The Success and Failures of Panerai Watches (Radiomir, Luminor, Submersible)

** Jag vet exakt vart problemet ligger.
Den nya chefen vill göra alla nöjda, även folk som inte ens bryr sig om Panerai, och när man gör så, då blir det väldigt fel, precis så som vårt land gör.

Panerai släppte modeller som såg allt för lika ut gamla limiterade modeller, utan att göra dem limiterade, och dessutom så var de relativt billiga.

De ville locka till sig Rolex kunder genom att släppa mycket mindre klockor, och nästan helt strunta i sina speciella 47 mm modeller.

De släpper klockor med nästan simplare urverk än ett vanligt ETA urverk, bara för att locka till sig dem som egentligen inte har råd med en Panerai.

När de visar upp nyheter så är det bara fokus på ”instegsmodellerna”, och Limited Editon och Special Edition klockorna visar de knappt ens upp.
Vilket absolut är kul för dem som får tag på dessa limiterade klockor, vilket då nästan bara är de speciella kunderna, men det får ju allmänheten att sluta drömma.

Hur skulle det se ut som Koenigsegg skulle börja bygga ”billiga” sportbilar som var 911 Turbo, McLaren, Ferrari, Huracan utmanare, samtidigt som de fortsatte bygga bilar som kostar 10 eller 20 gånger mer, men som de inte visade upp.

Ja de som kände till statusen bakom namnet, som inte orkade vänta på att få en Porsche eller Italienare, de var ju supernöjda att de kunde äga en bil som det står Koenigsegg på.

Men hur skulle det då bli för dem som har beställt en Koenigsegg för 25 miljoner kronor och väntat i två år?

Jaaaa de 25 miljoner kronors bilarna är fortfarande lika snabba, coola, snygga, och ger säkert lika mycket körglädje för ägaren.

Ja de 9 som får tag på en av dessa superhemliga Panerai klockor är nog nöjda över att de är så unika och hemliga.

Men de vanliga människorna som dagdrömde om att en dag kunna köpa en Panerai för 1 miljon kronor, eller en halv miljon..
Var deras strävan efter målet lika starkt nu när de kan gå in och köpa en Panerai för 70 000 kr?

Så hur blir det när alla får en pokal?
Där man inte visar vem som är bäst?
Vem bryr sig om att kämpa efter att bli bäst då?
Vart är gränsen från att det ska ses som socialism? (kommunism)

Men kanske det värsta som den nya Panerai-ledningen gjorde var att släppa nya ”Slytech” klockor utan Slytech stämpeln, utan att ens fråga, rådfråga, berätta för Sylvester Stallone, så att han blev så sur att han, ja HAN, slutade bära Panerai…

Jag kan inte ens komma på en liknelse över hur illa det är..

Jag ville dra en jämförelse med hur illa det vore om Nike släppte Jordan-look-a-likes utan att fråga Michael Jordan, men adidas har ju faktiskt nyss gjort det, de har släppt Yeezy-liknande sandaler (enligt Kanye) utan att säga något till honom… Det är illa..

Så om inte han var sugen på att lämna adidas innan så är han det nu..

Men ja, det var verkligen lågt av Panerai(s nya ledning) att göra så.

Men åter till ämnet, Panerai gör fortfarande supersnygga, coola, speciella klockor, både de limiterade och icke limiterade, och de är nog de enda klocktillverkarna i hela världen som kan sälja två snarliknande klockor, där den ena kostar ett par hundra tusen kronor och den andra kostar 3 gånger mer, bara för att du får en ”upplevelse” med den dyrare modellen.. Som kan vara allt från att dyka med Marina Militären till att fika med Panerai chefen (ja det är sant).

Panerai gör fortfarande klockor med väldigt imponerande urverk, de gör fortfarande allt rätt, men de gör också vissa fel genom att försöka kamma alla medhårs, även de som inte ens ser åt Panerai, och då blir det fel..

Ungefär som när Sverige skiter i svenskarna, framförallt våra pensionärer, bara för att lägga alla pengar och energi på dem som skiter i vårt land och allt där i.

Okej, det var kanske en dålig jämförelse, eftersom Panerai fortfarande gör rätt..

Men ni förstår nog min poäng.

Ja det vore supercoolt om Pagani började sälja 1 miljon kronors bilar också…. Men….

Jag trånar fortfarande efter en ny Panerai ofta (jag vet bara inte vilken).
Jag mår fortfarande bra när jag tar på mig en Panerai (även om jag tycker att de är väldigt stora nu när jag är van vid Apple Watch)

Jag tycker det är synd att Panerai inte släpper det JAG vill ha, samtidigt som jag tycker att det är fel att de försöker göra alla andra nöjda.

Bry er om era gamla fans, Paneristis, kunder.

Men det är som med Nike och alla sneaker-återförsäljare.

De skiiiiiter i oss få som köper ett par skor varje vecka, som köper de dyraste modellerna, som köper alla Jordans, vi få som samlar på skor, de bryr sig ABSOLUT utan tvekan mycket mer om de miljarder människor som köper ett par Air Force 1 om året och sliter ur dem totalt innan de köper ett nytt par.

Vi 0.001% som köper ett par skor varje vecka är inget jämfört med de andra som köper skor en gång om året.

Och vet du vad det allra töntigaste är?
Att Panerai kan och har släppt många riktigt snygga modeller, men som jag inte har brytt mig om för att de inte har varit limiterade… Hur korkat är inte det!?

Och kommer jag vara en av de 33 st i världen som köper denna klockan och reser till Italien för att göra det som jag redan har fått en privat inbjudan till att göra?

