13 sjuka fakta om världens största kokainkung Pablo Escobar

Taget från Lajkat.se

 

Han blev världens sjunde rikaste man på att smuggla kokain från Colombia till USA. Här är berättelsen om knarkkungen Pablo Escobar och hans enorma rikedom.

Den här listan kan innehålla en del spoilers för dig som följer Netflix-serien ”Narcos” som handlar om Escobars liv.

1. Escobar tjänade 420 miljoner dollar – i veckan

År 1989 stod Escobar för 80 % av världens kokainhandel. Hans knarkkartell drog in 420 miljoner dollar i veckan. Han hade så mycket pengar att han var tvungen att gräva ner stora delar av sin förmögenhet eftersom han inte kunde förvara den någonstans.

1

2. Köpte gummisnoddar för 25 000 kronor i månaden

Escobar hade så mycket pengar att han behövde köpa gummisnoddar för 25 000 kronor i månaden för att kunna bunta ihop alla sina sedlar, enligt Business Insider.

För att få en inblick i hur satans många gummisnoddar det är så säljs det paket med 100 gummisnoddar för 20 kronor på Claes Ohlson just nu. För 25 000 kronor får man 1 250 paket gummisnoddar. Det är 125 000 gummisnoddar i månaden. Det är en del sedelbuntar.

2

3. Hur han startade sin karriär

Han blev en av världens mäktigaste män och historiens rikaste knarkkung. Men han började sin karriär redan som tonåring med att stjäla gravstenar, sandpappra bort namnen på dem och sålde vidare. Han stal även bilar, skruvade isär dem och sålde delarna.

Han brukade säga till sina vänner att han skulle bli miljonär när han var 22 år gammal. Som 21-åring gick han in i knarkbranschen. Fem år senare mördade han den lokala knarkkungen Fabio Restrepo och tog över hans organisation.

3

4. Han räknade med att förlora 2,1 miljarder dollar – varje år

Pablo tjänade såna enorma mängder pengar att han budgeterade med att 10 % skulle försvinna varje år. Med försvinna antog han att råttor, fukt och mögel skulle äta upp en stor del av sedlarna han förvarade på olika platser.

10 % av hans årliga inkomst är enligt affärstidningen Business Insider 2,1 miljarder dollar. Som han alltså räknade med skulle försvinna varje år.

4

5. Escobar har förmodligen stått för världshistoriens största muta

I ett försök att få Colombias regering att inte sluta ett utlämningsavtal med USA försökte Escobar muta regeringen med 10 miljarder dollar. Regeringen godtog inte hans erbjudande vilket skulle få ödesdigra konsekvenser.

5

6. Escobars bostad Haciena Napoles

Escobars son Juan Pablo Escobar, som idag har bytt namn till Sebastian Marroquin, har berättat att hans pappa en gång eldade upp 2 miljoner dollar för att göra en eld och värma sin familj när de på var rymmen.

5a

7. 15 ton kokain till USA varje dag

På toppen av sin karriär smugglade Escobar in 15 ton kokain till USA – varje dag. Han använde både flygplan och ubåtar för att få in kokainet i landet.

6

8. Världens sjunde rikaste

År 1989 listade Forbes honom som världens sjunde rikaste man med en förmögenhet på 25 miljarder dollar. På Hacienda Napoles hade han en egen gokart-bana, tiotals bilar och flygplan samt en egen djurpark med  bland annat flodhästar, giraffer och elefanter.

6a

9. ”Plata o Plomo?”

Escobars motto var ”Plata o plomo”, vilket betyder ”silver eller bly”. Det var ett uttryck som lämnade folk med två val – antingen tog man emot en muta, eller så blev man ihjälskjuten.

7

10. Sågs som Robin Hood bland de fattiga

Escobars mål var att bli Colombias president. Bland de fattiga i västra Colombia sågs han som en Robin Hood-figur som tog från de rika och gav till de fattiga. Han spenderade miljontals kronor på att bygga parker, skolor, fotbollsarenor, sjukhus och kyrkor. Han gav även bort stora mängder kontanter till fattiga människor.

8

11. Hans värsta dåd

År 1990 störtade Escobar ett flygplan där 110 oskyldiga människor dog. Målet med attacken var att döda presidentkandidaten Cesar Gaviria. Men Gaviria gick aldrig ombord på flygplanet. Det räknas fortfarande som ett av de värsta bombdåden i Sydamerika. Det fick även folk att ändra uppfattning om Escobar. Han hade blivit så maktgalen att han var villig att skicka 110 oskyldiga i döden för att mörda en presidentkandidat.

9

12. Mördade över 4 000 människor

Genom åren var Escobar ansvarig för att ha dödat 1 000 poliser, över 200 domare, tiotals journalister, en presidentkandidat, en justitieminister och en statsåklagare. Därutöver förlorade tusentals civila sina liv när de kom i Escobars kartells väg. Den colombianska polisen menar att han dödade minst 4 000 människor.

10

13. Den 2 december år 1993 mördades Pablo Escobar

Efter åratal av försök av både den colombianska polisen och USA så lyckades de till slut spåra upp Pablo Escobar. Det var en specialstyrka tränad av den amerikanska armén som lyckades med uppgiften hundratals poliser hade misslyckats med genom åren. Gruppen kallade sig Los Pepes (Perseguidos Por Pablo Escobar). De fick dessutom hjälp av Cali-kartellen som var Escobars ärkefiende om kokainhandeln.

En av anledningarna till att Escobar lyckades hålla sig borta så länge var att han mutade allt och alla som kom i hans väg. Även poliser, åklagare och domare.

Men år 1993 hittade specialstyrkan hans gömställe och sköt ihjäl honom med flera skott. Även om flera personer, däribland hans egen son, hävdar att Escobar tog sitt eget liv när han insåg att poliserna skulle storma gömstället.

13

(Visited 555 times, 7 visits today)

Ett svar på ”13 sjuka fakta om världens största kokainkung Pablo Escobar”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.