Lexus regerar fortfarande

Taget från ViBilägare.se

Lexus igen, för fjärde året i rad, och tredubbelt japanskt i topp. De japanska märkena behåller greppet hos svenska bilkunder. Fokusering på kundnöjdhet, i alla dess plan, är en marknadsstrategi som ger resultat.

Vi Bilägares bilkonsumentundersökning AutoIndex har genomförts för 14:e gången i ordningen. 16 881 svenskar har deltagit i undersökningen som genomfördes januari–mars i år. 26 märken finns representerade. Materialet omfattar privata bilägare med upp till sju år gamla bilar i årsmodellintervallet 2008–2014.

Lexus toppar precis som i fjol alla delenkäter i suverän stil. Övriga mycket nöjda bilägare som kör japanskt äger Subaru, Honda och Toyota.

Bland Lexus premiumkonkurrenter är det Audi som tagit det största klivet framåt även om det inte märks i rankingen. Audi noterar förbättringar med ökad kundnöjdhet för produkterna, återförsäljarna och verkstäderna. Det har också resulterat i en förbättrad kundlojalitet.

En intressant jämförelse går att göra med konkurrenternas säljorganisationer där Lexus, BMW, Mercedes och Volvo inte lyckats förbättra sina betyg. Här är det endast Audi som visar plusresultat.

Bland de märken som finns på den nedre halvan av rankinglistan har Opel under de senaste åren gjort den största framryckningen. Framför allt är det kundnöjdheten från ägare med yngre årsmodeller som lyft Opel, och det är en positiv trend, eftersom en äldre årsmodell skalas av vid varje nytt AutoIndex som presenteras.

Renault, Nissan och Ford
har gått mest framåt i årets undersökning. Precis som i fallet med Opel är det också här ägarna med yngre årsmodeller som har sett till att det blivit plusresultat. Förlorare med minusresultat är sydkoreanska Hyundai som totalt sett inte förbättrat betygen. Mitsubishi och Citroën är också märken som har tappat mark.

Nykomling i årets AutoIndex är lågprismärket Dacia. Bilarna som tillverkas i Rumänien och i Marocko har nått allt fler svenska kunder som nu också fått tillfälle att för första gången tycka till om sitt bilinnehav.

Autoindex 2015

1. Lexus 897
2. Subaru 867
3. Honda 864
4. BMW 862
5. Toyota 855
6.  Volvo 854
7.  Audi  852
8. Mercedes 844
9. Mazda 844
10. Mini  843

Rankingen visar hur nöjda bilägarna är i förhållande till varandra. 500 poäng är ett medelnöjdvärde och som synes är bilägarna i genomsnitt inte missnöjda med bilägandet i stort, men det skiljer en del i poäng mellan mest och minst nöjd.

 

(Visited 22 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x