Noooope

För att jag har inte 800 000+ kronor att lägga på en sådan klocka även om jag fick möjligheten att vara en av de 33.

Men tycker jag att klockan är cool och den får det att vattnas i munnen på mig?

AAAABSOLUT!!!!!!!

Panerai Nyheter från Watches and Wonders 2022

Så, ska Panerai bara fokusera på de få som har råd med klockor för en miljön och för de få som har råd med 200 000 kronors klockor medans de trånar efter de där miljon kronors klockorna?

Nej det går inte, det får inte ett företag med 740 st anställda att gå runt..
(Rolex har över 30 000 personer anställda i företaget)

Så vad är jag och så många andra bittra över?
Att Panerai säljer klockor till dem som har jättemycket pengar och de som har rätt okej med pengar, och inte bryr sig om oss med gamla klockor, som inte köper nya klockor?

Och att Panerai är anti resellers och släpper nya klockor som ser ut som de gamla hypade för att plocka ner resellers på jorden när de begär 10 gånger över retail för en klocka?

Som ni förstår nu, så gör Panerai många fler rätt än vad de gör fel.

Så just nu kan jag bara komma på två fel.

1: Ja det var en klocka med stängd boett som du inte kunde se igenom.
Ja det är bara urmakaren som servar klockan som ska se urverket.
Ja urverket var hur bra som helst.
Ja klockan var prisvärd.

Men… Vi hade ändå hellre sett ett polerat och graverat urverk och en 20 000 kronors bump på prislappen… för något som man inte ser, känner eller hör..

2: Att de gjorde Sly sur..
Sly som ändå valde att INTE bära en Panerai som alla hans kollegor i filmen, där han spelar en Legosoldat, som bär en knallröd Richard Mille, flermiljonkronors hype-rapparklocka….

Vänta nu lite…

Vad var det nu jag var sur över egentligen?

Just det!

1: Att de bryr sig mer om mindre klockor, som alla är vana vid, som är bekväma att bära, istället för att fokusera på sina gigantiska 47 mm klockor som väldigt få män kan bära upp..
Som jag själv tycker känns ostiligt och klumpigt nu när jag som många andra är van vid en Apple Watch.. Och absolut hade kunnat tänka mig köpa en ny 44mm Panerai, och förstår att de säljer 40 och 42 mm modeller som de flesta normala människor tycker är stort eller lagom.

Så….
vad var det nu för fel de gjorde igen?

De kör vidare på sin ikoniska design i en massa olika storlekar och versioner.
De gör klockan utan kronskyddet för dem som tycker att det är obekvämt att bära en klocka med kronskydd..

De tillverkar egna material, de tillverkar miljövänliga klockor, deras egna guld-blandning är utan tvekan det snyggaste guldet i världen..

De är först med ny teknik, nya material, nytt tänk, nytt sätt att sälja klockor på, de är inte alls skrytsamma med sina mest dyra modeller, de ser inte ner på dem som ”bara” har råd med en 50 000 kronors klocka.
De är MYCKET mer prisvärda än en Rolex.

De förstår att en stor del av att äga och bära en Panerai är att ha en unik stil tack vare en eftermarknads-strap, så de gör det lättare för dig att byta rem och de sänker priserna på sina egna remmar samtidigt som de lämnar det helt öppet för vem som helst att köpa vilken rem som helst ifrån vilket företag som helst.

De släpper klockor med extremt imponerande urverk, men i en klocka som ser ut som vilken Panerai som helst.. En klocka som absolut inte skriker ”Titta på mig! Jag har mer pengar än dig!”.

De skapar trender som andra följer, både när det kommer till Material som PVD, Brons, Kolfiber, titan osv.
Och med färger, Panerai var mååånga år före med grönt..

Vet ni vad… Panerai gör helt helt rätt….

De har en modell för alla smaker och plånböcker.
De är unika nog så att du kan köpa 20 modeller som ser likadana ut, men du och andra Paneristis vet vad som skiljer dem år.

Jag är nykär, igen.

Jag är glad att de inte släpper en klocka med samma vita nyans som på min Slytech, utan att de släpper klockor med en annan inte alls lika snygg vit urtavla istället.

Jag är glad över att de släpper Bronzos i andra färger istället för att släppa den gröna om och om och om igen (I´m looking at you Rolex).

Jag är glad att de inte vattnar ur trender, hyper, deras mest eftertraktade modeller.

Jag är glad att Panerai leder, och inte följer.

 

En sista liknelse bara för att.

Toyota säljer flest bilar i världen, de säljer väldigt billiga bilar, de säljer prisvärda bilar.

Och de säljer bilar för flera miljoner kronor som ÄNDÅ ses som prisvärda (Lexus).

Man kan faktiskt ha något för alla.

Jag har en billig sportbil ifrån Toyota som är älskad av alla som kör dem.
Som har en motor vidareutvecklad och förfinad av av samma man hos Yamaha som ligger bakom LFA motorn.

Får det mig att tro att jag har en LFA?
Absolut inte.

Får det mig att se ner på min Toyota eftersom det inte är en LFA?
Absolut inte.

Får det mig att sluta tråna efter en LFA som jag ändå inte har råd med?
Absolut inte.

Tycker jag om min billiga Toyota oavsett prisklass och prestanda?
ABSOLUT!

 

När nu är klockan 04 och det är dags att sluta med liknelser och fortsätta drömma om ett stort garage och en klocksamling med 200 klockor =)

(Visited 22 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x