Anledningar till varför du ska dricka citronvatten

Jag börjar med en dum fråga, Att köpa citronkoncentrat på flaska och hälla i vattnet, Duger det?

* Underlättar viktnedgång. Citronvatten lär kicka i gång fettförbränningen – och den syrliga frukten innehåller dessutom pektinfibrer, som hjälper till att stilla hungerkänslor. Också kalorifri, till skillnad från många andra drycker.

* Motverkar infektioner. Citron är rikt på C-vitamin, vilket verkar förebyggande mot förkylning och andra sjukdomar, samt stress. Och vad kan vara skönare vid halsont än en kopp honungsvatten med en gnutta citron i?

* Bra för hjärnan och hjärtat. Citronsaft är full av kalium, som håller hjärna och hjärta i trim, bland annat genom att balansera blodtrycket.

* Sätter fart på matsmältningen. Vitaminerna och mineralerna i citronen renar samt stimulerar tarmarna och levern, vilket minskar risken för halsbränna och uppsvälld mage.

* Ger bättre hy. Antioxidanterna i citronen hjälper till att skydda huden mot solskador, andra, skönhetsfläckar och rynkor.

* Renar kroppen. Citronsaft är proppad med nyttiga mineraler, som sägs kunna driva gifter ur kroppen. Därför är den gula citrusfrukten en vanlig ingrediens i många detox- och juciekurer.

* Det balanserar pH-värdet i kroppen
Citron är trots sin syrliga smak ett extremt basiskt – så kallat alkaliskt – livsmedel. Citron hjälper till att neutralisera pH-värdet i din kropp något som i sin tur motverkar sjukdomar, inklusive cancer.
Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.

* Stärker immunförsvaret
Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket motverkar förkylningar och och stärker immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret.

* Minskar inflammationer
Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

* Ger friskare andedräkt
Citron är känt för att dels ge fräschare andedräkt, dels ge fräschare munhälsa och kunna lindra tandköttsinflammation. Men vänta gärna en tag med att borsta tänderna efter att du druckit ditt citronvatten eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas.

* Piggar upp humöret
Doften av citron sägs vara en ”humörförbättrare” och även ha energigivande egenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.

* Främjar läkning
Citroner är proppfyllda med C-vitamin vilket bland annat främjar sårläkning. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador.

* Underlättar matsmältning
På grund av dess giftrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningsprocessen. Citroner innehåller dessutom vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna.

(Visited 1 773 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alfons

Litar hellre på Moder Natur när det kommer till en riktig citron än en syntetisk plastcitron

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x