Vård Del 32: Guide klädseltvätt

Fick förfrågan av Pierre att lägga upp lite rekond jobb som jag gjort, genom hans blogg, vilket jag inte kunde tacka nej till såklart 🙂
Så här kommer en liten guide för er som inte vill lämna iväg bilen och betala massa när man enkelt kan göra det själv.

Vid en klädseltvätt behöver du en grovdammsugare, eller rättare sagt en våt och torrdammsugare. Överlag så rekommenderar jag en riktigt grovdammsugare när du ska städa bilen istället för en vanlig ”hem”dammsugare.

Det finns olika modeller av grovdammsugare ju, ”proffsen” använder oftast en modell(DYR) som kan både spruta vatten och suga vatten samtidigt, väldigt smidigt och man sparar väldigt mycket tid. Dock så handlar denna guide om den enkla varianten grovdammsugare som ”endast” suger vatten.
Så..Det material som behövs är..

Ett stycke våt-torrdammsugare:


En Interiorclean, just denna är väldigt allround och kan användas till mer än textil. Blandas 1:50, vid riktigt skitiga säten starkare.

En borste

Och med fördel 2 stycken sprayflaskor, 1 för interiorclean och en för vanligt vatten.

Då börjar jag med en grundlig dammsugning av sätena, dra i tyget vid ”skarvarna” för att få bort skit som samlas där.

När det är gjort, tar jag den färdigblandade InteriorClean och sprayar över hela sätet och låter det verkar någon minut.

Sen går jag över med borsten och redan nu kan man se hur fläckarna försvinner om man nu har det.
I nästa steg sprayar jag på rikligt med vatten över sätet, och sen är det dags att suga upp det.
Finns det fläckar kvar på sätet här så kanske du behöver skrubba lite mer med borsten, spruta medlet direkt på fläcken och skrubba, funkar inte det så behöver du blanda starkare.

Här är det en fördel att ha ett genomskinlig munstycke så du ser om vattnet du suger upp är rent eller ej.

Och så upprepar du detta alltså, spraya på rent vatten, sug upp vatten, spraya på vatten och suga upp vatten till att vattnet du suger upp är rent som sagt, och skölj hellre en gång extra än en gång för lite!

Sen kan  du med fördel ställa in en kupé-värmare alternativ en avfuktare i bilen över natten om du vill slippa bli blöt.
Såhär såg det ut i uppsamlaren efter jag gjort baksätet på en bil, och dom sätena såg inte speciellt skitiga ut ens, ni kan ju tänka er vad mycket äckligt det samlas i ett säte under åren..
Ok, bilden blev lite missvisande..men vattnet är långt ifrån rent 😉

En efterbild där jag arbetade på stolar med halvskinn, där interiorcleanern funkar också, på skinn alltså.
Dock så får man späda ut den mycket mer, kanske 1:150-200.
Och tänk på, gör du en textiltvätt själv på dina halvskinn-säten..försök skydda skinnet när du sprutar interiorcleanern så inte det kommer massa på skinnet också eftersom den blandningen som ska vara till textilen kan vara för stark för skinnet. Det som kommer på skinnet tar du bort med en mikrofiberduk innan det hinner torka in.

Klar!

En torr-våtdammsugare tycker jag är en väldigt bra investering för garaget/hemmet. Soffor, fåtöljer etc funkar den alldeles utmärkt till också.

En lokal rekondfirma här tog 1200:- för endast framsäte.
Inköp av dammsugaren, medlet och borste får du lätt för under 1000 lappen..och då klarar du dig länge på grejerna, samtidigt som du kanske kan göra jobb åt bekanta och få ihop dom pengarna.
Sen är det bara att gå loss på möbler osv i hemmet, där finns det garanterat massa skit att suga upp 🙂

Undrar ni över något är det bara att komma med frågor.

// Per.A

 
 
 
 
 
 Nattens Fråga

* Om du hade pengar nog för att spendera MINST 3 miljoner kronor på att köpa en enda bil.
Vilken bil hade du valt då?