Dagens Tips : CinemaStix – För Filmnördar

jag är osäker på om jag har delat videos från CinemaStix tidigare, för att det är sådana klipp som bara intresserar riktiga filmnördar som jag.

Som ni säkert har lagt märke till så när jag skriver mina filmrecensioner, både de korta och långa, så skriver jag oftast om hur jag upplever filmen, hur kvaliten på bild och ljud var osv osv, istället för att skriva om filmens handling/story, och det är just för att jag är verkligen en filmnörd, på det positiva sättet..

Ja det finns olika kategorier av filmnördar.

https://www.moviezine.se/nyheter/vad-ar-en-filmnord-nufortiden

Den vanliga tolkningen av en filmnörd är någon som citerar kända repliker och som ofta går på bio… jag undviker helst att gå på bio..

Nu skulle inte detta inlägg handla om mig men jag kan ju faktiskt passa på att förklara/berätta att jag gick ju på filmskola i 7 år, något som jag har saknat många gånger sedan skoltiden.

Och från 6e klass och fram tills idag så har jag ju gjort videoklipp i någon form, i 30 år..
Och det slår mig nu som först att det är kanske just det folk märker av när jag ofta får beröm för att vara så ”icke stel” framför kameran.

Men den filmskola jag gick ett par timmar varje dag efter vanlig skola från 6e klass tills studenten handlade inte ALLS om att vara framför kameran, verkligen verkligen inte, utan tvärtom, och INGET av det har jag ”nytta” av idag när jag gör mina extremt simpla unboxingvideos.

Så för att förklara filmskolan jag gick så var det att vi verkligen dissekerade en film under en skoltermin, så under en hel skoltermin, ett par timmar efter skolan (minns inte hur många dagar i veckan) så gick vi igenom och pratade om EN film..

Allt från initialerna på de olika karaktärerna till ljussättning, soundtrack osv osv osv, (ÅH vad jag saknar det!)
Och nu trots att det var 20 år sedan jag ”lärde” mig allt detta så sitter det ju kvar, och jag blir ofta förvånad över hur andra INTE alls lägger märke till så tydliga saker som jag lägger märke till…

Som ett jätteenkelt och tydligt exempel som många missar är att många filmkaraktärer förr hade initialerna J.C.

Det blev för ”oss” så uppenbart att Hollywood sen bytte till J.B

Nu VILL jag skriva det solklara svaret om detta, men ni får jättegärna säga er egna tolkning av detta och om ni har lagt märke till det eller inte.

Men så ja, när jag ser på en film så är det sällan ”storyn” jag ser på, jag ser på filmen, oh vad detta blev svårt att förklara..

Och där finns det enligt mig inget självklart recept på vad som gör en film bra för en filmnörd.

Vi har t.e.x Guy Ritchie som kan göra en väldigt bra film även om den inte är snygg.
Och vi har Coen bröderna som kan göra en dålig film bra, just för att den är snygg/fin att titta på..

Och vi har exempel där filmen är dålig på alla sätt, men ljudet är bra och i bästa fall även soundtracket, som den där nya NetFlix filmen jag skrev om senast, They Cloned Tyrone.

Och många gånger så handlar det om hur du ”väljer” att se filmen, och just detta är ett perfekt exempel på det klassiska uttrycket att ”Skönheten sitter i åskådarens ögon”, eller som jag brukar säga ”Hur du väljer att tolka det jag skriver säger mer om dig än om mig”.

En fin film som jag ofta kan sätta på just för att den är snygg och har ett väldigt bra soundtrack är ”The Man from U.N.C.L.E.”.

Den filmen är så fin att där är vissa scener jag hoppar fram till direkt, och kan se flera gånger om.

Ännu ett perfekt exempel på varför jag sätter Guy Richie högst bland de directors som jag gärna ser en film utav.

Filmen i sig ger jag 7/10, men kläderna, musiken, scenerna, soundtracket (inte musiken), allt annat är 10/10!

Så olika kan man se en film med ”olika ögon”.

Och en rolig notis om den filmen som jag har sett många gånger är att jag fick lära mig att den var FÖR bra för att ha på som ”bakgrundsfilm” under en dejt.

 

Denna listan över ”snygga filmer” var rätt bra

32 Most Visually Stunning Movies with the Best Cinematography

Och en film som jag har tipsat om i vad jag trodde var 20 år är ”Tropa De Elite” / Elite Squad.

Den är simpelt filmad, dålig bild, dåligt ljud, inte särskilt bra skådespelare (då, de blev bättre, en av dem blev väldigt bra), men storyn och framförallt utvecklingen av storyn är riktigt bra!
Så bra att jag ofta säger att det är en av mina favoritfilmer.

Så nu till hela poängen med inlägget, därför borde jag inte börja mina inlägg med att skriva rubriken hehe

CinemaStix själva är också dålig med sina rubriker/titlar

Som denna videon som handlar om Ocean´s Eleven heter

when the director prioritizes character over plot

Och är ett perfekt exempel på sånt vi lärde oss i filmskolan, ett perfekt exempel på varför Ocean´s Eleven är en väldigt bra film värd att se om flera gånger

Där finns flera ännu bättre youtubekanaler för filmnördar, men denna killen håller det kort och enkelt, det är sällan hans videos är över 10 minuter långa, så därför delar jag nu hans video här i bloggen där jag undviker långa klipp… skriver jag i ett inlägg som har tagit mig lång tid att skriva… skriva ett intro som i sig inte behövdes för att lägga upp videon =)

När det kommer till Ocean´s filmerna så i mitt senaste inlägg där jag rekommenderade dem igen så la jag upp en massa såna videos där de går igenom filmen, och då menar jag inte bara storyn

Senaste Tidens TV-Tittande : Ocean’s Filmerna (3/5)

Jag kan lägga fler timmar på att se videos på youtube där folk pratar om en film än hur lång själva filmen är.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x