyrt alls.

N.V. Delapierre Cava Etiqueta Negra Semi-Seco | Vivino

Den har jag tipsat folk om i många år och där är nog ingen som har klagat på den.

 

Här är fler inlägg från andra om ämnet

 

https://www.expressen.se/allt-om-vin/vintester/6-prisvarda-mousserande-viner-fran-bestallningssortimentet/

https://www.systembolaget.se/vin/mousserande-vin/

https://www.expressen.se/allt-om-vin/vintester/10-mousserande-fynd-bubbel-fran-budget-till-lyx/

https://vinbetyget.se/mousserande-viner

 

Och här är mitt inlägg om Champagne

Guide : Allt om Champagne

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.