Dagens Notiser

En man kom fram till mig en morgon när jag var på väg att sätta mig i min corvette och undrade hur många människor som kunde fått mat för de pengar min sportbil kostade.

Jag svarade – Jag har ingen aning faktiskt, den gav många familjer mat i Bowling Green, Kentucky där den byggdes.

– Den gav mat till arbetarna som tillverkade däcken, tillverkade alla delar som behövdes för att bygga den.

– Den gav mat till arbetarna i koppargruvan som grävde upp kopparen som behövdes till kablarna.

– Den gav mat till arbetarna i Decatur Illinois som arbetar på Caterpillar som tillverkar lastbilarna som som kör kopparen från gruvan till fabrikerna.

– Den gav mat till bilhandlaren och hans familj, men jag får nog erkänna att jag inte har en aning om exakt hur många människor den gett mat under sin resa till min parkeringsplats.

Där ligger skillnaden mellan kapitalism och bidragsmentalitet. När du köper och betalar för nånting, genererar det lön och försörjning åt människor som ger värdighet och uppskattning för deras kunskap och arbete.

När du ger bidrag och ger något för inget, tar du ifrån dem deras värdighet och känsla av egenvärde. För att inte tala om att det föder avundsjuka.

Kapitalism är att villigt betala i utbyte för något av värde.

Socialism är att ta dina pengar ifrån dig, ge dom till någon annan som inte förtjänat dom samtidigt som man trycker ner nåt i halsen på dig som du inte bett om.

Jag kommer aldrig bli politiskt korrekt.

*