Dagens Notiser : Information om dåliga njurar

Jag visste att jag skulle få ångra att jag var på bra humör igår.. det slår aldrig fel.

Idag morse så blev jag uppringd av läkaren, det gällde mitt senaste blodprov.
Jag lämnar blodprov varje måndag nu pga min cellgiftbehandling, men av någon eller flera anledningar så har jag dragit ut på det sista tiden.. inte orkat.. inte mått bra… inte velat..
Så jag hoppade över i 10 dagar..

Men till sist så tar jag tag i det, jag måste ju göra det.
Och när jag lämnar blodproverna så är allt konstigt…
Jag har ALDRIG haft svårt för att lämna blodprover, jag har tydliga ådror, brukar donera blod.. inga problem.
Denna gången så fick de sticka om två gånger.. och sätta in röret flera gånger om.. för att det var som om jag slut på blod, som jag skämtsamt sa, men de tyckte inte mitt skämt var så roligt..
De hade alltså väldigt svårt att få fyllt två små blodprovsrör.

Hon frågade mig om jag hade tagit blodförtunnande, vilket jag absolut inte har.

 

Och idag morse då så blir jag uppringd ang detta.
De ställde en massa frågor, om jag hade tränat innan.. eller ätit mycket smärtstillande.. osv osv..
Nej nej nej..
Och det var inte heller så att jag hade tagit min spruta precis innan för att jag tar den på Söndagar, och vanligtvis så lämnar jag mina blodprover på Måndagar, men nu på en Torsdag.
Ja då är det så nu att mina njurvärden är dåliga..

Det förklarar varför det kliar över hela kroppen hela tiden..
Det förklarar varför jag har blodbrist.. och det förklarar i sin tur varför jag är snurrig som om jag vore sjösjuk en LÅNG stund efter jag har rest mig från sängen… alltså vi snackar en timme kanske..

Och då är det ännu tråkigare så att om man har akut njursvikt så märker kroppen inte av det..
Och har man allvarligare problem så är det ett par klara tecken på detta

 

När ska man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral om man

  • är mycket trött, illamående och har klåda på kroppen
  • kissar blod eller har skummande urin
  • kissar betydligt mindre än vanligt.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man inte kan kissa fast man är kissnödig.

Och allt detta stämmer in på mig.. kanske inte att jag kissar mindre.. eller det är en tolkningsfråga.. jag känner mig kissnödig men kissar mycket mindre än vanligt.
Blod har jag inte sett, men ja det skummar.
JA jag är MYCKET trött hela tiden, illamående och ja det kliar över hela jävla kroppen hela jävla tiden.

Kan påverka samlivet

När man har svår njursvikt är det inte ovanligt att man känner minskad sexlust. Man kan till exempel vara trött eller på andra sätt påverkas av sjukdomen man har.

Jepp…

 

Svår njursvikt

Om man har svår njursvikt är det vanligt att man är trött, bland annat på grund av blodbrist. När restprodukterna som ska avlägsnas ur blodet blir kvar i kroppen kan man få klåda. Det är också vanligt att man får sämre aptit eftersom ämnen som skapar mättnad samlas i kroppen.

Om man har svår njursvikt blir man ofta mer infektionskänslig.

 

Mycket svår njursvikt

När man har mycket svår njursvikt får man fler symtom. Det är till exempel vanligt att man blir illamående och kräks.

Kräks gör jag inte, men det känns som om jag ska/kommer göra det ofta.

 

Hormonet erytropoetin bildas i njuren och styr hur många röda blodkroppar som ska produceras i kroppen. När man har njursvikt blir blodvärdet lågt och man får blodbrist. Den främsta orsaken till det är att njurarna inte klarar av att producera så mycket erytropoetin som kroppen behöver.

 

Ja.. Vad gör man med detta då?
Det vågar jag inte ens tänka på… för att min kusin har detta problemet.. och är riktigt illa…. på alla sätt och vis..

 

Stor förändring i livet

Att få kronisk njursvikt innebär en stor förändring i livet. Man måste dagligen ta många mediciner och så småningom kanske det är nödvändigt att börja i dialysbehandling. Regelbundet går man till en njurmedicinsk mottagning för att ta prover och bli undersökt. I god tid diskuterar man framtiden tillsammans med sin läkare och hur man ser på att man har en kronisk sjukdom som kan leda till att man behöver påbörja en dialysbehandling. Det kan vara bra att ha med en närstående som stöd till besöken hos läkaren.

