Vård del 12 : Att raka sej med kniv / Rakkniv

Att bli rakad av en barberare med rakkniv är ett samtalsämne som har dykt upp i väldigt skilda sammanhang på sista tiden.

Så det kanske betyder att det är dags att göra ett inlägg om det.

Många killar vill gå till en barberare för att uppleva denna klassiska känsla.. Det är liksom nått en man måste göra nån gång i livet..

Själv föredrar jag att vara riktigt matcho och göra det själv.
Nu är det bara så att jag inte blir nöjd med resultatet, Så det är inget för mej.

Ni som tänkt tanken på att bli rakad utav någon annan har säkert sett det i nån film eller kanske prövat på det utomlands.

Här i Sverige så var det förut helt olagligt, Men det verkar som att det finns några väldigt få ställen där man kan bli rakad av en barberare, MEN, Då rör det sej en om en kniv där man kan byta ut helt vanliga rakblad på.

Ingen klassisk rakkniv alltså, Eftersom dom inte kan desinficeras efter varje gång, Eller bytas ut så anses det vara ohygieniskt med rakkniv.

Så jag tycker då att det tar udden utav det hela.

Såhär ser en sådan rakkniv ut

Jag har däremot en ÄKTA klassisk rakkniv… Vilket inte alls är så imponerande i dagens läge som det var när jag fick tag på min för rätt så exakt 10 år sedan.

Idag kan du beställa en sån hur lätt som helst… Tom lättare än du får tag på en helt vanlig jaktkniv..

När jag äntligen efter mycket tjat, jagande och övertalande fick tag på min så var dom TOTALT omöjliga att få tag på.

Så min är faktiskt en riktigt gammal kniv som har varit i bruk.

Visst det är inte elfenben osv osv som jag helst hade velat ha. Men tro mej jag blev SÅ glad när jag fick tag på denna efter alla års sökande.

Nu hade jag visserligen helskägg redan i 8e klass, Men det var inte alls därför jag ville ha en klassisk rakkniv..

Ni som känner mej, Och som har sett en gammal gangsterfilm vet varför jag ville ha en rakkniv =)

Men även om jag haft min rakkniv sen jag var ca 18 så tog det ytterligare ett par år innan jag testade att raka mej med den.

Lite skrämmande är det allt..

Men ser i filmer osv att dom ska vara overkligt vassa.. Men en klassiskrakniv är fan så vass!!

Min är så vass och tunn i toppen så att en bra bit av den övre kanten är så tunn så den är mjuk och böjlig..

Så lite konstigt och skrämmande är det att ge sej på att raka sej själv med kniv… Det är därför 99% av männen som vill få ett ansikte lent med hjälp av en kniv vänder sej till proffsen.

Att bara lära sej att hålla kniven rätt är svårt nog för dom flesta.

Nu vet jag inte hur jag ska gå vidare här riktigt… För nu är det så att jag rekommenderar er inte att raka er själva med kniv..  Dels för att det är ett jävla projekt (Se inte det som en utmaning) och dels för att jag inte alls alls har varit nöjd med resultatet. Visst det blir riktigt lent.. Men det är lätt att missa vissa ställen..

Och att raka sej runt läpparna.. HA!

Jag kanske ska förklara hur min rakningsceremoni ser ut.

Som ni alla har hört så ska man bara raka sej medhårs.. Men jag har vant mej från börjat att raka från alla håll och kanter..

Nu rakar inte jag mej så ofta med hyvel eftersom jag HATAR den känslan som jag har i dagar efteråt och redan efter några timmar när det börjar växa ut igen..

Och jag tycker inte det är så roligt att spendera en timme åt att raka mej för att 4 timmar senare ha stubb igen.

Men så här ser det ut för mej.

1. Tar det grövsta med trimmer, Jag går alltid igenom med en trimmer först även om jag inte har mer än stubb bara.  Detta för att snabba på det hela lite och för att stubben fastnar lättare i hyveln när det är lite längre.
Har jag några hårstrån som sitter ojämnt på halsen eller så, så drar jag dom med pincett innan.

2. Använder nån slags uppmjukning.. Testat en massa olika oljor, scrubb osv osv. Detta för att mjuka upp håren, Ibland föredrar jag detta och ibland tycker jag det är lättare när stubbet är hårdare.

Vill ni mjuka upp det själva så kan ni använda en klassisk varm, blöt handduk eller ta en dusch innan, Jag hatar att duscha innan för att jag vill inte stå och frysa när jag ska raka mej.

