Vad är en Winder?

Detta är ett inlägg jag har tänkt på länge, Men inte kommit till skott.

Det är då en watch winder jag talar om.

Det har nämnts ett par gånger i bloggen på sista tiden, Så givetvis får jag förklara vad det är också.

Kort förklarat så är det en meknism som håller din automatiska klocka snurrande, Så att urverket är igång hela tiden.

För precis som vilket annat mekaniskt instrument eller maskin så behöver ett urverk regelbunden översyn, service och mår bäst av att vara igång konstant, Det sistnämnda har jag inga bevis för, Men vill verkligen tro att det är så.

Jag kanske ska kort förklara vad som görs vid en service, För jag tror att 90% (Minst) inte känner till att man behöver eller bryr sej om att serva sin klocka.

Vid en service så öppnas klockan, Urverket tas ut, vissa delar plockas isär, är nått slitet så byts det ut, hela urverket oljas upp och sen sätts klockan ihop igen,
Där efter så kontrolleras klockan så att den går rätt och oftast så trycktestas klockan så att man kan garantera klockans vattentäthet.

Oftast så poleras även klockan, länken så att den ser nästintill ny ut igen.

Men åter till winders, Och som sagt, jag har inga bevis på att ett urverk mår bättre av att ständigt vara igång, Eller om den mår bättre av att få pausa och inte slita på sina delar medans du inte använder klockan.

Jag hade jättegärna velat ha ett stort winder skåp till alla mina, Även om jag inte vet vad för effekt det har på klockorna, Men varför jag inte har det är inte pga okunskapen om det gör nån nytta eller inte, Utan för att det är svindyrt!

I dagens läge så vill jag tycka att det är bättre att hålla sin klocka igång alltid, för att då ser man lättast om den går långsamt/snabb och om den kanske behöver en service.

Så en watch winder då, Som sagt så är det en liten låda eller ett t.o.m ett skåp där du sätter en eller flera klockor på en kudde, Precis som i din box du fick till klockan, Och sen så snurrar denna winder din klocka i olika cyklar.

Givetvis inte bara åt ett håll konstant.
För att simulera ett användande på din handled så snurras klockan åt båda hållen, pausar ibland osv, På dyrare winders så kan du ställa in vilken sorts klocka den ska underhålla, t.e.x en Rolex behöver bara få sin rotor snurrad 600 gånger om dagen för att vara fullt laddad.

Största fördelen rent mekaniskt med att hålla sitt urverk igång alltid är för att på så vis hålla oljan lika tunn alltid, precis som i en motor så ändras oljans konsistens efter temperaturen, Nu blir givetvis inte ett urverk varmt på så vis , Men det är givetvis inte samma sorts olja som i en bil i heller!

Men.. dagens klockor har oftast syntetisk olja, så chansen för att den ska ligga och bli dryg är ju låg, Men ändå..

Sen har vi givetvis ett exempel på en nackdel.

På en vanlig winder så kan du sällan ställa in olika program för olika klockmärken, Så kan en modern klocka bli överskruvad/ over-wind?

Detta är nått som är väldigt känsligt på gamla klockor, Jag har råkat ut för detta på 3 klockor..

Så största fördelen är alltså för att klockan hela tiden ska visa rätt tid.
Har du ett komplicerat urverk med evighetskalender, mån-fas osv osv så är en winder ett måste tycker jag, Har du köpt en så dyr klocka så ska den få fungera som den är tänkt och då behöver du en winder eftersom du förmodligen har mer än en klocka.

Är nog inte ofta ens första eller enda klocka är en för ca 1 miljon kronor.

Eller… Så har vi dom som är lata.. Som kanske ständigt glömmer bort HUR man ställer sin klocka, eller inte orkar helt enkelt.

Då är ju en winder perfekt.

Nu är grejen att säkert mer än hälften av mina klockor är manuella, dvs man får själva dagligen skruva på kronan för att ladda upp klockan/Fjädern.

Så där har jag ingen alls nytta av en Winder, Och jag vill gärna ha alla mina klockor samlade i samma låda eller på samma ställe, Så att ha hälften i en vanlig case som jag har nu och hälften i en stor låda med winders har jag också tänkt på.

Men så kan man också köra winders som har plats för sådana klockor och för automtiska..

Men som sagt.. Ska du ha för mer än en klocka så börjar det kosta.

Jag har kollat på några olika sådana som jag hade kunnat tänka mej, Och det rör sej om priser uppåt 200.000kr….

Sen finns det givetvis winder för flera miljoner, har bland visat er en Veyron Winder tidigare.

Men ska du ha en vanlig winder till en enda klocka så kostar en sådan ca 1500kr och uppåt, Eller det finns garanterat mycket billigare winder på ebay osv också.

Men som sagt, JAG hade inte bara köpt en winder för att, Eller jo det hade jag nog för att det e snyggt som fan!

Men jag hade inte köpt vilken som helst, Det vet ni.

Så vad ska man kolla efter när man köper en winder då?

* Strömtillförsel, Går den på batteri eller inte? Du kanske vill ha din klocka/Winder i ett kassaskåp? Och där lär det ju inte finnas strömuttag.

* Hur fungerar programmen/programvaran i windern? Kan man ställa in antal max rotationer? Kan den snurra åt båda hållen? osv osv.

* Är den lätt att använda? Om den nu har olika program, Sitter dom med switch på baksidan eller får du koppla den till datorn och programmera den därigenom?
Har din winder knappar? En display?

* Vilket material vill du ha den i? Trä, Skinn, Stål,Plast, Kolfiber etc etc etc

Och sist men inte minst, Min viktigaste punkt.

* Är den tyst!? Oavsett om du har dina klockor brevid dej när du sover eller om du har dom på display i vardagsrummet så vill jag iallafall att windern ska vara så tyst som möjligt! Och det är INTE dom billiga kan jag säga,, Det surras o har sej..

Så därför har jag inte vågat beställa en dyrare winder på nätet, För att det är inget som säger att en dyr winder är tyst.. Tyvärr…

Winders rent allmänt är nått som den vanliga klockbärarn uppmärksammat bara på senaste tid. Så det är inte alls många i Sverige som säljer winders, Och vissa vill inte ens ta hem åt dej.

Så då är det nätet igen som gäller alltså…

Själv så hade jag av många skäl velat åka till nån av dom större klock-mässorn där man kan se flera olika winder från flera olika tillverkare samtidigt.

Så.. Jag kan inte ge er nått direkt tips tyvärr.. Men jag kommer lägga in lite bilder på olika winders och länkar till hemsidor.

Jag är ingen expert på winders men tar gärna emot frågor.

Vill ni läsa lite mer om winders så gör ni det här.


 

 

 

 

 

 

 

Ett sådant skåp kostar strax under en halv miljon..

 

 

 

 

 

 

www.buben-zorweg.com/

www.orbita.ch

www.underwood-london.com

www.swisstgallery.com/

Flera olika winders.

Här med.

OBS! Nått hände när jag sparade detta inlägget så att det kom inte upp i den ordningen som jag skrev det! Jag har försökt justera det jag orkade, men så ni vet så kanske inte allt är i rätt ordning..

 

Behöver du ha en Winder till din Klocka?

 

 

(Visited 1 066 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vad är en Winder? – Sir_Pierre’s Godispåse […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x