Dagens Fråga : ”Kommer jag att kunna tanka E10 Bensin?”

OJ vad detta har varit veckans hetaste ämne!
Så många jag har sett ställa denna frågan och så många det är som nu tror att deras bilar är utdömda helt pga den nya E10 bensinen.

Så hur ligger det till egentligen?

Sedan 2011 så har den vanliga 95 oktaniga bensinen spätts ut med 5% Etanol.
Detta för att bensinen ska bli ”mer miljövänlig”.
Detta BORDE göra så att bensinen blir billigare eftersom Etanol är billigare än bensin, men så har det inte blivit som vi alla vet.

E5 har den bensinen INTE kallats, eftersom vi fortfarande kallar det för 95 Oktanig bensin.

Nu så ska 95 Oktanig bensin alltså späs ut med ännu mer Etanol, därför byts namnet som vi inte använder oss av till E10.

Vi fortsätter att kalla det för 95 Oktan eftersom den betäckningen anger Oktanhalten, som inte ska förändras (Etanol har högre Oktanhalt bla bla bla, det ska vi inte gå in på)

Kommer E5 att finnas kvar? Ja, i form av 98 Oktan (nej inte ens 98 Oktan är ren bensin längre), och vi få som tankar 98 Oktan idag vet hur svårt det är att hitta bensinmackar som erbjuder 98 Oktan, det är bara bemannade stationer och oftast inte ens dem (i Skåne iallafall).

Så nu i framtiden så kommer vi att ha (förutom Diesel) dessa 3 att välja mellan.

Utgående E5 med oktantal 95 utgår. E5 kommer att finnas kvar på vissa tankställen, då med framför allt oktantal 98. E10 med oktantal 95 tar över. Märkningen av de olika drivmedlen ser ut som på bilden och du hittar dessa på drivmedelspumpen samt på insidan av bilens tanklock (gäller nyare bilar).

E5 är då 98 Oktan, E10 är 95 Oktan och E85 är ”ren”(egentligen inte) Etanol.

Så nu vet ni varför man gör detta, men vi vet inte varför bensinen blir dyrare och dyrare (det är enbart för att de gör allt för att vi inte ska använda oss av bensindrivna fordon).

Varför vill vi INTE ha Etanol i bensinen då?

Kortfattat (och lite fel) så är Etanol Sprit och Bensin är Olja.
Bensin smörjer, Etanol torkar ut, och rätt snabbt med.

Det torkar ut gummislangar, membran, packningar, allt av gummi, silikon och även vissa metaller (som inte är gjort just för att tåla Etanol).

Klarar din bil av att köra på E10 då utan att bränsleslangarna kommer att torka ut och läcka bensin osv?

Kortfattat så nja..
Alla bilar tillverkade efter 1 Januari 2011 är enligt lag tvungna att klara av E10 bensin (så nej detta är inget nytt påhitt).

Är din bil äldre än 10 år gammal så BÖR de flesta klara sig..

MEN! Jag har 25 år gamla bilar som jag BARA tankat 98 oktan i och de har fått problem ändå med uttorkade bränsleslangar osv.

Så mitt råd är till alla att nu är det ännu viktigare än förr att tanka 98 Oktan, även om den är en hel krona dyrare per liter än 95 Oktan.

Har du en entusiastbil, om du bryr dig om din bil, om du har en sportbil, klassisk bil osv osv, dvs allt annat än en Leasingbil eller en A-B bil så bör du absolut tanka 98 Oktan.

Detta är alltså ännu ett sätt för EU att sortera bort gamla bilar.

Och en rolig sak till, vad gör Danmark medans Sverige ska rädda världen?
Jo nu kan du tanka 100 Oktanig Bensin i Danmark!

 

 

Här är en lista från Teknikens Värld över vilka bilmodeller (OBS EJ ALLA!) som klarar och inte klarar av E10 Bensin.

Fortsätt läsa ”Dagens Fråga : ”Kommer jag att kunna tanka E10 Bensin?””