3. Sen löddrar jag på med skum, Och ev olja igen, Som sagt jag har en massa olika rakprodukter (bild kommer)
Bara ös på med skummet.. Inget att snåla med.

4. Dags för rakning, Det är viktigt att du har rena och fräsha rakblad, Nu använder jag två ”blad” vid varje rakning, Så jag börjar med att ta det grövsta med bladet som jag avslutade med förra gången, Kinder osv, dom större ytorna.

Och sen byter jag blad och tar allt igen och runt läpparna osv med andra bladet.

Och kom ihåg, Jag drar inte bara neråt utan åt alla håll o kanter.

5,Sen tar jag med rakapparat, Detta för att vara slippa ta läppkanten med hyvel och för att med rakapparaten kan jag trycka hårdare och närmre huden än med hyvel.

Detta först först när jag har skum kvar i ansiktet och sen en gång till utan skum… Tyvärr gör detta att jag alltid för röda ”brännmärken” på halsen.. verkligen inte snyggt..

6. Sen torkas ansiktet, ev sköljs i kallt vatten för att stänga porerna.. Och sen öses det på med en massa olika afterbalm.

7. Sen badas det och då har jag en ansiktstvål (En av många) som även funkar som en ansiktsmask och ska lugna ner huden efter rakning.

8. Efter badet så torkas ansiktet och det läggs på en annan afterbalm som också är ansiktskräm.

Men trots allt detta så kan jag ändå få plidor och märken… Plus att huden bokstavligen gör ont några timmar efteråt när det börjar växa ut igen..

Så därför så kör jag oftast enbart med trimmer och kör med det klassiska ”3 dagars stubb”et.. Även om jag föredrar att vara nyrakad.

Men eftersom jag är så extremt noggrann så är det bara jobbigt, för ni vet att där är alltid nån liten fläck som man missat eller som känns lite ojämn.

Det är just därför jag inte nöjer med mej rakkniv…

Visst det är manligt och coolt osv osv… Men det är fan inte ultimat.

Men dagens inlägg skulle inte handla om hur jag rakar mej utan att raka sej med kniv.. Så då återgår vi till det.

Vårrakning med kniv är lite hypad.. Den finns dom som påstår att det blir en tightare rakning med kniv och att ansiktet håller sej lenare och nyrakat längre..

Man jag köper inte det riktigt.

Allt är relativt som många gånger sagt. Det är nog inte många som rakar sej så noga som mej t.e.x

Men jag vill påstå att det folk vill åt när dom blir renrakade ev eller med en kniv är just känslan av hela upplevelsen.

Och övning ger färdighet.. Vill du bara uppleva känslan så försök hitta nån barberare som gör det åt dej, Även om det inte är med en riktig kniv…  För du vill inte köpa dej en dyr kniv och projektera hur länge som helst bara för att se ut som Scarface sen.

Du måste förstå att rakkniven är lika förlåtande som Charles Bronson.

Du måste verkligen ta dej tiden att ha tålamod.. Detta är absolut inget du ska göra om du är stressad.

Och jag skulle nog rekommendera att inte göra det på allt får lång skäggväxt.. Max en 3 dagars stubb.

Här precis som vanligt så ska du börja med att

1. Rengör huden.
Fast här ska du inte använda scrubbing eller nån tvål som torkar ut huden.
Använd nån oljebaserad tvål som gör huden mjuk och fuktig, Gärna ”fettig” med.

2. Efter detta så ska du smörja in ansiktet igen fast med en tunnare olja, Tjocka oljor som mjukar upp huden kan också göra så att kniven glider trögare.

3. Sen ska du tvåla in ansiktet, Alltså inte för att rengöra det igen utan nu menar jag att använda en klassisk raktvål som man har istället för skum.

Vill du göra allt ”rätt” så ska du ju ha klassisk raktvål som du ”skummar upp” och applicerar på ansiktet med en klassisk rakborste utav äkta grävlingshår.

Detta använde jag förr även när jag bara använde hyvel, Och det tog mej ett par gånger att lära mej att borsten först ska ligga i varmt vatten och mjukas upp hehe.. En JÄVLA skillnad då!

Men så går det när man får lära sej själv..

4. Sen vill du hålla raktvålen varm som du redan har i ansiktet, Det är här den fuktiga frottehanduken kommer in.

Som sagt, ha inte bråttom, Låt den ligga å i nån minut tills du känner dej riktigt varm i ansiktet.

