Dagens Dokumentär : Taikon

På impuls så åkte jag och min pappa för att se en förhandsvisning av denna dokumentär idag.
SE TRAILERN HÄR

En för mig MYCKET rörande och personlig dokumentär då det rör sig både om en släkting och mitt ursprung.
En dokumentär som gav alla historien om mina farföräldrars liv och min pappas uppväxt en bild.
Jag har hört dessa historier många gånger, Och även om denna dokumentären inte visade så mycket mer än dom få bilder jag har sett själv, Så gav denna dokumentären mig en bild om ANDRA sidan utav samma kamp..

EN dokumentär som jag vill rekommendera till alla, Men som jag är väldigt rädd att allt för få kommer att se, Trots att den tydligen ska visas på ”alla biografer i Sverige”.
För detta ämne är MINST lika aktuellt idag som då… Då som för 500 år sedan..

Efter filmen så var det samtal med 3 väldigt intressanta personer..

 

I samtalet deltager…
Gellert Tamas, prisbelönad regissör, författare och journalist. En av regissörerna till TAIKON, författare till boken ”Lasermannen”, medregissör till filmen ”Fången – Dawit Isaak och tystnaden”, journalist på Kalla Fakta, m m.
Monica Caldaras, växte upp i samma läger som Katarina Taikon och blev i ung ålder en aktivist med bl a Katarina som förebild. Än idag är Monica Caldaras en av Sveriges främsta aktivister för romernas rätt i samhället.
Domino Kai, politisk sekreterare i Europaparlamenetet och ordförande i Sveriges Internationella Roma Filmfestival (SIRF).
Moderator: Erika Oldberg – See more at: http://www.panora.se/events/taikon-forhandsvisning-samtal-konsert#sthash.

Men då efter 90 minuters speltid så hade jag redan tagit 2 eller 3 ”bensträckare”.. Och trots att jag verkligen ville stanna kvar och lyssna på dem så var det bara dags att åka hem och lägga vila.

 

 

TAIKON
Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer.

De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen.

Katarina Taikon föddes i ett tält. Och kom att förändra Sverige. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare är en berättelse om framväxten av det moderna Sverige, och den grupp som lämnades utanför – romerna.

Hon har kallats för Sveriges Martin Luther King.

”Jag vet inte hur folk ska reagera på boken, jag vet bara att det som sker nu är början på en lång kamp.”

Med de orden klev Katarina Taikon in i den svenska offentligheten. Året var 1963 och hennes debutbok ”Zigenerska” hade precis kommit ut. Från den stunden inledde hon en livslång kamp för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige. Tillsammans med aktivister och kulturpersonligheter arbetade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och för deras rätt till skolgång.

Katarina Taikons krav på lika rättigheter för romer vann stor framgång, men hon mötte också motstånd bland både högt uppsatta politiker och ”vanliga människor” i 1960-talets Folkhemssverige.

På 1970-talet började hon skriva den självbiografiska barnboksserien ”Katitzi”. Böckerna blev en enorm succé och var tidvis de mest lästa vid sidan av Astrid Lindgrens böcker. En hel generation i Sverige har vuxit upp med Katitzi.

Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

Filmen är lika angelägen som berörande. Den är baserad på Lawen Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon, ”Den dag jag blir fri” (2012) och regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi.

https://sv-se.facebook.com/katarinataikonfilmen

– See more at: http://www.panora.se/events/taikon-forhandsvisning-samtal-konsert#sthash.FUNrTg96.dpuf

(Visited 34 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x