”Pollen-Spruta”

Dags för denna frågan igen..

Det jag fått tidigare, som jag ska få igen, heter Depo-Medrol.
Men dom kan inte svara mej om detta är den omtalade sprutan som man ska få 5 år i rad, Och sen efter dom 5 åren så är man immun mot pollen, Och behöver inga fler sprutor eller medicin.

 

Jag googlar runt lite och ser att detta Depo-Medrol är främst mot långvarig inflammation.. Dvs sånt jag fått i käken ett par gånger.
Och att då en av ”biverkningarna” är att det funkar mot allergi.

 

Så det låter inte som denna 5-års plan.

Någon som vet vad det heter?

Eller om det är någon nackdel med Depo-Medrol?

 

EDIT

 

Hittade detta.. Men det står inga namn på läkemedel

 

Allmänt

Om man är allergisk och de vanliga behandlingarna inte är tillräckligt effektiva kan man i vissa fall få en allergivaccination, eller hyposensibilisering som metoden också kallas. Vaccinering är bara lämpligt om man får en kraftig reaktion på något enstaka allergiframkallande ämne. Än så länge finns det bara vaccin mot några få allergiframkallande ämnen, som till exempel gräs, björk, gråbo, katt, bi, geting och kvalster.

En allergivaccination mot pälsdjur får man bara om man har så svåra besvär att man till exempel reagerar när man möter människor som har varit i kontakt med katter eller hundar. Det går alltså inte att bli vaccinerad för att man själv ska kunna ha ett husdjur.

Förberedelser

Man behöver inte förbereda sig inför vaccinationen.

Hur går behandlingen till?

Oftast får man behandlingen på sjukhus. Först får man en spruta i veckan under sju till åtta veckor. Därefter får man en spruta ungefär varannan månad under cirka tre till fem år. Behandlingen gör vanligtvis att man vänjer sig vid och blir mindre känslig mot det allergiframkallande ämnet.

Det finns också en ny vaccinationsmetod som bara används om man har svår gräspollenallergi och om andra behandlingar inte hjälper. Metoden innebär att man lägger en smälttablett, som innehåller det man är allergisk mot, under tungan. Man brukar få ta de första tabletterna på en sjukhusmottagning, och när läkaren ser att det fungerar bra får man fortsätta behandlingen hemma. Man brukar få börja med behandlingen några månader före pollensäsongen och ta tabletter varje dag under lång tid för att få en effekt som finns kvar även efter det att man har slutat med tabletterna. Än så länge är det inte klart hur effektivt vaccinet är.

Om man är gravid ska man inte påbörja en allergivaccination. Men om man redan har gjort det när man blir gravid kan man fortsätta.

Hur mår man efteråt?

Oftast mår man som vanligt efter en allergivaccination. Men det finns en liten risk att man kan få en allergisk reaktion. Det är därför behandlingen brukar ges på sjukhus, åtminstone till en början.

Om man blir vaccinerad mot gräsallergi med hjälp av tabletter kan det ibland börja klia och svullna i munnen. De här besvären brukar gå över när man har hållit på med vaccinationen under någon eller några veckor.

(Visited 178 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x