Vård del 9 : Mocka

Mocka är något som folk kan anse vara inne eller ute, Till skillnad från skinn som alltid är ”inne”.

Och även om det egentligen är samma material så kan jag ju hålla med.
Jag har en mockajacka hängandes i garderoben som jag använt en gång kanske.. Och då kände jag mej lika ”hipp” som Jerry Seinfeld typ.

Men jag tycker om mocka… Känslan.. lukten…

Speciellt mocka-skor.. Så länge jag har letat efter dom perfekta, Bruna Mocka-bootsen..

Men även om jag skulle hitta dom perfekta mocka-skorna så är där ett annat stort problem…

Jag bor i Sverige.. Ett land där vi har ca 21 torra dagar på ett helt år..

Och som ni vet så är jag oerhört noga med mina skor, Att dom alltid ska vara fläckfria och helst alltid se splitternya ut, Vilket jag oftast lyckas med, Även på flera år gamla skor.

Och det är allmänt känt att mocka är superkänsligt mot precis allt.. Och har du en gång fått en fläck på dina mocka skor eller jacka osv osv så är det kört.. Går inte att göra nått åt det alls.. Eller?

Men hjälp av Manolo så tänker jag förklara mocka för er, Vad det är och hur det vårdas.

För att förstå sig på mockans egenskaper och varför det används gäller det att först klargöra vad mocka egentligen är. En hud har två sidor, narv och mocka.
Narven (även kallat nappa i garvat läder) är det översta skiktet av huden som täcks av djurets hår eller päls. Mockan är själva köttsidan som ligger inåt mot djurens inre organ och skelett.

Man pratar dock om tre olika typer av mocka; svensk (suede), fransk (nubuck) och spaltmocka.

För att framställa den svenska mockan (suede betyder just Sverige på franska), slipas hudens köttsida till önskad jämnhet. Det är därför våran första tanke är att skrubba den bit mocka som utsats för vatten eller annat, Men mer om det senare.

Den franska mockan, vilken vi ofta kallar för nubuck, innebär tvärtom att hudens narvsida slipas för att få fram en matt och sträv yta som påminner om suedens. Spaltmocka innebär att huden klyvs (spaltas) i två lager, vilket gör att ytan blir dubbelt så stor, men då också tunnare.

Sen vad som är mest exklusivt eller ”bäst” är upp till var och en.. Jag kan inte se nån tydlig tråd att t.e.x nubuck (Som känns exklusivare att säga än mocka.. Som vi oftast relaterar till hästskit) skulle över lag vara dyrare än liknande skor i mocka istället.

Över lag så tycker man att ju mjukare mockan eller skinnet är destu exklusivare och dyrare är det.
Men när det kommer till skinn så beror det oftast på vilket djur det kommer ifrån..

Well samma med mocka antar jag… Aja never mind.

Fördelen med nubuck är fibrerna sitter lite tätare och blir mer motståndskraftigt än mocka som slipats fram från köttsidan.
Spaltmockan blir naturligt tunnare och inte lika hållfast. Det finns även mellanspalt där huden klyvs flera gånger. Men det är en katastrofkvalité som främst användes efter andra världskriget när råvarupriserna var skyhöga.

Vad är fördelen med mocka vs skinn då?

Egentligen inget alls…

Det är om man kanske föredrar looken eller som jag känslan.
Inte för att jag går o smeker mej själv eller mina skor..

Men sånt är viktigt för mej, Jag är oerhört känslig mot material och en stor avgörande del i min shopping är just hur materialet känns mellan fingrarna.

Om vi tex tar en bilinredning, Så blev det väldigt populärt och exklusivt för bara ett par år sedan med mocka.. Började med mocka i undertaket…inredningen.. stolarna osv osv..

Och då kändes det sååå coolt och lyxigt.

Men i ärlighetens namn så är mocka lite utav en biprodukt.. Njaee.. inte i ordets rätta betydelse.

Men om du kollar på tex Rolls Royce eller Bentley så skryter dom ofta att dom använder sej utav kohud ifrån Sverige.

Varför? Jo för att vi (vad jag vet) använder oss inte utav taggtråd på kohagarna.

Detta är ett vanligt problem annars, Och givetvis om du köper en ny dyr bil eller jacka så vill du inte att skinnet ska ha märken efter myggbett eller taggtråd.

Nu låter jag väldigt materialistisk och känslokall kanske.. Det är trots allt djur vi pratar om. Men men.

Men främsta anledningen till att använda sej utav mocka sidan istället för skinnsidan/narvsidan är just för att om skinnet är i dåligt skick pga insektsbett osv.

Så en plan B liksom..

Så att istället för att klippa bort dom delarna ut skinnet eller tom sälja det som lågkvalitets skinn så borstar man alltså upp /Slipar ned insidan är skinnet och säljer som prima mocka istället.

Sen ang hur motståndskraftigt dom båda är. Måste bara hoppa in med en tråkig gammal gåta/skämt först.

