Dagens Klocka : Rolex GMT

Jag har tänkt skriva lite ingående om dom mest intressanta Rolex modellerna ett bra tag, Och jag har redan ett toppen inlägg om Daytona och jag har för mej att jag har ett ganska bra om Submariner med.
Annars får jag göra ett bättre Submariner inlägg senare.

Men för ett tag sen så små requestade en vän till mej om ett inlägg om just hans favorit Rolex, GMT.

Och igår när jag såg att han hade köpt sej en snygg GMT så tänkte jag att det var dags att dela med mej lite utav GMT´s historia.

Jag tycker ju väldigt mycket om Submariner som ni vet, Men ska sanningen fram så gillar jag GMT Master II snäppet mer.

För att enligt mej så är GMT en Submariner, Med en extra trevlig funktion (Går in på det senare) och med ett billigare pris.

Den är ovanligare än Submarinern (Därför något billigare) och nu när jag för ett år sedan var inne med en annan vän för att beställa den nya Submariner, Som då var i lite större format osv osv, Så fanns redan GMT´n i detta nya, större format…

Så där i det fallet så hade jag ju utan tvekan valt en GMT istället för att vänta ett år på en Submariner, Som mer eller mindre ser exakt likadan ut.

Så till historien.

Rolex GMT Master är egentligen en specialbeställd modell som blev en stor hit.

Detta är inte nått Rolex brukar göra ska ni veta, Men den väldigt speciella kunden med detta önskemål var Pan Am, Det amerikanska flygbolaget.

Deras önskemål var en klocka som samtidigt kunde hålla rätt på två olika tider.

Nått som Breitling redan hade, Och Breitling har detta just för att dom i början var tänkta som ett flyginstrument för piloter.

Varför vill man ha koll på två tider samtidigt då?  Sommar och vintertid?

Ne inte så simpelt.

Utan Piloter vill hålla koll på tiden i det landet dom lämnar och tiden i det land dom ska till.
Eller helt enkelt tiden hemma och tiden där dom är.

Kanske låter som en onödig funktion för vissa, Men jag tycker det är riktigt bra faktiskt, Har rekommenderat en sådan klocka till ett par vänner som reser mycket.

Hur funkar detta då?

Breitling kör som så att dom har den vanliga klockan som visar din ”hemma tid”,Och sen på länken har du en mindre extra klocka.

Vissa klockor har 2st timvisare helt enkelt som följer varandra.

Men Rolex Och Panerai har den funktionen jag gillar bäst.

Där har du din vanliga timvisare som går efter dom 12 timmarna på urtavlan.
Sen har du en 24 timmars visare som går efter timmarna utsatta på ringen/kransen

 

Struligt att blanda både en 12h visare och en 24h visare?

Icke,  Panerai´s tänkande i detta förklarar det bäst.
Som ni vet så var Panerai bara till för den Italienska Marinan.

Och för dom som då är i en U-Båt flera dagar, veckor; månader i sträck så har dom ju ingen aning på vilken tid på dygnet det är kanske.

Men med en 24h visare så blir det mycket enklare att veta vilken tid på dygnet det är ju.

Helt utmärkt tycker jag.

Men tillbaka till Rolex och deras GMT.

Klockan lanserades 1954, Och jag misstänker att Pan Am piloterna fick sina tidigare.

GMT står för ”Greenwich Mean Time.”.

Vilket vi ofta kallar den officiella tiden, Den som alla utgår ifrån.

Så Rolex tänkande var helt enkelt att ena visarn skulle visa GMT tiden och den andra visarn skulle visa deras hemma tid.

Sen fick dom då själva räkna ut tiderna i dom länderna dom landade i.

Vissa Bretiling och Panerai har en världskarta på undersidan som underlättar detta uträknandet utav tider i olika länder.

Alla uträkningar om väder, Scheman, flygningar och allt annat inom piloternas värld går efter GMT tiden.

Vilket som så blev denna GT Master en stor succe, Och delades därför med till allmäheten och blev en standard modell i Rolex sortiment.

Och som jag nämnde tidigare så bygger den på en Submariner, Så den har under åren uppdaterats precis som submarinern, Och som ni vet så har det inte varit stora skillnader.

I början av 80-talet så fick vi en GMT Master II, Men den vanliga GMT Master fortsatte o säljas  fram tills sent på 90-talet också . Så då fanns båda modellerna i sortimentet.

Dessa två såg likadana ut men hade olika urverk, Den stora skillnaden var att på 2an kunde du ställa den ena visaren utan att den andra stannade.

Vilket jag tycker är en självklarhet, För den ”extra tiden” ändras ju beroende på vilken land man flyger till, Men hemma tiden stays the same, Så den vill man ju att den bara ska ticka vidare som vanligt.

Så fram modellerna fram tills 2007 är snarliknande varandra. (Förutom
50th anniversay modellen)
Sen 2007 så visades denna nya och lite större modell, Och dessa uppdateringar dröjde ytterligare två år innan dom kom till Submariner, Och då plötsligt var det en STOR nyhet…..

Eftersom detta är tänkt som en vardagsklocka/Arbetsintrument så brydde inte Rolex sej om att göra annat än stålmodeller fram tills 70-talet då den första ”two-tone” GMT kom, Dvs Guld/stål.

50th anniversary edition var en uppdaterad GMT Master II som kom 2005, Och utan att gå in för mycket på detaljer så kan man säga att det var en försmak på den allmänna uppdateringen som kom sen 2007.

En liten bonus grej som jag inte kan ge några garantier på är att dessa Pan Am Piloter som jobbade väldigt flitigt var dom första att bli diagnostiserade med ”Jet- Lag”.

Och efter dom fick sina GMT klockor som hjälpte dom att hålla bättre koll på ”verkligheten” så ska detta problem ha lindrats.

Jag kan tyvärr inte lova er att om ni köper en Rolex GMT nästa gång ni är i USA att ni slipper Jet Lag när ni kommer hem, Men jag kan lova er att ni gjort ett bra köp iallafall 😉
Det kanske underlättar lite.

Så gillar du detta klassiska/typiska Rolex Utseende, Och gillar Rolex Allmän, Men kanske tycker att Submarinern är lite för vanlig så är detta ett toppen bra alternativ.

Jag har faktiskt både en Breitling och en Panerai med denna GMT funktion, Men ingen Rolex…

Vill ni läsa mer om varenda uppdatering som klockan fått genom åren osv osv så finns det här. 

 

 

** Läs inlägget med bilderna här

https://www.hodinkee.com/articles/rolex-gmt-master-reference-points

Rolex GMT-Master II Buying Guide | Bob’s Watches

(Visited 678 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Dagens Klocka : Rolex GMT […]

[…] watch has a legendary and interesting history of being a tool watch, specially developed for airline pilots who flew across timezones. Today, it is an appreciated […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x