Sen är det dags för rakning.
Och för er som har köpt en kniv med utbytbara blad så vet jag att man kan välja hur pass vassa bladen ska vara, Finns olika att köpa och till en nybörjare så rekommenderar jag ett trögare blad, Det låter kanske fel, Men trögt är inte rätt ord.. Inte lika vasst helt enkelt och mer förlåtande.

5. Det är mycket viktigt att sträcka ut huden med andra handen som du inte håller kniven i, Ni grabbar som rakar er utan att sträcka ut huden missar väldigt mycket, Och försöker man det med kniv så är det mycket lättare att skära sej.

Under hela tiden ni rakar er så behöver ni lägga på med ny tvål/skum hela tiden så att inte huden torkar.

Som alla säkert har lärt sej så ska man raka medhårs.. Jag säger tvärtom.. Ni både ser och känner er lenare om ni vågar raka mothårs.

Folk säger att man ska hålla kniven i en 30 graders vinkel.. Jag brukar mer se det som att jag ska försöka skära så extremt tunn skiva från mitt ansikte som möjligt.. Samma tänkande som man har när man slipar kniven (Det där med att slipa kniven är verkligen ingeting ni behöver oroa er över det första taget, Och jag använde mej av en gammal läderrem och min helt underbara lilla slipsten som jag har)

Men är ni nybörjare så är det givetvis medhårs som gäller.

Var JÄVLIGT försiktiga där huven är tunnare och inte slät.. Ja rättare sagt överallt utöver kinderna.. Att ta läppkanten skulle jag fortfarande inte göra med kniven..

Så.. tvåla tvåla.. känn efter. var försiktig..

Dra kniven långsamt över ansiktet. Kom ihåg att det är bara ett blad som jobbar, Och inte 3-5 eller 7 som på er hyvel.

Långsamma drag så ni känner att kniven glider över huden men ändå skär av stubben och gör sitt jobb.

När du känner dej nöjd med rakningen så är det dags att avsluta.

6. Skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna, Och sen smörj in med nån aftershave eller afterbalm, Inte bara på med rakvatten direkt.. Det är inte manligt utan bara dumt. Du vill inte ha nån slags alkohol i ansiktet, Så inga produkter med det.

Visst.. Det låter inte så svårt.. Men det krävs övning och tålamod… Rätt teknik och som sagt, var försiktiga.

Alla har vi olika grovt och olika jämnt skägg, Så ni får lära känna ert egna ansikte själva, Just därför skulle jag gå till en barberare i andra hand, Själv är bäste dräng.

Den klassiska rakkniven heter ”cut throat” och den modellen som du kan byta blad på heter ” shavette”.

Allt ni kan tänkas behöva för att raka ert ansikte finner ni hos Shavingroom.se eller hos Gents.se

Ja.. Detta var väl ett onödigt långt inlägg för nått som alla kan kanske ni tycker, Men det är nog allt för många som har fått lära sej själva att raka sej, Och då är det kanske lätt att man missat nått steg eller gjort nått i fel ordning.

Som sagt, Inte alla är så noga som mej, Men ni ska vara rädd om ert ansikte och inte heller bara fega och alltid köra 2 dagars stubbet.. Brudarna gillar det, Men jag personligen känner mej aldrig lika fresh och ren om jag inte har rakat mitt ansikte.

Och för er som gärna vill låta någon annan raka er så har jag inte nått tips om vart ni kan vända er.. Bara o googla..  Men övning ger färdighet… Och eftersom det är så ovanligt i Sverige så skiljer sej nog våra svenska ”proffs” från en vanlig barberare utomlands rätt så markant.

Stay lean, stey clean.

UPDATE: Här är en blogg om just rakknivar. 

(Visited 306 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Micke_J

Jedi mind tricks…?

2008 uppfyllde jag en liten skum sidodröm om att bli barberad på riktigt. Hade flyt och kom till en riktigt old school italiensk barberare på Manhattans Upper East. Fick nackmassage och hela kitet. Notan gick på 36 dollar vilket var lite mer än jag hade tänkt mig, men var en njutning värd det ändå. 🙂

PS. Du M Å S T E börja dela in såhär länga inlägg i delar…!

SIR_Pierre

Och vad tyckte du då? lenare än någonsin?

Nedu. Andra har inte problem att läsa långa inlägg 😉

Micke_J

Jodå! Det var 100%igt hursomhelst. Säkerligen lenare också, kanske har en bild jag kan skicka haha.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x