När svår njursvikt upptäcks plötsligt kan det ibland hända att man måste börja behandlas med dialys redan inom ett par dagar eller veckor efter att man har fått sin diagnos. Det är ofta en chockartad upplevelse. På varje dialysavdelning finns en kurator som man kan prata med, och ofta finns det även kuratorer knutna till de njurmedicinska mottagningarna.

 

Vid kronisk njursvikt behandlas symtomen

Om man har kronisk njursvikt blir njurarna långsamt sämre och det finns ingen behandling som kan göra att man blir helt frisk. Man brukar däremot få behandling som ska bromsa försämringen av njurarnas funktion, samt för de olika symtom som njursvikten ger.

Om man har högt blodtryck brukar man få medicin som sänker blodtrycket. Vid många njursjukdomar används speciella blodtrycksläkemedel som minskar läckaget av protein i urinen. Behandling mot högt blodtryck och proteinläckage i urinen kan ofta bromsa försämringen av njurfunktionen.

Trötthet kan delvis bero på att blodvärdet är lågt, och då kan man få sprutor med järn och erytropoetin som höjer blodvärdet. Illamående och kräkningar kan bero på att vätejoner har samlats i kroppen. Då brukar man få behandling med bikarbonattabletter. Om man har svårt att andas och är svullen i kroppen på grund av att man samlar på sig mycket vatten, kan man få vätskedrivande läkemedel i höga doser.

Om man har klåda finns läkemedel och salvor som kan lindra. Det kan också hjälpa att lägga om kosten. Ljusbehandling kan vara effektivt, men man måste få behandlingen ofta, ibland flera gånger i veckan. Ljusbehandling ges på sjukhus.

Eftersom man blir mer infektionskänslig när man har svår njursvikt brukar man till exempel erbjudas influensavaccin.

Kan behöva äta specialkost

När man har njursvikt kan symtomen ibland lindras om man äter så kallad proteinreducerad kost. Många av de restprodukter som samlas i kroppen när man har njursvikt kommer från kroppens nedbrytning av proteiner från maten. Om man äter annorlunda så att mängden proteiner minskas bildas mindre mängd restprodukter.

Man får byta ut den kost som är rik på proteiner mot annan näringsrik mat. För att lägga om kosten behöver man hjälp av en dietist, för att vara säker på att man får i sig tillräckligt med näring och energi. Man ska inte lägga om kosten själv.

Så med andra ord betyder detta att jag får sluta äta kött…
Det går inte..
Och detta är ju så väldans typiskt att läsa om detta idag när jag igår var riktigt lycklig över just ha ätit underbart gott kött..

 

Så nej.. jag kände det på mig igår precis som vanligt..
Jag får inte vara glad helt enkelt.

 

Ja…. detta var ju minst sagt skit..

Och det konstiga är att jag typ har känt på mig att jag skulle få dåliga svar och bli uppringd efter då nästa blodprover..
Jag har verkligen känt det på mig.. det är därför jag har dragit ut på det.

Och jag har fått ännu mer hudutslag sista tiden och ont i ögonen.. inte bara att jag är torr i ögonen, utan ont i ögonen.. mer än bara som när man är trött..

Ja givetvis är detta också tecken på att njurarna inte fungerar som de ska.

 

Hudutbrott

Eftersom att njurarna inte kan eliminera avfall från kroppen ordentligt så börjar de sakta förlora sin funktion och värdelösa gifter och element samlas i kroppen. Detta resulterar i klåda och smärta samt generellt obehag, som om något stör dig från insidan. Det går inte att undgå att kontinuerligt klia sig.

 

Känna sig kall

Anemi medför att man känner sig kallare än normalt. Detta är även mycket karaktäristiskt för njursvikt.

Jag har VERKLIGEN frusit sista tiden!
Har inte velat vara ute alls, och har legat i sängen med två täcken OCH filt.

 

Smärta i sidan och ben

Ryggsmärta

Vissa personer med njurproblem drabbas av rygg- eller sidosmärta: ett symptom som ibland kan misstas för andra tillstånd. Denna smärta sträcker sig från en sida till benet, och det är en väldigt skarp smärta som ibland hindrar den drabbade från att leva ett normalt liv. Detta symptom är förmodligen associerat med polycystisk leversjukdom – en sjukdom som skapar vätskefyllda cystor i lungorna och till och med i levern. Det är väldigt smärtsamt.

Och exakt där har jag ont ja.. men jag trodde att det ”bara” var mina ryggbesvär.

