Rolex Daytona.

Jag har säkert nämnt tidigare att Rolex håller hårt på sina modeller och dess design.
Det har varit väldigt få och väldigt diskreta förändringar genom åren.
För visst, Man ska inte ”fixa” nått som redan funkar.

En av Rolex mest populära modell och en av klockhistoriens kanske mest mytomspunna modell måste vara ”Daytona”n.
Från att inte alls ha varit populär på 70-80 talet till att början av 1990 talet bli den mest eftertraktade klockan.jag minns väntetider på 2.5 år och Stålmodell med läderrem som gick för flera 10tusentals kronor mer än modellen i helguld.
Bara 10 år tidigare så hade urhandlarna svårt att få sålt Daytona´n med manuellt urverk och det tjocka plexiglaset för 10.000kr ens.
På 90 talet så kostade dom alltså 10 gånger mer.

När Rolex 1988 släppte den ”nya generationen” Daytona som skulle bli så populär, med automatiskt urverk, saphireglas och kronskydd så blev hysterin enorm! Detta med flera års väntetid var alltså inget ovanligt.
och detta har alltså hållt sej mer eller mindre nu tills ”finanskrisen” som var förra året.
Nu har urhandlarna hunnit komma ikapp och du kan köpa en Daytona på plats i butiken.

Ungefär samtidigt som denna ”krisen” så ökade ju intresset nått oerhört för ”Vintage” Rolex klockor.
Jag har ju själv nämnt att jag retar mej oerhört mycket att jag inte jagade fatt på en Gammal Submariner då när suget var som störst.
Så den gamla ”plexiglasmodellen” som ingen ville ha på 80-talet gick upp explosionsartat i pris.
För at ni ska förstå så kommer lite exempel nedan, Kom ihåg att folk knappt ville betala 10.000kr för en sådan på 80-talet.

Så för att ge några prisexempel så kan man säga att ”Zenith” som är spådd att bli den nästa stora modellen bland Rolex samlare går på ca 80.000kr,Det är alltså en modell som man ska passa på att köpa just nu.
En ”Panda” med plexiglas får man räkna med mellan 200 och 300.000kr(10.000kr klockan remember)
”Paul Newman” är en modell som alla Rolex kännare känner till,En riktig sådan får du ge minst en halv miljon för. Det är t.o.m så att du får betala bra mycket mer för en nyare Daytona som har vit urtavla än en med annan färg på tavlan, Just för ”paul Newman” looken.
Dock är detta helt beroende på skick, certifikat och box m.m. givetvis. Den sista modellen ”John Mayer” är egentligen en Exotic eller Paul Newman men har tre färger i urtavlan samt texten ”Rolex Oyster Cosmograph”.

Modellen i fråga är ett ämne i samlarkretsar då äktheten varken har kunnat garanteras eller förkastas. Den är alltså så pass ovanlig.
Att den kallas ”John Mayer” beror på att sångaren och Rolexsamlaren vid samma namn äger ett exemplar. Dessa modeller är EXTREMT ovanliga och det såldes nyligen en modell på auktion för närmare 1.6 miljoner kronor!!

En annan Rolex modell som jag själv är ganska säker på kommer bli eftertraktad är Rolex Explorer II med orange GMT visare (Ref. 1655), Som hos Rolex folket kallas ”Steve McQueen Explorer II”

Varför? Jo förutom att Steve McQueen var en av dom coolaste som nånsin gått på denna planet så kan det kanske också bero på att övriga världen fick upp ögonen för just denna klocka nu när Steve McQueen´s Submariner(ref.5512) såldes på auktion.

Priset för denna ”vanliga” Submariner?
ca 2,3 miljoner kronor.

Detta var alltså hans privata klocka, Men inte en klocka som han är förknippad med.

Hans Tag Heuer Monaco (Hette egentligen inte Heuer på den tiden) som han annars är förknippad med gick endast på knappa 900.000kr.

Ja nu börjar jag komma in på ett annat ämne som vanligt, Inlägget idag skulle handla om Daytona´n. Jag är trött och borde ha sovit för några dygn sen, Så detta får räcka för idag.
Ska upp tidigt i morgon, Samtal att göra och paket att få, Som vanligt då alltså.


Här kan ni läsa om Tag Heuer Monaco.

Och här är tidigare inlägg där Steve McQueen nämns.

(Visited 239 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Panni

Jag vill veta vilken klocka kungen hade på bilden????

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x