Vård del 8.Sitter på McDonalds i mina nya, snygga, ljusa jeans.

Och lyckas få en stor klick ketchup, Mitt i grenen…

Och jag är väldigt mån om mina kläder,skor.. ja allt. Som ni säkert redan märkt.

Och varje gång jag får en fläck så får jag en liten panik och undrar om det någonsin kommer gå bort.

Har tråkiga minnen om fläckar som inte gått bort.

Cashmere tröja med en lite liten fläck mitt på bröstet ( ja precis som i Seinfeld avsnittet)

Ett annat par mycket snygga och ljusa jeans, Med gräsfläckar i hela häcken.
Efter det så sitter jag aldrig på marken,gräs osv.

Och en vit jacka som alltid får lämnas till kemtvätt efter ja haft den, Inte ens haft den på mej, utan bara haft den med mej.

Aja, Jag har fler såna skräckhistorier men det är inte det inlägget ska handla om.

Jag tänkte helt enkelt ge er några tips om hur man tar bort fläckar.

SVETT
Det enklaste sättet att få bort svett- och deodorantfläckar är att gnugga dem ordentligt med vanlig tvål och vatten. Se till att skölja noga och tvätta sedan plagget som vanligt i maskin. Om inte det hjälper kan du röra ihop lika delar citronsyrapulver och handdiskmedel, applicera det på fläckarna och låta det ligga i några timmar. Därefter gnuggar du fläckarna och sköljer med omsorg, följt av normal tvätt. Var försiktig med färgade plagg som kan blekas av denna behandling.
Ang svett vet jag inte, Men med deo så måste det nog tas bort direkt.
Jag är sån som använder överdriver mycket deo och aldrig torkar mej innan jag sätter på kläderna , Vilket har förstört många T-Shirts i armvecken, Det behöver inte bli missfärgat men det blir hårt där. Inte nice.

BLOD
Om du lyckas få blod på dina aktade plagg gör du bäst i att genast blötlägga i kallt vatten med flytande tvättmedel. Byt gärna vatten emellanåt om plaggen är rejält nedblodad (vilket vi hoppas att de inte är). Tvätta därefter som vanligt med ett tvättmedel utan blekmedel. Alternativt blötlägger du plagget i kallt vatten med lite salt i, och tvättar det därefter vid högsta angivna temperatur.

GRÄS
Förbehandla gräsfläcken genom att gnugga med flytande tvättmedel eller tvål med vatten. Om det inte fungerar kan du badda med lite t-sprit, som du sedan sköljer ur med tvål. Upprepa flera gånger om det behövs. Om du är osäker på om ditt älskade plagg tål behandlingen kan du med fördel testa på exempelvis en innersöm. Därefter tvättar du fördelaktigt med ett tvättmedel som innehåller blekmedel.

RÖTT VIN
Förhindra fläcken från att sätta sig genom att hälla på salt eller vichyvatten. Därefter förbehandlar du med flytande tvättmedel eller handdiskmedel. Avsluta med maskintvätt, helst med ett tvättmedel som innehåller blekmedel.

Blåbärsfläckar
Fläckar från blåbär tas bort enklast genom att låta plagget ligga i filmjölk en stund. Tvätta därefter som vanligt.

Stearin.
Lyckas du få ett tuggummi eller stearin att fastna på din outfit lägger du helt sonika in plagget i en påse i frysen under en timme. Sedan är det bara att bryta bort gummit.

Stinky?
Har du nått som luktar illa på kläderna som du inte får bort så är det ättika som gäller.

Bläck eller tusch
Fukta fläcken med T-sprit och spola. Upprepa behandlingen så länge det kommer färg. Gnugga med tvål och vatten.

Bärfläckar
Doppa fläcken i kokhett vatten. Om fläcken inte släpper kan man badda på lite glycerin som får sitta kvar i några minuter. Skölj och tvätta som vanligt

Choklad
Skrapa bort så mycket som möjligt av chokladen. Doppa ev. i varmvatten om chokladen sitter fast hårt. Tvätta plagget så varmt som det tål i tvättmaskin. Använd ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer (läs på förpackningen)

Fett
Tvätta som vanligt i så varmt vatten som plagget tål. Om fläcken inte försvinner kan man prova fettlösande medel som Yes eller lacknafta. Tvätta sedan igen.

Frukt
Så fort du fått en fruktfläck på dig ska du skölja plagget i kallt vatten. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer. Har fläcken redan torkat, kan den lösas upp med lika delar glycerin och varmt vatten, innan plagget tvättas i maskin.

Gräs
Barnens favorit – gräsfläckar, tvättas på så hög temperatur som plagget tillåter i maskin. Om fläcken inte försvinner kan man testa att badda med lite T-sprit och gnugga med tvål och vatten. Maskintvätta igen.

Kaffe och te
Snabba ryck, blötlägg plagget direkt i kallt vatten. Hinner fläcken torka, doppa i kokande vatten (om tyget tillåter). Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel

Ketchup, tomat och tomatsås
Blanda lika delar varmt vatten och glycerin. Låt plagget ligga i blöt i en timme. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller enzymer och blekmedel.

Klister
Använd Aceton utan olja och badda försiktigt på fläcken. Kolla först viket material tyget är gjort av. Tvätta sedan som vanligt.

Läppstift
Behandla läppstift fläckar för hand med flytande tvättmedel. Tvätta som vanligt.

Mascara
Behandla läppstift fläckar för hand med flytande tvättmedel. Tvätta som vanligt.

Mjölk- och gräddfläckar
Fläckar från grädde och mjölk tas bort genom att man blötlägger plagget i boraxlösning innan man tvättar det. Om plagget är i ylle, bör man badda på lösningen med en svamp istället för att blötlägga. Tvätta som vanligt.

Nagellack
Bearbeta fläcken från tygets baksida med oljefri aceton. Var noga med att kolla upp vilket material tyget är gjort av innan (ej acetat eller triacetat). Tvätta som vanligt.

Olja
Lös upp fläcken med lacknafta. Gnugga med tvål och tvätta sedan i så hög temperatur som möjligt.

Rödvin – partydödaren No1
Fukta fläcken med vitt vin och det finns till hands. Strö annars salt eller potatismjöl på fläcken. Gnid med en citronhalva eller behandla med T-sprit. Skölj och tvätta som vanligt (gärna med blekmedel om tyget klarar det).

Skokräm
Gnid genast in flytande tvättmedel i fläcken och tvätta som vanligt.

Över lag så är nått som heter galltvål väldigt effektivt.

Tipsen tagna ifrån Hobbyman.se och King.se

Vill ni ha tips om hur man tar bort fläckar från annat än kläder så finns det här på en sida med väldigt missledande namn, Dopguiden.seoch på hållarent.se

Gäller det rengörning av skor så har ni en massa inlägg om det om ni klickar här på ”vård”

Dagens Notiser.

* Varför blir man alltid lika förvånat besviken varje gång man inte vinner på trisslotter?

* Varför blir man lika irriterad varje gång pommes´n inte är goda på McDonalds? Dvs 99% av gångerna.

* Varför spiller man på sätt som man aldrig skulle göra annars när man har vita/ljusa kläder på sej?