 

Utmattning

Ibland blir vi trötta utan påtaglig anledning. Vi går sakta, vi blir trötta av att gå uppför trappor, våra kroppar känns tömda. Det är även väldigt vanligt att allt du kan tänka på när du kommer hem från jobbet är att sova.

 

Hur kan jag förebygga leversvikt?

Leversvikt orsakas i många fall av genetiska faktorer, men du bör ha i åtanke att några goda livs- och dietvanor kan reducera risken för att drabbas av denna farliga sjukdom med upp till 60%. Så hur gör man? Undvik att vara överviktig eller hypertensiv, undvik högt kolesterol, promenera dagligen i minst en timme och ta framför allt hand om din diet på följande sätt:

  • Undvik rött kött (och generellt sett alla typer av djurproteiner)
  • Undvik mjölkprodukter och ägg.
  • Undvik kolsyrade och sockersötade drycker.
  • Undvik tobak, kaffe och alkohol.
  • Drick två liter vatten dagligen, öka ditt intag av frukt och grönsaker – både råa och tillagade.

Ja… Det enda jag äter är rött kött, mjölk och bröd..
Så.. Ja jag vet inte vad jag ska säga..

 

 

Illamående och obehag

Det finns många saker som kan orsaka illamående och obehag. När det inträffar frekvent så bör du dock uppsöka en läkare, eftersom det kan röra sig om en ansamling av avfall i blodet (uremi), vilket kan få dig att må illa och kräkas.

Frossa

njurar-5

Anemi, brist på röda blodceller som orsakar svaghet, kan göra oss känsligare för temperaturskillnader, och speciellt kalla sådana. Vi känner kyla mer och våra händer och fötter känns konstant frusna. Ett väldigt vanligt symptom.

 Smärta i ena sidan av ryggen eller i ett ben

Har detta drabbat dig förr? Du kan slappna av, för det är ett symptom för många saker. Om det dock är återkommande så bör du vara på alerten. Ryggsmärta på en sida såväl som smärta i ett ben eller ett tryck som stör dig men som inte kan förklaras kan vara ett symptom på en infekterad njure om det alltid är på samma sida.

Ibland kan det orsakas av njurpolyketos på grund av vätskefyllda cystor i njurarna, och ibland kan det vara levern som orsakar stora smärtor.

För att sammanfatta så ska du inte avfärda indikationer som din kropp använder för att kommunicera att något är fel. Vi ska dock inte lägga överdriven fokus på dem eller, men om du drabbas av återkommande smärta eller symptom så ska du inte tveka att gå till en läkare för att undersöka saken.

 

 

Ja.. vad ska jag säga..
Jag hoppas verkligen VERKLIGEN att det bara var något tillfälligt fel.. eller att det blev fel i labbet..
Och att nästa blodprover som jag ska ta nu så fort som möjligt, visar att alla värden är bra.

Annars.. ja.. då är det ännu mer kört på ännu ett sätt..
Och inte äta kött.. mjölk..bröd.. och inte kunna ta smärtstillande..

Ja jag vet inte vad jag ska säga..
Jag VERKLIGEN hoppas att alla mina framtida blodprover är bra!

För är det illa nu så räcker det inte med att jag slutar med Metoject ju… utan då är det ju skadat på allvar..

 

(Visited 375 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Per

Väldigt tråkigt att höra 🙁
Hoppas att nästa prov visar bättre värden!

Sir_Pierre

Tack för omtanken. Hoppas hoppas.

Mistander

I heard you don’t like problems, so we gave your problem problems… Typ.

Så sjukt vad du får stå ut med. Hoppas att någon kan fixa åtminstone några av dina problem. Du får hitta någon experimentell behandling typ som Dead Pool.

Hoppas att det inte låter elakt, men varje gång jag blir lite sur för att jag inte kan köpa alla skor, klockor och andra prylar jag vill ha eller att jag inte har en SL. Så tänker jag att jag har ju i alla fall inte ont någonstans och jag kan sova. Du justerar min inställning till livet. Tack Pierre 😀 Du gör mig också fattigare än jag hade behövt vara 😉

Sir_Pierre

Ja det blir sämre och sämre bara.
jo men du har rätt, det är det jag försöker få ”haters” att förstå.
Hälsa, sömn, kunna äta och vara social med nära och kära är det viktigaste.

Hehe man måste ju shoppas sig glad =)

Mistander

Ja, du lever i alla fall allt du kan när du orkar 🙂

Sir_Pierre

Jaja jag vågar inte klaga =)
Men jag vågar inte heller vara det minsta lilla glad, för att då straffas man tydligen direkt.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x