Som man hör både Morfar och Seinfeld dra.

Hur gör korna när det regnar? Eftersom dom är gjorda utav mocka och inte tål regn?

Ja tänker ni efter lite så är det inte svårare än så att djurets utsida har utsatts för väder och vind, Vilket skapar den här hårdhet och naturliga skydd som skinn har.

Därför vissa skinnsorter/djursorter är så extremt mycket känsligare..

Har ett par snygga skor utav lammskinn.. Som vid premiären råkade få nått spillt på sej.. Och dom var genast förstörda..

Visst obehandlad skinn tål inte särskilt mycket i heller.. Men detta var extremt..

Så hur skiljer sej mocka från djur till djur då?

Är det märkbar skillnad på mockan från en Svensk gå eller turkisk?

Njae.. det kan jag nog inte påstå när det kommer till mockasidan, Men som jag nämnde ang skinn så har det stor skillnad på en ko och en kalv.

En kalv har tätare fibrer än en kossa som kalvat vilket gör att mocka av kalv lämpar sig bra till exempelvis skor. Getmocka är något mjukare och används ofta till handskar. Sedan finns grismocka, men på grisen är narven av så dålig kvalité att man måste använda huden till mocka.

Ett litet inlägg till, När jag köpte min Mercedes när jag var ung så kostade Nappaskinnet 46.000kr mer än det ”vanliga” skinnet..

Och när det kommer till svindyra damväskor i skinn.. Tänk så många väskor jag har sett med prislappar på långt över en månadslön som varit utav utklippta skinnbitar istället för en hel del….

Men det får bli ett eget inlägg om skinn kanske..

SÅ! Då var introt avklarat hehe.

Så till vård delen.

Jag har redan rört vid ämnet när det gällde att impregnera osv osv.

Vård utav mocka nämns i

Del 5.

Del 4.

Så som sagt, Främsta anledningen till att folk undviker mocka är just pga svårigheterna att vårda materialet.

Men givetvis har jag tips och knep för att underlätta det med =)

Som tidigare sagt och visat, Grunden i mockavården är en bra mockaborste som tar bort smuts och samtidigt ruggar upp själva ytan, En mockaborste är alltså inte samma sak som gummiborstarna som jag visat er i dom tidigare vårdinläggen.

Hemligheten är att kamma/borsta åt ett samma håll, Beroende på fläcken och vart den sitter så borstar jag alltid helst ut mot skons tå.

Det gör att mockans fibrer drar åt samma håll och blir slätare. Den vanligaste mockaborsten är av plast och påminner till utseendet lite om en tandborste. Det finns även lite större mockaborstar som något mer hardcore skofantaster förespråkar eftersom de ger en ytterligare något jämnare yta.

Skulle det vara att du har hunnit få skorna smutsiga, Och inte skött om dom efter varje anvädningstillfälle så är ett tips att borsta upp skorna över ånga, Jepp stå över spisen med en kokande gryta och borsta skorna..

Givetvis vill du inte få dom för fuktiga.. Men där kan jag inte ge er exakta tips på avstånd. mängd vatten och temp osv osv.. Tänk er för helt enkelt.

För fläckar och saltränder så är jag själv lite osäker, Har råkat få saltfläckar på mina Röda nike, Och har inte vågat ta tag i det ännu..

Tryckte in en massa papper för att suga upp det så gott som innifrån till att börja med.. Men det hjälpte inte.

Men dom tipsen jag har som jag iallafall tänkt testa ett utav dom är att blanda vatten och ättika eller vatten och citronsaft, Och den försiktigt dutta på i etapper.

Detta ska man visst göra i ett par omgångar.. Inte förvänta sej resultat direkt.
Och gärna med en trasa som inte smular av sej eller lämnar stoff.

Sen måste skorna torka HELT innan du sprayar på med impregneringsspray igen.

Funkar inte det så finns det speciella lädertvålar och schampoon som rengör mer på djupet. Även här gäller det att låta skorna torka ordentligt efteråt i normal rumstemperatur.

Ett ytterligare tips för riktigt ihärdiga fläckar är att punktbehandla fläckarna med ett väldigt finkornigt sandpapper. Mer var försiktig och tryck inte för hårt med sandpappret. Detta fungerar faktiskt förvånandsvärt bra.

Impregneringsspray är svårundvikligt när det kommer till mocka.

Och att hålla efter skorna med en mockaborsta efter man använt dom kan göra så man struntar i att använda dom så ofta.. Vilket är med synd, När vi redanhar vädret som hindrar oss.

Och kan du så välj en impregnerinsspray i samma nyans som skorna.

http://instagram.com/p/c4aqioBSVy/

 

Denna eviga kamp…

Jag bara lägger upp en massa klipp för att spara till mej själv..

http://www.ludwig-reiter.com/bilder//20110721-150735Velours_passend.jpg
Jag har kanske inte gett upp hoppet om mina röda boots helt..

Fortsätt läsa ”Vård del 9 : Mocka”