Cafe´.se : Så tar du hand om din klocka

Det är VÄLDIGT vanligt att folk köper dyra klockor, Och sen glömmer de bort/är för snåla för att serva dem.
Att serva en klocka kostar ungefär som att serva en bil, Och du bör serva din klocka nånstans mellan 6-10 år.
I det stora hela så brukar man säga att så länge din klocka håller tiden, Iallafall inte går mer än någon sekund långsamt per dygn (vilket jag inte tycker är OK) så behöver du inte serva din klocka.
Men.. Om tänker använda din klocka när du badar, Eller om du vill bevara livslängden, Så serva den..
Och när du servar din klocka så får du tillbaka den nyputsad och fin så det blir som att hämta ut sin nypolerade bil ifrån rekond.

I Malmö så har jag märkt att det är samma priser vart du än går, Vilket får mig att tro att alla klockbutiker i Malmö lämnar sina klockor för service hos samma urmakare.

 

Här är ett inlägg om ämnet taget ifrån Cafe.se

 

Så tar du hand om din klocka

Att en klocka måste servas är inga konstigheter. Du ifrågasätter ju inte att en bil måste servas, eller hur? Det är samma sak med en klocka, det är en liten motor med rörliga delar som måste tas om hand, putsas, tvättas, oljas, finjusteras. Men hur ofta? Vad kostar det? Café hälsade på bakom kulisserna i butiken Rob Engström i Stockholm för att räta ut frågetecknen.

Peter Leeser, serviceansvarig på Rob Engström.

 

Peter Leeser är urmakare hos Kungliga Hovleverantören Rob Engström, vars serviceavdelning är certifierad för bland annat Rolex, Patek Philippe, Omega och Chopard.

Hur går en service till?

– Vi gör en hel översyn, genom att ta isär hela klockan. Vi sorterar ut slitna delar, sätter in nya delar, byter ut oljan, undersöker allt. I det här fallet, med en Rolex Submariner, måste vi byta automatbrygga och klinkhjul och flera andra hjul. Den här klockan hade mer slitningar i urverket än vanligt, men så har den också gått för länge utan att få service, mer än tio år.

Hur ofta bör man serva en klocka?

– En Rolex cirka var sjätte år. Om man har flera klockor som man alternerar mellan så slits de mindre. Då kan det räcka med vart åttonde år.

Hel översyn med service – hur mycket kostar det ungefär?

– Det varierar, men att serva en sådan här automatisk dykarklocka kostar cirka 5 500 kronor. I servicepriset så ingår flera delar, exempelvis fjäder, fjäderhus, kugghjul, packningar och polering. Det är viktigt att serva i tid – om du drar ut på tiden blir oljan dålig, och då börjar ett starkt slitage. På de flesta automatkalibrar så har rotorn efter en längre tid inte längre tillräckligt med olja, och då slits rotoraxeln extremt, varefter den får glapp och skrapar verket, vilket kan ge stora skador.

Peter Leeser in action.

Peter Leeser in action.

På mer avancerade som evighetskalendrar och dylikt kan kostnaderna för att serva springa iväg.

– När det gäller sådana klockor är det väldigt svårt att säga vad det kostar, man måste verkligen undersöka klockan ordentligt först för ett kostnadsförslag.

Bör man hålla igång sina automatiska klockor med en så kallad winder? (Red: winder är en elektrisk klockhållare som roterar klockan, så att den fortsätter att gå)

– Det beror på hur du använder dina klockor. Om du använder en automatisk en dag i veckan, så skulle jag säga att det är bättre att strunta i windern. Likaså om du bara använder klockan några gånger om året. Om du däremot använder den varannan dag, så skulle jag säga att slitaget från att klockan ständigt går är att föredra framför slitaget från att dra upp och ställa om klockan 100 gånger om året.

En Rolex Submariner på operationsbordet.

En Rolex Submariner på operationsbordet.

Ska man gå till ett certifierat servicecenter som er, eller ska man skicka klockan till Schweiz?

– Vi arbetar för exempelvis Rolex, de skulle inte klara sig utan alla sina lokala servicecenter. De har inte kapacitet för att folk ska skicka klockorna direkt till dem. Som servicecenter får vi alla uppdateringar direkt från märkena, de kontrollerar löpande vårt arbete och att vi håller servicenivån. Så, det är viktigt att gå till certifierad verkstad, då får du originaldelar, och om en del visar minsta slitage så byter vi ut den direkt. Och du kan vara säker på att du alltid får support från märket direkt, de kontrollerar våra verktyg, de hjälper oss om vi har något problem. Du får också en internationell servicegaranti.

Har du något ytterligare allmänt skötselråd?

– Använd klockan normalt. Om du har en metallänk, så rekommenderar att rengöra länken på ett servicecenter en eller två gånger per år, så att smutsen kommer ut. Smutsen kan verka som sandpapper mellan länkarna, om man inte rengör den, så slits länken väldigt snabbt, den blir utsträckt. En sådan rengöring med ultraljud och ånga kostar 450 kronor, och då är den verkligen ren!

Rob Engströms urmakare är certifierade för bland annat Rolex, Omega och Patek Philippe.

Rob Engströms urmakare är certifierade för bland annat Rolex, Omega och Patek Philippe.

(Visited 239 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x