Så går du tillväga vid karriärbyte

 

Enligt en undersökning som utförts av YouGov på uppdrag av Folkuniversitetet vill 37 procent av de svarande och tillika yrkesverksamma i åldern 40–55 år byta arbetsgivare. 31 procent uppger att de vill byta yrkesroll inom de närmsta åren. Trots detta är det endast tio procent av de yrkesverksamma som gör slag i saken och söker en ny tjänst. Mona Lanneskog är marknadschef på Folkuniversitetet i Stockholm och uppger i ett pressmeddelande att hon förvisso förstår att steget till att byta jobb är långt men att hon tillsammans med sin arbetsgivare vill ge de som vill vidare de rätta verktygen.
Lanneskog menar att man inte behöver sadla om med en helt ny utbildning eller utöka sina arbetsuppgifter för komma in på nytt spår. Ibland är det uppnåeligt exempelvis genom en utbildning på deltid. Bland de vanligaste anledningarna till att man underlåter att söka nytt jobb är att man inte vet vad man vill göra, åtföljt av att man inte hittat något lämpligt jobb att söka. Vi skriver under både på att det är fullt möjligt att sadla om senare i karriären och på att det kan vara läskigt att kasta sig ut i det okända. I den här artikeln tipsar vi om hur du går tillväga vid karriärbyte.

Research och strategi

Det är aldrig för sent att byta jobb och riktning i din karriär så länge du har ett öppet sinne och är villig att jobba hårt för att nå dina mål. Ett första steg är att göra gedigen research. Hur ser karriärbana, löneutveckling och arbetsvillkor ut för en it-tekniker, en frisör eller advokat på den marknad du avser verka i (stora skillnader kan råda mellan storstäder och småstäder i detta avseende)? Hitta relevant information om yrket du är sugen på hos fackförbund, i dagspress och/eller genom att hitta en mentor i din närhet som redan jobbar med det du drömmer om och som kan komma med råd. Steg två är att utarbeta en strategi och en tidslinje för bytet. Du kan exempelvis bestämma dig för att plöja relevanta platsannonser dagligen eller ha som mål att gå på x antal intervjuer under en tre- eller sexmånadersperiod. Karriärbytet behöver inte nödvändigtvis ske inom ramen för ett konventionellt område – alla vägar är välkomna. Team PokerStars-medlemmen Andre Akkari gick exempelvis från medarbetare på ett mjukvaruföretag till att bli en av världens bästa online spelare av poker genom att läsa på, jobba hårt och vara öppen för nya vägar. Ett annat exempel är författaren Camilla Läckberg som är ekonom i grunden men som genom sin passion för skrivandet nått internationell succé med sina deckare.

Konkretisera mera

När du väl gjort grundläggande research är det en god idé att ta ett fast grepp om din framtida karriär och ta dig en funderare över var din kompetens och dina unika egenskaper kan komma att behövas? Räcker din befintliga kompetens eller måste du utbilda dig på nytt? Kanske kan du komplettera med en kortare kurs, nya språkkunskaper eller till och med studier på egen hand för att kunna bryta dig in på din nya karriärbana. Några värdefulla resurser i det här avseendet är studievägledare som är verksamma inom det aktuella yrkes- eller utbildningsområdet. Dessutom har organ som Nyföretagarcentrum och Skatteverket kostnadsfria rådgivningar och Almi kan förse dig med mentor och ekonomiska resurser. Avslutningsvis har Folkuniversitetet ett brett urval av olika kurser som äger rum kvällstid som du skulle kunna ta del av för att bredda dig vidare.

Vässa ditt CV

 

När du väl gått igenom ovanstående steg är det dags att skrida till verket och faktiskt söka drömjobbet. Troligen har du varit på samma jobb i flera år vilket innebär att ditt CV är föråldrat och kan behöva förfinas. Satsa därför på att vässa både innehåll, formalia och grafiska aspekter i ditt CV och be gärna en duktig vän eller pålitlig kollega komma med synpunkter om förbättringar. Försök belysa kunskaper som du har och som du förvärvat i din nuvarande bransch och betona hur dessa kan komma väl till pass inom din nya bransch. Även om du går från ett jobb till något helt annat är egenskaper som ledarskap, kommunikationsförmåga och samarbetsvillighet uppskattade oavsett industri. Se därutöver gärna över dina sociala medier och se till att din blivande chef ser det du vill att han eller hon ser och satsa lite extra på en proffsig och uppdaterad Linkedin-profil.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x