Vad kan du tänka dig att låna pengar till?

Ett litet lån och så kan du resa, köpa bostad, fixa tänderna och göra något annat som just nu inte är möjligt med din ekonomi. Men kan du tänka dig att låna pengar till vad som helst eller finns det saker som du aldrig skulle betala med lånade pengar?

Det är ganska spännande att se lite närmre på vad vi lånar pengar till för det säger en hel del om vad som är viktigt för oss. För en person är det självklart att ta ett lån för att få råd med en motorcykel medan en annan person tänker åka buss resten av sitt liv för att ett lån till körkort inte verkar vettigt.

Har du funderat på vad du kan tänka dig att låna pengar till och varför?

Enklare än någonsin att låna pengar

Idag är det verkligen inte komplicerat att få snabba pengar med smarta lån. Du känner till de älskade och hatade snabblånen som finns tillgängliga via olika kreditgivare. Faktum är att svenskarna har näst mest skulder i Europa. Det är bara våra grannar danskarna som toppar oss när det gäller skulder per capita.

Vi är alltså inte främmande för att finansiera saker vi känner att vi vill ha och behöver med lån. Fast det är inte snabblånen som får oss att toppa lånligan. De flesta har bostadslån. Det kan hänga ihop en hel del med senare års låga ränta. Det har ju påverkat hur folk har sett på att köpa bostäder med lån.

Men låt oss blicka lite utanför det där med bostadslån och se vad vi kan tänka oss att låna pengar till. Du kommer säkert att känna igen dig…

Klart att du lånar pengar till studier

När gymnasiet är över kan det bli dags att studera på annan ort. Till skillnad från andra länder behöver vi inte betala stora summor till våra universitet för att genomföra utbildningar. Men det kostar ju att leva som student och det är få som får det att gå ihop enbart med extrajobb.

Det är inte många som höjer på ögonbrynen på grund av studielån. Det är nästan en självklarhet att du som student ska få både bidrag och lån från CSN för att klara dig igenom din studietid. Det här är ju något som du senare får leva med i form av många års återbetalande.

En del räknar kanske lite på om det verkligen kommer att löna sig att ta lån som student. Det här beror en hel del på den typ av jobb som utbildningen kan tänkas ge. Matematiken går ju inte ihop om du ser på lönen du får som färdig lärare eller läkare och vad det kommer att kosta dig med lånet.

Men då det finns en passion och du vill utbilda dig till något för att du brinner för det kan ju lånet ses som en investering i din dröm för livet. Det är ju trots allt något som gör det möjligt för alla att följa sina drömmar och få den utbildning som de så gärna vill ha.

Lån i vardagen

Det finns också lån som handlar om saker som du behöver i din vardag. Vi har redan tagit upp det där med bostad. Efter bostaden är det vanligt att vi tar lån för att ha råd med en bil. Istället för att köpa en gammal bil som rullar men som måste fixas varje månad på verkstaden väljer vi något nyare och fräschare med ett lån.

Det är som bekant så att en bil förlorar en massa värde så snart som du sätter foten på pedalen. Alla vet att billån knappast är en investering. Du kommer inte att få igen pengarna men ändå tar du lånet. Det beror på att du vill ha livskvalitet i vardagen. Du vill köra en bil, moped eller MC som ger det stöd som du har behov av.

Hushållsmaskiner måste lagas eller bytas ut

När saker går sönder kan vi resonera på samma sätt. En tvättmaskin som lägger av kan vi inte bara ignorera. Särskilt om det är flera som litar på att tvättmaskinen kommer att leverera rena strumpor, underbyxor och handdukar utan avbrott.

När en tvättmaskin går sönder går den att laga. Men många väljer ändå att köpa nytt. Idag är det inte särskilt dyrt med hushållsmaskiner och vi accepterar att de bara håller några år.
Dessutom kan det vara så att vi får ner driftskostnaden för maskinen genom att ta ett lån och köpa en bättre modell med lägre energiåtgång.

Hälsan kan vi inte tumma på

Det kostar en hel del pengar att ta hand om sargade tänder. Föräldrar gör rätt i att utbilda sina barn om detta. Det kan nämligen bli så att usel skötsel av tänderna till sist leder till dyra implantat och då kan det krävas lån. Många är villiga att ta lån för att ta hand om tandhälsan.
Det här blir allt vanligare i Sverige där gratis tandvård absolut inte är en självklarhet.

Vi lånar för lyx

Det händer också att vi tar lån för lyx. Du ser en restresa till Maldiverna för hälften av priset. Klart att du tar ett snabblån för att åka då du vet att lönen kommer att täcka det. Det här är ju också en form av investering i din hälsa och livskvalitet.

Många svenskar drar sig inte för den här typen av lyx-lån. Redan 2018 finansierades var åttonde svensk sin resa på detta vis. Fast det gäller förstås att vara väl medveten om vad återbetalningen kommer att innebära i form av livskvalitet när du har kommit hem igen!

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.